Бібліотека
Зрозумійте, що одкровення — це процес


“Зрозумійте, що одкровення — це процес”, Теми і запитання (2023)

Зображення
молода жінка з Гани сидить надворі на сходинці й робить запис у щоденнику

Знаходити відповіді на свої запитання

Зрозумійте, що одкровення — це процес

Легко уявити, що коли Бог хоче про щось сповістити, Він просто звертається до провідників Церкви і повідомляє їм про це. Однак історія Відновлення є прикладом того, що одкровення — це процес, під час якого людина прагне дізнатися волю Бога. Найчастіше одкровення отримують після багатьох розмірковувань і молитов. Це стосується як пророків, так і кожного з нас. Президент Нельсон закликав нас “сягнути вище [наших] теперішніх духовних здібностей отримувати особисте одкровення”1.

Ось кілька принципів, які допоможуть вам зрозуміти, як надходить одкровення і в Церкві, і у вашому житті.

  • Пам’ятайте, що одкровення зазвичай починається із запитань. Приклад Джозефа Сміта показує, що наша свобода волі й щирі запитання відіграють основну роль у процесі отримання одкровення. Майже кожен розділ Учення і Завітів — це відповідь на запитання. Господь навчав Джозефа досліджувати певні питання в розумі й прагнути духа одкровення. Процес усвідомлення проблем, прагнення здобути розуміння, спроби пошуку різних відповідей і молитви про скерування готують наше серце й відкривають розум. Це допомагає отримати, зрозуміти одкровення і діяти за ним.

  • Усвідомте, що одкровення приходить рядок за рядком. “Ми є свідками процесу відновлення, — сказав Президент Рассел М. Нельсон. — Якщо ви вважаєте, що Церкву повністю відновлено, то ви бачите лише початок”2. Це — жива Церква. У той час як основні євангельські істини є незмінними, політика, програми, організації та вчення Церкви отримувалися через одкровення рядок за рядком упродовж місяців, років і десятиліть. І цей процес триває. Ми не завжди можемо бачити кінець від початку, але ми можемо довіряти, що Господь буде й надалі працювати зі Своїми дітьми, щоб дати їм більше світла.

  • Пам’ятайте, що Бог промовляє до нас відповідно до нашого розуміння. Усі людські істоти формуються своєю культурою: віруваннями, звичаями, мовою і цінностями, які ми поділяємо. Культури значною мірою різняться між собою, залежно від місця і часу. Готовність Бога донести одкровення, яке буде нам зрозумілим з огляду на нашу культуру й відповідно до нашого розуміння, — це прекрасна істина Відновлення. Пам’ятайте, що це може допомагати нам зі смиренням приймати Писання і слова пророків давнини. Бог промовляв до стародавніх ізраїльтян відповідно до розуміння, яке вони мали в ті давні часи, проживаючи на Близькому Сході. Він промовляв до Джозефа Сміта, використовуючи символи і мову, поширені в американській культурі в 1800-х роках. І Бог спілкується з нами в цей час, відповідно до наших обмежених здібностей у зрозумілий для нас спосіб.

  • Будьте вірними і віруйте. Коли святі останніх днів діляться своїм свідченням, вони часто проголошують: “Я знаю”. Ці щирі слова описують особистий духовний досвід, здобутий завдяки вивченню євангелії і застосуванню її у житті. Але всі ми ходимо вірою в цьому житті. Ісус Христос лише просить нас почати вірити. Не проблема, якщо ви в чомусь непевні. Не проблема, якщо прямо зараз ви маєте лише бажання повірити. Як і батько, який просив Ісуса зцілити його дитину, ви можете сказати: “Вірую, Господи, поможи недовірству моєму!”3

  • Пам’ятайте, що все хороше йде від Бога. Коли ангел Мороній явився Джозефу Сміту, він повторив пророцтво Йоіла про те, що в останні дні Господь проллє Свій Дух на кожне тіло4. Хоч у світі є багато зла, однак він також сповнений добром та істиною. Серед них — досягнення в науці, медицині та зусилля збільшити повагу до всіх людей. Провідники Церкви навчали, що Бог промовляє до людей в кожній культурі. Так само, як ми запрошуємо інших людей приєднатися до нас і “приносити з собою все добре, що у них є”, ми приймаємо істину, де б ми її не знаходили5.

  • Знайте, що отримати одкровення може бути непросто. Хоча відповіді на наші запитання іноді надходять швидко і просто, тоді як отримання одкровення може вимагати років роботи. Наші життєві обставини можуть ускладнювати процес отримання особистого одкровення. Наприклад, деякі люди мають такі захворювання, як депресія. Тому їм важче відчувати близькість до Бога. Ми можемо виконувати свою частину в подоланні цих випробувань, продовжуючи довіряти, що Господь допоможе нам знайти мир. Якщо ви не отримували відповідей, це не означає, що Бог вважає, що ви робите щось не так. Будьте терпеливими і розвивайте віру, покладаючись на Господа.

  • Продовжуйте прагнути одкровення. Прагнучи досягнути миру в тому, що вас непокоїть, продовжуйте виконувати основне: молитися, вивчати Писання, приймати причастя, виконувати заповіді й поклонятися у храмі. Крім того, ви можете намагатися бути ближче до Господа, служачи членам своєї сім’ї, свого приходу чи громади; проводячи час на природі або розмірковуючи про духовне. Наближаючись до Бога, ви сприятиме тому, щоб канали одкровення залишалися відкритими.

Ключові уривки з Писань: Якова 1:5–6; 2 Нефій 28:30; 31:3; Aлма 5:45–47; Учення і Завіти 1:24; 88:63