За Мною йдіть
27 квітня--3 травня. Мосія 7--10: “З силою Господа”


“27 квітня--3 травня. Moсія 7--10: “З силою Господа”, За Мною йдіть---для Недільної школи. Книга Мормона. 2020 (2020)

“27 квітня--3 травня. Moсія 7--10”, За Мною йдіть---для Недільної школи. 2020

Зображення
Аммон навчає царя Лімгія

Мінерва Тейчерт (1888--1976), Аммон перед царем Лімгієм, 1949--1951; масоніт, олія; 90x122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969.

27 квітня--3 травня

Мосія 7--10

“З силою Господа”

Цей навчальний план може бути корисним, але він має доповнювати, а не замінювати собою натхнення, яке ви отримуєте, вивчаючи Мосія 7--10.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Можливо буде корисним періодично обговорювати всім класом благословення, які отримують члени класу, намагаючись зробити свої домівки основним місцем, де вони вивчають євангелію. Які уривки з Мосія 7--10 члени класу обмірковували або обговорювали у себе вдома протягом тижня? Як це вплинуло на їхнє життя?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню

Moсія 7:14--33

Якщо ми звертаємося до Господа, довіряємо Йому і служимо Йому, Він визволить нас.

  • Коли члени класу вивчали Мосія 7:14--33, досвід народу Лімгія міг надихнути їх покаятися і звернутися до Господа за визволенням. Щоб розпочати обговорення, ви можете запропонувати одному з членів класу прийти на урок підготовленим стисло описати, як народ Лімгія потрапив у залежність. Кілька інших можуть поділитися тим, що вони дізналися від Лімгія про віру в Спасителя і надію на Нього. Чого ми можемо навчитися з нагадувань Лімгія про те, як Бог визволив Свій народ? (див. вірші 19–20). Ви можете попросити членів класу розповісти про події з Писань або з власного життя, які надихнули їх довіряти Богові.

  • У членів вашого класу є нагоди надихати інших людей звертатися до Бога, коли ті знаходяться в полоні гріха або страждають від інших скорбот. Можливо це допоможе їм дізнатися, як Лімгій надихав свій народ. Спочатку вони можуть прочитати в Мосія 7:20--25 описання залежності, в яку потрапив народ Лімгія, і подумати про якусь знайому їм людину, що знаходиться в полоні гріха. Потім вони можуть опрацювати Мосія 7:18--20, 33 і визначити істини, яких навчав Лімгій, щоб допомогти своєму народові. Як ми можемо наслідувати приклад Лімгія, коли закликаємо близьких нам людей довіряти Богові?

  • Аби члени класу краще зрозуміли, як Бог допомагає нам у скрутні часи, ви можете виконати разом і обговорити гімн “Спокутар Ізраїля” (Гімни, № 5) або інший гімн, в якому описано, як Спаситель визволяє нас. Як написане в Мосія 7:17--20, Етер 12:27 та 2 Коринтянам 12:7--10 збільшує наше розуміння визволення Спасителя? Члени класу можуть розповісти про події, коли їх було визволено Господом, навіть, якщо це стосувалося чогось незначного, оскільки вони виявили віру в Нього.

Moсія 7:26--27

Людину створено за образом Бога.

  • У цих віршах Лімгій пояснив деякі істини, яким навчав Авінадій і які народу було важко сприйняти. Які істини члени класу можуть визначити у цих віршах? Як ці істини впливають на наше сприйняття Бога і самих себе?

Moсія 8:12--19

Господь посилає пророків, провидців і одкровителів для блага людства.

  • Аммон мав нагоду пояснити Лімгію роль провидця та свідчити про важливість пророків, провидців і одкровителів. Ви можете пояснити, що в наші дні Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів підтримуються як пророки, провидці й одкровителі. Як можемо ми, подібно до Аммона, сміливо говорити про необхідність пророків, провидців і одкровителів? (див. Мосія 8:13–18). Члени класу можуть запланувати розмістити повідомлення у соціальних медіа, яке допоможе іншим зрозуміти роль пророка, провидця й одкровителя в наші дні. Чим з почутого на останній генеральній конференції ми можемо поділитися з нашими друзями, членами сім’ї та сусідами, аби навчити їх про необхідність пророків?

  • Прочитавши Мосія 8:12--19, ви або члени класу, можливо, захочете поділитися своїм свідченням про пророків, як це зробив Аммон, або висловити вдячність за одкровення, що отримується через пророків, як це зробив Лімгій (див. Мосія 8:19).

  • Пророк Джозеф Сміт---це провидець, який очолює цей розподіл (див. У&З 21:1). Ви можете запропонувати членам класу поділитися тим, що вони дізналися з даного Аммоном описання того, хто такий провидець (див. Мосія 8:13--18). Потім вони можуть обговорити, чому Джозеф Сміт був провидцем. (У&C 135:3 and Moses 6:36 може допомогти у цьому обговоренні).

Мосія 9:14--19; 10:6--10

Ми можемо долати наші випробування “з силою Господа”.

  • У літописі Зенифа про його народ і їхні битви з ламанійцями фраза “з силою Господа” згадується двічі---в Мосія 9:14--19 та 10:6--10. Члени класу можуть опрацювати ці вірші й поділитися тим, що, на їхню думку, означає ця фраза. Як нам отримати “силу Господа”? Попросіть членів класу поділитися досвідом того, як вони успішно долали випробування з силою Господа.

Moсія 10:11--17

Наш вибір може вплинути на покоління.

  • Запропонуйте членам класу подумки прочитати Мосія 10:11--17 і знайти, як вплинули на ламанійців вибір та вірування їхніх предків. Який висновок можна зробити з цього про те, як наш вибір може вплинути на інших людей? Як би ми хотіли, щоб описували нас та наші сім’ї через одне або два покоління? Члени класу можуть написати дещо з того, що вони хотіли б побачити в такому описанні.

  • Простий наочний приклад---такий, як ланцюжок падіння кісточок доміно,---може допомогти проілюструвати, як вибір людей може вплинути на їхнє потомство. Потім ви можете запропонувати членам класу прочитати Мосія 10:11--17 і обговорити, як на вірування та ставлення ламанійців значно вплинув вибір, який їхні предки зробили за кілька століть до того. Ще один приклад, яким ви можете поділитися, міститься у розповіді старійшини Дональда Л. Холлстрома, наведеній в “Додаткових джерелах”. Члени класу можуть згадати історії зі свого життя або розповіді з історії своєї сім’ї про те, як одна праведна людина позитивно вплинула на наступні покоління.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Цього тижня члени класу дізналися про негативні наслідки вибору ламанійців, які спіткали їхніх дітей. Скажіть членам класу, що в Мосія 11--17 вони читатимуть про чоловіка, який своєю праведністю змінив життя багатьох людей.

Зображення
піктограма “матеріали”

Додаткові джерела

Наші рішення можуть вплинути на покоління.

Старійшина Дональд Л. Холлстром розповів, як відданість його дідуся і бабусі благословила майбутні покоління:

“У моїх дідуся й бабусі по батьковій лінії було двоє дітей---син (мій батько) та донька. … [Їхня донька] вийшла заміж у 1946 році та чотирма роками пізніше очікувала на народження дитини. Є щось дуже особливе в тому, коли батьки очікують як їхня донька (у цьому випадку єдина донька) вперше народить дитину. Ніхто не знав, що вона виношує близнюків. На жаль, вона і близнюки померли під час пологів.

Мої дідусь і бабуся були вбиті горем. Однак у скорботі вони одразу ж звернулися до Господа і Його Спокути. Не поринаючи в роздуми про те, чому це могло статися чи кого можна звинуватити, вони зосередилися на тому, щоб жити праведно. Мої дідусь і бабуся ніколи не були заможними; вони ніколи не належали до еліти суспільства; вони ніколи не обіймали високих посад у Церкві---вони просто були відданими святими останніх днів. …

Відданість дідуся Арта і бабусі Лу, особливо тоді, коли на їхньому шляху поставали труднощі, вже вплинула на чотири наступні покоління. Безпосередньо і глибоко вона вплинула на їхнього сина (мого батька) і мою матір, коли донька моїх батьків, їхня молодша дитина, загинула від ускладнень, спричинених пологами. У свої 34 роки вона померла через 10 днів після пологів, залишивши 4-х дітей, віком від 10 днів до 8 років. Завдяки прикладу, який мої батьки бачили у попередньому поколінні, вони---без вагань---звернулися до Господа по втіху” (“Зверніться до Господа”, Ліягона, трав. 2010, сс. 78--79).

Як покращити наше навчання

Слухайте. “Вислуховування є виразом любові. … Попросіть Небесного Батька допомогти вам зрозуміти, що члени вашого класу кажуть. Коли ви дбайливо звертаєте увагу на їхні висловлені та не висловлені повідомлення, ви краще зрозумієте їхні потреби, їхні проблеми та їхні бажання” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 34).

Роздрукувати