Семінарія
2 Коринтянам 5


2 Коринтянам 5

“Служіння примирення”

Зображення
Jesus embraces the man who was born blind when the man finds him again after Jesus healed him.

Чи відчували ви колись, ніби Бог віддалився від вас? Чи колись відчували це інші люди, яких ви знаєте? Павло нагадав святим у Коринті про милість, яку явив їм Ісус Христос. Павло навчав людей, що їх було відділено від Бога через гріх. На щастя, через Спокуту Христа вони можуть примиритися з Богом й отримати Христову праведність (див. 2 Коринтянам 5:16–21). Цей урок може допомогти вам наблизитися до Бога й стати тими, ким Він хоче, щоб ви стали.

Заохочуйте студентів готуватися до уроку. Якщо студенти приходять на урок підготовленими, вони запрошують Святого Духа навчати їх та краще можуть допомагати іншим студентам.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам подумати про часи, коли вони відчували себе близько до Бога, і часи, коли вони відчували себе віддаленими від Нього, і прийти на урок готовими поділитися своїм досвідом.

Можливі навчальні завдання

Ваші стосунки з Богом

Перегляньте наведені далі сценарії. Поміркуйте над тим, як ваша особиста ситуація схожа на ці сценарії або відрізняється від них.

Покажіть наведені нижче сценарії або запропонуйте студентам створити власні сценарії з ситуаціями, коли молодь може відчувати себе віддаленою від Бога.

Або розпочніть урок, використовуючи завдання “Отримання Христової праведності” в розділі “Додаткові навчальні завдання”, що в кінці цього уроку. Це завдання містить історію примирення з Богом Жана Вальжана з роману Знедолені.

  1. Юлія є відданою ученицею Ісуса Христа. Багато друзів дивляться на неї як на взірець. Однак, коли вона робить помилки, вона відчуває себе пригніченою й хвилюється, чи зможе колись повернутися до Небесного Батька.

  2. Андрій має деякі звички, які, як він знає, є поганими, і йому важко зрозуміти, як він може змінитися й заслужити прощення. Він замислюється, чи зможе він коли-небудь відчути близькість до Бога, і він не певен, що це варте зусиль. Він не бажає говорити про свої проблеми зі своїми батьками чи єпископом.

Запропонуйте студентам поміркувати про їхню підготовку до уроку під час виконання наведеного далі завдання.

Обміркуйте свої стосунки з Небесним Батьком. У щоденнику для вивчення опишіть свою життєву ситуацію та свої стосунки з Ним. Ви можете вказати, коли відчуваєте близькість до Нього, а коли—віддаленість, а також які стосунки ви хочете мати з Ним у майбутньому.

Під час навчання шукайте істини, які можуть допомогти вам зрозуміти благословення від наближення до Бога й те, як ви можете наблизитися до Нього.

Примирення

У 2 Коринтянам 5 Павло писав, що, поки ми живемо на Землі, ми “зідхаємо” й почуваємося “під тягарем”, прагнучи повернутися до нашого Небесного Батька (див. 2 Коринтянам 5:1–5). Пригадайте моменти зі свого життя, коли ви відчували щось подібне до описаного Павлом.

Прочитайте 2 Коринтян 5:17–20 і пошукайте істини, які ви можете застосувати у своєму житті, коли відчуваєте себе віддаленими від Бога. Зауважте, що в цих віршах слова примиріться і примирення означають повернення до єдності з Богом та Його благовоління після того, як ви віддалилися від Нього.

Розмістіть вказані далі запитання так, щоб студенти бачили їх під час навчання.

  • Які слова та фрази в цих віршах ( 2 Коринтянам 5:17–20) найкраще описують те, що Спаситель зробив для вас?

  • Яка роль Небесного Батька в тому, щоб допомогти вам повернутися до Нього? (Див. 2 Коринтянам 5:18–19).

  • Які благословення ми отримуємо, коли прагнемо жити “у Христі”? ( 2 Коринтянам 5:17).

Одна істина, якої навчає 2 Коринтянам 5:17–20 , полягає в тому, що ми можемо примиритися з Богом і стати новими створіннями завдяки Спокуті Ісуса Христа.

Павло також навчав, чому ми можемо стати новими створіннями і що це означає.

Прочитайте 2 Коринтянам 5:21 і пошукайте, де згадується про Небесного Батька, Ісуса Христа і вас.

Попросіть студентів поділитися тим, що вони знайшли. Якщо потрібно, поясніть, що “Він” у вірші 21 —це Небесний Батько, а “Нім”—Ісус Христос.

  • Що ви засвоїли з цього вірша?

Допоможіть студентам зрозуміти цей вірш. Розгляньте разом зі студентами наступний абзац і подумайте, як допомогти студентам зрозуміти це поняття. Будьте готові поділитися цими ідеями своїми словами.

У 2 Коринтян 5:21 Павло навчає, що хоч Ісус ніколи не був винним у вчиненні гріха, у Гефсиманському саду та на Голгофському хресті Він узяв на Себе тягар, важкість та наслідки наших гріхів. Якщо ми щиро прагнемо отримати прощення й перетворитися на “створіння нове”, то ми приймаємо пропозицію Ісуса Христа, що, якщо ми будемо вірити в Нього й покаємося у своїх гріхах, Він забере наші гріхи і ми зможемо отримати Його праведність. Таким чином ми станемо такими ж чистими, як і Він (див. також Колосянам 2:13–14 ; 1 Петра 2:24).

Обов’язково допоможіть студентам зрозуміти, що аби стати чистими, як Ісус Христос, потрібно докладати зусилля протягом усього життя.

  • Як вчення з 2 Коринтянам 5:21 допомагають вам краще зрозуміти, чому ми можемо стати новими створіннями у Христі та що це насправді означає?

  • Що міг думати і відчувати безгрішний Син Божий, коли Він за власним бажанням узяв на Себе ваші гріхи, щоб ви могли примиритися з Богом і змінитися? (Рекомендуємо прочитати Ісая 49:16 й Учення і Завіти 19:18 , перш ніж відповідати на це запитання).

Наведіть студентам сучасний приклад того, як ми можемо примиритися з Богом. Ви можете поділитися власним досвідом.

Подумайте, як ви або хтось із ваших знайомих відчували зцілення та примирення, які Спаситель пропонує через Свою Спокуту.

Попросіть студентів поділитися своїми думками чи почуттями (нагадайте їм, що не потрібно ділитися чимось надто особистим чи приватним). Якщо вони будуть ділитися досвідом, поставте додаткові запитання, наприклад: “Чого навчив вас цей досвід про Ісуса Христа та Його Спокуту?” або “Які дії цієї людини дали їй змогу примиритися з Богом? Чому, на вашу думку, ці дії були ефективними?”

Обмірковування принципів євангелії може допомогти нам краще зрозуміти їх і відчути їх важливість. Перечитайте опис вашої нинішньої життєвої ситуації та стосунків з Богом, який ви склали на початку уроку. Потім приділіть кілька хвилин, щоб обміркувати такі запитання:

Покажіть студентам наведені далі ідеї, які їм пропонується обміркувати. Додайте особисті ідеї або запропонуйте студентам поділитися своїми думками про засвоєне на цьому уроці.

  • На що може бути схоже і як може відчуватися примирення з Богом у вічності?

  • Як саме ви хотіли б стати новим створінням через Спокуту Ісуса Христа?

  • Який досвід у вашому житті показує, наскільки Ісус Христос готовий допомогти вам змінитися?

  • Наскільки корисним було обдумування?

  • Що ви дізналися на цьому уроці про почуття та бажання Небесного Батька та Ісуса Христа, що стосуються вас?

Навчайтеся, відчувайте і робіть

У своєму щоденнику для навчання запишіть те, що ви дізналися й відчули сьогодні, що було для вас найбільш значущим і чому. Запишіть, на які дії це вас надихає, що можуть допомогти вам примиритися з Богом і стати “створінням новим” у Христі. Які зміни ви можете очікувати в собі (через рік, два чи п’ять років) як людина, яка справді змінилася у Христі?

Запропонуйте студентам, для яких це буде зручно, поділитися своїми думками та почуттями. Ви також можете поділитися особистими почуттями.

Коментарі та довідковий матеріал

Як це може допомогти мені жити за євангелією Христа й стати “створінням новим” у Ньому?

Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив:

Зображення
Elder Ulisses Soares, Quorum of the Twelve Apostles official portrait.

“Більш міцні віра і навернення допоможуть нам укласти завіти з Богом і дотримуватися їх, таким чином зміцнюючи наше бажання йти за Ісусом і приводячи до щирого духовного перетворення в нас—іншими словами, перетворюючи нас на нові створіння, як сказано апостолом Павлом у посланні до коринтян ( 2 Коринтянам 5:17). Це перетворення приведе до більш щасливого, продуктивного й здорового життя й не дасть втратити вічну перспективу”.

(Уліссес Соарес, Як я можу зрозуміти?, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 6)

2 Коринтянам 5:17–21 . Як я можу краще зрозуміти, чого Павло навчав у цих віршах?

Наведене нижче пояснення може допомогти вам зрозуміти деякі слова та вислови в цих віршах:

У процесі того, як ми стаємо “створінням новим”, “наше серце, вираз нашого обличчя і наша природа будуть змінюватися, щоб ми ставали більш схожими на Спасителя” (Бенджамін М. З. Тай, “Сила Книги Мормона у наверненні”, Ensign або Ліягона, трав. 2020, ст. 47).

Те, що Христос “не зважа[є] на їхні провини”, означає, що завдяки тому, що Христос зробив для нас, коли ми примиряємося з Богом, наші гріхи не зараховуються нам.

Додаткові навчальні завдання

2 Коринтянам 5:14–21 . Обмін наших гріхів на Христову праведність

Якщо студентам потрібна допомога в розумінні слів Павла в 2 Коринтянам 5:14–21 , рекомендуємо переглянути відео “Добрий Пастир, Агнець Божий” (15:18) з часового коду 10:30 до 12:10, це відео доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org. Запропонуйте студентам провести паралелі між цими історіями та 2 Коринтянам 5:14–21 . Ці розповіді можуть допомогти їм побачити, що Ісус Христос узяв на Себе наші гріхи, аби ми мали можливість отримати Його праведність.

2 Коринтянам 5:14–21 . Отримання Христової праведності

Рекомендуємо переглянути відео “Викуплення” (15:21) із часового коду 6:48 до 8:43, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, де старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, описує історію з роману Знедолені. Запропонуйте студентам подумати, чим єпископ Б’єнвеню, який врятував Жана Вальжана, щоб той міг стати кращим, схожий на Спасителя, і чим ми схожі на Жана Вальжана. Запропонуйте їм прочитати 2 Коринтянам 5:14–21 і побачити, як історія, розказана старійшиною Крістофферсоном, схожа на розповідь Павла про те, як стати новими створіннями у Христі та прийняти Його праведність.

2 Коринтянам 5:1–5 . Дар “завдатку Духа”

Студентам було б корисно обговорити, що таке дар Святого Духа. Запропонуйте їм прочитати 2 Коринтянам 5:1–5 .

Потім вони могли б опрацювати 2 Коринтянам 1:19–22 ; 5:5 ; Ефесянам 1:13–14 і таке твердження президента Генрі Б. Айрінга, з Першого Президентства:

Зображення
Official Portrait of President Henry B. Eyring taken March 2018.

“Якщо ви сьогодні відчували вплив Святого Духа, то вважайте, що у вас є доказ того, що Спокута діє у вашому житті”.

(Henry B. Eyring, “Gifts of the Spirit for Hard Times”, Ensign, June 2007, 23)

Запропонуйте студентам відповісти, наприклад, на такі запитання: “Як Святий Дух впливає на вашу впевненість у Спокуті Спасителя та обіцянні вічного життя?” і “Як теперішнє відчуття впливу Святого Духа дає нам уявлення про насолоду вічним життям із Небесним Батьком?”

Роздрукувати