Старий Завіт 2022
17--23 січня. Буття 5; Мойсей 6: “Навча[йте] цього вільно ваших дітей”


“17--23 січня. Буття 5; Мойсей 6: “Навча[йте] цього вільно ваших дітей”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“17--23 січня. Буття 5; Мойсей 6”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
Адам і Єва за межами Еденського саду

Краще за рай, художник Кендел Рей Джонсон

17--23 січня

Буття 5; Мойсей 6

“Навча[йте] цього вільно ваших дітей”

Ваша підготовка до навчання починається з вивчення Буття 5 і Мойсей 6. Під час вивчення прислухайтеся до підказок Святого Духа стосовно того, чого дітям потрібно навчитися.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

На невеличких аркушах паперу напишіть ключові слова, які можуть допомогти дітям пригадати те, чого вони навчилися вдома цього тижня або на попередньому уроці Початкового товариства. Нехай діти по черзі вибирають будь-яке слово. Після того, як слово буде вибрано, запросіть когось із дітей розповісти, що вони дізналися такого, що пов’язано із цим словом.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Мойсей 6:27, 31--34

Бог може допомагати мені виконувати важкі завдання.

Коли Енох був покликаний проповідувати євангелію, він переймався тим, що зазнає невдачі. Але Бог допоміг йому зробити великі справи.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей розповісти про випадки, коли їх просили робити те, що було важко або що їх лякало. Поділіться історією про те, як Еноха було покликано пророком, яка вміщена в Мойсей 6:27, 31–34 (див. також розділ “Енох” в книзі Оповідання Старого Завіту). Наголосіть на тому, що хоча Енох не відчував себе готовим для того, щоб бути пророком, Бог пообіцяв йому допомогти. Допоможіть дітям зрозуміти, у який спосіб Бог допомагає нам, коли нас просять зробити щось важке.

  • Поділіться кількома прикладами з Писань, коли Бог допомагав людям виконувати важкі справи, наприклад, про те, як Ной будував ковчег, Давид бився з Ґоліятом, Аммон захищав отари царя або як проповідував Самуїл Ламанієць. (Див. ілюстрації і відповідні посилання на Писання в Альбомі “Євангелія в мистецтві”, №№7, 197881). Розкажіть про випадок, коли Господь допоміг вам зробити щось важке.

Мойсей 6:52

Євангелія навчає мене, як повернутися до Небесного Батька.

Бог навчав Адама того, що нам потрібно робити, аби повернутися до Нього: мати віру, покаятися, охриститися й отримати дар Святого Духа. Як ви можете допомогти дітям більше про це дізнатися?

Вправи на вибір

  • Знайдіть зображення або намалюйте малюнки, що можуть символізувати віру, покаяння, хрищення і дар Святого Духа (див. творчу сторінку цього тижня). Розташуйте ці малюнки в один ряд, який вестиме до зображення Ісуса Христа. Прочитайте дітям Мойсей 6:52 і попросіть їх ставати поруч з відповідним зображенням, коли вони будуть чути слова, які стосуються цього зображення (у цьому вірші слово “повіриш” відповідає слову “віра”).

  • Заспівайте пісню, в якій говориться про принципи, викладені в Мойсей 6:52, наприклад, “Віра”, “Боже, дай сили” (вірш 2), “Я хочу бути чистим” та “Святий Дух” (Збірник дитячих пісень, сс. 50--51, 52, 53, 56). Допоможіть дітям зрозуміти: якщо ми будемо робити те, про що говориться у цих піснях, це допоможе нам повернутися до Небесного Батька.

Мойсей 6:58

Небесний Батько хоче, аби батьки навчали своїх дітей.

З часів Адама і Єви батькам було заповідано навчати своїх дітей євангелії. Як ви можете заохочувати дітей прислухатися до праведних повчань їхніх батьків і виконувати їх?

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Мойсей 6:58 і покажіть ілюстрацію із зображенням сім’ї Адама і Єви, яка міститься у навчальному плані цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Допоможіть дітям повторити фразу “навча[йте] цього вільно ваших дітей”. Поясніть, що Бог хоче, аби всі батьки наслідували приклад Адама і Єви, навчаючи своїх дітей про Ісуса Христа та Його євангелію. Запитайте дітей, якими можуть бути їхні дії, коли батьки або інші люди навчають їх євангелії.

  • Допоможіть дітям поєднати свої фотографії з фотографіями їхніх батьків або фотографії тварин-дитинчат з відповідними фотографіями дорослих тварин. Як батьки допомагають своїм дітям? Чого вони їх навчають? Попросіть дітей зробити малюнки своєї сім’ї в моменти того, коли батьки навчають дітей, наприклад, коли вони разом читають Писання, разом моляться або разом їдять.

    Зображення
    сімʼя вивчає Писання

    Батьки повинні навчати своїх дітей євангелії.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Мойсей 6:26--34

Бог може допомогти мені робити важкі справи.

Незважаючи на те, що Енох відчував неспроможність, Бог допоміг йому виконати дане Ним покликання пророка. Бог також може допомогти дітям, яких ви навчаєте, робити важкі справи.

Вправи на вибір

  • Прочитайте з дітьми Мойсей 6:26--34. Чому Енох відчував, що не міг проповідувати євангелію? (Див. Мойсей 6:31). Як Бог допоміг Еноху? (Див. Мойсей 6:32--34; 7:13).

  • Попросіть дітей навести кілька прикладів важких справ, які іноді роблять діти їхнього віку (наприклад, виконувати шкільні домашні завдання; виявляти доброту до людини, яка вчинила недобре; або казати правду, коли вони зробили помилку). Разом з дітьми знайдіть фрази у Мойсей 6:32--34, які можуть їм допомогти. Попросіть дітей розповісти про випадки, коли Бог допоміг їм зробити щось важке. Поділіться також особистим досвідом.

Мойсей 6:50--62

Віра, покаяння, хрищення й отримання Святого Духа готують мене до того, щоб повернутися до Бога.

Адам та Енох навчали свій народ першим принципам і обрядам євангелії: вірі, покаянню, хрищенню й отриманню дару Святого Духа (див. також Уложення віри 1:4). Що ви можете зробити, аби допомогти дітям зрозуміти важливість цих принципів і обрядів у їхньому житті?

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей прочитати Мойсей 6:52, 57, щоб знайти принципи і обряди євангелії, про які говориться у четвертому уложенні віри.

  • Напишіть на дошці четверте уложення віри і попросіть дітей його прочитати. Потім зітріть одне або два слова і попросіть їх знову його прочитати, підставляючи з пам’яті пропущені слова. Повторюйте вправу, доки діти не вивчать це уложення віри.

  • Запропонуйте дітям написати короткий виступ про віру, покаяння, хрищення або отримання дару Святого Духа---щось таке, чим вони можуть поділитися зі своєю сім’єю. Кожен виступ може містити уривок з Писань, життєву історію та свідчення. У виступі також можна пояснити, як певний принцип допомагає нам повернутися до Небесного Батька.

Мойсей 6:57--58

Обов’язок батьків---навчати своїх дітей.

Бог довіряє батькам бути головними учителями євангелії у своїх сім’ях. Як ви можете заохотити дітей підтримувати своїх батьків у цій ролі?

Вправи на вибір

  • Попросіть когось із дітей прочитати Мойсей 6:58. Яку заповідь Небесний Батько дав батькам у цьому вірші? Покажіть ілюстрацію із зображенням того, як Адам і Єва навчають своїх дітей (див. навчальний план цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей) і попросіть дітей розповісти про те, що вони бачать на цій ілюстрації. Заохочуйте їх до обговорення важливих євангельських істин, про які вони дізналися у своїх сім’ях.

  • Допоможіть дітям написати слова подяки батькам або спланувати інші прості способи, як висловити вдячність своїм батькам. Заспівайте пісню про сім’ї, наприклад, “Тут любов живе” (Збірник дитячих пісень, сс. 102--103). Як ми можемо допомогти нашим батькам створити атмосферу любові у наших домівках?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Як ви можете допомогти дітям продовжувати навчатися за межами класу? Ви можете запропонувати їм пригадати історію про Еноха, коли цього тижня перед ними постане важке завдання.

Як покращити наше навчання

Використовуйте творчі сторінки. Під час того, як діти розмальовують творчі сторінки, нагадуйте їм принципи, які розглядалися на уроці. Якщо потрібно, читайте дітям слова, написані на цій сторінці.

Роздрукувати