Старий Завіт 2022
1–7 серпня. Йов 1–3; 12–14; 19; 21–24; 38–40; 42: “І я наді[ю] … матиму”


“1–7 серпня. Йов 1–3; 12–14; 19; 21–24; 38–40; 42: “І я наді[ю] … матиму”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Старий Завіт. 2022 (2021)

“1–7 серпня. Йов 1–3; 12–14; 19; 21–24; 38–40; 42”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2022

Зображення
три чоловіки говорять з чоловіком на землі

Суд Йова, художник Джозеф Брікі

1–7 серпня

Йов 1–3; 12–14; 19; 21–24; 38–40; 42

“І я наді[ю] … матиму”

Які істини Святий Дух допоміг вам засвоїти, коли ви вивчали книгу Йова? Чим ви хочете поділитися з класом?

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Члени класу, які вивчали книгу Йова цього тижня, могли знайти істини, які були значущими для них. Щоб спонукати їх ділитися знайденим, ви можете написати на дошці фразу Від Йова я дізнався/лася … і запитати членів класу, як би вони закінчили це речення.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Йов 1–2; 12–13; 19:23–27

Наша довіра Небесному Батьку та Ісусу Христу може допомогти нам залишатися вірними за будь-яких обставин.

  • Перші два розділи книги Йова, в яких описано як Сатана ставить під сумнів вірність Йова, можуть допомогти членам класу оцінити їхню власну вірність Небесному Батьку та Ісусу Христу. Члени класу можуть почати, перелічивши кілька причин, за якими людина може обрати дотримання Божих заповідей. Після цього вони можуть опрацювати Йов 1:6–12; 2:1–6, щоб дізнатися, що сказав Сатана про вірність Йова. Чому було б небезпечно слухатися Господа лише за причин, вказаних Сатаною? Що відповідь Йова в Йов 1:20–22; 2:9–10 виявляє про Йова? Члени класу можуть обговорити те, чому вони обирають залишатися вірними Богу.

    Зображення
    чоловік дивиться вгору

    Йов, художник Гері Л. Кепп

  • Хоча й були випадки, коли Йов був сповнений сумнівів та відчаю, зрештою його віра в Господа підтримала його під час страждань. Щоб вчитися з прикладу Йова, члени класу можуть опрацювати кілька з наведених далі віршів, щоб знайти позитивну реакцію Йова на його випробування: Йов 1:21; 2:10; 12:9–10, 16; 13:15–16; 19:23–27. Чого ми можемо навчитися з його відповідей, що може допомогти нам бути духовно сильними, коли ми стикаємося з випробуваннями? Чому небезпечно вважати, що випробування—це покарання за гріх?

  • Проголошення Йова в Йов 19:23–27 може надихнути членів класу на роздуми, вони можуть поділитися своїм переконанням у тому, що Викупитель, Ісус Христос, живий. Ви можете почати, попросивши членів класу обдумати слова Йова у цих віршах. Після цього вони можуть обговорити такі запитання: Чому свідчення про нашого Викупителя є таким цінним під час випробувань, схожих на ті, що зазнав Йов? Як наше свідчення підтримувало нас під час наших випробувань? Спів або прочитання слів гімну про Ісуса Христа, як-от: “Живе, живе Спокутар мій!” (Гімни, № 69), може додати до вашого обговорення більше розуміння і духовної сили.

Йов 38

Боже бачення більше за наше.

  • Більша частина книги Йова (розділи 3–37) стосується того, як Йов і його друзі намагаються відповісти на запитання “Чому погані речі стаються з праведними людьми?”. Хоча Господь і не дає відповідь на це запитання повністю у книзі Йова, Він надає важливе послання. Ви можете допомогти членам класу знайти це послання, попросивши їх прочитати запитання, які Господь ставив Йову в Йов 38:1–7, 18–24. Що ми дізнаємося з цих запитань?

  • Відновлена євангелія Ісуса Христа дає нам додаткову інформацію, яка може допомогти нам зрозуміти деякі причини того, чому у світі існує страждання. Члени класу можуть поділитися істинами, про які вони дізналися завдяки Відновленню євангелії, що дало їм більше бачення і розуміння страждання. Вони можуть знайти деякі з цих істин в уривках з Писань і висловлюванні, наведених в “Додаткових джерелах”.

Зображення
піктограма “Додаткові джерела”

Додаткові джерела

Розуміння святих останніх днів мети страждання.

Наведені далі уривки з Писань надають розуміння мети страждання:

Спенсер В. Кімбол навчав:

“Якби ми дивилися на земне життя як на все існування, то біль, смуток, помилки і нетривалість життя були б для нас катастрофою. Але якщо ми дивимося на життя як на щось вічне, що простягається далеко в передземне минуле і у вічне майбутнє після смерті, тоді все, що трапляється, може завиднітися в справжній перспективі.

Хіба немає мудрості в тому, що [Бог] дає нам випробування, аби ми піднімалися над ними, обов’язки, аби ми могли досягати цілей, працю, щоб зміцнювати наші м’язи, смуток, щоб випробовувати свою душу? Чи не для того нас піддано спокусам, щоб перевірити нашу силу, слабкостям—щоб ми могли навчитися терпінню, смерті—щоб стати безсмертними і прославленими? …

Якби радість, мир і нагороди були миттєвими для того, хто чинить добро, то не було б зла—всі робили б добро, але не тому, що добро робити праведно. Не було б ані перевірки сили, ані розвинення характеру, ані зміцнення сили, ані свободи волі” (Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол [2006], с. 16).

Як покращити наше навчання

Прислухайтеся до Духа. Ви не можете передбачити, як проходитиме кожний урок, але спонукання Духа скеровуватимуть вас. Коли ви духовно підготовлені, Господь дасть вам “у ту саму мить, що вам слід казати” (Учення і Завіти 100:6), а це може бути саме тим, що членам класу потрібно почути. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 10).

Роздрукувати