Семінарія
2 Тимофію 4


2 Тимофію 4

“Я віру зберіг”

Зображення

Живучи за євангелія Ісуса Христа, ми отримуємо благословеня у багато різних способів. Хоча ми матимемо випробування і нас будуть переслідувати, завдяки вірі в Ісуса Христа ми зможемо залишатися доблесними до кінця. Упродовж десятиліть Павло докладав усі зусилля, щоб слідувати за Спасителем, і настав час, коли він зрозумів, що скоро буде убитий. У своєму останньому листі до Тимофія він пояснив, чому варто йому і всім, хто вибрав терпіти до кінця у вірі, залишатися вірними. Цей урок призначений для того, щоб допомогти вам стати або залишитися відданим учнем Ісуса Христа протягом всього життя.

Допомогти студентам знайти необхідні уривки. Десь на початку уроку студентам часто пропонується знайти у Писаннях доктрини, істини або принципи. Може бути корисно показати, що саме вони повинні знайти. Це може допомогти студентам пам’ятати про те, що треба знайти, коли вони вивчають блок уривків з Писань.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам знайти уривок із Писань, яким вони могли б поділитися з тими, хто відчуває розчарування щодо своїх спроб слідувати за Ісусом Христом.

Можливі навчальні завдання

Витерпіти з вірою

Під час наведеного далі завдання будьте чуйні до студентів, які можуть бути серйозно хворі або у яких недавно помер друг або член сім’ї.

Уявіть, як це—знати, що ви скоро помрете.

Запропонуйте студентам записати в щоденниках для навчання свої відповіді на наведені далі запитання. Потім можна попросити кількох студентів поділитися з класом своїми відповідями на останнє запитання.

  • Що ви сподіваєтеся сказати про своє життя, коли цей день настане?

  • Що буде важливим для вас у цей час? Що не буде мати значення?

  • Який результат, на вашу думку, принесуть вам у той час ваші зусилля слідувати за Спасителем протягом усього вашого життя?

Після десятиліть доблесного служіння в якості учня Ісуса Христа Павло написав Тимофію з римської в’язниці, знаючи, що його скоро стратять. Ймовірно, цей лист є останнім, написаним Павлом, який міститься у Новому Завіті. Ми благословенні можливістю прочитати деякі з останніх думок цієї великої людини, коли він роздумував про своє життя і наближення своєї смерті.

Павло порівняв свої зусилля залишитися вірним з двома різними діями. Прочитайте 2 Тимофію 4:6–7 і знайдіть порівняння Павла.

Зображення
Two men in a park boxing in a boxing ring with a man acting as Referee.
Зображення
Two young men are outside. They are running on a track. This is in Lisbon, Portugal.

Під час обговорення студентами наведеного далі запитання, можна розмістити ці два зображення так, щоб їх було видно.

  • Чому участь в змаганнях і завершення забігу, можуть бути ефективним порівнянням зі збереженням нашої віри в Ісуса Христа протягом усього нашого життя?

Подумайте хвилинку, як у вас йдуть справи на даному етапі вашого життя у вашому забігу або у ваших змаганнях за те, щоб залишатися вірним Христу. Ви коли-небудь відчували себе втомленими, побитими або пораненими? Чи була у вас колись спокуса здатися? Як Спаситель допоміг вам у цих ситуаціях? Під час сьогоднішнього навчання подумайте про те, чому вам варто продовжувати брати участь у забігу або змагатися за учнівство.

Що Спаситель пропонує вірним

Прочитайте 2 Тимофію 4:8 і знайдіть благословення, які Спаситель підготував для Павла і всіх, хто витерпить до кінця з вірою.

Вінок, згаданий у вірші, є символом вічного життя з Небесним Батьком та Ісусом Христом, тобто піднесення.

  • Чому, на вашу думку, Павло назвав це благословення, яке дає нам Ісус Христос, “вінком праведності”?

Одна з істин, які ми можемо дізнатися з цього уривка, є такою: Завдяки Ісусу Христу всі, хто витерпів до кінця, отримають вічне життя.

  • Що для вас означає “витерпіти до кінця”? Чому ви маєте терпіти зараз? Чому терпіння до кінця—це складно?

  • Чому Спаситель є досконалим прикладом терпіння до кінця? (див. Учення і Завіти 19:16–19).

  • Як те, що Спаситель витерпів до кінця, вплинуло на нас?

Присвятіть час для обдумування того, на кого може вплинути ваше рішення витерпіти до кінця.

Забезпечте кожного студента невеличким аркушем паперу. Запропонуйте кожному студенту анонімно описати коротку навчальну ситуацію, в якій хтось може відчути спокусу припинити слідувати за Ісусом Христом, та здати цей опис. (Це навіть може бути справжньою ситуацією, коли близька людина вирішила припинити слідувати за Ісусом Христом). Ці аркуші можна буде роздати пізніше на уроці або прочитати і використати їх так, щоб допомогти студентам пов’язати урок з їхнім життям.

Наша надія в Ісусі Христі

Старійшина Л. Том Перрі (1922–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив, що оскільки витерпіти до кінця дуже складно, ми не можемо досягти успіху самостійно. Він навчав:

Зображення
Final official portrait of Elder L. Tom Perry of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004. Passed away 30 May 2015.

Безперечно, самотужки витерпіти до кінця неможливо. … Для цього необхідна викупительна сила Спасителя.

(Л. Том Перрі, “Євангелія Ісуса Христа”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, с. 46)

Подібно Павлу, багато інших людей витерпіли до кінця за допомогою Спасителя. Прочитайте принаймні два з наведених далі уривків з Книги Мормона. Подивіться, як стосунки зі Спасителем вплинули на кожного з цих пророків, коли вони витерпіли з вірою до кінця і наблизилися до своєї смерті.

Студентам також можна запропонувати поділитися прикладами з їхньої сім’ї про спокій, який можна відчути, коли хтось стоїть на порозі смерті після життя, у якому докладалися найкращі зусилля слідувати за Ісусом Христом.

Легій: 2 Нефій 1:14–15

Енош: Енош 1:27

Мороній: Мороній 10:32–34

  • Як ці учні описували свої стосунки з Ісусом Христом?

  • Як ці стосунки вплинули на їхнє ставлення до своєї смерті?

Яку б пораду ви дали?

Можна роздати різним студентам папірці з записаними на них навчальними ситуаціями стосовно спокуси відмовитися слідувати за Ісусом Христом.

Покажіть наведені далі запитання і дайте студентам час обдумати їх з урахуванням ситуації, яку вони отримали. Потім запропонуйте бажаючим поділитися тим, що вони могли б сказати комусь у такій ситуації, навіть якщо це не пряма відповідь на запитання. Запропонуйте тим, хто виконав завдання з підготовки студентів, також поділитися знайденими уривками з Писань.

  • Яку пораду ви б дали людині, яка є вірною, але турбується, що у неї недостатньо сил, щоб витерпіти до кінця?

  • Що ви могли б сказати тому, хто вже припинив слідувати за Спасителем і тепер відчуває, що занадто пізно починати все спочатку? Як ви могли б використати приклад з життя Павла, щоб допомогти цій людині побачити, що Спаситель може допомогти нам змінитися і почати все спочатку?

  • Які кроки вони могли б зробити, щоб звернутися за допомогою до Спасителя?

Яке послання у цьому для вас?

Поверніться до 2 Тимофію 4 і прочитайте вірші 6–8, 18. Уявіть себе в майбутньому здатними сказати те, що сказав Павло, коли ви будете наближатися до кінця свого життя. Після цього дайте відповіді на наведені далі запитання:

  • Як ви вважаєте, яке послання є у Небесного Батька для вас?

  • Як те, що ви вивчили і відчули сьогодні, допомогло вам краще зрозуміти вашу потребу в Ісусі Христі?

  • Які спонукання ви отримали?

Коментарі та довідковий матеріал

Як нам витерпіти до кінця?

Старійшина Л. Том Перрі (1922–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив:

Зображення
Final official portrait of Elder L. Tom Perry of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004. Passed away 30 May 2015.

Для того, щоб витерпіти до кінця необхідно бути вірним до кінця, як у випадку з Павлом, який сказав Тимофію: “Я змагався добрим змагом, свій біг закінчив, віру зберіг” ( 2 Тимофію 4:7). Безперечно, це нелегке завдання. Воно має бути складним, сповненим викликів і таким, що зрештою очищує нас під час нашої підготовки до повернення, щоб жити з нашим Небесним Батьком і отримати вічні благословення.

(Л. Том Перрі, “Євангелія Ісуса Христа”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, с. 46)

Подивіться відео “Витерпіти до кінця” (2:04), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, і знайдіть, як президент Дітер Ф. Ухтдорф, у минулому член Першого Президентства, допоміг відповісти на це запитання.

//media.ldscdn.org/webvtt/scripture-and-lesson-support/doctrine-and-covenants-visual-resource/2010-07-019-endure-to-the-end-en.vtt

Що робити, якщо часом важко побачити благословення, що приходять завдяки вірності?

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

Зображення
Official Portrait of Elder Jeffrey R. Holland. Photographed January 2018.

Не опускайте руки. Продовжуйте йти. Продовжуй робити спроби. Попереду чекають допомога і щастя. … Зрештою, усе буде добре. Довіряйте Богові і вірте, що хороше настане.

… Деякі благословення приходять раніше, деякі—пізніше, а деякі ми не отримаємо, поки не опинимося на небесах; але до тих, хто приймає євангелію Ісуса Христа, вони приходять.

(Джеффрі Р. Холланд, “An High Priest of Good Things to Come (Первосвященник майбутнього доброго)”, Ensign, січ. 2000, с. 38)

Додаткові навчальні завдання

Книга Филимона може навчити нас про Спасителя

Запропонуйте комусь зі студентів прочитати вголос наведену далі інформацію про ситуацію, про яку Павло писав у цьому посланні:

У Филимона був слуга або раб на ім’я Онисим, який втік до Риму і, можливо, вкрав щось у Филимона (див.  Филимон 1:18). Рабство не розглядалося як зло в іудейсько-християнській культурі за часів Павла і підтримувалося римським правом. Щоб покарати рабів-втікачів, їх жорстоко били, ставили клеймо на лобі або навіть вбивали. Після втечі Онисим зустрівся з апостолом Павлом і був навернений до євангелії Ісуса Христа. Павло закликав Онисима повернутися до Филимона.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Филимон 1:8–12. Попросіть клас прослідкувати і знайти те, що Павло благав або просив Филимона зробити.

Потім запропонуйте студентам прочитати Филимон 1:15–19 й порівняти те, що сказав і запропонував зробити Павло для Онисима, з тим, що Спаситель робить для кожного з нас.

2 Тимофію 4:8. Ісус Христос дає нам надію на наше майбутнє, незважаючи на наші минулі помилки

Допоможіть студентам зрозуміти, що впевненість Павла у вічній нагороді (див. 2 Тимофію 4:8) з’явилася не тому, що він ніколи не робив помилок. Насправді, раніше у своєму житті, коли він був відомий як Саул, він боровся проти Церкви Спасителя (див. Дії 8:3 ; 9:1–2). Озираючись назад на своє життя, Павло описав себе в молодості як “першого” з грішників (див. 1 Тимофію 1:15). Можливо, у Павла була спокуса опустити руки через свої минулі гріхи і слабкості.

Запропонуйте студентам прочитати 1 Тимофію 1:12–17 і позначити в кожному вірші те, що показує віру Павла в Ісуса Христа, Який врятує його, а зовсім не в його власні сили.

Попросіть студентів розповісти, який з цих віршів має для них найбільше значення і чому.

Запросіть студентів розказати про послання Павла тому, хто відчуває бажання здатися через свої минулі помилки або нинішні слабкості.

Роздрукувати