Семінарія
Maтвій 3:1–12; Maрк 1:1–8


Maтвій 3:1–12; Maрк 1:1–8

“Готуйте дорогу для Господа”

Зображення
John the Baptist and a woman standing in the river Jordan with a group of people watching in the foreground. Outtakes include John the Baptist helping a woman into the water, and various scenes from a distance and close up.

Перш ніж Ісус Христос почав Своє прилюдне служіння, Іван Христитель намагався підготувати людей, щоб вони прийняли Спасителя і пішли за Ним. На цьому уроці ви поміркуєте про те, як ви прийняли Спасителя та слідували за Ним, як ви можете це покращити, а також як ви можете підготувати інших до того, щоб прийняти Спасителя та йти за Ним.

Допомога одне одному. Більшості студентів подобається вчитися одне від одного. Допоможіть їм зрозуміти, що беручи активну участь в уроці, вони можуть позитивно впливати на інших. Заохочуйте їх щиро слухати інших студентів, вдумливо відповідати і ставитися з добротою до оточуючих.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам подумати про те, що б вони зробили та сказали, якби у них була можливість готувати когось, щоб прийняти Спасителя та йти за Ним.

Можливі навчальні завдання

Підготовка до прийняття Ісуса Христа

В якості альтернативної навчальної ситуації ви можете поставити кілька перешкод, щоб заблокувати студентам прохід до класу або до їхніх місць. Наприклад, можна розташувати стіл чи стілець в проході або перед місцями студентів. Коли студенти прийдуть у клас, запросіть їх зайти та зайняти свої місця. Простежте за тим, що зроблять студенти, щоб зайти до класу та сісти на місця. На початку уроку обговоріть реакцію студентів та ці перешкоди, почавши з питань на кшталт “Що ви робили з перешкодами?”, “Чи помітили ви, як хто-небудь допомагає іншим долати перешкоди?”

Уявіть, що ви вирушаєте у важливу подорож і зустрічаєте перешкоди на своєму шляху. Що б ви зробили? Ви б повернули назад? Чи спробували б ви переступити чи обійти їх? Чи спробували б ви прибрати перешкоди зі шляху для тих, хто йде після вас? Уявіть, якби ви дізналися, що хтось, хто долав шлях перед вами, уже прибрав більшість найбільших перешкод.

  • Що б ви відчували до тих, хто підготував шлях для вас?

Сьогодні ви дізнаєтеся про Івана Христителя, чиєю місією було підготувати людей, щоб вони могли прийняти Спасителя і йти за Ним (див. Лука 1:17).

  • Хто допоміг підготувати для вас шлях, щоб ви могли прийняти Спасителя в своєму житті й іти за Ним?

  • Хто зараз готує шлях для того, щоб посилити присутність Спасителя у вашому житті?

  • Що допомогло вам прийняти Спасителя і йти за Ним?

Вивчаючи цей урок, подумайте про перешкоди, які все ще знаходяться на шляху у вас чи у когось іншого, заважаючи прийняти Його та йти за Ним, і про те, що може допомогти їх подолати.

Вступ до євангелії від Марка та служіння Івана Христителя

Марк розпочинає свою євангелію з історії про Івана Христителя. На відміну від Матвія чи Івана Марк не був апостолом Ісуса Христа, його було навернено пізніше. Можливо, Марк написав свою євангелію під керівництвом апостола Петра. У своїй євангелії Марк писав для іновірців та наголошував на тому, що Спаситель зробив значно більше, ніж Він сказав.

Ви можете запропонувати студентам попрацювати в парах або в невеликих групах, вивчаючи наведені далі вірші.

Прочитайте Марк 1:1–8 і знайдіть, що Іван Христитель робив, аби допомогти людям прийняти Ісуса Христа та йти за Ним.

Засоби для вивчення Писань.

Деякі засоби та методи для вивчення можуть підвищити ефективність вашого навчання. Щоб підвищити ефективність вивчення історій з Писань, старайтесь читати однакові історії від різних авторів євангелій.

Часто ви можете отримувати велику користь, читаючи про одні й ті ж події в різних євангеліях. Прочитайте Матвій 3:7–12 і знайдіть додаткові подробиці про служіння Івана Христителя. За часів Спасителя багато завітних ізраїльтян стали неймовірно гордовитими та відвернулись від учень Єгови. Деякі вірили, що для спасіння достатньо просто бути нащадком Авраама (див. Переклад Джозефа Сміта, Матвій 3:36 [у Путівнику по Писаннях] .

  • Як Іван Христитель допоміг людям підготуватися прийняти Спасителя і йти за Ним?

Поки студенти відповідають, ви можете задавати додаткові питання на кшталт “Як сповідування і покаяння у гріхах готувало людей до того, щоб більш свідомо прийняти Спасителя і йти за Ним?” Зауважте, що наступні два уроки детальніше розкривають тему покаяння та хрищення.

Можливо, корисним буде пояснити, що слова Івана, записані в Марк 1:7–8 , сказані про Спасителя.

  • Які додаткові думки приходили до вас після прочитання історії про Івана Христителя, наведеної Матвієм?

  • Які ви бачили у сучасному світі докази того, що Небесний Батько все ще намагається підготувати людей до того, щоб прийняти Спасителя і йти за Ним?

Прийняти Спасителя й допомогти іншим прийняти Його

Виконайте одну з наведених далі вправ. Подумайте про те, як ви можете більш свідомо прийняти Спасителя й іти за Ним, а також допомогти іншим зробити те ж саме.

Ви можете показати студентам наведені далі варіанти вправ або ж підготувати невеликі роздаткові матеріали на кожне із завдань, щоб студенти могли скористатися ними після того, як зроблять вибір.

Вправа А: внесення записів у щоденник

Поміркуйте та опишіть у своєму щоденнику для навчання досвід, який допоміг вам прийняти Спасителя та йти за Ним. Можна додати те, що допомогло вам прийти до віри в Ісуса Христа та більш віддано жити за Його вченнями. Тоді дайте відповіді на такі запитання:

  • Що, на вашу думку, Небесний Батько може запропонувати вам зробити, щоб більш свідомо прийняти Ісуса Христа та йти за Ним у майбутньому?

  • Що ви можете зробити, щоб допомогти іншим прийняти Ісуса Христа та йти за Ним?

Студентам, які обрали вправу Б, ви можете роздати кілька примірників журналу Ліягона з матеріалами останньої генеральної конференції.

Вправа Б: дослідження матеріалів генеральної конференції

Пригадайте, що ви дізналися під час останньої генеральної конференції. При нагоді перегляньте один-два виступи з генеральної конференції, шукаючи послання, які можуть допомогти вам більш свідомо прийняти Ісуса Христа та йти за Ним.

  • Чого сучасні пророки нещодавно навчали, щоб допомогти вам більш свідомо прийняти Спасителя і йти за Ним?

  • Як ви можете застосувати у своєму житті одне з їхніх вчень або ж поділитися ним з іншими?

Вправа В: дослідження Писань

Використовуйте Писання, щоб краще зрозуміти, як людей було скеровано, щоб прийняти Ісуса Христа і йти за Ним. Наприклад, ви можете ознайомитись з наступними прикладами в Книзі Мормона: Енош 1:2–8 ; Мосія 5:1–2, 5 ; Алма 22:17–18, 22–23 ; або Геламан 5:28–30, 40–42 .

  • Що ви дізналися з вивчених уривків з Писань?

  • Як ці ідеї можуть допомогти вам більш свідомо прийняти Спасителя й іти за Ним, а також допомогти іншим зробити те ж саме?

Попросіть кількох студентів поділитися тим, що вони дізналися та що відчули.

На завершення ви можете виголосити власне свідчення або запропонувати студентам свідчити про радість і щастя, які ми будемо відчувати, прийнявши Спасителя та йдучи за Ним, а також допомагаючи іншим прийти до Нього.

Коментарі та довідковий матеріал

Ким був Марк?

Марк (також званий Іваном-Марком) не був серед перших учнів Ісуса Христа, його було навернено пізніше, проте він близько співпрацював з багатьма апостолами Спасителя. Петро звертається до нього “Марко, мій син” ( 1 Петра 5:13), що припускає тісні стосунки між ними. Найімовірніше Марк писав свою коротку євангелію для римлян, інших народів іновірців та нещодавно навернених у християнство. Марк також служив разом з Павлом під час його першої місіонерської подорожі (див. Дії 12:25).

Чим особлива євангелія від Марка?

Євангелія від Марка починається раптово і без вступу та зберігає стрімкий темп, оповідаючи про події в швидкій послідовності. Марк часто використовував слова на кшталт прямо і безпосередньо, передаючи тим самим відчуття жвавості й активності.Серед важливих тем у євангелії від Марка розглядаються питання, що стосуються того, Ким був Ісус та хто розумів Його особистість, а також роль учня, котрий має “[взяти] свого хреста та й за [Ісусом йти]” ( Марк 8:34). До того ж євангелія від Марка єдина включає притчі про насіння, що росте саме (див. Марк 4:26–27), зцілення глухого в околицях Десятимістя (див. Марк 7:31–37), а також поступове зцілення сліпого чоловіка у Віфсаїді (див. Марк 8:22–26).

Maрк 1:8.

Що означає хрищення Святим Духом?

Іван Христитель проголосив, що він буде христити водою, тоді як Ісус “христитиме Духом Святим” ( Марк 1:8). Під хрищенням Святим Духом та вогнем мається на увазі конфірмація після хрищення й отримання супроводу Святого Духа. Тоді Святий Дух очищує нас, подібно до очищувальної властивості вогню.

Матвій 3:7.

Ким були фарисеї та саддукеї?

“Фарисеї були членами юдейської релігійної групи, які пишалися тим, що чітко дотримувалися закону Мойсея. Вони намагалися звести релігію до дотримання церемоніальних обрядів. Саддукеї належали до класу юдейських багатіїв, які мали значний релігійний та політичний вплив. Вони не вірили у вчення про воскресіння. Обидві групи відійшли від початкової мети законів Бога, і багато членів цих груп відмовлялися прийняти послання Божого пророка, Івана Христителя”.

Матвій 3:12.

Що символізують віячка, мука, пшениця і полова?

“Згадана в Матвій 3:12 “віячка”—це знаряддя для провіювання, що використовувався для підкидання пшениці в повітря. … Зерна пшениці падали на землю, тоді як вітер здував легку полову. Опісля пшеницю збирали до засіків або клуні, а полову палили у вогні. Іван Христитель навчав, що Спаситель, Який прийде після нього, розділить тих, хто вірує та невіруючих у той же спосіб, як і пшеницю відділяють від полови”.

(New Testament Student Manual [2018], ChurchofJesusChrist.org)

Додаткові навчальні завдання

Альтернативний варіант початку уроку

Дозвольте студентам поділитися своїми знаннями про Івана Христителя та його місію “готових людей спорядити для Господа” ( Лука 1:17). Запропонуйте їм поставити себе на місце Івана й поміркувати про те, що б вони робили та казали, аби підготувати людей прийняти Ісуса Христа, а також про те, що може робити це завдання складним.

Узгодження євангелій

Можливо, буде корисним показати студентам таблицю “Узгодження євангелій”, розташовану у розділі “Допомога у вивченні” в додатку “Євангельська бібліотека”. Поясніть студентам, що ця таблиця демонструє переліки, де ті ж самі події записані в різних євангеліях. Запропонуйте їм знайти уривки з Писань про Івана Христителя, де розповідається про його життя до хрищення Ісуса Христа.

Роздрукувати