За Мною йдіть
4--10 травня. Мосія 11--17: “Світло …, що ніколи не затьмариться”


“4--10 травня. Moсія 11--17: “Світло …, що ніколи не затьмариться”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“4--10 травня. Moсія 11--17”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Авінадій свідчить царю Ною

Авінадій перед царем Ноєм, художник Ендрю Бослі

4--10 травня

Мосія 11--17

“Світло …, що ніколи не затьмариться”

Розгляньте приклад того, як Авінадій навчав євангелії. Що зі знайденого вами в Мосія 11--17 може допомогти вам стати кращим вчителем?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Щоб запропонувати членам класу поділитися чимось, що вони дізнались під час особистого або сімейного вивчення Писань, ви можете попросити їх завершити таке речення: Якби мені було потрібно вибрати один вірш з Мосія 11--17, щоб поділитися ним з близькою людиною, це був би .

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте доктрині

Мосія 11--1317

Ми можемо відстоювати істину, навіть тоді, коли ми наодинці.

  • Хоча маловірогідно, що членам вашого класу загрожуватиме смерть через їхні свідчення, вони можуть стикнутися з протидією через свої вірування. У Мосія 11--13 та 17 вони можуть знайти події або вірші, що додадуть їм сміливості відстоювати істину. Як Авінадій та Алма набули сміливості, щоб діяти відважно? Як ми можемо бути більш стійкими і непохитними, захищаючи істину? Деякі ідеї можна знайти в цитатах, наведених у “Додаткових джерелах”.

  • Щоб допомогти членам вашого класу навчатися на інших прикладах мужнього захисту істини, ви можете написати на дошці: Люди, які відстоювали істину. На початку ви можете поговорити про Авінадія. Запропонуйте членам класу розповісти про те, що їх вразило, коли вони читали про Авінадія цього тижня. Потім вони можуть назвати інших чоловіків та жінок---з Писань, серед членів своєї сім’ї або тих, кого знали особисто,---які, на їхній погляд, є прикладом людей, що відстоюють істину. Що ми відчуваємо натхнення робити, завдяки цим прикладам?

Moсія 12:19--37

Коли ми вивчаємо Боже слово, нам потрібно спрямувати свої серця на розуміння.

  • Коли члени класу опрацьовували цього тижня Мосія 12:19--37, можливо у них виникли думки щодо того, що означає спрямувати свої серця на розуміння Божого слова. Попросіть кількох з них поділитися своїми думками. Або ви можете виділити на уроці деякий час, щоб разом опрацювати ці вірші та обговорити, що в них сказано про те, як зробити вивчення євангелії більш значущим. Наприклад, чому важливо не лише розуміти Божий закон, але й виконувати його? (Moсія 12:29).

  • Що можуть дізнатися члени вашого класу, порівнюючи ставлення і вчинки священиків Ноя з підходом, якого нам слід дотримуватися в нашому вивченні євангелії? Запропонуйте їм прочитати Мосія 12:19--37 і знайти, за що Авінадій піддавав критиці священиків Ноя. Що міг би сказати Авінадій про наше вивчення євангелії сьогодні? Попросіть членів класу розповісти, що з того, що вони роблять, допомагає їм спрямовувати свої серця на розуміння і робити своє вивчення євангелії більш змістовним.

    Зображення
    батько і син читають Писання

    Для ефективного вивчення євангелії слід спрямувати свої серця на розуміння.

Moсія 13:28--15:11

Спасіння приходить через Ісуса Христа і Його Спокуту.

  • Щоб переконати скептично налаштованих людей в тому, що пришестя Месії відбудеться, Авінадій процитував зворушливе пророцтво Ісаї (див. Мосія 14). Є кілька варіантів того, як члени класу можуть розглянути цей розділ. Вони можуть читати по кілька віршів і обговорювати їх або ви можете розділити клас на маленькі групи, в яких обговорюватимуться важливі вірші, включно з виносками, щоб глибше зрозуміти їхнє значення. Заохотьте їх ділитися тим, що вони дізнаються про Спасителя з цього розділу.

  • Чи розуміють члени вашого класу, що означає фраза---Ісус Христос “виконав вимоги справедливості”? (Moсія 15:9). Щоб допомогти їм краще її зрозуміти, ви можете спочатку прочитати разом статті “Справедливість” і “Милостивий, милість” в Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org) або “Справедливість” та “Милість” на сайті topics.ChurchofJesusChrist.org. Попросіть когось написати стисле визначення кожного з цих термінів на дошці. Потім ви можете разом прочитати Мосія 15:1--9. Як Ісус Христос виконав вимоги справедливості? Як Він виявляє до нас Свою милість? У відео, рекомендованих в “Додаткових джерелах”, наведено історії та аналогії, щоб описати милість Спасителя; перегляд одного з цих відео допоможе членам класу подумати про інші аналогії, що ілюструють, як Ісус Христос задовольнив вимоги справедливості.

Мосія 11; 12:33--37; 13:11--26

Заповіді повинні бути записані у наших серцях.

  • Ви можете допомогти членам класу зрозуміти важливість того, щоб заповіді були “записані у [н]аших серцях”, запитавши їх, що, на їхню думку, означає ця фраза. Потім запропонуйте їм порівняти, яким заповідям навчав Авінадій в Мосія 12:33--37 та 13:11--26 і які гріхи чинили цар Ной та його люди (див. Мосія 11:1--7, 14--15). У чому полягає різниця між станом, коли заповіді “записані у [н]аших серцях”, і просто знанням заповідей? (Moсія 13:11). Як ми можемо дізнатися, чи записані заповіді у наших серцях? Якими прикладами ми можемо поділитися?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Чи доводилось членам класу відчувати, як, можливо, відчував Авінадій, що їхні зусилля з проповідування євангелії були марними? Скажіть їм, що в Мосія 18--26 вони читатимуть про рясні плоди зусиль Авінадія.

Зображення
піктограма “матеріали”

Додаткові джерела

Пророчі вчення про відстоювання істини.

Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Справжні учні Ісуса Христа готові виділятися, говорити і відрізнятися від людей світу. … Немає нічого легкого чи автоматичного в тому, щоб стати такими сильними учнями. Наша увага повинна бути прикута до Спасителя і Його євангелії. Це вимагає великих розумових зусиль, щоб намагатися дивитися на Нього в кожній думці. Але, коли ми робимо це, наші сумніви і страхи залишають нас” (“Прикликати силу Ісуса Христа в наше життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, сс. 40--41).

Президент Томас С. Монсон сказав: “Тож будьмо сміливими й підготовленими відстоювати те, у що ми віримо; і якщо ми повинні робити це наодинці, робімо це сміливо, зміцнені знанням про те, що в дійсності ми ніколи не самотні, якщо стоїмо разом з Небесним Батьком” (“Мати сміливість вистояти наодинці”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 67).

Президент Гордон Б. Хінклі навчав: “Павло писав Тимофію: “Бо не дав нам Бог духа страху, але сили, і любови, і здорового розуму. Тож, не соромся засвідчення Господа нашого” (2 Тимофію 1:7--8). Я хотів би, щоб кожний член цієї Церкви розмістив ці слова там, де б він міг бачити їх кожного ранку, коли починає свій день. Вони давали б нам сміливість, щоб висловлюватися, вони б давали нам віру, щоб пробувати, вони б зміцнювали нашу впевненість в Господі Ісусі Христі” (Учення Президентів Церкви: Гордон Б. Хінклі [2016], с.  357).

Відео про справедливість і милість, розміщені на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • “Handel’s Messiah: Debtor’s Prison”

  • “Посередник”

  • “Де правосуддя, милість і любов зʼєднав”

Роздрукувати