За Мною йдіть
11--17 травня. Мосія 18--24: “Ви увійшли в завіт з Ним”


“11--17 травня. Moсія 18--24: “Ви увійшли в завіт з Ним”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“11--17 травня. Moсія 18--24”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Втеча народу Лімгія

Мінерва К. Тейчерт (1888--1976), Втеча царя Лімгія та його народу, 1949--1951; мазоніт, олія; 90х122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969 р.

11--17 травня

Мосія 18--24

Ви увійшли в завіт з Ним

Читаючи Мосія 18--24, думайте про людей, яких ви навчаєте. Що вам про них відомо? Святий Дух може надихати ваші думки і допомагати вам визначити ті євангельські істини, які будуть для них найбільш актуальними.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запропонуйте членам класу порекомендувати кілька принципів або істин, знайдених ними під час вивчення Мосія 18--24. (Деякі з принципів наведено в навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей). Запропонуйте їм поділитися віршами з Мосія 18--24, які містять ці принципи. Який духовний досвід вони здобули завдяки цим істинам?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню

Moсія 18:1--16

Під час хрищення людина укладає завіт служити Богові та бути Його свідком.

  • Читаючи Мосія 18 і готуючись до навчання, ви можете відчути натхнення допомогти членам вашого класу розглянути і обміркувати завіти, укладені ними під час хрищення. Це можна зробити так: запропонуйте членам класу попрацювати разом, щоб скласти на дошці перелік з якомога більшої кількості фраз, які вони можуть пригадати з даного Алмою описання завіту хрищення. По завершенні члени класу можуть прочитати Мосія 18:8--10 і додати в перелік те, чого там не вистачає. (Вони також можуть додати фрази з У&З 20:37, 77 та 79). Може бути корисним запитати їх, що означає кожна з фраз і що вони можуть робити для виконання цієї частини завіту хрищення. Як Господь благословляє нас, якщо ми стараємося виконувати нашу частину завіту?

  • Коли послідовники Алми готувалися до хрищення, він навчав їх: щоб “прийти до кошари Бога” потрібно укласти завіт йти за Богом і піклуватися про Його дітей (див. Мосія 18:8--9). Члени класу можуть розповісти, як вони або знайомі їм люди були зміцнені кимось, хто виконував завіт хрищення, описаний в Мосія 18:8--10. Наприклад, коли хтось втішив їх або допоміг їм нести їхні тягарі? Як ці події надихнули нас виконувати наш завіт? Ви також можете нагадати членам класу про те, як Авінадій “був свідком Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях” (див. вірш 9). Чого ми можемо навчитися з його прикладу, прагнучи виконати цю частину нашого завіту хрищення.

Зображення
хрищення в океані

Під час хрищення ми укладаємо завіт служити Богу та людям.

Moсія 18:17--31

Божий народ перебуває в єдності.

  • У Мосія 18:17--31 наведені настанови, які Алма дав своїм людям, щоб допомогти їм---членам Христової Церкви---стати єдиними. Аби допомогти членам класу подумати, як їх стосуються ці настанови, ви можете попросити їх розділитися на малі групи, опрацювати ці вірші та скласти список знайдених ними настанов. Як дотримання цих настанов могло б допомогти членам приходу відчувати себе більш єдиними? Які цілі члени вашого класу можуть поставити індивідуально або як група, щоб наслідувати приклад людей Алми?

  • Деяких людей цікавить, для чого нам потрібна церква? Щоб допомогти членам класу відповісти на це запитання, ви можете накреслити на дошці контур церковної будівлі та написати це запитання під цим зображенням. Потім члени класу можуть опрацювати Мосія 18:17--31 і написати на дошці можливі відповіді, знайдені ними в цих віршах. Вони також можуть знайти відповіді в уривку з виступу старійшини Крістофферсона, наведеному в “Додаткових джерелах”. Ви можете попросити кількох членів класу розіграти в ролях, як вони дадуть відповідь другу, який не вірить у необхідність такої організації, як церква. Чому ми вдячні за те, що належимо до Церкви?

  • Хоча ми схильні вважати, що всі відчувають, як їм у церкві раді, на жаль, це не так. Чого ми навчаємося у людей Алми в Мосія 18:17--31, що може допомогти нам створити місце, де всі відчуватимуть свою приналежність?

Moсія 21--24

Господь може полегшити наші тягарі.

  • Тягарі членів вашого класу відрізняються від тих, які були у народу Лімгія або людей Алми, коли вони перебували в залежності. Але послання у цих розповідях стосуються кожного, хто відчуває пригніченість через лихо або складні обставини. Запропонуйте членам класу поділитися тим, що вони дізналися з Мосія 21--24 про те, як Бог може допомогти нам у наших випробуваннях. (Щоб переглянути короткий опис цих історій, див. Л. Том Перрі, “Сила визволення”, Ліягона, трав. 2012, сс. 94–97). Члени класу також можуть розповісти про випадки, коли вони, подібно до людей Алми, відчували виповнення Божого обіцяння, що Він полегшить їхні тягарі та відвідає їх у їхніх скорботах (див. Мосія 24:14).

  • Для членів класу може бути важливим витратити кілька хвилин, щоб записати, з якими особистими труднощами вони стикались, і обміркувати, як Господь допомагає їм нести їхні тягарі. Чи є в Мосія 21--24 уривки, які надихають їх звертатися до Господа у тяжкі часи? Як обіцяння, дане Господом людям Алми в Мосія 24:14, пов’язане із завітом, який ми укладаємо з Господом під час хрищення? (див. Мосія 18:8–10).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Щоб надихнути членів класу читати Мосія 25--28, попросіть їх подумати про когось зі своїх знайомих, хто відійшов від євангелії. Скажіть їм, що коли вони читатимуть ці розділи, то зможуть знайти ідеї щодо того, як допомогти цій людині повернутися.

Зображення
Піктограма “матеріали”

Додаткові джерела

Навіщо нам потрібна Церква?

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон сказав: “Я розумію, що є такі, хто вважає себе релігійними чи духовними людьми і в той же час відкидає участь у церкві чи навіть необхідність у такій організації. Релігійна діяльність для них є суто особистою справою. Однак Церква є творінням Того, на Кому зосереджена наша духовність,—Ісуса Христа. Варто зупинитися і подумати, чому Він вибирає використовувати церкву, Його Церкву, Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, для виконання Своєї роботи і роботи Його Батька”.

Далі старійшина Крістофферсон вказав причини, чому Господь організував Церкву (див. “Чому Церква”, Ліягона, лист. 2015, сс. 108--111):

  • “Проповідувати добру новину євангелії Ісуса Христа і виконувати обряди спасіння, інакше кажучи---приводити людей до Христа”.

  • “Створити спільноту святих, які будуть підтримувати одне одного на “цій тісній і вузькій путі, яка веде до вічного життя” [2 Нефій 31:18]. … Поєднані у вірі, ми навчаємо та напучуємо одне одного і прагнемо підійти до досягнення повної міри учнівства”.

  • “Пропону[вати] щотижневі збори перепочинку і відновлення, час і місце, коли можна залишити світ позаду---Суботній день”.

  • “Досягати того необхідного, що не можуть виконати окремі люди чи невеличкі групи [включно з боротьбою з бідністю], … нести євангелію усьому світові, … [будувати храми і забезпечити роботу] цих домів Господа, де можна виконати життєво важливі обряди й укласти завіти”.

  • Мати ключі священства, за допомогою яких “провідники священства Церкви зберігають чистоту доктрини Спасителя і цілісність Його спасительних обрядів, … допомагають підготувати тих, хто бажає отримати їх, судять про виконання вимог і гідність кандидатів на отримання обрядів … [і] розпізнавати як істину, так і підробку”.

Роздрукувати