Семінарія
Лука 3:7–14


Лука 3:7–14

Радість покаяння

Зображення
Woman pondering with a view.

Одним із способів, у який Іван Христитель допоміг людям підготуватися до прийняття Ісуса Христа, було запрошення до покаяння. Цей урок призначений допомогти вам краще зрозуміти покаяння та радість, яку приносить регулярне покаяння.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам поміркувати над тим, як вони ставляться до покаяння і який досвід покаяння мають, розмірковуючи над такими питаннями: “Які почуття чи емоції виникають, коли ви думаєте про покаяння? Чому?”,“Який ви мали досвід покаяння?”,“Які у вас є запитання стосовно покаяння?”

Можливі навчальні завдання

Покаяння може виявитись делікатною темою. Будьте обачливі, допомагаючи студентам навчатися і в той же час не заглиблюватися в деталі скоєних у минулому гріхів. Зрозумійте, що деякі студенти можуть бути схильні до надмірного почуття невідповідності та провини. Допоможіть студентам зрозуміти і відчути, що любов, милосердя та допомога Спасителя доступні для кожного з них.

Що приносить вам радість?

Поміркуйте над тим, що приносить вам радість. Спробуйте перелічити якомога більше прикладів за 30 секунд.

Можете запросити студентів поділитися їхніми відповідями.

Президент Рассел М. Нельсон навчав про те, як ми можемо отримувати радість у своєму житті:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Коли ми вирішуємо покаятися, ми вирішуємо змінитися! Ми дозволяємо Спасителю перетворити нас на кращу версію самих себе. Ми вибираємо духовно зростати і мати радість—радість викуплення у Ньому.

(Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, сс. 67–68)

Покаятися—це змінити самого себе, відвернувшись від гріха та наближаючись до Бога за допомогою Спокути Ісуса Христа (див. Путівник по Писаннях, “ Покаятися, Покаяння ”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

  • Чи є покаяння у вашому переліку того, що приносить вам радість? Чому так або чому ні?

Запропонуйте розширити перелік ідей щодо покаяння, поділившись своїми відповідями після виконання запропонованого підготовчого завдання. Поміркуйте, які питання було б найкраще обговорити у класі, анонімно поділитися відповідями або залишити для самостійного обміркування, аби студенти мали змогу приватно робити записи у своїх щоденниках для навчання.

  • Якщо ви ще не думали про покаяння як про щось, що приносить вам радість, то які почуття чи емоції у вас виникають, коли ви думаєте про покаяння? Чому?

  • Чому хтось не завжди може відчути радість одразу ж після покаяння?

Обміркуйте будь-які запитання щодо покаяння. Під час цього уроку у вас буде можливість знайти відповіді на ці питання.

“Покайтесь. … Готуйте дорогу для Господа”

Щоб допомогти людям підготуватись до прийняття Ісуса Христа, Іван Христитель закликав їх до покаяння (див. Матвій 3:1–3).

З попереднього уроку ви дізналися, що написали про Івана Христителя Марк і Матвій. Лука розмістив додаткові подробиці про Івана. Прочитайте Лука 3:10–14 , звертаючи увагу на те, як Іван допоміг людям каятись.

  • До яких змін закликав Іван людей?

  • Як ці зміни допомогли б людям відвернутися від гріха і бути готовими прийняти Ісуса Христа та йти за Ним?

Прочитайте наведене далі висловлювання Президента Рассела М. Нельсона. Читаючи, зверніть увагу на те, чого Святий Дух навчатиме вас про покаяння та про Спасителя Ісуса Христа.

Можете показати наступне твердження або зробити його роздатковим матеріалом для студентів.

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Забагато людей вважають покаяння покаранням, чимось, чого слід уникати, окрім найсерйозніших випадків. Але це відчуття, що вас карають, приходить від Сатани. Він намагається не дати вам покладатися на Ісуса Христа, Який стоїть з відкритими обіймами, сподіваючись і будучи готовим зцілити, пробачити, очистити, зміцнити, звільнити та освятити нас.

Слово, яке означає покаяння, у Новому Завіті грецькою звучить як метаноо. У цьому слові префікс мета- означає “зміна”. Суфікс -ноо пов’язано з грецькими словами, які означають “розум”, “знання”, “дух” і “дихання”.

Тому, коли Ісус просить нас із вами “покаятися” [ Лука 13:3, 5 ], Він запрошує нас змінити наш розум, наші знання, наш дух і навіть те, як ми дихаємо. Він просить нас змінити те, як ми любимо, думаємо, служимо, проводимо час, ставимося до наших дружин, навчаємо наших дітей і навіть піклуємося про наші тіла.

Ніщо так не звільняє, не облагороджує і не є таким поворотним у нашому індивідуальному розвитку, як регулярна, щоденна зосередженість на покаянні. Покаяння—це не подія, це—процес. Це ключ до щастя і відчуття спокою. У поєднанні з вірою, покаяння дає нам можливість відчути силу Спокути Ісуса Христа.

Незалежно від того, чи ви старанно йдете шляхом завітів, чи послизнулися на тому шляху або зійшли з нього, чи не можете навіть побачити його з вашого нинішнього стану, я благаю вас, покайтеся. Відчуйте зміцнюючу силу щоденного покаяння, яка полягає в тому, що ви потроху щодня чините краще і стаєте кращими.

(Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 67).

  • Що вам здається найважливішим в ученнях Президента Нельсона про покаяння та про Ісуса Христа?

Запросіть студентів уявити Спасителя, Який стоїть з розпростертими обіймами, сподіваючись допомогти, пробачити, зцілити та зміцнити їх. Запропонуйте їм уявити радість, яку Він хоче, щоб вони відчули, коли прагнутимуть покаятися.

  • Коли ви були свідками благословень, які приходили внаслідок покаяння у вашому житті чи в житті інших людей?

  • Чому, на вашу думку, Спаситель так сподівається, що ми покаємося і так хоче нас пробачити?

Протягом наступних декількох хвилин ви будете вибирати та вивчати конкретний аспект покаяння, який допоможе вам наблизитись і стати більш схожими на Ісуса Христа, розширити доступ до Його сили та миру й відчути більшу радість. Далі наведено конкретні аспекти покаяння, які ви могли б вивчити. Оберіть один з них для вивчення або оберіть одне з власних питань стосовно покаяння.

Можна розглянути питання студентів щодо покаяння, над якими вони міркували раніше, та використовувати їх замість наступних питань для вивчення чи як доповнення до них.

  • Як мені покаятися?

  • Як я можу знайти більше радості в покаянні?

  • Як мені подолати страх покаяння?

  • Що може включати в себе систематична щоденна зосередженість на покаянні або як це може виглядати в моєму житті?

Далі надається перелік матеріалів, які допоможуть вам поглибити ваше розуміння покаяння. Ці матеріали є доступними на сайті ChurchofJesusChrist.org чи в додатку “Євангельська бібліотека”. Ці та інші матеріали можна використовувати як скерування у вивченні обраного вами аспекту покаяння. За бажанням, можна робити нотатки і позначати важливі для вас деталі.

Визначте, які матеріали доступні та які найкраще задовольнили б студентів. При необхідності, покажіть студентам як шукати різні матеріали.

  • Заради зміцнення молоді [брошура, 2011], “Покаяння”, сс. 28–29

  • Путівник по Писаннях, “ Покаятися, Покаяння ”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org

  • Виступи з генеральної конференції, такі як Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ensign або Ліягона,, трав. 2019, сс. 67–69

  • Дейл Г. Ренлунд, “Покаяння: радісний вибір”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, сс. 121–124

Дозвольте студентам попрацювати в парах або в маленьких групах, обговорюючи те, чого вони навчилися, і навчаючи цього одне одного. Вони можуть використовувати наступні запитання:

  • Що ви дізналися під час вашого навчання?

  • Яку пораду ви могли б дати людині, яка намагається зрозуміти, чому потрібно каятися? Що б ви хотіли, аби вони дізналися та зрозуміли про Ісуса Христа?

  • Що допомогло вам розвинути чи зміцнити ваше свідчення про радість покаяння завдяки Ісусу Христу?

Коментарі та довідковий матеріал

Лука 3:7.

Чому Іван називав людей “родом зміїним”?

Палестинська змія—найпоширеніша отруйна змія в Ізраїлі. Змії активні вночі і зазвичай полюють, ховаючись, а потім підкрадаються до своєї здобичі. Коли вони відчувають загрозу, змії звивають свої тіла, шиплять і нападають на супротивника. Подібно до цього фарисеї та саддукеї відчували загрозу від Івана, оскільки він відвернув багатьох людей від їхніх хибних учень.

Лука 3:8.

Якими є “гідні плоди покаяння”?

У Писаннях різні типи людей іноді порівнюються з деревами, які дають або добрі плоди, або погані плоди. Поясніть, що “учин[ити] гідний плід покаяння” значить змінити наші бажання та дії, щоб вони узгоджувалися з вченнями Бога.

Лука 3:12.

Хто такі митники?

У cтародавньому Римі митниками були збирачі податків для римського уряду. Юдеї, як правило, ненавиділи митників, оскільки люди вважали їх за зрадників власної нації і тому, що митники часто вимагали більше грошей на податки, ніж було потрібно (див. Переклад Джозефа Сміта, Лука 3:19–20 [у Перекладі Джозефа Сміта. Додаток]; Лука 3:12–13). Деякі митники з легкістю прийняли євангелію (див. Матвій 9: 9–10 ; Лука 19: 1–10 ; Путівник по Писаннях, “ Митар ”, ChurchofJesusChrist.org).

Чи рятує нас покаяння?

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Не саме по собі покаяння спасає людину. Це кров Ісуса Христа спасає нас. Спасіння приходить до нас не лише через щиру і чесну зміну нашої поведінки, але “благодаттю ми спасенні після всього, що ми можемо зробити” ( 2 Нефій 25:23). Справжнє покаяння, однак, є необхідною умовою, щоб прощення Боже прийшло в наше життя. Справжнє покаяння робить з “найтемнішої ночі яскравий день” (Spencer W. Kimball, The Miracle of Forgiveness [1969], 362).

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Рубіж повернення”, Ensign абоЛіягона, трав. 2007, с. 100)

Додаткове навчальне завдання

Ще один варіант того, як студенти можуть вивчати певний аспект покаяння

Поставте студентам наступне запитання:

Уявіть, що, на думку вашого єпископа, молодь у вашому приході негативно ставиться до покаяння. Готуючись до майбутніх зборів молодіжної ради приходу, він просить вас підготувати питання та відповіді на тему покаяння з точки зору молоді. Потім єпископат використовуватиме ці теми, щоб провести духовний вечір, аби допомоги молоді. Поодинці або за допомогою однокласників складіть кілька потенційних запитань та відповідей щодо покаяння, які, на вашу думку, були б найбільш корисними для молоді у вашому приході. До своїх відповідей включайте конкретні уривки з Писань та цитати пророків, які допомогли б молоді пізнати та зрозуміти цю тему.

Роздрукувати