Семінарія
Опанування доктрини: Іван 17:3


Опанування доктрини: Іван 17:3

Пізнавати Небесного Батька та Ісуса Христа

Зображення
A young woman sits on her bed and reads her scriptures in her bedroom.

На попередньому уроці, присвяченому “Іван 17”, ви дізналися, що ми можемо просуватися вперед до вічного життя, пізнаючи Небесного Батька та Ісуса Христа. Цей урок може допомогти вам запам’ятати посилання для опанування доктрини та ключову фразу з Писань для Іван 17:3, пояснити суть доктрини та застосувати принципи набуття духовного знання у реальній життєвій ситуації.

Благоговіння перед іменами Божества. Імена Бога Батька та Його Сина мають велике значення, тому обов’язково проявляйте благоговіння під час використання Їхніх імен і закликайте студентів це робити (див. Учення і Завіти 63:61).

Підготовка студентів: попросіть студентів визначити, хто з їхніх знайомих добре пізнав Небесного Батька та Ісуса Христа. Запропонуйте студентам запитати цю людину, що допомогло їй пізнати Небесного Батька й Ісуса Христа.

Можливі навчальні завдання

Цей урок для опанування доктрини призначений для викладання після уроку “Іван 17”, який є контекстним уроком для доктринального уривка для опанування Іван 17:3 . Якщо цей урок з вивчення доктринального уривка для опанування потрібно перенести на інший тиждень, обов’язково проведіть відповідний йому контекстний урок протягом того ж самого тижня.

Запам’ятайте і поясніть

Допоможіть студентам вивчити напам’ять посилання і ключову фразу з Писань. Для цього можна використати наступне завдання.

Кілька разів вголос повторіть посилання для опанування доктрини для Іван 17:3 і відповідну ключову фразу з Писань: “Життя ж вічне—це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа”.На окремому аркуші паперу запишіть посилання для Іван 17:3 та перші літери кожного слова у вірші: Ж ж в ц т щ п Т є Б п т І Х. Використовуючи лише перші літери у вірші, спробуйте повторити посилання та ключову фразу з Писань. Набуваючи все більше впевненості, пробуйте повторяти посилання та фразу напам’ять.

Щоб краще розуміти значення цього уривка з Писання, поясніть істини, викладені в Іван 17:3 , своїми словами. Пояснення має містити:

  1. Значення фрази “вічне життя”.

  2. Настанови стосовно того, як ми можемо “пізнати” Небесного Батька та Ісуса Христа.

Запросіть кількох студентів поділитися своїми поясненнями з класом. Якщо студенти потребують допомоги для розуміння того, яке значення має цей уривок, виділіть трохи часу на відповідне обговорення, перш ніж рухатися далі.

У розділі “Коментарі та довідковий матеріал” цього та попереднього уроку “Іван 17” міститься кілька тверджень, які можна, у разі потреби, використати для допомоги студентам.

Застосування на практиці

Вирішуючи скільки часу потрібно на наступний запропонований огляд, враховуйте, наскільки добре студенти знайомі з принципами набуття духовного знання.

Прочитайте абзаци 5–12 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2022). Подумайте, як ви можете пояснити кожен з цих принципів людині, яка про них ніколи раніше не чула.

Якщо це піде на користь, розділіть студентів на пари та запропонуйте їм потренуватися пояснювати ці принципи вголос.

Прочитайте наведену далі навчальну ситуацію:

Після зборів у неділю посту й свідчень ви помічаєте, що ваша подруга Юлія виглядає сумною. Дорогою додому вона каже вам, що під час сьогоднішніх зборів вона зрозуміла, що не знає Небесного Батька та Ісуса Христа так, як би їй того хотілося. Вона розповідає про те, що почувається самотньою та прагне мати такі стосунки з Ними, які є у тих, хто ділився своїми свідченнями. Ви вирішуєте протягом наступних кількох днів обдумати, як допомогти Юлії та молитися про неї.

Принципи набуття духовного знання, а також наступні запитання й вправи можуть допомогти вам вирішити, що ви можете зробити чи сказати, аби допомогти Юлії. Можливо, ви захочете записати, що ви дізналися та які враження отримали під час підготовки.

Можна запропонувати студентам підготувати свої відповіді, працюючи з партнером. Скажіть їм, що вони матимуть можливість поділитися вивченим з іншими студентами.

Розглядати поняття і питання з точки зору вічної перспективи

  • Чому, на вашу думку, Небесний Батько хоче, аби ми пізнали Його та Його Сина Ісуса Христа?

  • Чому ви хочете пізнати Їх якомога краще протягом цього життя?

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

  • Як вивчення молитви Спасителя в Іван 17:3 може допомогти Юлії з її бажаннями?

Складіть список хороших джерел, які можуть допомогти Юлії пізнати Небесного Батька й Ісуса Христа.

  • Як може Юлія використати доступні ресурси, аби краще пізнати Небесного Батька й Ісуса Христа? (Наприклад, які ключові слова вона може використати для пошуку в Путівнику по Писаннях ,на сайтіChurchofJesusChrist.orgабо в додатку “Євангельська бібліотека”?)

Виділіть кілька хвилин, аби ознайомитись з божественно призначеними джерелами, що допоможуть вам дізнатися більше про Небесного Батька та Ісуса Христа й пізнати Їх краще.

Запросіть студентів розповісти, що вони вивчили та де знайшли цю інформацію. Це може допомогти іншим студентам дізнатися, як краще використовувати доступні джерела.

Діяти з вірою

Запропонуйте студентам, які виконали запропоноване завдання для підготовки, поділитися тим, що вони дізналися, відповідаючи на наступні запитання.

  • Чому докладання зусилля для пізнання Небесного Батька та Ісуса Христа є проявом віри?

  • Що з того, що ви чи ваш знайомий зробили, аби краще пізнати Небесного Батька й Ісуса Христа, ви можете порадити зробити Юлії?

  • Які фрази з абзаців 5–7 в розділі “Набуття духовного знання” посібника Опанування доктрини. Базовий документ (2022) можуть допомогти людині, яка робить те, що є правильним, проте все одно не відчуває бажаного наближення до Бога?

Запропонуйте кожній парі об’єднатися з кількома іншими парами та поділитися одне з одним знайденим, застосовуючи принципи набуття духовного знання.

Перевірка опанування доктрини

На початку або в кінці наступного уроку витратьте не більше 3–5 хвилин на перегляд доктринального уривка для опанування. Ви можете записати на дошці посилання на Писання і ключову фразу з Писань для Іван 17:3 , розташувавши слова у неправильному порядку. Після чого запропонуйте студентам відновити правильний порядок.

Коментарі та довідковий матеріал

Що таке вічне життя?

Вічне життя—це фраза, яка використовується в Писанні, аби визначати яким життям живе наш Вічний Батько. … Вічне життя або піднесення передбачає життя у присутності Бога разом з нашими сім’ями (див. Учення і Завіти 131:1–4).

(Gospel Topics,“Eternal Life”, topics.ChurchofJesusChrist.org)

Як ми можемо самі прийти до пізнання Батька і Сина?

Старійшина Роберт Д. Хейлз (1932–2017), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, відповів на це питання.

Зображення
Official portrait of Elder Robert D. Hales of the Quorum of the Twelve Apostles, 2003

Через особисте одкровення. Особисте одкровення—це спосіб, у який Небесний Батько допомагає нам пізнати Його та Його Сина, вивчати й жити за євангелією, витерпіти в праведності до кінця, і отримати право на вічне життя—на повернення до Їхньої присутності.

(Роберт Д. Хейлз, “Особисте одкровення: Учення й приклади пророків”, Ensign або Ліягона, лист. 2007, с. 87)

Що мені робити, якщо я не впевнений, що взагалі вірю в Бога?

Старійшина Роберт Д. Хейлз (1932–2017), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

Зображення
Official portrait of Elder Robert D. Hales of the Quorum of the Twelve Apostles, 2003

Якщо ви не можете пригадати, чи вірили колись в Бога, або якщо ви перестали вірити, якщо ви вірите, але без справжнього переконання, я запрошую вас шукати свідчення про Бога зараз. …

Маючи особисте свідчення про Бога, ви зможете благословити свою сім’ю, ваших нащадків, ваших друзів, ваше власне життя—усіх кого ви любите. Ваше особисте знання про Бога—це не тільки найвеличніший дар, який ви коли-небудь даруватимете, воно принесе вам найбільшу радість, яку ви будь-коли матимете.

… Я обіцяю, якщо ви і ті, кого ви любите, шукатимете Його з усім смиренням, щирістю і старанністю, ви також знатимете про це. Ваше свідчення прийде.

Роздрукувати