Семінарія
2 Коринтянам 2


2 Коринтянам 2

“Краще простити”

Зображення
Young woman comforting another young woman

Прощати іншим може бути дуже важко. Павло писав до коринтських святих стосовно прощення в їхній громаді людини, яка згрішила. Павло закликав їх прощати як для блага людини, якій прощається, так і для їхнього власного блага. Навчаючись, намагайтеся розширити своє розуміння важливості прощення та посилити ваше бажання прощати інших.

Заохочення до щоденного вивчення Писань. Заохочуйте набувати і зміцнювати звичку вивчати Писання щодня. Мало що матиме сильніший і довготриваліший позитивний вплив на життя студентів, ніж те, що ви допоможете їм навчитися любити Писання й щоденно вивчати їх.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам прийти підготовленими, щоб розповісти про когось із їхніх знайомих, хто простив іншу людину за прикладом Христа.

Можливі навчальні завдання

Наведені нижче запитання можуть допомогти студентам поміркувати про роль, яку відіграє прощення в їхньому житті. Тема прощення може бути чутливою для деяких студентів. Будьте готові діяти за спонуканням Святого Духа, щоб навчати цих принципів з любов’ю та розумінням.

Як би ви відреагували?

Уявіть, як ви та інші люди навколо вас могли б прореагувати в таких ситуаціях:

  • Стає відомо, що член вашого приходу чи вашої філії вчинив серйозний гріх, наприклад, порушив закон цнотливості.

  • Хтось із вашого приходу чи вашої філії відкрито виступає проти провідників Церкви.

Дайте відповіді на такі запитання:

  • Навіть якби ті люди в цих ситуаціях зустрічалися з провідниками Церкви і намагалися покаятися, що інші люди можуть говорити про них і як ставитися до них?

  • Чому деяким людям може бути важко ставитися до них з любов’ю та прощенням?

У 2 Коринтянам 2 Павло писав про подібну ситуацію в Коринті, коли хтось згрішив і його покарали члени Церкви.

Подумайте, як ви ставитеся до тих з оточуючих вас людей, хто, можливо, згрішив. Поміркуйте над такими запитаннями, які поставив старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Official Portrait of Elder Jeffrey R. Holland. Photographed January 2018.

“Чи є у вашому житті людина, яка, можливо, потребує прощення? Чи є хтось у вашому домі, сім’ї, по сусідству, хто вчинив несправедливо, не по-доброму, не по-християнськи? Хто з нас без гріха? Тож неодмінно має бути людина, яка потребує вашого прощення”.

(Jeffrey R. Holland, “I Stand All Amazed”, Ensign, Aug. 1986, 72)

Вивчаючи цей урок, прагніть допомоги Святого Духа, щоб краще зрозуміти важливість прощення, подібного до того, яке виявляв Христос, і як ви можете прощати інших.

Павло навчав про прощення

Студенти можуть попрацювати над наступним завданням у невеликих групах, у парах або самостійно.

Прочитайте 2 Коринтянам 2:5–11 і подивіться, які істини ви можете знайти за такими категоріями:

Як ми маємо поводитися з людиною, яка заподіяла нам шкоду?

Чому ми маємо ставитися до людей саме так?

  • Про що ви дізнались після вивчення цього уривка?

Коли студенти ділитимуться тим, про що вони дізналися, записуйте на дошці всі названі ними істини.

Два принципи, які ви, можливо, знайшли, полягають у тому, що завдяки Спасителю Ісусу Христу ми можемо прощати інших і виявляти любов до них і якщо ми не пробачаємо іншим, Сатана матиме перевагу над нами.

  • Які є приклади того, як ви можете пробачати, утішати чи підтверджувати свою любов до того, хто згрішив чи не був добрим у чомусь іншому?

  • Виходячи з того, що ви знаєте про Спасителя Ісуса Христа, чому Він може хотіти, щоб ми прощали і виявляли любов одне до одного? Як Він може допомагати нам у цьому?

Старійшина Массімо Де Фео, сімдесятник, навчав:

Зображення
Official Portrait of Elder Massimo De Feo Photographed March 2017.

“Істинні учні люблять прощати. Вони знають, що Спокута Спасителя покриває всі гріхи і помилки кожного з нас. Вони знають, що ціна, яку Він сплатив, є ціною, в яку “все включено”. Духовні податки, вартість, комісії та збори, пов’язані з гріхами, помилками чи провинами—все дійсно покрито. Істинні учні швидко прощають і швидко просять прощення.

Мої дорогі брати і сестри, якщо вам важко знайти силу простити, не думайте про те, що зробили вам інші, але думайте про те, що Спаситель зробив для вас. І ви знайдете мир у викупительних благословеннях Його Спокути”.

(Массімо Де Фео, “Чиста любов: істинна ознака кожного істинного учня Ісуса Христа”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 82)

Якщо студенти виконували підготовче завдання, радимо поставити наведені нижче запитання та запропонувати їм поділитися тим, що вони підготували. Нагадайте студентам не ділитися досвідом, який може бути занадто особистим.

  • Коли ви бачили приклад того, що якась людина простила іншу, а потім з любов’ю допомагала цій людині?

  • Як відмова від прощення дає змогу “сатані перехитрувати” нас? (Див. 2 Коринтянам 2:11).

Допоможіть студентам зрозуміти, яке благословення може прийти як до того, хто прощає, так і до того, кого прощають. Для цього нехай вони виконають наступне завдання.

Розташуйте наведені далі інструкції для завдання на дошці або дайте їх студентам як роздатковий матеріал.

Зображення
New Testament Seminary Teacher Manaul - 2023

Уявіть собі, що, як і коринтянам, людям у вашому приході потрібно більше любити тих, хто грішив, і простити їх. Через це ваш єпископ запрошує вас поділитися короткою думкою про прощення на початку вашого уроку або зборів кворуму. Приділіть кілька хвилин, щоб скласти план свого виступу. Виступ має містити:

  1. Принаймні один вірш або рядок з уривка 2 Коринтянам 2:7–11 .

  2. Інший уривок з Писань або вислів провідника Церкви. (Ви можете використати висловлювання старійшини Кевіна Р. Дункана, наведене нижче, один із уривків з Писань, які він згадує, або один із уривків з Писань, вказаних після його слів).

  3. Ваші власні думки та свідчення про виявлення любові до інших та прощення інших і про те, як це може допомогти нам наблизитися до Спасителя.

Вчення про прощення

Старійшина Кевін Р. Дункан, сімдесятник, сказав:

Зображення
Official Portrait of Elder Kevin R. Duncan. Photographed in March 2017.

“Я переконаний, що більшість з нас воліє прощати, однак нам дуже важко це зробити. Коли до нас поставилися несправедливо, ми можемо швидко сказати: “Та людина вчинила неправильно. Її слід покарати. Де справедливість?” Ми помилково думаємо, що, якщо ми прощаємо, справедливість не настане і покарання не буде.

Так просто не може бути. Бог призначить справедливе покарання, бо милість не може пограбувати справедливість (див. Алма 42:25). Бог з любов’ю запевняє і вас, і мене: “Залиште суд тільки Мені, бо він Мій, і Я відплачу. [Однак,] мир вам” [ Учення й Завіти 82:23 ]”.

(Кевін Р. Дункан, “Цілюще миро прощення”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, сс. 33–34)

Ви можете дати можливість студентам поділитися своїми планами щодо цієї духовної думки в парах або невеликих групах.

  • Що ви дізналися, що могло б допомогти членам вашого приходу краще розуміти й прощати?

  • Як прощення інших може наблизити їх до Ісуса Христа?

Поміркуйте, як ви ставитеся до тих, хто згрішив.Прагніть натхнення від Небесного Батька, аби знати, що ви можете зробити, щоб “простити й … зміцн[ити] до [них] любов” ( 2 Коринтянам 2:7–8). Ви можете записати свої враження та думки у щоденник для навчання, зокрема й про будь-які дії, які ви відчули натхнення зробити.

Заохочуйте студентів діяти відповідно до вражень, які вони мали під час уроку. Ви можете свідчити про благословення прощення і про те, як прощення може наблизити до Ісуса Христа і того, хто прощає, і того, кого прощають.

Коментарі та довідковий матеріал

Як прощення може благословити вас особисто?

Президент Джеймс Е. Фауст (1920–2007), з Першого Президентства, навчав:

Зображення
Last official portrait of President James E. Faust, Second Counselor in the First Presidency, 2001. Died 10 August 2007.

“Якщо ми знайдемо прощення у своїх серцях для тих, хто завдав нам болю і скривдив нас, то зможемо піднятися на вищий рівень самоповаги і благополуччя”.

(Джеймс Е. Фауст, “Цілюща сила прощення”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 68)

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, із Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Last official portrait of President James E. Faust, Second Counselor in the First Presidency, 2001. Died 10 August 2007.

“Апостольським повноваженням, дарованим мені Спасителем світу, я свідчу про спокій душі, який принесе примирення з Богом та одне з одним, якщо ми достатньо лагідні і сміливі, щоб прагнути його”.

(Джеффрі Р. Холланд, “Служіння примирення”, Ensign або Ліягона, лист. 2018., с. 79)

Як Ісус Христос може допомогти вам прощати?

Старійшина Кевін Р. Дункан, сімдесятник, навчав:

Зображення
Official Portrait of Elder Kevin R. Duncan. Photographed in March 2017.

“Прощення і є тією причиною, чому Бог послав Свого Сина, тож давайте радіти Його приношенню заради зцілення всіх нас. Спокута Спасителя існує не лише для тих, кому треба покаятися; вона також і для тих, кому потрібно простити. Якщо вам важко простити іншу людину або навіть себе, попросіть Бога допомогти вам. Прощення—це славетний, цілющий принцип. Нам не потрібно ставати жертвою двічі. Ми можемо прощати”.

(Кевін Р. Дункан, “Цілюще миро прощення”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, с. 35)

Як я можу краще зрозуміти, що таке прощення?

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, із Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official Portrait of Elder Kevin R. Duncan. Photographed in March 2017.

“[Ісус Христос] не казав: “Вам не можна відчувати справжній біль або смуток через руйнівні події, які ви пережили від руки іншої людини”. Не сказав Він і такого: “Аби повністю простити, ви маєте поновити неприємні стосунки або повернутися в образливі, деструктивні обставини”. Але, незважаючи на навіть найжахливіші образи, які можуть спіткати нас, ми можемо піднятися над нашим болем лише тоді, коли стаємо на шлях справжнього зцілення”.

(Джеффрі Р. Холланд, “Служіння примирення”, Ensign або Ліягона, лист. 2018, с. 79)

Додаткові навчальні завдання

Виправляти, керуючись любов’ю

У деяких попередніх посланнях Павла до коринтян він докоряв їм за непослух і недостатню віру. Запропонуйте студентам прочитати 2 Коринтянам 2:1–4 і подивитися, які мотиви його докорів, як сподівався Павло, зрозуміють коринтяни? Як докори чи виправлення можуть бути доказом любові провідника чи батьків до вас?

Написаний у серці

Оскільки матеріал 2 Коринтянам 3 не вивчається за цією навчальною програмою, нижче пропонується одна ідея для вивчення цього розділу.

Поясніть: коли Павла не було в Коринті, деякі лжевчителі почали виступати проти вчення Павла і намагалися дискредитувати його, говорячи наверненим, що вони все ще мають дотримуватися закону Мойсея. Підсумуйте 2 Коринтянам 3:1 , пояснюючи, що у відповідь тим, хто намагався дискредитувати його, Павло риторично запитав членів громади Коринта, чи потрібно було йому надати їм “листів доручальних”, які б свідчили про його особу та його легітимність як апостола Ісуса Христа.

Студенти можуть прочитати 2 Коринтянам 3:2–3 і пошукати, що було “доручальним” листом Павла (змінене життя святих). Як ви гадаєте, що означає те, що слова Христа були написані “не на таблицях камінних, але на тілесних таблицях серця”? Як людина може впустити євангелію у своє серце? Як нам краще жити за євангелією зі щирим серцем?

Роздрукувати