За Мною йдіть
18--24 травня. Мосія 25--28: “Вони називалися народом Бога”


“18--24 травня. Мосія 25--28: “Вони називалися народом Бога”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“18--24 травня. Мосія 25--28”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
явлення ангела Алмі та синам Мосії

Навернення Алми молодшого, художник Гері Л. Кепп

18--24 травня

Мосія 25--28

“Вони називалися народом Бога”

Найкращий спосіб підготуватися до навчання тому, що міститься в Мосія 25--28,---це прочитати ці розділи і жити за викладеними в них принципами. Коли ви це робитимете, Дух може надихнути вас навчати того, що буде найважливішим для членів вашого класу.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Декому з членів класу може бути важко регулярно проводити особисте і сімейне вивчення Писань. Чи допоможе їм досвід інших членів класу? Ви можете почати ваш урок, попросивши членів класу поділитися тим, як їм вдається успішно проводити особисте або сімейне вивчення.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте доктрині

Мосія 26:15--31; 27:23--37

Бог вільно прощає тих, хто кається.

  • Покаяння і прощення---це теми, які неодноразово згадуються у цих розділах. Ви можете розглянути ці теми таким чином: напишіть на дошці Покаяння та Прощення і попросіть членів класу скласти під цими заголовками перелік того, що спаде їм на думку, коли вони обмірковуватимуть ці слова. Потім вони можуть опрацювати Мосія 26:22--24, 29--31 та 27:23--37, щоб знайти слова і фрази, якими їх навчають про покаяння і прощення. Члени класу можуть додати ці слова і фрази до переліків на дошці. Які у Бога почуття до тих, хто кається і прагне прощення?

  • Деякі люди можуть сумніватися, чи є їхнє покаяння достатнім для того, щоб Бог їх простив. Щоб допомогти будь-кому у вашому класі, кого це непокоїть, ви можете запропонувати членам класу уявити, що кожен з них---Алма старший і що хтось з членів Церкви у Зарагемлі запитав у них, як отримати прощення своїх гріхів (ви навіть можете розіграти це в ролях). Що з того, про що Алма дізнався від Господа в Мосія 26:15--31, може допомогти цьому члену Церкви? (Див. також Мороній 6:8; УЗ 58:42--43). Допомогти також може наступне висловлювання президента Генрі Б. Айрінга: “Якщо ви сьогодні відчували вплив Святого Духа, то можете вважати це свідченням того, що Спокута діє у вашому житті” (“Gifts of the Spirit for Hard Times”, Ensign, June 2007, 23).

Moсія 27:8--24

Бог чує наші молитви і відповідатиме на них за Своєю волею.

  • Багатьом з нас знайомі почуття Алми старшого, син якого “бунтував проти Бога” (див. Мосія 27:11). Члени класу можуть обговорити, як їм скористатися розповіддю з Мосія 27:8--24, щоб дати надію людині, член сім’ї якої зійшов на манівці. Розуміючи, що ми не можемо вимагати чуда чи діяти всупереч свободі волі людини, про що ми можемо належним чином молитися, коли близька людина сходить на манівці? (Див. також Алма 6:6).

Мосія 27:8--28:4

Усі чоловіки та жінки повинні народитися знову.

  • Ось кілька запитань, які допоможуть членам класу дізнатися про народження знову: Що означає “духовно народитися знову”? (Див. Путівник по Писаннях, “Навернення”). Якщо ми народилися знову, як ми намагаємося ставитися до інших? Щоб допомогти членам класу відповісти на ці запитання, ви можете запропонувати їм опрацювати Мосія 27:22--28:4, щоб знайти ознаки того, що Алма і сини Мосії духовно народилися знову.

  • У кожного є своя історія навернення, бо, як сказав Алма, “все людство … повинно народитися знову” (див. Мосія 27:25; курсив додано). Кілька членів класу можуть розповісти, як вони навернулися до євангелії Ісуса Христа---через могутні духовні прояви в їхньому житті або через поступовий, іноді непомітний процес, який можна усвідомити тільки озираючись назад. Ви також можете виділити на уроці час, щоб члени класу написали про свій досвід. (Якщо на уроці немає на це часу, ви можете запропонувати, щоб вони зробили це вдома). Аби наголосити, що наше навернення повинно тривати постійно, ви можете порекомендувати членам класу періодично проглядати те, що вони написали, і додавати нові духовні події.

  • Алма та інші люди в Писаннях використовували метафору про народження знову, щоб описати зміну, яку євангелія Ісуса Христа приносить в наше життя. Старійшина Девід А. Беднар порівняв цю зміну з процесом перетворення звичайного огірка на маринований (див. “Додаткові джерела”). Щоб допомогти членам класу обміркувати, чого можна навчитися про навернення з цих порівнянь, принесіть у клас звичайний і маринований огірки. Або ви можете попросити когось принести немовля і обговорити, чому процес народження є гарною аналогією для того, що сталося з Алмою і синами Мосії. (Див. Мосія 27:23--28:7).

Зображення
Алму молодшого несуть в дім його батька

Його батько зрадів, художник Уолтер Рейн

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Щоб надихнути членів класу читати Мосія 29--Алма 4 протягом наступного тижня, ви можете сказати їм, що у цих розділах народу Нефія було дано право обирати правителів голосом народу. Чого ми можемо навчитися на їхньому досвіді, намагаючись позитивно впливати на наші громади?

Зображення
піктограма “матеріали”

Додаткові джерела

Процес, що триває все життя.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон навчав: “На відміну від фізичного народження, духовне переродження є швидше процесом, ніж подією. І залучення до цього процесу є головною метою смертного життя” (“Народитися знову”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, с. 78).

Навернення і мариновані огірки.

Старійшина Девід А. Беднар поділився наведеною далі аналогією, порівнюючи духовне народження знову з маринуванням огірків:

“Огірок стає маринованим завдяки процесам, що досягаються дотриманням рецепту і послідовності дій. Перший крок у процесі маринування огірка---підготовка і очистка. …

Наступний крок у процесі маринування---занурення і тривале вимочування огірків у розсолі. Огірки замаринуються добре лише тоді, якщо їх повністю занурити в розсіл на певний час. Процес маринування поступово змінює структуру огірка, його колір і надає йому характерного солонуватого смаку. Періодичне поливання розсолом чи мочання в нього не дасть потрібного перетворення. Тільки постійне, тривале і повне занурення принесе бажані зміни.

Останнім кроком у процесі має бути закриття маринованих огірків у вимиті і стерилізовані банки. Огірки розкладаються по банках, заливаються гарячим розсолом, і банки піддаються термічній обробці. І з огірків, і з банок необхідно видалити весь бруд, щоб кінцевий продукт був захищений і збережений. …

Як огірок необхідно підготувати й вимити, перш ніж маринувати, так і ми з вами можемо підготуватися “словами віри та доброї науки” (1 Тимофію 4:6) й пройти перший етап очищення через обряди і завіти, виконані владою Ааронового священства. 

Як огірок маринується, занурений і вимочуваний в розсолі, так і ми з вами перероджуємося, коли поглинаємося євангелією Ісуса Христа і занурюємося в неї. … Цей етап перетворення вимагає часу, наполегливості й терпіння. …

 Термічна обробка дозволяє і захищати, і зберігати мариновані огірки тривалий час. Подібно до цього і ми з вами поступово стаємо очищеними і освяченими, коли омиті в крові Агнця, народжені знову, проходимо обряди і шануємо завіти, що виконуються владою Мелхиседекового священства” (“Вам необхідно родитись згори”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, сс. 19--21).

Як покращити наше навчання

Під час підготовки думайте про людей. “Коли ви готуєтеся, нехай ваше розуміння людей, яких ви навчаєте, скеровує ваші плани. … Вчителі, подібні до Христа, не прагнуть дотримуватися якогось конкретного стилю або методу; вони прагнуть допомогти людям розвинути віру в Ісуса Христа і стати більш схожими на Нього” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 7).

Роздрукувати