Старий Завіт 2022
25–31 липня. Естер: “На час, як оцей, досягла ти”


“25–31 липня. Естер: “На час, як оцей, досягла ти”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Старий Завіт. 2022 (2021)

“25–31 липня. Естер”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2022

Зображення
Естер молиться

Естер, художник Джеймс Джонсон

25–31 липня

Естер

“На час, як оцей, досягла ти”

Наскільки добре ви знаєте членів вашого класу? Намагайтеся краще познайомитися з одним членом класу кожного тижня. Це допоможе вам думати про їхні потреби, коли ви готуєтеся навчати (див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 7).

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Члени класу можуть поділитися з тими, хто сидить поруч, чимось з того, чого навчав їх Дух, що вони почали краще розуміти або що було схоже на те, що відбувається в їхньому житті, коли читали книгу Естер. Після цього кілька з них можуть поділитися цим з усім класом.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Естер

Господь ставить нас у ситуації, в яких ми можемо благословляти інших.

  • Члени вашого класу могли шукати способи, якими Господь дав Естер можливість врятувати юдеїв, як це пропонується у навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Попросіть їх поділитися знайденим. Або ви можете знайти разом кілька прикладів (див. Естер 2:21–23; 3:10–14; 4:14–16). Що ми можемо робити, щоб розпізнати руку Бога у нашому житті? Висловлювання старійшини Ніла Л. Андерсена, наведене в “Додаткових джерелах”, містить відповідь на це запитання.

  • Щоб допомогти членам вашого класу подумати про те, як Господь підготував їх “на час, як оцей” (Естер 4:14), попросіть їх прочитати Естер 4:10–17. Як слова Мордехая могли допомогти Естер прийняти рішення захищати її народ? Так само як Господь помістив Естер у ситуацію, в якій вона могла б врятувати юдеїв, в які ситуації Він ставить нас, щоб ми могли благословити життя інших? Як ми можемо стати кращим знаряддям у Його руках? Прочитання висловлювання сестри Вірджинії У. Дженсен, наведеного в “Додаткових джерелах”, може надихнути членів класу подумати про випадки, коли вони відчували, що були знаряддям для Господа. Попросіть їх поділитися своїм досвідом, керуючись Духом.

Естер 4

Піст демонструє нашу залежність від Господа.

  • Ви можете використати Естер 4, щоб обговорити благословення, які приходять від посту. Ви можете попросити одного члена класу проглянути події, які спонукали Естер та інших юдеїв до посту. Чому вони вирішили поститися? Чому ми приймаємо рішення поститися? Можливо, ви захочете переглянути разом деякі додаткові уривки з Писань про піст, як-от: Ісая 58:6–12 і Матвій 4:1–4; 17:14–21 (див. також Путівник по Писаннях, “Піст, Пощення”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Можливо, ви або кілька членів класу можуть поділитися досвідом, який показує, як піст приносить Господню силу у наше життя.

Естер 3:1–11; 4:10–17; 5:1–4

Щоб зробити щось правильне, часто потрібно багато сміливості.

  • Історії про те, як Мордехай і Естер сміливо відстоювали справедливість, можуть надихати членів класу бути сміливими, щоб робити щось правильне. Ви можете попросити половину класу прочитати про Мордехая (див. Естер 3:1–11), а іншу половину класу прочитати про Естер (див. Естер 4:10–17; 5:1–4). Якби вони опинилися тут сьогодні, що б сказали Мордехай і Естер, щоб заохотити нас, коли важко робити те, що є правильним? Члени класу також можуть поділитися ситуаціями, коли вони мали діяти сміливо. Ви можете попросити клас заспівати або прочитати слова пісні про відстоювання істини, як-от: “Правду чини!” (Гімни, № 142). Після цього обговоріть, чого навчається у пісні про сміливість.

    Зображення
    Естер і цар

    Естер перед царем, художниця Мінерва К. Тейчерт

Зображення
піктограма “Додаткові джерела”

Додаткові джерела

Рука Бога.

Старійшина Ніл Л. Андерсен навчав:

“Іноді ми можемо бачити руку Господа в житті інших людей, але запитуємо: “Як я можу ясніше бачити Його руку у власному житті?” …

Коли ви дотримуєтеся заповідей і молитеся з вірою, щоб побачити руку Господа у вашому житті, я обіцяю вам, що Він розплющить ваші духовні очі навіть ширше і ви ясніше побачите, що ви не самотні” (“Нехай прийде Царство Твоє”, Ліягона, трав. 2015, сс. 121–122).

“На час, як оцей”.

Сестра Вірджинія У. Дженсен навчала: “Я не вірю, що ми з вами знаходимося тут у ці унікальні часи випадково. Я вірю, як Естер давнини, що “на час, як оцей, досягл[и] [м]и царства” [Естер 4:14], коли наш вплив, наш приклад, наша сила і наша віра можуть бути бастіоном проти зростаючої хвилі зла, яка загрожує поглинути наші домівки, наші сім’ї і наших близьких” (“Creating Places of Security”, Ensign, Nov. 1997, 89).

Як покращити наше навчання

Спершу зверніться до Писань. Писання мають бути вашим основним джерелом вивчення і підготовки. Не забувайте, що слова сучасних пророків доповнюють Головні труди і також є Писаннями. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, сс. 17–18).

Роздрукувати