Новий Завіт 2023
17–23 липня. Дії 10–15: “Слово ж Боже росло та помножувалось”


“17–23 липня. Дії 10–15: “Слово ж Боже росло та помножувалось”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Новий Завіт. 2023 (2022)

“17–23 липня. Дії 10–15”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2023

Зображення
Петро розмовляє з Корнилієм

17–23 липня

Дії 10–15

“Слово ж Боже росло та помножувалось”

Вивчення Дії 10–15 з молитвою перед прочитанням цього навчального плану допоможе вам отримати натхненні ідеї від Господа. Подані нижче ідеї є лише пропозиціями.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть членів класу поділитися з тим, хто сидить поруч, чого навчав їх Дух, коли вони читали Дії 10–15. Попросіть кількох поділитися своїми натхненними думками з усім класом.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Дії 10; 11:1–18; 15:1–25

Небесний Батько навчає нас рядок за рядком через одкровення.

  • Деякі члени класу можуть не розуміти процес отримання одкровення. Може бути корисним обговорити, як Петро отримав одкровення і як вони можуть просуватися вперед “без жадного сумніву” (Дії 10:20), коли одкровення здається неповним або незрозумілим. Ви можете намалювати на дошці лінію і написати з однієї сторони лінії Євангелія буде проповідуватися іновірцям. Класом розгляньте Дії 10 і 11:1–18, а потім додайте точки на лінії, які показують, як Господь крок за кроком давав Петру одкровення, що настав час проповідувати євангелію іновірцям. Наприклад, ви можете почати з точки під назвою “Корнилій бачив видіння” (Дії 10:1–6) або навіть почати з наказу Спасителя Його учням “навч[ати] всі народи” в Матвій 28:19. Що ми можемо дізнатися про одкровення з досвіду Петра? Що ще допомагає нам зрозуміти вчення Нефія про одкровення в 2 Нефій 28:30 і вчення старійшини Девіда А. Беднара, наведені в “Додаткових джерелах”?

    Зображення
    дівчина читає Писання

    Особисте одкровення часто приходить з часом завдяки наполегливим зусиллям.

  • Ви можете опрацювати приклади з Писань, в яких Господь навчав людей рядок за рядком. На додаток до досвіду Петра в Дії 10 члени класу можуть розглянути досвід Нефія (1 Нефій 18:1–3); Алми (Алма 7:8; 16:20) і Мормона (3 Нефій 28:17, 36–40). Які інші приклади можуть згадати члени класу, коли люди отримували духовне скерування “тут трохи і там трохи”? (2 Нефій 28:30). Чому інколи Господь може вирішити являти дещо в одкровенні саме таким чином, а не давати усі відповіді за раз? (Див. Учення і Завіти 50:40; 98:12).

  • Іноді члени Церкви мають запитання або проблеми, пов’язані зі змінами в політиці і з програмами в Церкві. Можливо, буде корисно обговорити, як одкровення про початок проповідування євангелії іновірцям (див. Дії 10) замінило попередні інструкції Господа Його учням (див. Матвій 10:1, 5–6). Як члени класу могли б відреагувати, якби хтось за часів Петра не погодився з його настановою, бо вона суперечила попереднім звичаям? Як одкровення в Дії 10 може допомогти нам прислухатися до одкровень Господа, які постійно надходять через Його пророка?

Дії 10:9–48

“Не дивиться Бог на обличчя”.

  • Чи буде корисним для членів вашого класу обговорення того, що значить “не дивиться Бог на обличчя”? Ви можете почати, попросивши клас прочитати уривки з Писань, в яких навчається про те, що Бог не дивиться на обличчя: Римлянам 2:1–11; 1 Нефій 17:34–40; 2 Нефій 26:32–33; Алма 5:33; Мороній 8:12 і Учення і Завіти 1:34–35. Попросіть членів класу написати можливі пояснення фрази “не дивиться Бог на обличчя” згідно з тим, що вони прочитали, а потім поділитися написаним. Як події і принципи в Дії 10:34–48 доводять, що не дивиться Бог на обличчя? Як праведні можуть бути “приємними” і “до вподоби” Богу, якщо Він не дивиться на обличчя? (Див. Дії 10:34–35; 1 Нефій 17:35).

    Можливо, вам буде потрібно допомогти членам класу зрозуміти, що фраза “не дивиться Бог на обличчя” не означає, що Бог благословляє всіх однаково, незважаючи на наші вчинки. Він хоче, щоб усі Його діти прийняли Його євангелію, але повнота благословень євангелії призначена для тих, хто укладає з Ним завіти і дотримується їх.

Зображення
піктограма “Джерела”

Додаткові джерела

Отримання одкровення рядок за рядком.

Старійшина Девід А. Беднар навчав: “Багато хто з нас зазвичай припускає, що ми отримаємо відповідь або спонукання на наші щирі молитви і благання. Ми також часто очікуємо, що така відповідь або спонукання прийдуть негайно й все одночасно. Таким чином, ми, як правило, віримо, що Господь дасть нам велику відповідь швидко й усю одночасно. Проте спосіб, неодноразово описаний в Писаннях, передбачає, що ми отримаємо “рядок за рядком, приписання за приписанням” або, іншими словами, багато маленьких відповідей протягом періоду часу. Розпізнання і розуміння цього способу є важливим ключем для отримання натхнення і допомоги від Святого Духа” (“Line upon Line, Precept upon Precept”, New Era, Sept. 2010, 3–4).

Як покращити наше навчання

Почніть з Писань. Перед тим, як звернутися до додаткових матеріалів, старанно вивчайте стародавні і сучасні Писання. Молитовне вивчення слова Бога дозволить Духу допомогти вам використовувати вивчене, коли ви навчаєте. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 12).

Роздрукувати