Семінарія
Матвій 18:11–14


Матвій 18:11–14

Милість Небесного Батька та Ісуса Христа

Зображення
Blind man gains sight. Outtakes include Jesus anointing his eyes, and going to the pool of Siloam.

Ісус Христос навчав, що Він та наш Небесний батько люблять та піклуються про кожного. Цей урок має допомогти вам усвідомити, що Небесний Батько та Ісус Христос милостиві та прагнуть спасти кожну загублену душу.

Як зосередитися на якостях та рисах Спасителя. Використовуйте Писання не лише для того, щоб навчати про те, що Ісус Христос робив, а й для того, щоб наголосити на Його божественних якостях та рисах. Це запросить Святого Духа свідчити про Нього, допомагаючи студентам краще зрозуміти, Ким Він є, та викликаючи бажання стати схожими на Нього.

Підготовка студентів: Попросіть студентів прийти на урок готовими поділитися історією з Писань, яка демонструє Божу любов до тих, хто духовно загублений.

Можливі навчальні завдання

Природа Небесного Батька та Ісуса Христа

Аби студенти почувалися зручніше, чесно відповідаючи на наступне запитання, ви можете запропонувати їм написати номер обраної відповіді на маленькому аркуші паперу (не вказуючи власне ім’я). Ви можете зібрати ці аркуші та поділитися результатами з класом.

  • Яке з наступних висловлювань, на вашу думку, найкраще описує ставлення Небесного Батька та Ісуса Христа до грішників?

  1. Їм неприємно прощати грішників, проте Вони прощають, якщо ми щиро покаємося.

  2. Вони вважали б за краще, аби ми покаялися, щоб Вони могли пробачити нам, проте Їх задовольнить будь-який наш вибір.

  3. Вони відчувають велику радість, прощаючи грішників, які покаялися.

  • Яким чином розуміння природи Небесного Батька та Ісуса Христа може вплинути на рішення людини?

Вивчаючи цей урок, подумайте над тим, що ви дізнаєтеся про природу Небесного Батька та Ісуса Христа і як ці знання можуть вплинути на ваше життя.Навчаючи Своїх учнів тому, наскільки тяжким є гріх ображати або кривдити дітей Божих, Спаситель висловив милосердне бажання “спасти те, що загублено, та закликати грішників до покаяння” ( Переклад Джозефа Сміта, Матвій 18:11).

Прочитайте Матвій 18:11–14 , намагаючись знайти, як Небесний Батько та Ісус Христос ставляться до тих, хто духовно загубився.

  • Які слова чи фрази з цих віршів допомагають вам краще зрозуміти природу Небесного Батька та Ісуса Христа?

  • Яким чином люди стають духовно загубленими?

Одна з істин, яку ми можемо дізнатися з цих віршів,—це те, що Небесний Батько та Ісус Христос милостиві та бажають спасти тих, хто загубився духовно.

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, пояснював:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Упродовж століть ця притча [про загублену вівцю] традиційно тлумачилась як заклик до нас діяти, щоб привести назад заблукалу вівцю та допомогти тим, хто загубився. І хоч це так і є, й це добре, мені цікаво, чи є тут ще якесь значення.

Можливо, найпершою метою Ісуса було навчати про роботу Доброго Пастиря?

Можливо, Він свідчив про Божу любов до Своїх норовливих дітей? …

Не має значення, чому ви загубились—через власний неправильний вибір чи через обставини, які не змогли контролювати. …

А тому що Він любить вас, Він вас знайде. Він покладе вас на рамена Свої, радіючи. І коли Він нестиме вас додому, Він казатиме кожному і всім: “Радійте зо [М]ною, бо знайшов [Я] вівцю [С]вою тую загублену” [ Лука 15:6 ].

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Він покладе вас на рамена Свої та й понесе вас додому”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, с. 102)

  • Чому, на вашу думку, Ісус Христос хоче, щоб ми знали, наскільки милостивим є Він та наш Небесний Батько?

  • Як розуміння Їхньої милостивої природи може допомогти вам впоратися з нинішніми життєвими обставинами?

Докази милостивої природи Небесного Батька та Ісуса Христа

Існує багато способів допомогти студентам побачити докази того, наскільки милосердним та прощаючим є Бог. Використовуйте найбільш актуальні для студентів методи. Далі наведено кілька ідей, що можуть стати у пригоді.

Один зі способів, яким ми можемо зміцнити своє свідчення про принципи євангелії,—це пошук прикладів з реального життя, які ілюструють їхню істинність. Коли ви бачите докази принципів євагелії в житті інших людей, Святий Дух може допомогти вам відчути надію та впевненість у тому, що ці принципи благословлять і ваше життя. Наведені далі рекомендації можуть допомогти вам побачити приклади з реального життя, які підтверджують істину про те, що Небесний Батько та Ісус Христос милостиві та бажають спасти духовно заблукалих людей.

Для виконання наступного завдання ви можете запропонувати студентам попрацювати в невеликих групах. Після того як студенти опрацюють Писання, один студент з кожної групи міг би записати знайдені приклади. Якщо студенти виконували вправу для підготовки, їм можна буде запропонувати використати деякі уривки з Писань, які вони знайшли, виконуючи це завдання.

Пошукайте в Писаннях оповідання, в яких показано, наскільки милосердними та прощаючими є Небесний Батько та Ісус Христос. Якщо вам потрібна буде допомога, ви можете ознайомитися з одним чи обома з наведених оповідань з Писань: Іван 8:1–11 ; Алма 36:6–21 .

Оберіть декілька прикладів, які студенти записали на дошці, та обговоріть їх в класі. Допоможіть студентам зрозуміти: як Бог виявляв милість до людей в давнину, так Він буде виявляти милість і до нас.

Потім за допомогою одного з наведених далі відео проілюструйте милосердну природу Небесного Батька та Ісуса Христа.

Ви також можете подивитися одне чи обидва з наступних відео: “Спаситель прагне прощати” (5:50) та “Принципи миру: покаяння #PrinceofPeace” (2:57) на сайті ChurchofJesusChrist.org. У цих відео показано приклади того, як Ісус Христос з милістю і прощенням допомагає духовно заблукалим людям в наші дні.

  • Чого, за вашим відчуттям, Господь бажає, аби ви навчилися з вибраних вами прикладів?

  • Якими способами, як ви помітили, Спаситель виявляв милосердя й шукав загублених?

Пошук прикладів євангельських принципів у вашому власному житті і в житті знайомих вам людей може бути особливо дієвим способом, який допоможе вам відчути, що вони істинні.

Якщо студентів запрошують розповісти про це вголос, нагадайте їм, що не слід називати імена і не згадувати надто особисті подробиці.

Не називаючи імен та не розкриваючи особистих подробиць, опишіть знайому вам людину, чиє життя є доказом того, що Небесний Батько та Ісус Христос милосердні і шукають загублених у наші дні.Поміркуйте над тим, як ці приклади допомагають зміцнити ваше свідчення про милосердну природу Небесного Батька та Ісуса Христа. Подумайте, чому для вас важливо знати це про Них.

Коментарі та довідковий матеріал

Кого символізує заблукала вівця у Матвій 18:12–13 ?

Ісая пояснив: “Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу” ( Ісая 53:6 ; курсив додано). Тобто заблукалі вівці, яких має спасти Пастир Добрий, символізують кожного з нас.

Як Небесний Батько ставиться до тих, хто намагається йти за Ним, проте зазнає невдачі раз за разом?

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, допоміг відповісти на це запитання. Можливо, ви забажаєте переглянути відео “Чотири звання”, з часового коду від 3:07 до 4:49. Відео можна знайти на сайті ChurchofJesusChrist.org.

//media.ldscdn.org/webvtt/general-conference/april-2013-general-conference/2013-04-3040-president-dieter-f-uchtdorf-en.vtt

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Всі бачили, як малюк вчиться ходити. Він робить маленький крок і, похитуючись, іде. Він падає. Чи будемо ми його сварити за цю спробу? Звичайно ж, ні. Який батько покарав би малюка за те, що той спіткнувся? Ми заохочуємо, ми аплодуємо, ми хвалимо, бо з кожним малесеньким кроком дитина стає більш схожою на батьків.

А тепер, брати, у порівнянні з досконалістю Бога ми, смертні, навряд чи кращі за незграбних, невпевнених малюків. Однак наш люблячий Небесний Батько хоче, аби ми стали більше подібними до Нього, і це, любі брати, повинно також стати нашою вічною метою. Бог розуміє, що ми досягнемо цього не миттєво, але роблячи один крок за іншим.

Я не вірю в Бога, Який встановив правила і заповіді лише для того, щоб почекавши, поки ми не справимося з ними, нас покарати. Я вірю в Небесного Батька, Який є люблячим і турботливим, Який радіє кожній нашій спробі розвиватися і наближатися до Нього. Навіть коли ми спотикаємося, Він переконує нас не занепадати духом—ніколи не здаватися, не втікати з призначеної нам для служіння ниви,—але набратися відваги, знайти віру і спробувати ще раз і ще раз.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Чотири звання”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 58)

Оскільки Бог є настільки люблячим, то чи справді нам потрібно намагатися виконувати Його заповіді, щоб бути спасенними?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, навчав:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Дехто, здається, більше цінує любов Бога, бо сподівається, що вона настільки сильна і безумовна, що їм милостиво пробачиться недотримання Його законів. …

Той, хто розуміє вчення Ісуса, не може свідомо зробити висновок, що наш люблячий Небесний Батько і Його божественний Син вважають, що Їхня любов є важливішою за Їхні заповіді. …

Ісус навчав: “Не кожен, хто каже до Мене: “Господи, Господи!” увійде в Царство Небесне, але той, хто виконує волю Мого Отця, що на небі” ” ( Матвій 7:21).

(Даллін Х. Оукс, “Любов і закон”, Ensign або Ліягона, лист. 2009, сс. 26, 28)

Додаткове навчальне завдання

Матвій 18:1 . “Хто найбільший у Царстві Небеснім?”

Напишіть це запитання зверху на дошці й попросіть студентів подумати, які можуть бути різні відповіді на нього. Потім попросіть їх уявити, що, як написано у Матвій 18:2 , зробив Спаситель, перш ніж відповісти на це запитання словами. Запитайте студентів, чого їх може навчити невербальна відповідь Спасителя на це запитання.

Попросіть студентів прочитати Матвій 18:3–4 і обговорити, які риси, схожі на Христові, є у дітей. Що з того, що ми часто бачимо у дітях, може нагадати нам про Ісуса Христа? Як може уподібнення до дітей допомогти нам краще приготуватися, щоб увійти в царство небесне? Ви можете запропонувати студентам поєднати Матвій 18:1–4 з Мосія 3:19 , щоб потім обговорити, як цей вірш покращив їхнє розуміння.

Запропонуйте їм з молитвою працювати над тим, щоб розвивати в собі риси, подібні до Христових, які вони могли побачити на прикладі дітей.

Роздрукувати