Семінарія
Євреям 12


Євреям 12

“Господь, кого любить, того Він карає”

Зображення
Young family in New Zealand playing and laughing with their children outside their home. They are playing basketball, holding the children and laughing and watching a small boy ride a trike.

Коли в останній раз вас хтось карав або виправляв? Як ви реагували на це? Чи були ви коли-небудь вдячні за виправлення, яке отримали? Павло написав єврейським святим і пояснив їм, що наш Небесний Батько часто проявляє свою любов, виправляючи нас. Цей урок може допомогти вам дізнатися, як ви можете знайти мир і стати більш схожими на Небесного Батька, смиренно приймаючи Його виправлення.

Регулярно моліться за студентів. Небесний Батько знає кожного студента особисто. Коли ви молитеся Йому, Він може допомогти вам розпізнати потреби студентів і надихнути вас на те, як задовольнити їхні потреби. Прислухайтеся до спонукань, які можуть прийти під час уроку або під час підготовки до викладання.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам згадати випадки, коли вони були вдячні за виправлення чи то від Бога, чи від когось іншого.

Можливі навчальні завдання

Перегони життя

Євреям 12:9 , який є доктринальним уривком для опанування, буде вивчатися більш докладно на наступному уроці. Якщо час занять обмежений і можна провести тільки один урок з вивчення Євреям 12, поміркуйте, як ефективно об’єднати два уроки.

Покажіть наведені далі зображення (або подібні до них).

Зображення
Rio , Brazil - 9 September 2016; Jason Smyth of Ireland on his way to winning the Men's 100m
Зображення
Athlete Track or Running Track with nice scenic

Перш ніж студенти дадуть відповідь на наведені далі запитання у своїх щоденниках для навчання, радимо запропонувати їм обговорити парами або невеликими групами, як життя схоже на перегони.

У своєму щоденнику для навчання складіть список того, що уподібнює ваше смертне життя до перегонів на довгу дистанцію. Наприклад, ви можете відповісти на такі запитання:

  • Що змушує вас відчувати втому або знемогу?

  • Що допомагає вам досягати успіху в перегонах, і яким чином ви могли б досягти більшого успіху?

  • Яка мета ваших перегонів? Чому ви цього хочете?

  • Чому вам потрібна допомога в завершенні життєвих перегонів?

“Біжіть із терпеливістю”

Апостол Павло порівняв наше життя з перегонами.Прочитайте Євреям 12:1–2 , щоб дізнатися, чого навчав Павло про те, як ми можемо бути успішними в перегонах життя. Зверніть увагу, що “хмара свідків”, згадана у вірші 1 , стосується прикладів віри, описаних у Євреям 11 .

  • На що ви звернули увагу в цих віршах?

  • Як дотримання поради Павла допоможе нам успішно брати участь у перегонах життя?

Павло зазначив у вірші 2 , що Спаситель витримав випробування розп’яттям, зосередившись на “радости, яка була перед Ним” ( Євреям 12:2). Президент Рассел М. Нельсон пояснив:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

“В чому ж полягала радість, якої Він прагнув? Безсумнівно, це була радість від того що ми з вами можемо очиститися, зцілитися і зміцнитися; радість від сплати за гріхи всіх, хто покається; радість від того, що ми з вами можемо повернутися додому—чистими й гідними,—щоб жити з нашими Небесними Батьками і сім’єю”.

(Рассел М. Нельсон, “Радість і духовне виживання”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, с. 83)

  • Що ви дізнаєтеся про ставлення Спасителя до вас завдяки тому, на чому Він був зосередженим під час Розп’яття?

  • Як це знання про Ісуса Христа може допомогти вам відчувати радість навіть у важкі часи?

  • На яких радощах ви можете зосередитися у важкі моменти свого життя?

Витерпіти покарання від Господа

Подумайте про випадок, коли хтось виправив вас, і про те, як ви відреагували на це виправлення.

  • Чому люди виправляли вас?

  • Чому іноді буває важко, коли вас хтось виправляє?

  • Коли ви були вдячні за деякі виправлення, які ви отримали? Чому?

Ви можете показати наведене далі посилання на Писання і розділити студентів на невеликі групи для вивчення уривка і обговорення пов’язаних з ним запитань. Запропонуйте одній людині з кожної групи поділитися кількома відповідями, які, на їхню думку, були особливо корисними або змістовними.

Прочитайте Євреям 12:5–7, 9–11 , щоб дізнатися, чого Павло навчав про покарання або виправлення.

Якщо у студентів виникнуть питання з приводу словосполучення діти з перелюбу в Євреям 12:8 , поясніть, що воно відноситься до тих, хто народився поза шлюбом, хто не вважався законними спадкоємцями за часів Павла.

  • Чого ці вірші навчають стосовно мети, якою керується Небесний Батько, караючи нас?

Повторіть Євреям 12:10–11 ще раз, звертаючи увагу на те, як ви могли б доповнити таку істину:

Якщо ми підкоримося покаранню від Небесного Батька …

Запропонуйте студентам поділитися своїми думками. Якщо необхідно, допоможіть їм визначити істину, подібну до наведеної далі, вказавши на фразу “учасники Його святости” у вірші 10 і “для навчених нею приносить мирний плід праведности” у вірші 11 .

Ось один із способів, яким ви могли б доповнити цю істину: Якщо ми підкоримося покаранню Небесного Батька, то станемо більш схожими на Нього і знайдемо мир, який приходить від праведности.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, дав таке пояснення щодо покарання, яке ми отримуємо від Господа:

Зображення
Portrait of Elder D. Todd Christofferson. Photographed in March 2020.

“Божественне покарання має щонайменше три цілі: (1) переконати нас покаятися, (2) удосконалити й освятити нас і (3) час від часу змінювати наш курс у житті, ставлячи на стежку, яка, як Бог знає, є кращою для нас. …

Якщо ми відкриті для цього, необхідне виправлення приходитиме в багатьох формах і з багатьох джерел. Воно може прийти під час нашої молитви, коли Бог говорить до нашого розуму й серця через Святого Духа [див. Учення і Завіти 8:2]. Воно може прийти через молитву, на яку приходить відповідь “ні” або не та відповідь, на яку ми сподівалися. Покарання може відчуватися, коли ми вивчаємо Писання і отримуємо нагадування про недоліки, непослух або просто про те, чим ми нехтуємо”.

(Д. Тодд Крістофферсон, “Кого Я люблю, тому докоряю й караю того”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, сс. 98, 100)

  • Виходячи з висловлювання старійшини Крістофферсона, якими способами Небесний Батько міг би покарати або виправити нас?

  • Як, приймаючи покарання від Небесного Батька, ми можемо відчувати мир і стати більш схожими на Нього?

  • Який досвід у вас був, коли покарання Небесного Батька допомогло вам знайти мир або стати більш схожими на Нього?

  • Як цей досвід вплинув на ваші почуття до Нього?

Ви можете поділитися прикладом Божого покарання, щоб допомогти студентам подумати про свій власний досвід. Будьте обережними, щоб не ділитися тим, що є надто особистим або приватним.

Виділіть студентам достатньо часу для роздумів і виконання наведеного далі завдання та заохотьте їх діяти за будь-якими спонуканнями, які вони отримують.

Поміркуйте про те, що ви дізналися та відчули сьогодні, що може допомогти вам у вашому житті. Запишіть свої думки і враження, включаючи будь-які дії, які ви плануєте зробити, ґрунтуючись на тому, що ви дізналися і відчули.

Коментарі та довідковий матеріал

Що робити, якщо я відчуваю, що відстаю від інших у життєвих перегонах?

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів пояснив:

Зображення
Official Portrait of Elder Jeffrey R. Holland. Photographed January 2018.

“Ми не змагаємось одне з одним, щоб побачити, хто з нас найзаможніший, найобдарованіший, найкрасивіший або навіть найблагословенніший. Насправді ми змагаємося з гріхом”.

(Джеффрі Р. Холланд, “Робітники у винограднику”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, c. 31)

Як покарання Небесного Батька показують Його любов до нас?

Старійшина Теніела Б. Ваколо, сімдесятник, описав приклади зі свого власного життя і життя Джозефа Сміта, які показали Божу любов у покаранні.

Писання свідчать про численні цілі покарання Господа. В Євреям 12:10 Павло навчав, що Господь виправляє нас “на користь, щоб ми стали учасниками Його святости”. Його виправлення “для навчених [ними] приносять мирний плід праведности” ( Євреям 12:11). Виправлення Господа може приймати різні форми, і воно завжди допомагає навчати людей, а також забезпечувати необхідне виправлення. Покарання допомагає людям згадувати Господа, покаятися, отримати прощення і визволення, навчитися послуху і стати чистими, як золото (див. Геламан 12:3 ; Учення і Завіти 1:27 ; 95:1 ; 105:6 ; Йов 23:10).

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав про покарання Господа:

Зображення
Portrait of Elder D. Todd Christofferson. Photographed in March 2020.

“Виправлення є просто необхідним, якщо ми хочемо уподібнитися в житті до “мужа досконалого, [що приходить] у міру зросту Христової повноти” ( Ефесянам 4:13). Павло так сказав про божественне виправлення або покарання: “Бо Господь, кого любить, того Він карає” ( Євреям 12:6). І хоч часто це виправлення буває важко витерпіти, насправді, ми маємо радіти з того, що Бог вважає нас гідними, аби виділяти на це час і зусилля”.

(Д. Тодд Крістофферсон, “Кого Я люблю, тому докоряю й караю того”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, сс. 97–98)

Додаткові навчальні завдання

Євреям 12:1. “Хмара свідків”

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти, що Павло мав на увазі під фразою “хмара свідків”, може бути корисно вказати, що хмара може відноситися до “щільної безлічі, натовпу” (James Strong, The New Strong’s Expanded Exhaustive Concordance of the Bible [2010], Greek dictionary section, entry 3509).

Запропонуйте студентам скласти список людей, яких вони вважали б свідками того, що євангелія Ісуса Христа істинна. Вони можуть почати з живих людей, а потім перейти до тих, хто пішов з життя. Радимо запросити кількох студентів розповісти про те, як ця “хмара свідків” могла б надихати або надихала їх протягом усього життя.

Євреям 12:5–7, 9–11. Як отримати виправлення

Якщо студентам піде на користь обговорення того, як отримати виправлення, вони можуть прочитати Євреям 12:5–7, 9–11 , шукаючи, як, на думку Павла, ми можемо отримати виправлення від Господа. Ви можете запропонувати студентам подумати про те, що такі слова або фрази додають до їх розуміння того, як ми можемо прийняти покарання Господа: “не нехтуй … і не знемагай” ( вірш 5), “терпите кару” ( вірш 7), “благоговійте” і підкоряйтеся (див. Вірш 9), а також вправляйтеся або наслідуйте покарання (див. Вірш 11).

Запропонуйте студентам визначити якості, подібні до Христових, які необхідні, якщо ми хочемо отримати Боже виправлення таким чином. Вони могли б вибрати характерну рису, подібну до Христової, яку вони хотіли б розвинути, і скласти план для цього.

Роздрукувати