Новий Завіт 2023
15–21 травня. Матвій 21–23; Марк 11; Лука 19–20; Іван 12: “Ось … йде Цар твій!”


“15–21 травня. Матвій 21–23; Марк 11; Лука 19–20; Іван 12: “Ось … йде Цар твій!”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Новий Завіт. 2023 (2022)

“15–21 травня. Матвій 21–23; Марк 11; Лука 19–20; Іван 12”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2023

Зображення
чоловік на дереві, коли наближається Ісус

Zacchaeus in the Sycamore Tree [Закхей на фіґовому дереві], художник Джеймс Тіссо

15–21 травня

Матвій 21–23; Марк 11; Лука 19–20; Іван 12

“Ось … йде Цар твій!”

Читаючи Матвій 21–23; Марк 11; Лука 19–20 та Іван 12, шукайте принципи, які допоможуть задовольнити потреби людей, яких ви навчаєте. Святий Дух надихатиме вас знанням, як допомогти членам класу знайти ці принципи.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

За кілька днів до уроку попросіть кількох членів класу прийти на урок підготовленими поділитися досвідом, який вони отримали, коли вивчали розділи, призначені для цього тижня. Попросіть їх розповісти про благословення, які вони отримали, коли вивчали Писання протягом тижня.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Лука 19:1–10

Спаситель знає нас особисто.

  • Ймовірно, що члени вашого класу іноді в житті відчували, що їх ігнорують або про них забули. Розповідь про Закхея може допомогти їм зрозуміти, що Небесний Батько та Ісус Христос знають їх і дбають про них. Щоб допомогти членам класу застосувати цю розповідь в їхньому житті, попросіть їх уявити себе Закхеєм. Що, на вашу думку, він дізнався про Спасителя з цього досвіду? Що ми можемо дізнатися з зусиль Закхея про пошук Спасителя?

Maтвій 21:1–11; Maрк 11:1–11; Лука 19:29–44; Іван 12:12–16

Ісус Христос—наш Цар.

  • Проста вправа може започаткувати обговорення про тріумфальний в’їзд Спасителя в Єрусалим: кілька членів класу можуть намалювати на дошці те, що асоціюється з царем, наприклад, корону або трон, а решта нехай відгадують, що вони малюють. Потім інші члени класу можуть намалювати осля й гілки дерев. Як це пов’язане з царем? Після цього ви можете показати ілюстрацію тріумфального в’їзду Спасителя в Єрусалим з навчального плану для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей і попросити членів класу прочитати Марк 11:1–11. Як ці люди розпізнали свого Царя в Ісусі? Як ми поклоняємося Ісусу Христу, як нашому Царю, через наші слова і вчинки?

Матвій 22:34–40

Дві найбільші заповіді—любити Бога і любити свого ближнього.

  • Як ви можете допомогти членам класу зрозуміти, що “на двох оцих заповідях”—любити Бога і любити свого ближнього—“увесь Закон і Пророки стоять”? (Матвій 22:40). Прочитавши разом Матвій 22:34–40, ви можете написати на дошці Любити Бога і Любити свого ближнього. Дайте кожному члену класу смужку паперу з написаною на ній заповіддю. Попросіть кількох з них прочитати їхню заповідь і розповісти, як їхня заповідь допомагає нам виконувати одну або обидві з цих великих заповідей. Обговоривши їхню заповідь, вони можуть помістити свій папірець на дошці. Чому важливо пам’ятати, що всі заповіді пов’язані з цими двома великими заповідями? (Див. “Додаткові джерела”).

Матвій 23:13–33

Ми будемо захищені, якщо уникатимемо сліпих проводирів.

  • Чи буде корисно членам вашого класу обговорити термін “проводирі … сліпі”, який Спаситель використав, щоб описати духовно сліпих фарисеїв і книжників? (Матвій 23:16). Ви можете подумати про те, як продемонструвати, що значить слідувати за людиною, яка не може бачити. Або ж клас може скласти на дошці перелік характеристик сліпого проводиря, які описані в Матвій 23:13–33. Щоб поповнити цей перелік, ви можете знайти додаткові уривки з Писань, які навчають про духовну сліпоту, такі як: 2 Коринтянам 4:3–4; 2 Нефій 9:28–32 і Кн. Якова 4:14. Як ми можемо розпізнати і уникати сліпих проводирів?

Зображення
Ісус розмовляє з фарисеями

Спаситель назвав фарисеїв лицемірами і сліпими проводирями.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Любити Бога і любити свого ближнього—це основа усього, що ми робимо.

Посилаючись на дві великі заповіді, наведені в Матвій 22:37–39, президент М. Рассел Баллард навчав:

“Послух цим двом заповідям дає можливість сильніше відчувати мир і радість. Якщо ми любимо Господа і служимо Йому, а також любимо своїх ближніх і служимо їм, то природно, що ми відчуємо більше щастя, яке ніяким кращим шляхом не приходить до нас.

Любов до Бога і до своїх ближніх—це доктринальна основа служіння; навчання, зосередженого на домівці і підтримуваного Церквою; духовного поклоніння в Суботній день; роботи зі спасіння по обидва боки завіси, підтримуваної у Товариствах допомоги і кворумах старійшин. Усе це основується на цих божественних заповідях: любити Бога і любити своїх ближніх. Чи може бути щось головнішим, фундаментальнішим і простішим за це?” (“Істинна, чиста і проста євангелія Ісуса Христа”, Ліягона, трав. 2019, с. 29).

Як покращити наше навчання

Вам не потрібно висвітлювати весь матеріал. “Є багато матеріалу для обговорення на кожному уроці, проте немає необхідності викладати все на одному занятті для того, щоб торкнутися чийогось серця—часто достатньо лише одного або двох ключових моментів. Коли ви думаєте про потреби учнів, Дух допоможе вам вирішити, які принципи, історії або уривки з Писань будуть особливо важливі для них” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 7).

Роздрукувати