Старий Завіт 2022
27 грудня--2 січня. Мойсей 1; Авраам 3: “Це є Моя робота і Моя слава”


“27 грудня--2 січня. Мойсей 1; Авраам 3: “Це є Моя робота і Моя слава”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. 2022 (2021)

“27 грудня--2 січня. Мойсей 1; Авраам 3”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
зображення зірок у космосі

27 грудня–2 січня

Мойсей 1; Авраам 3

“Це є Моя робота і Моя слава”

Коли ви читатимете про те, що Бог сказав Мойсею та Аврааму, поміркуйте про те, що Він міг би сказати дітям, яких ви навчаєте. Як ви допоможете їм відчути Його любов до них?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Іноді пісня може допомогти дітям запам’ятати те, що вони вивчають. Зіграйте або наспівайте кілька нот пісні “Я Божеє дитя” (Збірник дитячих пісень, сс. 2–3) і нехай діти вгадають назву цієї пісні. Допоможіть дітям поміркувати про те, як їхні батьки та інші люди скеровують їх “на вірний шлях” і “всьому [їх] навч[ають]”.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Moйсей 1:1--4, 6

Я---Божеє дитя.

Що ви дізнаєтеся з Мойсей 1:1--4, 6 про ваші стосунки з Небесним Батьком? Як ви можете допомогти дітям зрозуміти, що означає бути дитиною Бога?

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям те, що Бог сказав Мойсею: “Ти є Мій син” (Мойсей 1:4). Запросіть дитину стати перед класом і попросіть усіх дітей повторити з вами: “[Ім’я дитини], ти---Божеє дитя”. Повторіть цю фразу для кожної дитини в класі.

  • Покажіть кілька фотографій, на яких зображені діти, і запитайте, чи є всі ці діти Божими дітьми. Наголосіть на тому, що кожен є дитиною Бога. Нехай діти по черзі дивляться в дзеркало, а ви свідчіть, що вони також є дітьми Бога.

  • Заспівайте з дітьми пісню “Я Божеє дитя” (Збірник дитячих пісень, сс. 2–3). Дозвольте їм розфарбувати творчу сторінку цього тижня і скористайтеся нею, щоб пригадати істини, яких навчає ця пісня.

    Зображення
    Ісус Христос серед зірок

    Christ and the Creation (Христос і Сотворіння), художник Роберт T. Баррет

Авраам 3:22–28

До свого народження я жив/ла з Небесним Батьком.

Знання про наше доземне життя може надихати нас робити вибір, керуючись вічними істинами. Вивчаючи Авраам 3:22--28, поміркуйте про те, як ви навчатимете дітей про їхню вічну сутність.

Вправи на вибір

  • За допомогою розділу “Перед Старим Завітом” (у книзі Оповідання Старого Завіту) навчайте дітей про те, яким було наше доземне життя. Після цього запропонуйте дітям переказати історію, яку ви їм розповіли. Чому Небесний Батько послав нас сюди на землю? Допоможіть дітям знайти відповідь, коли ви будете читати їм Авраам 3:25.

  • Заспівайте з дітьми пісню про Божий план для нас (зокрема “Буду я за Божим планом жити” [Збірник дитячих пісень, сс. 86–87]). Допоможіть їм зрозуміти вічні істини, про які говориться в словах пісні.

Мойсей 1:39

Небесний Батько хоче, аби я жив/ла з Ним знову.

Як істини з Мойсей 1:39 благословили ваше життя? Яким чином ви можете допомогти дітям також відчути ці благословення?

Вправи на вибір

  • Зверніть увагу на фрази “це є моя робота” та “вічне життя” в Мойсей 1:39 і допоможіть дітям повторити ці фрази. Розкажіть дітям про роботу, яку ви виконуєте кожного дня. Навчайте їх того, що робота Небесного Батька полягає в тому, щоб допомогти нам отримати вічне життя, що означає стати схожими на Нього і знову жити з Ним.

  • Запросіть когось із батьків прийти на урок і розповісти, що він або вона відчуває, коли дитина повертається додому після розлуки (наприклад, з навчання або місії) або поділіться своїми почуттями, пережитими в такі моменти. На основі цього прикладу навчайте дітей того, наскільки сильно Небесний Батько хоче, щоб ми повернулися до Нього.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Мойсей 1:4, 30, 37–39; Авраам 3:22–28

Я---Божеє дитя, і Він хоче допомогти мені повернутися до Нього.

У Мойсей 1:4, 37--39 і в Авраам 3:22--28 говориться про дорогоцінні істини наших стосунків з Богом і про те, з якою метою Він посилає нас на землю. Поміркуйте, як ви допоможете дітям дізнатися про ці істини.

Вправи на вибір

  • Прочитайте з дітьми Мойсей 1:4, 37–39 та Авраам 3:24–25. Дайте їм можливість поставити запитання і поділитися улюбленими словами або фразами з цих віршів. Що з цих віршів ми дізнаємося про Небесного Батька і про себе?

  • Покажіть дітям кілька зображень розмаїття створінь Небесного Батька. Прочитайте Мойсей 1:30 і поясніть, що Мойсей спитав Бога про мету цих створінь. Допоможіть дітям уважно прочитати вірш 39, щоб знайти відповідь Бога. Свідчіть, що мета Бога в тому, щоб допомогти кожній дитині отримати вічне життя.

  • Допоможіть дітям пригадати ситуації, коли перед ними стояв вибір---робити чи ні “все, що Господь Бог їхній накаже їм” (Авраам 3:25). Нехай вони покажуть, як діятимуть у тих ситуаціях, або обговорять можливі відповіді. Як Спаситель може допомогти нам, коли ми робимо невірний вибір?

Мойсей 1:12--26

Я можу протистояти спокусам Сатани.

Під час вивчення Мойсей 1:12--26 зверніть увагу на те, що робив Мойсей, аби протистояти Сатані. Як приклад Мойсея міг би допомогти дітям, коли вони стикаються зі спокусами?

Вправи на вибір

  • Підсумуйте своїми словами досвід Мойсея з Мойсей 1:12–26 або попросіть це зробити одного з дітей (див. також відео “I Am a Son of God” (Я---син Бога) [ChurchofJesusChrist.org]). Запропонуйте дітям уважно прочитати ці вірші і дізнатися, як Мойсею вдалося здолати Сатану. (Якщо їм потрібна допомога, зверніть їхню увагу на вірші 13, 15, 18, 20–22, 26).

  • Принесіть набір інструментів (або зображення інструментів) і до кожного інструмента прикріпіть ярличок, де буде написано один із способів того, як ми можемо протистояти спокусі (наприклад, молитися, співати гімн, читати Писання або служити іншим). Нехай кожна дитина вибере якийсь інструмент, потім обговоріть ситуацію, коли те, що написано на ярличку цього інструмента, може допомогти нам протистояти спокусі. Прочитайте разом вірші 25--26 і свідчіть, що Бог допоможе нам, коли ми стикаємося зі спокусою.

Авраам 3:22–28

До свого народження я жив/ла з Небесним Батьком.

Ці вірші, у яких описується видіння Авраама про наше доземне життя, можуть допомогти дітям відповісти на запитання: “Звідки я прийшов/ла?” і “Чому я тут?” Як ви можете допомогти їм знайти відповіді?

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці запитання, які стосуються Авраам 3:22–28, зокрема Що відбувалося в нашому житті до народження?, Хто там був?, Чому було створено землю? Запропонуйте дітям прочитати ці вірші і знайти відповіді.

  • Якщо в приході є новонароджена дитина, запросіть батьків принести її в клас і поділитися своїми почуттями щодо її приходу у цей світ. (Ви можете показати також фотографію немовляти). Поговоріть з дітьми про те, де був дух цієї дитини до того, як вона прийшла на землю. Чому для цієї дитини важливо дізнатися, що вона є дитиною Бога?

  • Заспівайте пісні про Божий план для нас, зокрема “Я знаю, Ти живий” (Гімни, с. 189) або “Буду я за Божим планом жити” (Збірник дитячих пісень, сс. 86–87). Запропонуйте дітям зробити малюнки до слів пісень. Нехай вони за допомогою своїх малюнків навчають одне одного істин, які містяться в цих піснях.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Поміркуйте про те, як навчання, яке відбувається у вашому класі Початкового товариства, може заохочувати, підтримувати або підсилювати навчання, яке відбувається у домівках дітей. Наприклад, ви можете запропонувати дітям показати своїй сім’ї творчу сторінку цього тижня.

Як покращити наше навчання

Діти навчаються різними способами. Дітям подобається навчатися за допомогою нового і різноманітного досвіду. Використовуйте вправи, які допоможуть їм рухатися, застосовувати всі свої органи чуття і пробувати щось нове. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 25--26).

Роздрукувати