Новий Завіт 2023
11–17 вересня. 2 Коринтянам 1–7: “Примиріться з Богом!”


“11–17 вересня. 2 Коринтянам 1–7: “Примиріться з Богом!”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“11–17 вересня. 2 Коринтянам 1–7”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Ісус Христос

11–17 вересня

2 Коринтянам 1–7

“Примиріться з Богом!”

Почніть свою підготовку з читання 2 Коринтянам 1–7. Допомогти вам у вивченні цих розділів може посібник За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей, а цей навчальний план може збагатити вас ідеями для навчання.

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Можливо, у вашому класі є діти, які писали цього тижня листи про те, як хтось із членів їхньої сім’ї є гарним прикладом учня Ісуса Христа (див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей). Якщо так, попросіть їх заздалегідь поділитися в класі цим листом. Або попросіть дітей розповісти про щось інше, що вони дізналися.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

2 Коринтянам 1:3–4

Небесний Батько втішає мене, і я можу втішати інших.

Як ви можете запевнити дітей, що Небесний Батько їх втішить? Як ви можете заохотити їх втішати інших?

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям деякі предмети, що можуть приносити втіху, наприклад, ковдру або пов’язку для рани. Запитайте дітей, що втішає їх, коли вони сумні, або налякані, або мають інші проблеми. Прочитайте з дітьми 2 Коринтянам 1:3–4 і поясніть, що “скорботою” також називають дуже важкі проблеми. Розкажіть про те, яким чином Небесний Батько вас утішав, і свідчіть, що Він також втішатиме і дітей.

  • Коли ви будете читати дітям 2 Коринтянам 1:4, покажіть ілюстрації із зображенням людей, які охрищуються (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 103–104). Поясніть, що коли ми охрищуємося, ми обіцяємо втішати інших. Як ми можемо виконувати пораду Павла “потішати … тих, що в усякій скорботі знаходяться”?

2 Коринтянам 2:7–8, 10

Я можу прощати інших.

Виберіть вправи з наведених нижче—або придумайте власні—аби допомогти зміцнити бажання дітей прощати інших.

Вправи на вибір

  • Поясніть дітям, що Павло хотів, аби святі з Коринта пробачили чоловіка, який згрішив. Прочитайте 2 Коринтянам 2:7–8, 10 і попросіть дітей класти руки на серце кожного разу, коли вони чують слова простити і простив.

  • Запропонуйте дітям розіграти по ролях, як вони могли б відреагувати у ситуаціях, коли хтось недобре до них поставився. Нехай вони по черзі кажуть “Вибачте” і “Я прощаю вас”. Як ми даємо людям знати, що пробачаємо їх? Поясніть, що одним із способів може бути “зміц[нення] … любо[ві]” або вияв любові до них (2 Коринтянам 2:8).

2 Коринтянам 4:1–2

Я вірю, що слід бути чесними.

Павло навчав, що служителі Христа “відреклися тайного сорому”. Поміркуйте, яким чином ви можете зміцнити бажання дітей бути чесними в усьому.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять фразу: “Ми віримо, що повинні бути чесними” (Уложення віри 1:13). Напишіть цю фразу на паперових браслетах, які діти можуть прикрасити і носити. Поясніть, що бути чесними зокрема означає казати правду.

  • Попросіть дітей піднімати руку, коли ви кажете щось, що є правдивим, і опускати її, коли ви кажете те, що не є правдою. Кажіть прості і очевидні твердження, зокрема: “Сьогодні—неділя” або “У мене три носи”. Повторіть вправу кілька разів, дозволяючи дітям по черзі бути ведучими і казати правдиві або хибні твердження. Чому Небесний Батько бажає, аби ми говорили правду?

  • Заохочуйте дітей бути чесними і готуватися до своїх завітів хрищення.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

2 Коринтянам 1:3–4

Небесний Батько втішає мене, і я можу втішати інших.

Якщо ми пам’ятатимемо, як Бог втішав нас, це може надихнути нас втішати інших.

Вправи на вибір

  • Коли ви будете читати 2 Коринтянам 1:3–4, попросіть дітей уважно слухати, щоб відповісти на запитання “Що Бог робить для нас?” Допоможіть дітям написати, яким чином Бог нас втішає. Запропонуйте дітям поділитися досвідом, коли вони були сумні або стурбовані, або налякані і Бог їх втішив.

  • Запропонуйте дітям розповісти, як ми можемо дотримуватися нашого завіту хрищення, щоб утішати інших (див. Мосія 18:9). Виділіть час, щоб вони подумали про когось із своїх знайомих, кому потрібна втіха. Нехай складуть план, щоб допомогти тій людині.

2 Коринтянам 2:5–11

Я можу прощати інших.

Прощати інших може бути важко, коли вони недобре до нас ставляться. Але діти, яких ви навчаєте, відчують любов, мир і щастя, якщо навчаться пробачати.

Вправи на вибір

  • Скажіть дітям, що якийсь чоловік у Коринті згрішив і завдав смутку святим (див. 2 Коринтянам 2:5). Попросіть дітей уважно прочитати 2 Коринтянам 2:7–8 і дізнатися, чого Павло бажав від святих.

  • Поділіться досвідом, коли ви когось пробачили або хтось пробачив вас, і поясніть, як ви почувалися після цього. Запропонуйте дітям поділитися власним досвідом стосовно прощення.

2 Коринтянам 5:6–7

Я “хо[джу] вірою, а не видінням”.

Поміркуйте, як ви можете заохотити дітей дотримуватися Божих заповідей, навіть коли вони не бачать бажаних благословень одразу.

Вправи на вибір

  • Прочитайте з дітьми 2 Коринтянам 5:6–7 та Алма 32:21 і попросіть їх знайти слова і фрази, які допомагають з’ясувати, що таке віра. Попросіть їх написати свої визначення і поділитися ними одне з одним.

  • Зав’яжіть очі комусь із дітей і попросіть іншу дитину давати підказки, щоб допомогти першій дитині виконати завдання, наприклад, збудувати з кубиків вежу або пройтися по класу. Як ця вправа допомагає нам зрозуміти, що означає “ходи[ти] вірою” в Бога?

  • Поділіться досвідом, коли ви ходили вірою, і запропонуйте дітям також розповісти про свій досвід.

2 Коринтянам 7:8–10

Смуток для Бога веде мене до покаяння.

Природно почуватися присоромленими або схвильованими, коли нас зловили на чомусь неправильному. Допоможіть дітям відрізняти ці почуття від смутку для Бога, який веде до покаяння.

Вправи на вибір

  • Поясніть, що в 2 Коринтянам 7:8–10 Павло згадує про лист, який він раніше писав святим, сміливо застерігаючи їх проти гріхів. Прочитайте ці вірші разом. Чому Павло був радий тому, що святі засмутилися? Наголосіть на тому, що такий смуток називається смутком для Бога.

  • Попросіть дітей пригадати випадок, коли вони зробили щось неправильне і через це почувалися погано. Запропонуйте їм спитати себе: “Чому мені було погано?”, а потім поділитися своїми відповідями. Напишіть їхні відповіді на дошці (наприклад, “Я злякався(лась), що потраплю в халепу”, або “Я знав(ла), що засмутив(ла) Небесного Батька”, або “Я довів(вела) когось до сліз”). Яка з відповідей на дошці здається схожою на “смуток для Бога”? (2 Коринтянам 7:10). Чому смуток для Бога кращий за інші види смутку, які ми можемо відчувати, вчинивши щось неправильне?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям поділитися зі своїми сім’ями однією з вправ з сьогоднішнього уроку, можливо, під час домашнього сімейного вечора.

Як покращити наше навчання

Розміщуйте в класі уривки з Писань. Виберіть вірш з Писань, який, на вашу думку, має особливе значення, і розмістіть його в класі в такому місці, де діти часто його бачитимуть. Зазвичай діти можуть по черзі вибирати уривки з Писань, які будуть розміщуватися в класі.

Роздрукувати