Старий Завіт 2022
3--9 січня. Буття 1–2; Мойсей 2–3; Авраам 4–5: “На початку Бог створив Небо та землю”


“3--9 січня. Буття 1–2; Мойсей 2–3; Авраам 4–5: “На початку Бог створив Небо та землю”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Старий Завіт. 2022 (2021)

“3--9 січня. Буття 1–2; Мойсей 2–3; Авраам 4–5”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2022

Зображення
зображення землі і місяця

3--9 січня

Буття 1–2; Мойсей 2–3; Авраам 4–5

“На початку Бог створив Небо та землю”

Вивчаючи Буття 1--2, Мойсей 2--3 та Авраам 4--5, думайте про дітей, яких ви навчаєте, а також про те, які істини ви можете допомогти їм зрозуміти з цих розділів.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть дітей розповісти про щось із створеного Небесним Батьком та Ісусом Христом, за що вони відчувають вдячність. Щоб допомогти дітям з відповідями, можна показати ілюстрації з навчального плану для цього тижня, які знаходяться у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Мойсей 2

Ісус створив землю.

Знання про Сотворіння може допомогти дітям відчути Божу любов і більшу вдячність за цей світ. Як ви можете зробити вивчення теми Сотворіння натхненним досвідом?

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям ілюстрації із зображенням різних періодів Сотворіння (як описано у Мойсей 2; див. також “Ісус створює Землю” в посібнику Оповідання Старого Завіту) і допоможіть їм придумати рухи до ілюстрацій з посібника. Наприклад, вони можуть скласти кулак, який символізуватиме сушу, або помахати руками, щоб показати водяні хвилі (див. Мойсей 2:9–10). Поділіться своїм свідченням про те, що Ісус Христос зробив усе це, тому що Він і Небесний Батько нас люблять.

  • Заспівайте пісню про те, що було створено для нас Ісусом Христом, зокрема “Створив світ прекрасний Господь на землі” (Збірник дитячих пісень, с. 123). Попросіть дітей зробити малюнки творінь, про які співалося в пісні.

    Зображення
    стьобана ковдра із зображенням різних етапів сотворіння

    Сотворіння, автор Джоан Хібберт Дурчі

Мойсей 2:26--27

Мене було створено за образом Бога.

Коли діти розуміють, що вони були створені за образом Бога, то можуть розвинути почуття благоговіння і поваги до свого власного тіла та тіл інших людей.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям повторити кілька разів фразу: “Я, Бог, на Свій образ людину створив” (Мойсей 2:27). Поясніть, що Небесний Батько створив наші тіла так, щоб вони були схожі на Його тіло. Запропонуйте дітям показувати на частини свого тіла під час того, як ви їх називатимете, або заспівайте пісню про наші тіла, зокрема таку: “Весела зарядка” (Збірник дитячих пісень, с. 129).

  • Запропонуйте дітям показати те, що вони можуть робити за допомогою свого тіла, а інші діти мають вгадати, що вони роблять. Попросіть дітей розповісти, чому вони вдячні за своє тіло.

  • Намалюйте на аркуші паперу контури тіла і зробіть пазл, розрізавши цей аркуш на окремі частини. Роздайте частини дітям, і нехай вони працюють разом, щоб скласти цей пазл і сформувати тіло. Попросіть дітей розказати, що вони можуть робити за допомогою кожної частини тіла, зображеної на шматочках пазла. Поділіться своїм свідченням про те, що наше тіло створено за образом Бога.

Мойсей 3:2--3

Суботній день є святим.

Діти, які розвивають звичку дотримуватися Суботнього дня у святості, поки вони ще малі, більш імовірно будуть виконувати цю заповідь, коли життя стане більш насиченим і вимогливим.

Вправи на вибір

  • Прочитайте Мойсей 3:2--3 і попросіть дітей послухати, що Бог зробив на сьомий день. Принесіть ілюстрації (або зробіть прості малюнки) того, що ми робимо в неділю, аби зробити цей день святим, а також того, що ми робимо в інші дні. Нехай діти розкладуть ілюстрації на дві купки: одна---це недільні справи, друга---повсякденні справи. Свідчіть, чому важливо дотримуватися Суботнього дня у святості.

  • За кілька днів до заняття попросіть когось із дітей і його або її батьків прийти підготовленими розповісти про те, що вони у своїй сім’ї роблять для того, аби святити Суботній день. Запропонуйте іншим дітям розповісти про те, що роблять їхні сім’ї.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Мойсей 2

Ісус Христос створив землю під керівництвом Небесного Батька.

Використовуючи вірші з Мосія 2, ви можете допомогти дітям побачити, що світ було створено з певною метою і це було частиною Божого плану. Які ідеї спадають вам на думку під час вивчення цих розділів, що могли б допомогти зміцнити свідчення дітей про Сотворіння?

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям пригадати випадки, коли вони робили щось, виконуючи настанови іншої людини. Наприклад, можливо вони готували за рецептом якусь страву під наглядом когось із батьків або брата чи сестри. Напишіть на дошці: Хто створив землю? і запропонуйте дітям знайти відповідь у Мойсей 2:1. Свідчіть, що Ісус Христос створив землю під керівництвом Небесного Батька.

  • Призначте для кожної дитини окремі вірші з Мойсей 2, що стосуються одного з днів сотворіння і попросіть дітей зробити малюнок того, що Небесний Батько та Ісус створили у той день. Попросіть дітей узяти свої малюнки і стати відповідно до порядку днів Сотворіння, а потім запропонуйте кожній дитині розповісти решті класу про те, що сталося в той день, про який вони вивчали. Що з історії про Сотворіння ми можемо дізнатися про Небесного Батька та Ісуса Христа?

Мойсей 2:26--27

Адама і Єву було створено за подобою Бога.

Світ пропонуватиме дітям багато хибної інформації щодо їхнього тіла. Учення з Мойсей 2:26--27---це могутня мотивація до того, щоб поважати своє тіло і піклуватися про нього.

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом Мойсей 2:26--27. Що з цих віршів ми дізнаємося про наші тіла? Пограйте у гру “Ваше тіло---це храм” (Друг, серп. 2019, сс. 24–25). Також ви можете прочитати разом відповідні цитати з послання Президента Рассела М. Нельсона “Ваше тіло: дивовижний дар, який слід плекати” (Ліягона, серп. 2019, сс. 50--55), що допоможе дітям відчути вдячність до Небесного Батька за їхнє тіло.

  • Намалюйте на дошці тіло людини й запропонуйте дітям вибрати якусь його частину і написати поруч чому вони за неї вдячні. Висловіть вдячність за своє тіло і свідчіть, що нас було створено за образом Божим.

Буття 2:2--3

Суботній день є святим.

Можливо, дітям потрібно буде пояснити друзям, чому вони ставляться до неділі не так, як до інших днів. У Бутті 2:2--3 навчається того, чому Суботній день є святим. Як саме ви можете допомогти дітям краще зрозуміти і краще пояснювати це вчення?

Вправи на вибір

  • Як, дотримуючись святості Суботнього дня, ми виявляємо любов і повагу до Небесного Батька та Ісуса Христа? Допоможіть дітям розіграти по ролях ситуації, під час яких вони пояснюють другові, чому вони вибирають робити в неділю те, що допомагає їм шанувати Небесного Батька та Ісуса. Порадьте їм використовувати у своїх поясненнях Буття 2:2--3.

  • Дайте дітям кілька хвилин, щоб придумати і написати якомога більше справ, якими вони можуть займатися в Суботній день, щоб зробити його святим. Запропонуйте дітям поділитися тим, що вони написали, і заохочуйте їх додавати до своїх списків нові пункти, які не спадали їм на думку, під час того, як інші діляться своїми порадами. Запропонуйте дітям узяти ці списки із собою додому і звертатися до них, коли їм потрібні ідеї стосовно того, що можна робити в Суботній день.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Допоможіть дітям поміркувати про те, як вони можуть провести зі своїми сім’ями захід, подібний до того, який ви проводили у класі. Ви можете допомогти їм написати для себе нагадування.

Як покращити наше навчання

Допомагайте дітям виявити їхню креативність. Коли діти будують, малюють або розфарбовують щось, пов’язане з історією або принципом, який вивчають, вони часто запамʼятовують їх краще. Заохочуйте їх використовувати те, що вони зробили власноруч, для навчання своїх сімей. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 25).

Роздрукувати