Семінарія
Лука 1:1–38


Лука 1:1–38

“Для Бога нема неможливої жадної речі”

Зображення
The angel Gabriel (Noah) appearing to Mary and declaring to her that she would become the mother of Jesus Christ. Mary is depicted seated on a round stone ledge. The ledge borders a tree and flowers. The angel Gabriel is depicted wearing white robes. A stone wall and stairways are in the background. There are flowers in the foreground. Luke 1:26-38

Ангел Гавриїл прийшов до Марії, щоб сповістити про народження Ісуса Христа. Він засвідчив, що “для Бога нема неможливої жадної речі” (Лука 1:37). Сповнена віри відповідь Марії може допомогти вам навчитися, як відповідати на волю Господа, виявляючи велику довіру до Нього.

Запрошуйте студентів до дії. Студенти навчаються, беручи активну участь у навчальному процесі й живучи за євангелією. Навчаючи, знайдіть способи залучення студентів до процесу навчання. Діючи з вірою, студенти стануть більш наверненими до Спасителя та Його євангелії.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам поміркувати над таким запитанням:

  • Що ви знаєте про Небесного Батька та Ісуса Христа такого, що може допомогти вам довіряти Їм?

Можливі навчальні завдання

Запропонуйте студентам дати відповіді на таке запитання. Попросіть студентів записати їхні відповіді на дошці.

  • Кого б ви назвали найвпливовішою жінкою у своєму житті?

Покажіть зображення Марії, наприклад те, яке вміщене на початку цього уроку.

На цьому уроці ви дізнаєтеся більше про Марію, матір Ісуса Христа.

  • Чому, на вашу думку, Марію слід вважати однією з найвпливовіших жінок в історії світу?

Про життя та місію Марії пророкували за багато років до її народження. Ознайомтесь з наступними пророцтвами про Марію, звертаючи увагу на те, чого вони навчають вас про неї.

  • Що ви дізналися про Марію з цих уривків з Писань?

Вступ до євангелії від Луки

Історія про те, як Марія дізналася, що буде матір’ю Ісуса Христа, була записана в євангелії від Луки.

Ознайомте студентів з євангелією від Луки. Один зі способів це зробити—підсумувати наведений далі абзац.

Також корисним буде поділитися деякою інформацією, представленою в розділі “Коментарі та довідковий матеріал” під заголовком “Навіщо вивчати євангелію від Луки?”

Лука був лікарем (див. Колосянам 4:14) та “посланцем Ісуса Христа” ( переклад Джозефа Сміта, Лука 1:1 [Лука 1:1, виноска a]). Багато подій з життя Спасителя висвітлюються лише в євангелії від Луки, включаючи сповіщення ангела Марії, що вона буде матір’ю Сина Бога. Ця подія відома як Благовіщення.

Вивчаючи цю розповідь та сповнений віри приклад Марії, звертайте увагу на те, що ви засвоїли та які духовні підказки отримали.

Ангел Гавриїл являється Марії

Прочитайте Лука 1:26–37 , звертаючи увагу на подробиці, що стосуються того, як ангел зробив сповіщення Марії.

  • На які подробиці, що стосуються сповіщення, ви звернули особливу увагу?

  • Які у вас є запитання стосовно того, що ви прочитали?

Одна з істин, які можна винести з цієї історії звучить так—для Бога нема неможливої жодної речі.Президент Рассел М. Нельсон поділився одним з аспектів, що розкриває застосування цієї істини до вас:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Вас попросять прийняти складні завдання і стати знаряддям в Господніх руках. І Він зробить вас спроможними досягнути неможливого.

(Рассел М. Нельсон, “Покоління нового тисячоліття” [всесвітній духовний вечір для дорослої молоді, 10 січ. 2016 р.], broadcasts.ChurchofJesusChrist.org).

Ви можете записати на дошці відповіді студентів на перше з наступних запитань. Якщо потрібно, допоможіть їм обдумати різні варіанти відповідей на це питання, включаючи подолання поганих звичок або гріхів, прояв доброти, розповіді про євангелію іншим, виконання церковних обов’язків, служіння на місії тощо.

  • Що Господь може просити вас зробити, що може здатись неможливим?

  • Чому іноді це здається неможливим зробити?

Іноді, коли ми стикаємося із завданнями, які, здавалося б, неможливо виконати, корисним буде розглянути приклади інших людей, які з вірою діяли у складних обставинах.

Прочитайте Лука 1:38 і зверніть увагу на те, що відповіла Марія, дізнавшись, що вона буде матір’ю Ісуса.

  • Що відповідь Марії допомагає вам дізнатись про неї?

  • Які істини, на вашу думку, допоможуть людині довіритись Господу, як це зробила Марія, навіть якщо те, що просить Господь, може іноді здаватись неможливим?

Якщо ви вважаєте, що студентам буде корисно розглянути додаткові приклади людей, які діяли з вірою у, здавалося б, неможливих обставинах, можна виділити студентам час на пошук такого прикладу в Писаннях. Корисним буде направити їх на наступні розповіді: Нефій здобуває пластини з латуні (див. 1 Нефій 3–4), Мойсей розділяє води Червоного моря (див. Вихід 14:10–31) або іншу розповідь з Писань.

Покажіть або дайте студентам копію наступної частини висловлювання Президента Нельсона.

Пригадайте якесь прохання від Господа, виконання якого здавалось неможливим. Читаючи далі висловлювання Президента Нельсона, звертайте увагу на конкретні речі, які ви можете робити, що допоможе вам зробити неможливе:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Яким чином ви можете зробити неможливе? Роблячи все, що можливо для зміцнення вашої віри в Ісуса Христа, збільшуючи ваше розуміння учення, якому навчають в Його відновленій Церкві, а також невтомно шукаючи істину. … Отримавши прохання зробити неможливе, ви зможете йти вперед з вірою й великою наполегливістю та з радістю робити все, що у ваших силах, аби втілювати цілі Господа.

У вас будуть дні, коли опускатимуться руки. Отже, моліться, щоб мати мужність і не здаватися!

(Рассел М. Нельсон, “Покоління нового тисячоліття” [всесвітній духовний вечір для дорослої молоді, 10 січ. 2016 р.], broadcasts.ChurchofJesusChrist.org).

Запропонуйте студентам записати свої відповіді на наступні запитання у своїх щоденниках для навчання. Розташуйте цитату Президента Нельсона на видному місті, поки студенти писатимуть, щоб вони могли звертатися до неї. Дайте їм достатньо часу для цього, а потім запропонуйте кільком бажаючим поділитися своїми відповідями з класом.

  • Назвіть одну з дій, про яку йдеться у словах Президента Нельсона, що вам хотілося б виконувати краще?

  • Як покращення у цій сфері може допомогти вам зробити те, що здається неможливим, у своєму житті?

Коментарі та довідковий матеріал

Навіщо вивчати євангелію від Луки?

Деякі найвідоміші в християнстві історії представлені лише в євангелії від Луки: обставини, що супроводжують народження Івана Христителя (див. Лука 1:5–25, 57–80); традиційна розповідь про Різдво Христове (див. Лука 2:1–20); історія про Ісуса у храмі, коли Йому було дванадцять років (див. Лука 2:41–52); притчі, наприклад, про доброго самарянина (див. Лука 10:30–37), блудного сина (див. Лука 15:11–32), багатого чоловіка і Лазаря (див. Лука 16:19–31); історія про десятьох прокажених (див. Лука 17:11–19) та розповідь про воскреслого Господа, який йшов разом зі своїми учнями дорогою до Еммаусу (див. Лука 24:13–32).

Іншою унікальною особливістю є те, що Лука включив сюди вчення Івана Христителя, яких немає в інших євангеліях (див. Лука 3:10–14); звернув особливу увагу на богомольність Ісуса Христа (див. Лука 3:21 ; 5:16 ; 9:18, 28–29 ; 11:1); та включив сюди покликання, навчання та місіонерські труди Сімдесятьох (див. Лука 10:1–22). Більше того, Лука єдиний з авторів євангелій записав, що Спаситель пролив Свою кров у Гефсиманії і що ангел служив Йому (див. Лука 22:43–44).

Лука 1:26.

Ким був ангел Гавриїл?

Пророк Джозеф Сміт (1805–1844) навчав про особистіть ангела Гавриїла наступне:

Зображення
Half-length frontal portrait of the Prophet Joseph Smith, Jr. Joseph’s head is turned to the side in a three-quarter view, right hand on hip and his left hand holds sheets of papers. He is depicted wearing a dark brown suit and a white shirt and tie.

Ной … це Гавриїл; він стоїть наступним у повноваженні священства після Адама. Він був покликаний Богом до цього чину, був батьком всіх живих у свій день і йому було дано владарювання.

Лука 1:27.

Що означає те, що Марію було “заручено з Йосипом”?

У давньому Ізраїлі після погодження шлюбу весілля складалося з двох етапів: заручини (див. Матвій 1:18) та власне весільна церемонія. Хоча заручену пару правомірно вважали уже чоловіком і дружиною (див. Повторення Закону 22:23–24), в період між заручинами та весільною церемонією діяв суворий закон цнотливості (див. Матвій 1:18–25 ; див. також New Testament Student Manual [2014], 13).

Лука 1:30–35.

Що ми знаємо про дивовижну вагітність Марії?

Коли Марія запитала, як вона може стати матір’ю Ісуса, “коли мужа не знає” ( Лука 1:34), Гавриїл просто сказав їй, що на неї злине Дух Святий, а дитя, що народиться, буде Сином Бога (див. Лука 1:35). В інших уривках з Писань, де згадується зачаття Ісуса Христа, подібним чином наголошується, що він є Сином Божим, проте там не розкривають як саме сталося це чудо (див. Матвій 1:18–20 ; 1 Нефій 11:14–15; 18–21 ; Алма 7:10).

Додаткові навчальні завдання

Лука 1:5–25

. Божі благословення приходять в Його час і в Його спосіб

Попросіть студентів подумати про благословення чи відповідь від Бога, які вони сподіваються отримати чи на які чекають.

Запропонуйте студентам перечитати історію Захарії та Єлисавети ( Лука 1:5–25), шукаючи, які ж уроки вони можуть винести про час, запланований Господом.

Після того, як студенти закінчать вивчати ці вірші, запросіть їх поділитися тим, що вони дізналися. Поставте студентам запитання, подібні до наступних, щоб продовжити обговорення:

  • Що, на вашу думку, Захарія та Єлисавета дізналися про Господа завдяки подіям, описаних у цих віршах?

  • Що ви дізналися з цієї історії стосовно того, що ви можете робити, чекаючи на благословення чи відповідь від Бога?

  • Якими іншими прикладами покладання на волю Господа та визначений Ним час ви можете поділитися з власного життя або з розповідей в Писаннях?

  • Чи були у вашому житті випадки, коли Господь відповідав на молитву, але не в той спосіб або не в той час, на який ви очікували?

Роздрукувати