Семінарія
Дії 22–26


Дії 22–26

Свідчення Павла

Зображення
Paul speaking to King Agrippa.

Попри несправедливі звинувачення та брутальне фізичне поводження, Павло відмовлявся мовчати. Не важливо, чи був він закутий у кайдани чи стояв перед правителями та царями, Павло з вірою ділився своїм міцним свідченням про Ісуса Христа та Його євангелію. Цей урок має допомогти вам здобути більше бажання наслідувати приклад Павла, щоденно ділячись свідченням про Ісуса Христа та Його євангелію. 

Запропонуйте студентам свідчити про доктрину та принципи: Допоможіть студентам зрозуміти, що “свідчення благословляє не тільки людину, яка складає його, але також може зміцнити віру й свідчення інших людей. … [Свідчення] може бути простим запевненням, що людина знає, що це істина, висловленим зі щирістю й переконанням. Це можуть бути прості слова підтвердження того, що відчуває людина стосовно вчення або принципу євангелії і до яких змін вони привели в його чи її житті” (Навчання і вивчення євангелії: Довідник для вчителів та провідників семінарій та інститутів релігії [2012], с. 33).

Підготовка студентів: запропонуйте студентам поміркувати та прийти готовими розповісти про ситуацію, коли на них вплинуло чиєсь свідчення.

Можливі навчальні завдання

Ділитися свідченням

Нагадайте студентам про пропозицію щодо підготовки студентів, коли вони будуть готуватися відповідати на наступні запитання.

У релігійному або духовному сенсі свідчити чи складати свідчення зазвичай означає ділитися власними переконаннями щодо духовного знання, даного Святим Духом (див. Путівник по Писаннях, “ Свідчити ” та “ Свідчення ”).

  • Коли ви відчули силу від того, що самі складали свідчення або слухали, як інша людина свідчить? Як це вплинуло на вас?

  • Наскільки ви готові ділитися своїм свідченням з іншими? Чому дехто може вагатися, чи ділитися своїм свідченням?

  • Які у вас є сумніви та запитання стосовно свідчення іншим людям про свої переконання?

На цьому уроці ви вивчатимете свідчення Павла про Спасителя і те, як Спаситель вплинув на його життя. Ви також дізнаєтесь про те, як інші люди реагували на свідчення Павла. У процесі вивчення задумайтесь, як Спаситель може благословити ваше життя, бо ви бажаєте ділитися своїм свідченням про Нього та Його євангелію, попри те, наскільки сильним ви вважаєте своє свідчення.

Свідчення апостола Павла

Незважаючи на те, що його били, закидали камінням та несправедливо ув’язнили, Павло неодноразово ділився своїм свідченням про Ісуса Христа та Його євангелію. Читаючи історію про Павла, намагайтесь уявити, що тоді відбувалось.

Це може бути хорошою нагодою, щоб нагадати студентам про ефективність візуалізації. Заохочуйте їх уявляти, що вони є свідками тих подій. Читаючи історію, вони можуть уявити місця, звуки та почуття, які вони могли б мати.

В наступних уривках описуються деякі свідчення Павла та реакція людей, котрі їх чули. Оберіть один з уривків для читання та подумайте над тим, як його свідчення могло на вас вплинути, якби ви перебували там.

Ви можете показати студентам наступне. Якщо час уроку обмежений, корисно наголосити на тому, що студентам непотрібно читати усі три свідчення.

Свідчення Павла

Реакція людей

Павло був закутий в кайдани після його арешту в Єрусалимі. Йому дозволити звернутися до людей, стоячи за межами фортеці Антонія.

Прочитайте Дії 22:6–16 .

Дії 22:22–24

Павла заарештували поза храмом в Єрусалимі та поставили перед юдейськими провідниками. Ці юдейські провідники допитали та ув’язнили його. Римський офіцер, котрий арештував Павла, дізнався про змову групи юдеїв з метою вбити Павла, тому він направив його до Кесарії. У Кесарії Павлу дозволили виступити на свій захист перед римським намісником Феліксом.

Прочитайте Дії 24:10–16

Дії 24:22–27

Після двох років ув’язнення Павло постав перед новим намісником та вимагав, аби йому дозволили свідчити перед кесарем. Цар Агріппа погодився вислухати свідчення Павла до того, як він вирушив до Рима.

Прочитайте Дії 26:1–3, 13–23

Дії 26:24–31

Після того як студенти виконають одне з вищевказаних завдань для читання, ви можете запропонувати їм відкрито поділитися власними враженнями від вивченого перед тим, як переходити до наступного завдання.

У своєму щоденнику для навчання запишіть, про що ви дізналися. Обов’язково врахуйте наступні моменти:

  • На що саме ви звернули увагу у свідченні Павла про Ісуса Христа та Його євангелію?

  • Яке враження на вас справив Павло в цих віршах?

  • Чому, на вашу думку, Павло зміг виявити мужність і силу та свідчити про Христа в таких складних умовах?

  • Чому, на вашу думку, важливо ділитися свідченням, навіть коли інші відкидають його?

Поки студенти будуть відповідати, уважно слухайте та записуйте істинні принципи на дошці. Один з можливих принципів полягає у тому, що учні Ісуса Христа сміливо діляться своїм свідченням.

Прочитайте наведене далі висловлювання, розмірковуючи, як воно може додати вам мужності, щоб свідчити так само, як це робив Павло.

Наголошуючи на тому, що нам непотрібно бути досконалими, аби ділитися своїм свідченням, хоч це й вимагатиме певних зусиль, старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, поділився такою думкою:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

“Так, як ви вважаєте природним і прийнятним, діліться з людьми тим, чому Ісус Христос і Його Церква для вас важливі. …

Зрозумійте, що це не ваша робота—навертати людей. Це—роль Святого Духа. Ваша роль—ділитися тим, що у вас в серці, й жити відповідно до своїх вірувань”.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Miсіонерська робота: діліться тим, що в серці”, Ensign або Ліягона, квіт. 2019, с. 17)

У своєму щоденнику для навчання зробіть дві колонки. Обдумайте своє власне свідчення та запишіть його в одній колонці, зокрема про власний досвід, котрий зміцнив та сформував ваше свідчення про Небесного Батька, Ісуса Христа та Їхню євангелію. В іншій колонці запишіть будь-які думки та враження про те, як ви можете ділитися цим свідченням з іншими людьми, як це робив Павло.

Ви можете поділитися (і дати можливість поділитися студентам) свідченням, а також думками, враженнями та ідеями про те, як можна свідчити звичайним і природним чином. Коли ви це будете робити, наголосіть на прикладі, як свідчив Сам Спаситель. Це можна зробити до чи після обговорення наступних питань.

  • У чому Спаситель був прикладом того, як слід ділитися свідченням незалежно від того, як інші люди реагують на його свідчення? (див. Учення і Завіти 138:25–26).

  • Ви можете сумніватися чи нервувати, коли вам доводиться свідчити про Спасителя. Як вам може допомогти думка про ставлення Спасителя до ваших зусиль свідчити про Нього?

Коментарі та довідковий матеріал

Де я можу дізнатися більше про те, що таке свідчення та як зміцнити своє свідчення?

Аби краще зрозуміти, що таке свідчення і як можна зміцнити своє свідчення, прочитайте статтю “Testimony” (Свідчення) (topics.ChurchofJesusChrist.org).

Аби ознайомитися з прикладами того, як інші люди зміцнювали свої свідчення, ви можете переглянути відео “Increase Your Testimony” (Зміцніть своє свідчення) (4:59), яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Чому важливо бути доблесним у своєму свідченні?

Старійшина Квентін Л. Кук, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official portrait of Elder Quentin L. Cook. Called to the Quorum of the Twelve Apostles on 6 October 2007.

Бути “доблесними у свідченні про Ісуса” [ Учення і Завіти 76:79 ]—це простий, дуже важливий тест, який показує, хто успадкує благословення целестіального царства і хто успадкує менше царство—терестріальне. …

Бути доблесними в нашому свідченні про Ісуса—це камінь-сходинка до гідності заслужити благодать Спасителя і целестіальне царство.

(Квентін Л. Кук, “Доблесні у свідченні про Ісуса”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, с. 43)

Як я можу поділитись своїм свідченням прийнятним і природним чином?

Щоб дізнатися, як ділитися своїм свідченням прийнятним і природним чином, ви можете переглянути відео “Sharing Your Beliefs” (Діліться своїми віруваннями) (2:02), яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org. Ви також можете дослідити веб-сторінку “Share the Gospel: Share Online”, доступну на сайті ChurchofJesusChrist.org,

Додаткові навчальні завдання

Альтернативний варіант початку уроку

Ви можете показати відео “Ми віримо в Христа: особисте свідчення” (2:55) та запропонувати студентам пошукати, в чому вони бачать силу та мету свідчення.

Вплив свідчення Павла на Джозефа Сміта

Ви можете допомогти студентам зрозуміти вплив свідчення Павла, читаючи про почуття Джозефа Сміта до Павла, які він описав у Джозеф Сміт—Історія 1:21–25 . Чому Джозеф відчував зв’язок з Павлом? Чому, на вашу думку, свідчення Павла зміцнило Джозефа? Яким чином досвід Павла стосується вас сьогодні? Яким чином свідчення та досвід Павла може допомогти вам?

Допомагайте студентам візуалізувати

Аби допомогти студентам візуалізувати свідчення Павла перед Агріппою, ви можете показати відео “Paul: A Chosen Vessel” (Павло: вибрана посудина) з часовим кодом від 3:36 до 8:36, яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Зв’язок з матеріалами За Мною йдіть

Цього тижня у матеріалах навчального плану За Мною йдіть наголошується на такій істині: “учні Ісуса Христа сміливо діляться своїм свідченням” (див.“31 липня–6 серпня. Дії 22–28: “Слуга та свідок”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023). У ньому лунає заклик до всіх шукати можливостей ділитися своїми свідченнями. Ви можете запитати студентів, чи робили вони це, а також запропонувати тим, хто це робив, поділитися своїм досвідом. Якщо студенти ще не робили цього, нагадайте їм, що у них буде така можливість під час навчання за посібником За Мною йдіть.

Роздрукувати