За Мною йдіть
9--15 вересня. 2 Коринтянам 1--7: “Примиріться з Богом!”


“9--15 вересня. 2 Коринтянам 1--7: “Примиріться з Богом!”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт. 2019 (2019)

“9--15 вересня. 2 Коринтянам 1--7”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2019

Зображення
Ісус Христос

9--15 вересня

2 Коринтянам 1--7

“Примиріться з Богом!”

Почніть свою підготовку з читання 2 Коринтянам 1--7. Щоб краще зрозуміти ці розділи, можна звернутися до посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей, а цей навчальний план може збагатити вас ідеями для навчання.

Записуйте свої враження

Зображення
Піктограма: “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Можливо, дехто з дітей вашого класу писали цього тижня листи про те, як хтось із членів їхньої сім’ї є гарним прикладом учня Ісуса Христа. Якщо так, попросіть їх заздалегідь поділитися в класі цим листом. Або попросіть дітей розповісти про щось інше, що вони дізналися.

Зображення
піктограма навчайте

Навчайте вченню

Для дітей молодшого віку

2 Коринтянам 1:3--4

Небесний Батько втішає мене, і я можу втішати інших.

Як ви можете запевнити дітей, що Небесний Батько їх втішить? Як ви можете заохотити їх втішати інших?

Вправи на вибір

  • Принесіть на урок предмети, які можуть приносити втіху, наприклад, ковдру або пов’язку для рани. Запитайте дітей, що втішає їх, коли вони сумні, або налякані, або мають інші проблеми. Прочитайте з дітьми 2 Коринтянам 1:3--4 і поясніть, що “скорботою” також називають важкі проблеми. Розкажіть про те, яким чином Небесний Батько вас утішав, і свідчіть, що Він також втішатиме і дітей.

  • Коли ви будете читати дітям 2 Коринтянам 1:4 та Мосія 18:8–9, показуйте ілюстрації із зображенням людей, які охрищуються (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№ 103 і 104). Поясніть, що під час хрищення ми обіцяємо втішати інших. Як ми можемо виконувати пораду Павла “потішати … тих, що в усякій скорботі знаходяться”?

  • Запропонуйте дітям намалювати, як вони допомагають комусь, хто потребує. Нехай вони пояснять, як така допомога може втішити інших.

2 Коринтянам 2:7--8, 10

Я можу прощати інших.

Виберіть вправи з наведених нижче---або придумайте власні---аби допомогти зміцнити бажання дітей прощати інших.

Вправи на вибір

  • Поясніть дітям, що Павло хотів, аби святі з Коринти пробачили чоловіка, який згрішив. Прочитайте 2 Коринтянам 2:7–8, 10 і попросіть дітей класти руки на серце кожного разу, коли вони чують слова простити і простив.

  • Запропонуйте дітям розіграти по ролях, як вони могли б відреагувати у ситуаціях, коли хтось недобре до них поставився. Нехай вони по черзі кажуть “Вибачте” і “Я прощаю вас”. Як ми даємо людям знати, що пробачаємо їх? Поясніть, що одним із способів може бути “зміц[нення] … любо[ві]” або вияв любові до них (2 Коринтянам 2:8).

2 Коринтянам 4:1--2

Я вірю, що маю бути чесним\ною.

Павло навчав, що служителі Христа не кажуть неправди іншим---вони “відреклися тайного сорому”. Поміркуйте, яким чином ви можете зміцнити бажання дітей бути чесними в усьому.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять фразу: “Ми віримо, що повинні бути чесними” (Уложення віри 1:13). Напишіть цю фразу на паперових браслетах, які діти можуть прикрасити і піти в них додому. Поясніть, що бути чесними означає казати правду.

  • Попросіть дітей піднімати руку, коли ви кажете щось, що є правдивим, і опускати її, коли ви кажете те, що не є правдою. Кажіть прості, але очевидні твердження, зокрема, “Сьогодні---неділя” або “У мене три носи”. Повторіть вправу кілька разів, дозволяючи дітям по черзі бути ведучими і казати правдиві або хибні твердження. Чому добре бути чесним?

Зображення
піктограма навчайте

Навчайте вченню

Для дітей старшого віку

2 Коринтянам 1:3--4

Небесний Батько втішає мене, і я можу втішати інших.

Якщо діти пам’ятатимуть, як Бог втішив їх, це може надихнути їх, щоб вони втішали інших.

Вправи на вибір

  • Коли ви будете читати 2 Коринтянам 1:3--4, попросіть дітей уважно слухати, щоб відповісти на запитання “Що Бог робить для нас?” Допоможіть дітям написати, яким чином Бог нас втішає. Запропонуйте дітям поділитися досвідом, коли вони були сумні або стурбовані, або налякані і Бог їх втішив.

  • Запропонуйте дітям розповісти про те, яким чином ми можемо втішати інших. Виділіть час, щоб вони подумали про когось із своїх знайомих, кому потрібна втіха. Нехай складуть план, щоб допомогти тій людині.

2 Коринтянам 2:5--11

Я можу прощати інших.

Прощати інших може бути важко, коли вони недобре до нас ставляться. Але діти, яких ви навчаєте, відчують любов, мир і щастя, якщо навчаться пробачати.

Вправи на вибір

  • Скажіть дітям, що якийсь чоловік у Коринті згрішив і завдав смутку святим (див. 2 Коринтянам 2:5). Попросіть дітей уважно прочитати 2 Коринтянам 2:7--8, щоб дізнатися, що Павло хотів, аби святі зробили.

  • Поділіться досвідом, коли ви когось пробачили або хтось пробачив вас, і як ви почувалися після цього.

2 Коринтянам 5:6--7

Я “хо[жу] вірою, а не видінням”.

Поміркуйте, як ви можете заохотити дітей дотримуватися Божих заповідей, навіть коли вони не бачать бажаних благословень одразу.

Вправи на вибір

  • Прочитайте з дітьми 2 Коринтянам 5:6--7 та Алма 32:21 і попросіть їх знайти слова і фрази, які допомагають з’ясувати, що таке віра. Попросіть їх записати свої визначення, прочитати їх уголос і прикріпити до дошки.

  • Зав’яжіть очі комусь із дітей і попросіть іншу дитину давати підказки, щоб допомогти першій дитині виконати завдання, наприклад, збудувати з кубиків вежу, скласти пазл або пройтися по класу. Як ця вправа допомагає нам зрозуміти, що означає “ходи[ти] вірою” в Бога?

  • Покажіть відео “Pure and Simple Faith (Чиста і проста віра)” (LDS.org) і запитайте дітей, як молода жінка ходила вірою. Поділіться досвідом, коли вам потрібно було мати віру в Бога. Запропонуйте дітям поділитися будь-яким своїм досвідом, коли вони ходили вірою.

2 Коринтянам 7:8--11

Смуток для Бога веде мене до покаяння.

Для дітей природно почуватися присоромленими або схвильованими, коли їх зловили на чомусь неправильному. Допоможіть їм відрізнити ці почуття від смутку для Бога, який веде до істинного покаяння.

Вправи на вибір

  • Поясніть, що в 2 Коринтянам 7:8--11 Павло згадує про лист, який він раніше писав святим, сміливо застерігаючи їх проти гріхів. Прочитайте ці вірші разом. Чому Павло був радий тому, що святі засмутилися? Наголосіть на тому, що такий смуток називається смутком для Бога.

  • Попросіть дітей заплющити очі й пригадати випадок, коли вони зробили щось неправильне і через це почувалися погано. Запропонуйте їм спитати себе: “Чому я почувався\лась погано?” Напишіть на дошці кілька причин, чому люди почуваються погано після того як зробили щось неправильне, зокрема, “Я боявся\лась, що мене покарають”, або “Мені було соромно через те, що подумають про мене люди”, або “Я знаю, що Небесний Батько був засмучений мною”. Яка з відповідей на дошці здається схожою на “смуток для Бога”? Чому смуток для Бога кращий за інші види смутку, які ми можемо відчувати, вчинивши щось неправильне?

Зображення
Піктограма: “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Скажіть дітям, що вони можуть провести одну з вправ цього уроку для своїх сімей вдома, можливо, на домашньому сімейному вечорі.

Як покращити наше навчання

Розміщуйте в класі уривки з Писань. Виберіть вірш з Писань, який, на вашу думку, має особливе значення, і розмістіть його в класі в такому місці, де діти часто його бачитимуть. Зазвичай діти можуть по черзі вибирати уривки з Писань, які будуть розміщуватися в класі.

Роздрукувати