Старий Завіт 2022
24--30 січня. Мойсей 7: “Господь назвав Свій народ Сіон”


“24-30 січня. Мойсей 7: “Господь назвав Свій народ Сіон”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“24-30 січня. Мойсей 7”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
багато людей з любов’ю спілкуються одне з одним

Love One Another (Любіть одне одного), автор Емма Дональдсон Тейлор

24--30 січня

Мойсей 7

“Господь назвав Свій народ Сіон”

Почніть свою підготовку з читання Мойсей 7. Посібник За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей може допомогти вам зрозуміти цей розділ, а наведені нижче пропозиції можуть збагатити вас ідеями щодо того, як навчати дітей.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Приділіть кілька хвилин, щоб разом з дітьми повторити те, що вони знають про пророка Еноха, в тому числі все, про що вони дізналися на уроці минулого тижня. Якщо це буде доцільним, покажіть ілюстрацію з навчального плану для цього тижня, яка знаходиться у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Мойсей 7:18

Бог хоче, щоб ми любили одне одного.

У цих віршах описано якості, які мав народ Сіону. Як ви можете допомогти дітям почати розвивати ці якості?

Вправи на вибір

  • Розкажіть історію про народ Еноха з розділу “Енох” (у книзі Оповідання Старого Завіту) або нехай діти розкажуть цю історію своїми словами за допомогою ілюстрації із зображенням Еноха, яка міститься у навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Також ви можете заспівати з дітьми другий куплет пісні “Йди за пророком” (Збірник дитячих пісень, сс. 58–59), щоб пригадати цю історію.

  • Допоможіть дітям поміркувати про те, які вчинки відповідають фразі “одного серця і одного розуму” (Мойсей 7:18). Поясніть: ця фраза означає, що народ Еноха з любов’ю і по-доброму ставився одне до одного. Запропонуйте їм за допомогою творчої сторінки цього тижня намалювати, у який спосіб вони можуть виявляти любов.

  • Заспівайте пісню про важливість любити одне одного, наприклад “В сім’ї любов” (Гімни, №183). Щоб допомогти дітям вивчити напам’ять слова цього гімну, принесіть ілюстрації, які відповідають ключовим фразам пісні. Попросіть дітей поділитися тим, як вони можуть виявляти любов одне до одного в Початковому товаристві та у своїх домівках. Потім дозвольте їм інсценувати свої ідеї.

Зображення
дівчинка ділиться фруктами з літньою жінкою

Нам слід намагатися бути “одного серця і одного розуму” (Мойсей 7:18).

Мойсей 7:28--33

Бог дбає про Своїх дітей.

Ви можете допомогти дітям дізнатися, що Небесний Батько та Ісус Христос щиро дбають про нас і переймаються нашими вчинками.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям подумати про те, що робить щасливим Небесного Батька. Прочитайте з дітьми Мойсей 7:28 і поясніть, що Небесний Батько був засмучений великою злочестивістю людей (див. вірші 32–33).

  • Запропонуйте дітям намалювати щасливе обличчя з одного боку аркуша і сумне---з іншого боку. Назвіть кілька добрих справ, наприклад, промовляння молитви, а також кілька поганих справ, наприклад, говорити неправду, і попросіть дітей піднімати вгору зображення щасливого або сумного обличчя, аби показати, що відчувають Небесний Батько та Ісус Христос щодо кожного вибору.

  • Попросіть дітей пограти у гру, в якій вони інсценують те, що можуть робити, аби зробити Небесного Батька щасливим. Попросіть інших дітей вгадати, що вони роблять. Кожному з дітей розкажіть про якийсь їхній вчинок, бачений вами, який робить щасливим Небесного Батька.

Мойсей 7:59--67

Ісус повернеться на землю.

У своєму видінні Енох бачив останні дні, в тому числі Друге пришестя Спасителя. Як ви можете допомогти дітям чекати на Друге пришестя?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей уявити, що до них має прийти особливий гість. Як вони готуватимуться до приходу цього гостя? Прочитайте слова Господа, сказані Еноху в Мойсей 7:60: “Прийду Я в останні дні”. Як саме ми можемо готуватися до повернення Ісуса?

  • Покажіть ілюстрації подій, коли Спаситель являвся людям (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№60, 82, 83 і 84). Що люди роблять на цих ілюстраціях? Що могли відчувати люди, коли вони зустрілися з Ісусом? Нехай діти розкажуть, які почуття у них викликає думка про зустріч з Ісусом, коли Він прийде знову.

  • Заспівайте пісню про Друге пришестя Спасителя, наприклад, “Коли він прийде знов” (Збірник дитячих пісень, сс. 46--47) і запитайте дітей, як вони собі уявляють той момент, коли Ісус прийде знову.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Мойсей 7:18--21, 62--63, 68--69

Ми можемо бути об’єднаними, як і народ Сіону.

Коли ви будете читати про Сіон, обміркуйте наведені приклади єдності. Як ви можете допомогти дітям навчатися бути єдиними, як народ Еноха?

Вправи на вибір

  • Коли діти читатимуть Мойсей 7:18, попросіть їх знайти описання народу Еноха, який також називають Сіоном. Напишіть ці слова на дошці зверху як заголовки і запропонуйте дітям написати під кожним заголовком те, що вони можуть робити, аби бути більш схожими на народ Еноха. Після цього завдання запитайте дітей, як вони можуть зробити свої домівки більш подібними до Сіону. Ідеї вони можуть знайти у 4 Нефій 1:15–18.

  • Попросіть дітей підрахувати, скільки разів вживається слово “Сіон” у Мойсей 7:18–21, 62–63, 68–69. Кожного разу, коли з’являється це слово, допоможіть дітям з’ясувати, що в даному вірші говориться про Сіон (див. також Путівник по Писаннях, “Сіон”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Як ми можемо бути більше схожими на людей, описаних у цих віршах?

  • За допомогою творчої сторінки цього тижня допоможіть дітям поміркувати про те, як вони можуть бути “одного серця і одного розуму” (див. Мойсей 7:18).

Мойсей 7:28--37

Бог плаче за Своїми дітьми.

Як ви можете допомогти дітям дізнатися, що Бог піклується про нас і переймається нашими вчинками?

Вправи на вибір

  • Запитайте дітей, що могло змусити Бога плакати (див. Мойсей 7:28--31). Попросіть дітей уважно вивчити Мойсей 7:32–33, 37, щоб знайти відповіді. Чого навчають нас ці вірші про те, які почуття має Бог до Своїх дітей? Завдяки чому ми знаємо, що Бог нас любить? Поділіться своїм свідченням про Божу любов до нас.

  • Киньте комусь із дітей мішечок з квасолею або м’яч. Попросіть цю дитину завершити фразу “Я можу зробити Бога щасливим, якщо …” і потім кинути предмет іншій дитині. Продовжуйте, поки кожна дитина не візьме участь.

Мойсей 7:60--67

Ісус Христос прийде знову в останні дні.

Коли ви будете читати про Друге пришестя у Мойсей 7:60--67, поміркуйте, як з радістю навчати цього дітей.

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом Мойсей 7:60--67 і допоможіть дітям з’ясувати, що, за словами Господа, станеться в останні дні. Запитайте їх, на яку з цих подій вони особливо очікують і чому.

  • Запропонуйте дітям пригадати той час, коли вони чекали когось у гості або чекали, коли хтось повернеться додому. Які у дітей були почуття? Що вони робили для того, аби підготуватися? Як ми можемо підготуватися до зустрічі з Ісусом, коли Він прийде знову?

  • Покажіть ілюстрацію Другого пришестя Спасителя (наприклад, див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №66). Нехай діти зроблять власні малюнки Другого Пришестя на основі прочитаного з Мойсей 7:60--67.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Як ви можете заохочувати дітей і їхні сім’ї продовжувати вдома навчатися зі Старого Завіту? Наприклад, під час уроку на сімейному вечорі діти могли б показати те, що намалювали або розфарбували в Початковому товаристві.

Як покращити наше навчання

Допоможіть дітям бути активними. “Коли ви навчаєте дітей, дозвольте їм будувати, малювати, розфарбовувати, писати та створювати. Ці завдання є більше, ніж просто гра---вони є суттєвими для навчання” (Навчати, як навчав Спаситель,  с. 25).

Роздрукувати