Семінарія
Іван 14:1–6; 15:1–11


Іван 14:1–6; 15:1–11

“Я дорога, і правда, і життя”

Зображення
Jesus Christ is standing on a hill over looking a river.

Під час Свого останнього вечора зі Своїми учнями Ісус Христос навчав їх про Своє походження і Свою місію. Він навчав, що Він є дорогою назад до Небесного Батька, і порівняв Свої стосунки з учнями із гілками на виноградній лозі. Цей урок може допомогти вам порозмірковувати про ваші стосунки з Ісусом Христом і про те, як ви можете слідувати за Ним та отримати Його силу й підтримку.

Допомогати студентам навчати. Коли студентам надається можливість навчати євангелії інших, їхні власні знання та свідчення зміцнюються. Шукайте можливостей, щоб пропонувати студентам навчати одне одного у формальний і неформальний спосіб.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам знайти або зробити фото шляху, виноградної лози чи дерева з гілками. Попросіть студентів подумати про те, як це зображення нагадує їм Ісуса Христа; також нехай вони принесуть зображення в клас.

Можливі навчальні завдання

Щоб почати урок, можете провести наступні заходи:

  • Запропонуйте студентам поділитися фотографіями, які вони зробили під час підготовки до уроку.

  • Створіть доріжку у класній кімнаті, по якій студенти повинні пройти.

  • Покажіть студентам гілку як наочний матеріал. Обговоріть зв’язок гілки з деревом або виноградною лозою, із якої вона походить, і запитайте, що станеться, коли гілка втратить зв’язок із деревом чи лозою.

  • Поділіться власним досвідом, який стосується уроку.

  • Покажіть на цьому уроці зображення дороги або виноградної лози.

Обговоріть із студентами користь шляху та як гілка отримує силу від виноградної лози. Варто запитати студентів, яким чином Ісус Христос схожий на шлях або виноградну лозу.

Деякі з останніх учень Спасителя до Своїх учнів мали на меті допомогти їм зрозуміти їхні стосунки з Ним і залежність від Нього. Спаситель порівнював Себе зі шляхом, а також із виноградною лозою або деревом, яке має гілки. Приділіть хвилинку, щоб подумати про ті сфери вашого життя, у яких вам може знадобитися допомога. Можливо ви відчуваєте, що потребуєте допомоги, коли прагнете повернутися до Небесного Батька. Можливо ви відчуваєте потребу в більшій силі, щоб протистояти викликам життя. Під час вивчення учень Спасителя шукайте те, що ви дізнаєтеся про Нього і як Він може вам допомогти.

Вирішуючи, як адаптувати зміст цього уроку, подумайте про потреби та можливості студентів. Студентам було б корисно отримати особистий час для вивчення та роздумів над одним або обома з наступних варіантів навчання.

Також було б корисно дати студентам можливість поділитися своїми думками та свідченнями один з одним. Це можна робити у різні способи. Можна перед уроком попросити студентів підготуватися до викладання частини цього уроку. Ще один варіант—це призначити або дозволити студентам вибрати один із наступних варіантів навчання та попросити підготуватися до навчання іншого однокласника або всього класу.

Студенти також можуть використати наступний роздатковий матеріал для того, щоб потренуватися й підготуватися до викладання.

Зображення
New Testament Seminary Teacher Manaul - 2023

Ісус Христос—це “дорога, і правда, і життя” ( Іван 14:6)

Зображення
A dirt road going through an aspen forest.

Прочитайте Іван 14:1–6 і знайдіть, як Спаситель пообіцяв допомогти тим, хто слідує за Ним.

  • Яких істин Спаситель навчав у цих віршах?

  • Як Спаситель називав Себе у вірші 6 ?

  • Чого кожен із цих титулів навчає вас про Ісуса Христа та ваші стосунки з Ним?

Якщо на попередньому уроці ви складали список різних титулів і ролей Ісуса Христа, то, можливо, захочете додати до нього те, що дізналися в Іван 14 .

Книга Мормона може покращити ваше розуміння того, що ви вивчаєте у Новому Завіті. Прочитайте Мосія 3:17 і подумайте про те, як цей вірш допомагає нам краще зрозуміти Іван 14:6 .

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, навчав:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Бог хоче, щоб ви знайшли свій шлях до Нього і цим шляхом є Спаситель [див. Іван 14:6 ]. Бог хоче, щоб ви дізналися про Його сина, Ісуса Христа, і відчули проникливий мир і радість, які приходять від просування шляхом божественного учнівства.

(Дітер Ф. Дітер Ф. Ухтдорф, “Отримання свідчення щодо світла й істинності”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 21)

  • Коли ви або хтось із ваших знайомих відчули глибокий мир і радість, які надходять завдяки наслідуванню Ісуса Христа?

Зображення
A dirt road going through an aspen forest.
  • Якими способами ми можемо слідувати за Спасителем назад до Небесного Батька?

  • Як можна визначити, що ми на правильному шляху?

Ісус Христос—це “виноградина” ( Іван 15:5)

Зображення
Red wine grapes on old vine.

Ісус Христос використовував порівняння, щоб навчати Своїх учнів про їхні стосунки з Ним. Прочитайте Іван 15:1–11 і знайдіть це порівняння.

Якщо на попередньому уроці ви складали список різних титулів і ролей Ісуса Христа, то, можливо, захочете додати до нього те, що дізналися в Іван 15 .

  • Чого, на вашу думку, навчає Ісус Христос цим порівнянням?

  • Які істини можна дізнатися з цього порівняння про наші стосунки з Ісусом Христом?

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював, що запрошення Спасителя перебувати в Ньому—це запрошення для нас “перебувати, … залишатися назавжди” (“Перебувайте в Мені”, Ensign або Ліягона, травень 2004, с. 32). Старійшина Холланд пояснив, чому для нас так важливо прийняти запрошення Спасителя перебувати в Ньому.

Зображення
Red wine grapes on old vine.
Зображення
Official Portrait of Elder Jeffrey R. Holland. Photographed January 2018.

Ісус сказав: “Без Мене нічого чинити не можете ви” [ Іван 15:5 ]. Я свідчу, що це Божа правда. Для нас Христос значить усе, і ми повинні “перебувати” в Ньому завжди, непохитно, твердо, вічно. Щоб плід євангелії поспів і благословив наше життя, ми повинні міцно прикипіти до Нього, нашого спільного Спасителя, і до цієї Його Церкви, що несе Його святе ім’я. Він є виноградиною, нашим вірним джерелом сили і єдиним джерелом вічного життя. У Ньому ми не тільки витерпимо до кінця, але будемо переможцями і тріумфаторами в цій святій справі, і Він ніколи не підведе нас.

(Джеффрі Р. Холланд, “Перебувайте в Мені”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 32)

Книга Мормона може допомогти покращити ваше розуміння того, що ви вивчаєте у Новому Завіті. Прочитайте Алма 26:12 і подумайте про те, як це стосується Іван 15:1–11 .

  • Які плоди (результати чи благословення) ви бачили у своєму житті, коли намагалися перебувати в Ісусі Христі?

  • Які дії ви можете здійснити, що допоможуть вам перебувати в Ісусі Христі?

Якщо студенти навчали один одного, запропонуйте їм поділитися з класом істинами, які вони визначили, чого вони навчилися від своїх товаришів, і своїм свідченням про Ісуса Христа. Похваліть студентів за навчання та заохочуйте їх поділитися вивченим матеріалом із своїми сім’ями.

Дайте студентам час поміркувати над тим, що вони відчували щодо того, як Спаситель може допомогти їм у їхніх нинішніх потребах та обставинах. Можете поділитися свідченням про Спасителя або особистим досвідом.

Коментарі та довідковий матеріал

Що означає, що в домі Небесного Батька багато осель?

Пророк Джозеф Сміт (1805–1844) навчав:

Зображення
Half-length frontal portrait of the Prophet Joseph Smith, Jr. Joseph’s head is turned to the side in a three-quarter view, right hand on hip and his left hand holds sheets of papers. He is depicted wearing a dark brown suit and a white shirt and tie.

[Твердження] “Багато осель у домі Мого Отця” [ Іван 14:2 ] … має означати—“У царстві мого Батька багато царств”, щоб ви могли бути спадкоємцями Бога та співспадкоємцями зі мною. … Є оселі для тих, хто виконує целестіальний закон, і є інші оселі для тих, хто не дотримується закону, кожний чоловік у свою чергу.

Додаткові навчальні завдання

Зробити малюнок

Деякі студенти виражають себе через мистецтво. Можна запропонувати студентам зробити малюнок, який представляє те, що вони дізналися про Ісуса Христа з Іван 14:1–6 або Іван 15:1–11 . Якщо студенти навчають один одного, цей малюнок може стати частиною їхнього уроку.

Іван 14:6 . “Я дорога, і правда, і життя”

Запропонуйте студентам визначити, яким чином Ісус Христос є “дорогою”, “правдою” або “життям”. Вони можуть знайти перехресні посилання, що пояснюють ці ролі. Студенти також можуть поділитися досвідом того, як Ісус Христос виконував ці ролі в їхньому житті.

Порахуйте використання слова перебувати

Допоможіть студентам зрозуміти, як часте використання слів або фраз у блоці Писань може підкреслити важливе повідомлення. Слово перебувати використовується багато разів у Іван 15:4–10 . Запропонуйте студентам порахувати, скільки разів зустрічається це слово, позначити це слово у своїх Писаннях і подумати про те, що значить його часте повторення.

Іван 15:10 . “Якщо будете ви зберігати Мої заповіді, то в любові Моїй перебуватимете”

Намалюйте на дошці виноградну лозу та попросіть студентів домалювати до неї гілки, які їх представляють. Запропонуйте студентам скласти список заповідей на дошці навколо виноградної лози. Обговоріть, як дотримання заповідей допомагає нам перебувати в любові Спасителя та залишатися приєднаними до виноградної лози.

Роздрукувати