Семінарія
Євреям 11, частина 2


Євреям 11, частина 2

Жити за вірою в Ісуса Христа

Зображення
Youth preparing food for service project in Puerto Rico

Чи замислювалися ви коли-небудь, як деякі люди залишаються вірними, навіть стикаючись з найважчими життєвими випробуваннями? Що з того, що вони розуміють про Небесного Батька та Ісуса Христа, допомагає їм витерпіти? Навчивши єврейських святих вірі, Павло заохотив їх виявляти свою віру в Ісуса Христа, як це робили інші віруючі люди. Цей урок може допомогти вам посилити ваше бажання жити за вірою в Ісуса Христа і усвідомити благословення, які Бог дає вам завдяки вашій вірі.

Заохочуйте студентів свідомо прагнути стати більш схожими на Ісуса Христа. Допоможіть студентам зрозуміти, що ставати подібними до Спасителя—це процес, який вимагає віри. Віра в Ісуса Христа стане невід’ємною рисою їхнього характеру, коли вони дізнаються про Нього і діятимуть з вірою в Нього.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам подумати про те, як вони, або хтось із їхніх знайомих, були благословенні Богом за те, що виявляли свою віру в Ісуса Христа. Заохотьте їх підготуватися, щоб поділитися досвідом з класом.

Можливі навчальні завдання

Діяти з вірою

Щоб почати урок, ви можете показати кілька ілюстрацій з Писань або з історії Церкви, на яких зображено когось, хто виявляє свою віру в Ісуса Христа. Запропонуйте кільком студентам коротко переказати історію людини і пояснити, як ця людина була благословенна за те, що діяла з вірою. Студенти могли б використовувати завдання з розділу підготовки до уроку для цієї вправи.

Подумайте про персонажів з Писань або з історії Церкви чи про людей, яких ви знаєте, які були благословенні Богом за те, що виявили віру в Ісуса Христа. Подані нижче зображення можуть допомогти вам запам’ятати деякі з цих розповідей.

Зображення
The Old Testament prophet Enoch and people from the City of Zion being translated. The people are depicted kneeling on a cloud. Enoch has his arms raised in the air.
Зображення
A woman lying on the ground as she reaches for the hem of the garment of Jesus Christ.
Зображення
The Book of Mormon prophet Helaman riding on a white horse. Helaman is leading an army of 2,000 young Lamanite warriors. The warriors are marching and carrying spears. Scriptural reference: Alma 53:16-22.
Зображення
Joseph Smith sitting on the floor on some straw in Liberty jail writing on a piece of paper with sunlight shining on him.
  • Що вам здається найважливішим в історії цієї людини?

  • Як на нас впливає те, що ми чуємо або ділимося історіями про віру? Чому?

На попередньому уроці ви дізналися про те, що означає для вас мати віру в Ісуса Христа. Подумайте про те, як прояв зростаючої віри в Нього може зміцнити вас в тих сферах, де ви можете відчувати себе слабкими і вразливими. Можливо, буде корисним записати ці враження у вашому щоденнику для навчання. Навчаючись сьогодні, подумайте про те, як ви можете збільшити своє бажання і здатність виявляти свою віру.

Ті, хто живе “за вірою”

Як записано в Євреям 11 , Павло навів багато прикладів людей у Старому Завіті, які жили “за вірою” і “через віру”. Ви можете помітити, що ці фрази багаторазово повторюються в Євреям 11. Вивчаючи деякі приклади, якими Павло поділився з єврейськими святими, подумайте про те, як Божа любов і щедрість проявилися в нагородах і благословеннях, які Він дарував тим, хто діяв з вірою.

Для наступної вправи ви можете поділити клас на три групи, при цьому кожній групі буде призначено один з наборів віршів для вивчення. Коли студенти закінчать, їм можна запропонувати поділитися тим, що вони дізналися, зі студентом, який вивчав іншу розповідь.

Накресліть у своєму щоденнику для навчання таблицю з двох стовпчиків, подібну до наведеної нижче. Переконайтеся, що залишилося достатньо місця під кожним заголовком.

Як виявлялася віра

Як Бог винагороджував дії з вірою

Вивчіть принаймні один з наведених далі наборів віршів. Під час навчання записуйте свої думки в таблицю у своєму щоденнику для навчання.

Євреям 11:4–11, 17–22

Євреям 11:23–31

Євреям 11:32–38

Аби допомогти студентам перевірити, що вони засвоїли, ви можете скористатися наведеними далі запитаннями.

  • Яким саме чином люди, згадані у ваших віршах, виявляли свою віру в Бога?

  • Яким чином Бог винагородив їх Своєю силою і благословеннями?

  • Що ви дізналися з цих віршів такого, що могло б допомогти вам у вашому житті?

  • Вивчаючи ці вірші, що ви дізналися про Бога?

Завдяки прикладам віри, якими поділився Павло, ми можемо дізнатися багато істин про віру, Бога і самих себе. Одна з істин, пояснених у цьому розділі, викладена в Євреям 11:6 : Бог винагороджує тих, хто виявляє віру в Ісуса Христа. Якщо ви ще цього не зробили, ви можете позначити фразу “тим, хто шукає Його, Він дає нагороду” у вірші 6 .

  • Як те, що ви старанно шукаєте Бога, може бути способом виявити вашу віру?

  • Як ви думаєте, чому Небесний Батько задоволений, коли ми виявляємо свою віру?

Ви можете показати наведені далі запитання й запропонувати студентам обговорити їх у невеликих групах.

Якщо студентам важко відповісти на друге запитання, ви можете поділитися висловлюванням старійшини Рональда А. Разбанда з розділу “Коментарі та довідковий матеріал” цього уроку.

  • Як ви думаєте, чому нам необхідно виявляти віру, щоб отримувати Божі благословення в нашому житті?

  • Що може допомогти вам витерпіти, коли здається, що благословення за вчинки віри не приходять?

Життя за вірою

Крім того, що Бог благословляв багатьох людей у минулому за вияв віри в Нього, Він також “тим, хто шукає Його, дає нагороду” ( Євреям 11:6) і в наші дні.

Подумайте про той час, коли ви або хтось із ваших знайомих отримували Божі благословення за вияв віри в Ісуса Христа.

Ви можете запропонувати студентам записати свої відповіді на наведені далі запитання у своїх щоденниках для навчання, перш ніж запрошувати бажаючих поділитися своїми відповідями з класом.

  • Що, завдяки цьому досвіду, ви дізналися про Небесного Батька та Ісуса Христа?

  • Як, на вашу думку, цей досвід може допомогти вам у майбутньому виявляти свою віру в Них?

Ви можете поділитися особистим свідченням про благословення від вияву віри в Ісуса Христа. Наприкінці уроку можна прочитати вголос наступне висловлювання.

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

“Усе хороше в житті—усі можливі благословення вічного значення—починається з віри. Якщо ми хочемо, аби в нашому житті Бог був понад усе, то починаємо з віри в те, що Він хоче нас вести”.

(Рассел М. Нельсон, “Христос воскрес, і віра в Нього зрушить гори”, Ліягона, трав. 2021, с. 102)

Поміркуйте про те, що ви дізналися і що відчували, вивчаючи про віру в Євреям 11. Що вам захотілося зробити завдяки тому, що ви дізналися? Що ви могли б робити, щоб діяти з більшою вірою в Ісуса Христа? Запишіть свої думки та відчуття у свій щоденник для навчання.

Коментарі та довідковий матеріал

Як я отримую благословення від Бога?

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official portrait of Elder Dale G. Renlund of the Quorum of the Twelve Apostles, January 2016.

“Для отримання більшості благословень, які Бог бажає дати нам, потрібна дія з нашого боку—дія, основана на нашій вірі в Ісуса Христа. Віра в Спасителя є принципом дії та сили. Спочатку ми діємо з вірою, а потім дається сила—за Божою волею і в Його час. Ця послідовність надзвичайно важлива. Те, що від нас вимагається, завжди є незначним у порівнянні з благословеннями, які ми зрештою отримуємо [див. Мосія 2:24–25 ]”.

(Дейл Г. Ренлунд, “Багаті на благословення”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 70)

Чого я можу навчитися з прикладу вірних членів Церкви сьогодення?

У наведеному нижче відео подано приклади людей, що виявляли віру в Небесного Батька та Ісуса Христа. Подумайте про те, як їхній приклад може вплинути на вас, щоб ви виявляли більшу віру у своєму житті. Це відео доступне на ChurchofJesusChrist.org.

Уривок відео: “Віра—не випадковість, а вибір” [10:49–14:13]

Якщо я не отримую відповідей або благословень, чи я недостатньо вірний?

Старійшина Рональд A. Разбанд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official Portrait (as of June 2016) of Elder Ronald A. Rasband of the Quorum of the Twelve Apostles.

“Чудеса, ознаки і дива рясніють серед послідовників Ісуса Христа і сьогодні, у вашому і моєму житті. …

Вони не завжди такі, яких ми просимо, або на які очікуємо, але якщо ми довіряємо Господу, Він буде поруч і Його воля буде правильною. Він зробить так, щоб чудо сталося саме в момент, коли воно нам буде потрібне. …

Є часи, коли ми сподіваємося на чудо: аби зцілилася близька нам людина, аби несправедливий вчинок було відвернуто, або пом’якшилося серце людини, яка розчарувалася чи озлобилася в душі. Коли ми дивимося очима смертного життя, то хочемо, щоб Господь втрутився і полагодив те, що зламалося. Завдяки вірі чудеса прийдуть, хоча не обов’язково за нашим розкладом або з тим результатом, якого ми бажаємо. Чи означає це, що ми недостатньо вірні або не заслуговуємо на Його втручання? Ні. Господь нас любить. Він віддав за нас Своє життя, і Його Спокута продовжує звільняти нас від тягарів і гріха, коли ми каємося і наближаємося до Нього.

Господь нагадує нам: “А дороги Мої—то не ваші дороги” [ Ісая 55:8]. Він пропонує нам: “Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені,—і Я вас заспокою!” [ Матвій 11:28 ]—заспокоїть від тривоги, розчарування, страху, неслухняності, хвилювань за близьких нам людей, або через втрачені чи зруйновані мрії. Мир посеред непевності чи страждання є чудом. Пам’ятайте слова Господа: “Хіба Я не промовляв мир твоєму розуму стосовно цього? Яке більше свідчення ти можеш мати, ніж від Бога?” [ Учення і Завіти 6:23]. Чудо полягає в тому, що Ісус Христос, Великий Єгова, Син Всевишнього, вселяє мир”.

(Рональд А. Разбанд, “Знайте! Я є Бог чудес”, Ліягона, трав. 2021, сс. 109, 111)

Додаткові навчальні завдання

Євреям 11. Як виявляти прообрази і натяки Ісуса Христа

Ви можете запропонувати студентам поміркувати над тим, як деякі приклади віри, наведені Павлом у Євреям 11 , співвідносяться з подіями життя Ісуса Христа. Це може допомогти учням зрозуміти, що багато історій зі Старого Завіту є прообразами і натяками на життя Спасителя.

Наприклад, готовність Авраама принести Ісака в жертву (див. Євреям 11:17) можна порівняти з тим, як Небесний Батько віддав Свого Єдинонародженого Сина, щоб викупити світ (див. Іван 3:16). Подібним чином, порівнювання Павлом жертвоприношень Авеля і Каїна (див. Євреям 11:4) можна порівняти з Єговою, що пропонує себе в якості нашого Викупителя на доземній Нараді на Небесах (див. Мойсей 4:1–4). Ноя, який “зробив ковчега, щоб дім свій спасти” ( Євреям 11:7), можна порівняти з Ісусом Христом, якого “було підготовлено від заснування світу, щоб викупити [Його] народ” ( Етер 3:14).

Етер 12. Приклади віри з Книги Мормона

Коли студенти вивчатимуть приклади людей, які діяли з вірою, наведені Павлом у Євреям 11 , ви можете запропонувати їм повторити Етер 12:13–22 для ознайомлення з іншими розповідями про людей, які діяли з вірою.

Роздрукувати