Семінарія
Лука 2:40–52


Лука 2:40–52

Ісус “р[іс] та зміцня[в]ся духом”

Зображення
Jesus teaching in the temple as a young boy.

Будучи юнаком, Спаситель навчав євангелії з такою силою, що навіть учителі в храмі “дивувалися розумові та Його відповідям” (Лука 2:47). Цей урок має зміцнити ваше бажання бути схожим на Ісуса Христа шляхом інтелектуального, фізичного, духовного та соціального розвитку. У вас також буде можливість оцінити власні теперішні цілі у брошурі Особистий розвиток: Путівник для молоді (2019) або створити нові.

Зосередження на досвіді студентів. Студенти навчаються, беручи активну участь у навчальному процесі й живучи за євангелією. Навчаючи, зосереджуйтесь на тому, що студент має відчути і зробити, аби отримати особисте одкровення та поглибити навернення. Поглиблюючи свої знання та живучи відповідно, студенти стають більш наверненими до Спасителя та Його євангелії.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам переглянути цілі, які вони поставили в рамках програми “Діти і молодь”. Попросіть їх подумати, як ці цілі допомагають їм стати більш схожими на Ісуса Христа. Якщо це можливо, попросіть їх принести на урок примірник брошури Особистий розвиток: Путівник для молоді.

Можливі навчальні завдання

Ісус ріс та розвивався в юності

Покажіть наведені далі зображення і дайте студентам одну-дві хвилини на ознайомлення з ними. Якщо зображення недоступне, попросіть студентів уявити зростаючого Ісуса.

Ознайомтесь із зображеннями Спасителя у молодому віці. Поміркуйте над тим, що можуть розповісти про Ісуса деталі на кожному із зображень.

Заохочуйте студентів зберігати благоговіння перед Спасителем, відповідаючи на наступне запитання. Інше запитання може звучати наступним чином: “Що б ви хотіли дізнатися про Спасителя в молодому віці?”

  • Як знання того, яким був Ісус у молодому віці допомагає вам як молодій людині?

У нас є мало подробиць про молодість Ісуса, проте ті з них, які були записані, можуть бути великим благословенням та направляти вас у прагненні зростання та розвитку. Дізнаючись про молодість Спасителя, пошукайте істини, які допоможуть вам зрозуміти, на яких сферах вам слід зосередитись, намагаючись стати більш схожими на нашого Небесного Батька та Ісуса Христа.

Прочитайте Лука 2:40–52 та Матвій 3:24–26 в перекладі Джозефа Сміта (Переклад Джозефа Сміта. Додаток), звертаючи увагу на деталі стосовно того, яким був Спаситель у молодому віці. Ви можете позначити те, що знайдете.

Зауважте, що фраза “зміцня[в]ся духом” ( Лука 2:40 ; див. також Матвій 3:24 в перекладі Джозефа Сміта [Переклад Джозефа Сміта. Додаток]) означає, що Ісус зміцнював та розвивав свою духовну силу. Може бути корисним знати, що відповідно до Лука 2:46 в перекладі Джозефа Сміта (Переклад Джозефа Сміта. Додаток ) молодий Ісус не слухав учителів чи книжників і не ставив їм запитання, а “вони слухали Його і ставили Йому запитання”.

  • Чого навчає вас ця розповідь про те, яким був Ісус у молодому віці?

  • Чого 52-й вірш навчає вас про те, як Ісус ріс та розвивався в юності?

Лука 2:52 навчає нас, що розвиваючись інтелектуально, фізично, духовно та соціально ми наслідуємо приклад Ісуса Христа.

Напишіть на дошці або покажіть наступні слова: Інтелектуальна, Фізична, Духовна та Соціальна. Потім поставте такі запитання:

  • Які є приклади у Писаннях, що стосуються того, як Ісус Христос виявляє свої здібності у цих чотирьох сферах?

  • Які причини спонукають вас наслідувати приклад Ісуса Христа у цих чотирьох сферах життя?

Ця частина уроку має допомогти студентам поставити цілі з допомогою брошури Особистий розвиток: Путівник для молоді. Чуйно ставтеся до потреб студентів, які не зацікавлені або не знайомі з цією брошурою. Під час обговорення вам можуть допомогти студенти, які уже працюють над своїми цілями щодо розвитку.

Можна повідомити батьків та провідників Церкви, що студенти обговорювали ці цілі в семінарії. Це допоможе батькам та провідникам стежити за розвитком молоді.

Пророки закликали молодь Церкви наслідувати приклад Спасителя, який наведено в Лука 2:52 , а провідники підготували брошуру Особистий розвиток: Путівник для молоді, щоб допомогти вам.

У залежності від кількості студентів у класі, їх можна розділити на чотири групи, щоб обговорити один з чотирьох аспектів розвитку. Заохочуйте студентів разом подумати про різні способи, якими можуть зростати та розвиватися у цих сферах та різноманітні цілі, які вони можуть поставити. Наприкінці обговорення запропонуйте одному з учасників кожної групи поділитися їхніми ідеями.

Брошура Особистий розвиток: Путівник для молоді призначена, щоб “зміцнити вашу віру в Ісуса Христа і допомогти вам та вашій сім’ї просуватися шляхом завітів, коли ви стикаєтеся з викликами у житті” (“Що таке ініціатива “Діти і молодь”?”, ChurchofJesusChrist.org). Окрім друкованої, доступна також цифрова версія цього путівника. Ви можете знайти цифрову версію у додатках “Євангельська бібліотека” та “Жити за євангелією”.

Наслідуючи приклад Спасителя, ви теж можете збалансовано розвиватися у цих чотирьох сферах свого життя: духовній, соціальній, фізичній та інтелектуальній. Ставлячи цілі, прагніть настанов від Святого Духа. Прислухайтесь до спонукань, які можуть допомогти вам зрозуміти, на чому Господь бажав би, щоб ви зосередили свій розвиток у прагненні стати схожими на Нього. Ви можете знайти деякі ідеї на наступному сайті:

Надихаюча стрічка додатку “Життя за євангелією”

Ви можете записати поставлені цілі щодо цих чотирьох сфер життя у своєму примірнику брошури Особистий розвиток: Путівник для молоді. Якщо ви уже почали працювати над своїми цілями, оцініть свої досягнення та у разі потреби внесіть корективи. Регулярно обговорюйте свої цілі з батьками та провідниками Церкви. Ви також можете поділитися своїми цілями та досвідом, використовуючи #StrivetoBe.

Ісус Христос допоможе вам у встановленні цілей та прагненні стати схожими на Нього. Він обіцяв, що коли ви прийдете до Нього та смиренно виявлятимете віру, Він вчинить так, щоб “слабке стало сильним” ( Етер 12:27).

Запропонуйте студентам, які уже мали позитивний досвід роботи над своїми цілями, поділитися їхнім досвідом. Заохочуйте студентів ділитися своїм досвідом, використовуючи #StrivetoBe.Якщо наразі ніхто зі студентів не бере участі в цій програмі, ви можете запросити провідника молоді на урок для роз’яснення та скерування.Оберіть деякі або всі з наступних питань, щоб студенти могли відповісти на них у своїх щоденниках для навчання та, якщо вистачить часу, обговорити їх на уроці.

  • Що б ви хотіли покращити у цій сфері свого життя? Чому?

  • Як розвиток у цій сфері допоможе вам стати більш схожими на Спасителя?

  • З якими перешкодами ви можете стикнутися?

  • Як ви будете звертатися за допомогою та скеруванням до Небесного Батька?

Коментарі та довідковий матеріал

Роздрукувати