Семінарія
2 Тимофію 3


2 Тимофію 3

Святі Писання

Зображення
Book of Mormon in Spanish.

Чи відчували ви коли-небудь себе пригніченими або занепокоєними з приводу духовного стану сучасного світу? У посланні до Тимофія Павло пророкував, що в останні дні будуть “тяжкі часи” (2 Тимофія 3:1), але він також навчав, що Господь дав вам дар Святих Писань, щоб допомогти у тяжкі часи (див. 2 Тимофія 3:14–17). Цей урок має на меті допомогти вам відчути бажання вивчати Писання, що може допомогти захистити вас від зла нашого часу.

Свідчення про благословення щоденного вивчення Писань. Свідчіть якомога частіше про благословення, які приходять від щоденного вивчення Писань, і запрошуйте студентів свідчити про благословення, які вони отримують від вивчення Писань.

Підготовка студентів: поділіться таким висловлюванням Президента Томаса С. Монсона (1927–2018): “Виділення часу щодня для вивчення Писань безсумнівно зміцнить нашу основу з віри і свідчення про істину” (“Тверда основа”, Ensign або Ліягона, лист. 2006, с. 68). Запропонуйте студентам обдумати це висловлювання й подумати про особистий досвід, який доводить, що воно істинне.

Можливі навчальні завдання

Останні дні

Можна запропонувати кільком студентам встати. Попросіть їх уявити, що одна стіна в кімнаті символізує почуття вдячності за те, що ви живете в цей час земної історії, а протилежна стіна—це почуття занепокоєння. Запропонуйте їм підійти до однієї зі стін або стати десь між ними двома так, щоб це найкраще відобразило їхні почуття. Попросіть кількох студентів пояснити, чому вони так почуваються.

Прочитайте наведене далі висловлювання старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і подумайте про те, чому життя в цей час змушує вас відчувати вдячність, занепокоєння або і те, й інше.

Зображення
Official portrait of Elder Neil L. Andersen of the Quorum of the Twelve Apostles, 2010, August.

Ми живемо в дуже цікаві, але чудові часи. …

Ми знаємо, що чим ближче до Другого пришестя Спасителя, тим більше наш світ буде сповнений сум’яття й потрясінь. Багато хто в суспільстві нехтуватиме Божими заповідями. Я часто цитував це висловлювання Президента Томаса С. Монсона: “Якщо колись норми Церкви і норми суспільства переважно збігалися, нині між ними широка прірва й воно дедалі збільшується”.

(Neil L. Andersen, “A Compensatory Spiritual Power for the Righteous” [Brigham Young University Education Week devotional, Aug. 18, 2015], speeches.byu.edu)

  • Чим чудові часи, в які ми живемо?

  • Що може змусити вас відчувати занепокоєння, живучи у світі, який описав старійшина Андерсен?

Вивчаючи цей урок, знайдіть способи, як Бог з любов’ю допомагає, коли ви відчуваєте розгубленість, духовну небезпеку чи занепокоєння через умови, що виникають у світі.

Прочитайте 2 Тимофію 3:1–7, 12–13 ; 4:3–4 і знайдіть, як Павло описує небезпеки в останні дні. Ви можете використовувати виноски, які допоможуть вам зрозуміти якісь важкі слова.

  • Які приклади того, що описав Павло, ви бачили у сучасному світі?

Дар від Бога

Небесний Батько не залишив нас сам на сам з труднощами останніх днів. У Своїй милості та любові Він дав нам багато чудових дарів.

Старійшина Андерсен продовжував:

Зображення
Official portrait of Elder Neil L. Andersen of the Quorum of the Twelve Apostles, 2010, August.

Коли ми знаходимося у світі, де не так уважно ставляться до заповідей Бога, ми, безперечно, будемо молитися, але нам не варто сильно хвилюватися. Господь благословить Своїх святих додатковою духовною силою, необхідною для вирішення проблем наших днів.

(Neil L. Andersen, “A Compensatory Spiritual Power for the Righteous” [Brigham Young University Education Week devotional, Aug. 18, 2015], speeches.byu.edu)

Прочитайте 2 Тимофію 3:14–17 і знайдіть один із дарів, які Бог надав нам, щоб допомогти пройти через труднощі наших днів.

Попросіть студентів поділитися тим, що вони дізналися.

  • Які благословення, що ви помітили в цих віршах, ми можемо отримати від вивчення Писань?

Може бути корисним перелічити вказані студентами благословення на дошці. Якщо студентам важко розпізнати благословення, то до списку можна додати деякі з наведених далі.

Вивчення Писань може допомогти вам:

  1. Поглибити вашу віру в Ісуса Христа.

  2. Отримати мудрість і настанови в ситуаціях, з якими ви стикаєтесь.

  3. Зрозуміти вчення або істини євангелії.

  4. Виправляти хибні ідеї або погані звички.

  5. Стати більш схожими на Ісуса Христа.

  • Як би ви підсумували те, чого навчав Павло щодо вивчення Писань?

Один з варіантів, як студенти можуть підсумувати вчення Павла, може бути таким: Вивчаючи Писання, ми можемо отримати мудрість, яка приведе нас до спасіння через віру в Ісуса Христа. Можна написати на дошці кілька варіантів підсумку, сказаних студентами.

У своєму щоденнику для навчання напишіть про випадок, коли Писання допомогли вам одним із способів, описаних Павлом. Якщо ви не можете пригадати якийсь досвід, напишіть, чому, на вашу думку, Писання можуть допомогти вам в один із способів, описаних Павлом.

Запропонуйте кільком бажаючим розповісти записане ними або підсумувати це.

  • Якими ще способами Господь може благословити вас, коли ви вивчаєте Писання?

  • Господь дав вам дар Писань, щоб допомогти вам в останні дні. Чого це навчає вас про Нього?

Використання Писань

Для виконання наступного завдання, студенти можуть працювати в невеликих групах.

Щоб практикувати використання Писань для зміцнення своєї віри в Ісуса Христа, виберіть два випробування останніх днів, про які Павло пророкував у 2 Тимофію 3:1–7, 12–13 ; 4:3–4 , або виберіть інші випробування, що стосуються вашого життя. Знайдіть уривки з Писань, які можуть допомогти комусь, хто стикається з цими випробуваннями. Можливо, буде корисно пошукати ключові слова в Путівнику по Писаннях, доступному на ChurchofJesusChrist.org. Ви також можете спочатку вибрати деякі зі своїх улюблених уривків із Писань, а потім вирішити, з якими випробуваннями останніх днів вони можуть вам допомогти.

  • Які уривки з Писань ви знайшли, що можуть допомогти комусь, хто стикається з певними випробуваннями? Поясніть, як вони можуть допомогти.

Ваша ціль щодо вивчення Писань

Дайте студентам можливість поміркувати над своїми щоденними цілями з вивчення Писань. Деяким студентам може бути важко досягти поставленої цілі. Навчальний досвід на уроці “Опанування доктрини: 2 Тимофію 3:15–17” дасть студентам можливість подумати, як подолати перешкоди в щоденному вивченні Писань, з якими вони можуть зіткнутися.

Павло нагадав Тимофію, що Тимофій був благословенний знати Писання з дитинства (див. 2 Тимофію 3:15). Так само Небесний Батько благословить вас за вивчення Писань у молодості. Виділіть кілька хвилин, щоб або з молитвою поставити ціль, або обміркувати свою нинішню ціль для особистого щоденного вивчення Писань. Поміркуйте над такими запитаннями:

  • Наскільки успішними ви були у досягненні цілі?

  • Як ваша ціль допомагає вам розвинути віру в Ісуса Христа та подолати труднощі нашого часу?

  • Які, на вашу думку, слід внести корективи у вашу ціль?

Можна запропонувати студентам поділитися своїми відповідями на друге наведене вище запитання.

Запропонуйте студентам озвучити свою ціль, якщо вони відчувають, що це допоможе їм досягти її.

Можна розповісти своєму вчителю, одному з батьків або комусь іншому, кому довіряєте, про свою ціль з вивчення Писань і попросити їх допомогти вам її досягти.

Коментарі та довідковий матеріал

Як я можу усвідомити небезпеки, перелічені в 2 Тимофію 3:1–7 ?

Наведені далі визначення можуть бути корисними:

  • “Нелюбовні” ( 2 Тимофію 3:3) може означати поведінку, пов’язану з відсутністю почуттів або турботи, почуттям ненависті та презирства або з хтивими бажаннями, які ведуть до сексуальної аморальності

  • “Нестримливі” ( 2 Тимофію 3:3) означає відсутність самоконтролю

  • “Нахабні” ( 2 Тимофію 3:4) означає поривчастий, необачний

  • “Бундючні” ( 2 Тимофію 3:4) означає гордовитий, зарозумілий

Як мені краще зрозуміти 2 Тимофію 3:16–17 ?

Можна прочитати статтю “Line upon Line: 2 Timothy 3:16–17” (New Era, Apr. 2012, 19), яка містить довідкову інформацію щодо значення слів, коментарі пророків та пояснення, що можуть допомогти вам краще зрозуміти ці вірші.

Як вивчення Писань може допомогти мені в житті?

Старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

Зображення
Final official portrait of Elder Richard G. Scott of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004. Passed away 22 September 2015.

Ми звертаємося до Бога через молитву. Він найчастіше відповідає нам через Його записане слово. Щоб знати, як звучить Божественний голос і які викликає відчуття, читайте Його слова, вивчайте Писання і обдумуйте їх. Зробіть їх невід’ємною складовою щоденного життя. …

Через щоденне, постійне вивчення Писань ви знайдете мир у безладді, що вас оточує, і силу протистояти спокусам. Ви розвинете сильну віру у благодать Бога й будете знати, що через Спокуту Ісуса Христа усе буде виправлено згідно з розкладом Бога.

(Річард Г. Скотт, “Зробіть застосування віри своїм головним пріоритетом”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, сс. 93–94)

Як я можу бути оптимістичним щодо майбутнього, якщо напрямок, у якому рухається суспільство, здається, суперечить Божим заповідям?

Президент Бойд К. Пекер (1924–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, допоміг відповісти на це запитання у відео “На горі Твоїй святій” з часовим кодом від 0:00 до 1:41, яке доступне на ChurchofJesusChrist.org.

Якими способами я можу ефективно вивчати Писання?

Додаткові навчальні завдання

Приклад Спасителя

Перегляньте Матвій 4:1–11 зі студентами, щоб побачити, як Спаситель використовував Писання, щоб подолати небезпеки та спокуси, з якими зіткнувся.

Різні способи, як вчитися з Писань

Перш, ніж запропонувати студентам обміркувати свою особисту ціль вивчення Писань, покажіть наступне висловлювання старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Запропонуйте студентам визначити кожне слово, яке описує, як ми можемо використовувати наші Писання.

“Вам і мені слід шукати Христа і йти до Нього—“джерела живих вод” ( 1 Нефій 11:25 ; порівняйте Етер 8:26 ; 12:28), читаючи слова Христа (див. Мосія 1:5), вивчаючи їх (див. [ Учення і Завіти 26:1 ]), досліджуючи їх (див. Іван 5:39 ; Алма 17:2) та бенкетуючи ними (див. 2 Нефій 32:3), як вони містяться у Священних Писаннях. Роблячи так, ми отримуємо духовне спрямування, і захист під час нашої подорожі земним життям” (Девід А. Беднар, “Джерело живої води” [духовний вечір Церковної системи освіти для дорослої молоді, 4 лют. 2007 р.], с. 2, broadcasts.ChurchofJesusChrist.org).

Попросіть студентів описати, як вони можуть застосовувати у своєму особистому вивченні Писань кожне зі слів, яке вони визначили.

Роздрукувати