Семінарія
Опанування доктрини: Лука 2:10–12


Опанування доктрини: Лука 2:10–12

Народження Ісуса Христа як Спасителя і Господа

Зображення
Actors depicting the Nativity.

На попередньому уроці ви дізнались про свідчення ангела пастухам, що Ісус Христос є Сином Божим і Спасителем світу (див. Лука 2:10–12). Цей урок дасть вам можливість продемонструвати своє розуміння цього вчення, застосовуючи принципи набуття духовного знання в реальній ситуації.

Цей урок опанування доктрини призначений для викладання після Лука 2:1–14 , який є основним уроком для доктринального уривка для опанування Лука 2:10–12 . Якщо цей урок потрібно перенести на інший тиждень через пристосування до розкладу шкільних занять, обов’язково перенесіть і основний урок.

Навчання студентів принципам набуття духовного знання. Студенти краще досягатимуть цілей з опанування доктрини, якщо розумітимуть принципи набуття духовного знання і матимуть можливості застосовувати їх на практиці. Стисло розгляньте ці принципи на кожному уроці з опанування доктрини. Може бути корисним навести приклади того, як застосовувати ці принципи на початку року, а потім дозвольте студентам наводити власні приклади, коли вони покращать свої здібності.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам запам’ятати посилання та ключову фразу з Писань в Лука 2:10–12 : “Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь”.

Можливі навчальні завдання

Запам’ятайте і поясніть

Зверніться до зображення народження Спасителя та ключової фрази з Писань в Лука 2:10–12 . Пов’язування зображення з посиланням та ключовою фразою з Писань сприятиме запам’ятовуванню.

Запропонуйте студентам повторити посилання на Писання та ключову фразу з Писань кілька разів. Це можна робити індивідуально або класом.

Подивіться на зображення народження Спасителя і процитуйте посилання та ключову фразу з Писань в Лука 2:10–12 : “Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь”. Повторюйте, доки не будете впевнені, що зможете переказати його напам’ять.

Наступне завдання призначено, щоб допомогти студентам пояснити своїми словами доктрину про те, що Ісус Христос є Спасителем світу, як викладається у Лука 2:10–12 .

Подивіться на зображення народження Спасителя. Напишіть два-три речення, пояснюючи, чому подія, яка зображена тут, принесла “радість велику … людям усім” ( Лука 2:10).

Попросіть охочих студентів прочитати класу те, що вони записали. Уважно вислухайте відповіді студентів і, за потреби, перегляньте матеріали з уроку для Лука 2:1–14 .

Застосування на практиці

Приділіть кілька хвилин, щоб переглянути принципи в абзацах 5–12 розділу “Набуття духовного знання” посібника Опанування доктрини. Базовий документ (2022). Для кожного принципу позначте принаймні одне речення, яке, на вашу думку, пояснює цей принцип.

Запропонуйте кільком бажаючим студентам розповісти речення, які вони позначили. Задайте наступні питання, які допоможуть студентам пояснити, чому вони вибрали те чи інше речення та що воно особисто для них означає.

Розгляньте наступну ситуацію:

Один із ваших невіруючих друзів нещодавно бачив, як пара місіонерів розмовляла з людьми в парку. Ваш друг запитав вас: “Чому місіонери з вашої церкви ходять і проповідують про Ісуса?” Складається враження, що ви намагаєтесь нав’язати свої вірування іншим людям. Чому ви не можете просто залишити їх у спокої?

Пам’ятаючи про цю ситуацію, розгляньте наступні принципи набуття духовного знання і поміркуйте, як вони можуть допомогти вам відповісти на запитання вашого друга.

Студентів можна розділити на пари або невеликі групи для обговорення принципів набуття духовного знання та того, як вони можуть використовувати ці принципи, щоб відреагувати у цій ситуації.

Застосовуйте чергування з трьох частин для обговорення цих принципів. Роздрукуйте та виріжте наступні частини, щоб було достатньо, аби кожна пара чи група мали по одній. Надайте студентам час для обговорення своєї частини, перш ніж попросити їх обмінятися паперами з сусідньою групою або парою. Коли всі групи або пари обговорять усі три частини, запропонуйте студентам самостійно дати відповідь у цій ситуації.

Діяти з вірою

“Ми діємо з вірою, коли вибираємо довіритися Богу і спершу звертатися до Нього” (Опанування доктрини. Базовий документ, “Набуття духовного знання”, абзац 5).

  • Які фрази ви знайдете в абзацах 5–7 розділу “Набуття духовного знання”, що допоможуть вам у цьому сценарії?

  • Як дія з вірою може допомогти вам, коли ви шукаєте відповіді для свого друга?

Розглядати поняття і питання з погляду на вічну перспективу

“Аби дослідити доктринальні поняття, питання та соціальні проблеми з погляду на вічну перспективу, ми розглядаємо їх в контексті плану спасіння та вчень Спасителя” (Опанування доктрини. Базовий документ, “Набуття духовного знання”, абзац 8).

Перегляньте Лука 2:10–12 . Обдумайте те, чого навчає цей уривок, разом із тим, що ви вже знаєте про Ісуса Христа.

  • Які ролі є у Спасителя у плані спасіння?

  • Чому саме є важливим дізнатися про Ісуса Христа тим, хто ще про Нього не знає?

  • Чому для нас так важливо ділитися посланням Його відновленої євангелії з кожним, включаючи інших християн, які вже прийняли Його?

  • Яким чином ви можете використовувати відповіді на попередні запитання, щоб відповісти другові?

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

Щоб допомогти нам набути духовного знання, є “встановлені [Господом] джерела, через які Він відкриває істину Своїм дітям та направляє їх” (Опанування доктрини. Базовий документ, “Набуття духовного знання”, абзац 11).

Перегляньте одне або кілька наступних натхненних джерел, шукаючи інформацію, яка може допомогти вам відповісти на запитання вашого друга.

Чого саме навчають ці джерела про те, як Спаситель та Його вчення можуть приносити людям радість?

  • Що ви дізналися про Спасителя та Його вчення, які могли б принести людям радість у цьому житті та в житті прийдешньому?

  • Який особистий досвід із Спасителем чи Його вченнями приніс вам радість?

  • Як ваші відповіді на ці запитання можуть допомогти вам відповісти на запитання вашого друга?

Можна дати студентам можливість розіграти у ролях цю ситуацію після обговорення принципів набуття духовного знання.

Перевірка опанування доктрини

На початку або в кінці наступного уроку витратьте не більше 3–5 хвилин на перегляд доктринального уривка для опанування. Покажіть зображення народження Спасителя, яке використовувалося учнями при запам’ятовуванні Лука 2:10–12 , і попросіть їх повторювати посилання та ключову фразу з Писань, доки вони не зможуть це зробити напам’ять.

Додаткове навчальне завдання

Альтернативна навчальна ситуація для практики

Уявіть, що ви опублікували в соціальних медіа зображення Різдва Христового з повідомленням про те, що ви вдячні за мир і радість, які приносить вам ваше знання про Спасителя. Один із ваших невіруючих друзів прокоментував вашу публікацію, кажучи: “Хіба люди не можуть мати миру та радості без Ісуса?“

Роздрукувати