Семінарія
Матвій 6:1–18


Матвій 6:1–18

Спаситель навчає Своїх учнів робити праведні вчинки

Зображення
Ісус Христос проповідує великому натовпу людей. Христос сидить на скелястому схилі пагорба. Він одягнений у червоно-блакитну мантію. У Нього піднята одна рука. Деякі люди склали руки в поклонінні.

Ісус продовжив Свою Проповідь на горі, навчаючи, що ми повинні робити добрі справи, щоб догодити нашому Небесному Батькові, а не для того, щоб привернути увагу інших. На цьому уроці у вас буде можливість оцінити свої мотиви для вчинення праведних дій та вирішити, як би ви хотіли вдосконалитися.

Знання та розуміння вчення Христа. Допоможіть студентам “знати і розуміти” вчення Христа. Знання та розуміння — “це знання як у розумі, так і в серці”. Коли Дух свідчить про істинність євангельського принципу, студенти з більшою вірогідністю “відчувають істинність цього принципу і починають більш ясно бачити, більш глибоко відчувати і таким чином повніше розуміти у своєму серці дію цього принципу в їхньому житті”. (Кім Б. Кларк, “Глибоке вивчення і радість у Господі” [виступ, проголошений під час щорічної трансляції навчання для семінарії та інституту релігії, 13 червня 2017 р.])

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам поміркувати про мотиви їхніх дій, вчинених протягом 24 годин до заняття.

Можливі навчальні завдання

Примітка: Господня молитва та відповідні уривки (Матвій 6:9–15) будуть вивчатися на одному з наступних уроків, що присвячений Лука 11.

Наші мотиви

Поміркуйте над наступним твердженням: Густаво відремонтував паркан свого сусіда.

Можна схематично намалювати на дошці людину, яка тримає молоток. Поруч зі схематичним малюнком людини напишіть це твердження.

Зображення
Схематичне зображення людини, що тримає молоток
  • Що ви думаєте про Густаво?

Зітріть крапку в кінці речення “Густаво відремонтував паркан свого сусіда” та додайте кому і фразу тому що … Попросіть студентів доповнити це твердження різноманітними причинами, чому Густаво відремонтував паркан. Зокрема це можуть бути такі відповіді: “він добрий”, “це був проєкт служіння, взяти участь в якому його примусила матір”, “він намагався справити враження на доньку сусіда”, “він не хотів, щоб сусідський собака забігав у його двір” та “він зламав паркан у пориві люті, і тоді батько Густаво змусив його полагодити паркан”.

  • Чому мотиви наших дій є важливими?

У Матвій 6 ми читаємо, що Спаситель продовжив Свою Проповідь на горі й навчав про мотиви добрих справ. Наступна вправа допоможе вам поміркувати про причини таких добрих справ, як служіння, допомога іншим, молитва та відвідування семінарії.

Накресліть у своїх щоденниках для навчання таблицю, що має три колонки. Заповніть верхню частину таблиці наступним чином:

Накресліть на дошці наведену далі таблицю. Запропонуйте студентам записати у своїх таблицях відповіді на питання, що містяться у верхній частині цієї таблиці.

Які три добрі справи ви зробили за останній тиждень? (Вкажіть по одній у кожному рядку).

Що вас спонукало їх робити?

Що ви відчували після вчинення цих добрих справ?

Зображення
Роздатковий матеріал “Особисті мотиви”

Прочитайте Матвій 6:1–6, 16–18 та зверніть увагу на те, чого Спаситель навчав про мотиви наших праведних вчинків. Слово милостиня стосується вчинків релігійної відданості, таких як пожертвування бідним. Слово лицеміри стосується тих, хто прикидається.

  • Як би ви підсумували те, чого навчав Спаситель?

Запропонуйте студентам підсумувати прочитане та поставити будь-які питання, які у них можуть виникнути. Підсумовуючи, студенти можуть визначити принципи, подібні до такого: якщо ми будемо робити праведні справи, щоб догодити Небесному Батькові, тоді Він винагородить нас явно. Якщо ми робимо праведні справи, щоб їх бачили інші, ми не отримаємо небесних благословень за наші зусилля. Попросіть бажаючих студентів написати на дошці засвоєні принципи.

Важливо розуміти, що прилюдна молитва не є чимось поганим лише через те, що вона виконується не “в таїні” (Матвій 6:6). Молитву, а також інші релігійні практики, можна виконувати прилюдно, якщо робити це щиро, віддано та з бажанням прославляти Бога. Це також стосується і посту. Фрази “сумні” та “вони-бо зміняють обличчя свої” в Матвій 6:16 стосуються тих, хто за часів Ісуса демонстрував, що поститься, аби привернути до себе увагу.

  • Чому, на вашу думку, наші мотиви настільки важливі для Господа, навіть коли ми робимо праведні справи?

Подивіться на свою таблицю та порівняйте ваші мотиви добрих справ з тими, про які навчав Спаситель у Матвій 6.

  • Чому, на вашу думку, ви маєте “намагатися служити з вищих та кращих причин”? (Dallin H. Oaks, “Why Do We Serve?”, Ensign, Nov. 1984, 13).

  • Що б ви порекомендували людині, якій важко діяти, керуючись правильними причинами?

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, навчав про мотиви Спасителя, якими Він керувався у своїх вчинках. Перегляньте відео “Бути справжніми” з часового коду 15:34 до 16:29 або прочитайте наведений далі текст.

Зображення
Офіційний портрет старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, 2006 р. Покликаний другим радником у Першому Президентстві 3 лютого 2008 р. Офіційний портрет зроблений у 2008 р., який замінив портрет 2004 р.

Найвеличніший, найбільш здібний, найбільш досконалий Чоловік, Який ходив по цій землі, залишався також найбільш смиренним. Він здійснював Своє найбільш вражаюче служіння приватно, в присутності лише кількох інших людей, яких він просив “нікому не розповідати” про те, що Він зробив [див. Лука 8:56]. Коли хтось називав Його “Добрим”, Він швидко відхиляв похвалу, наполягаючи, що лише Бог є по-справжньому добрим [див. Марк 10:17–18]. Звичайно ж, похвала світу нічого для Нього не значила; Його єдиною метою було служити Своєму Батькові і “завжди чин[ити], що Йому до вподоби” [Іван 8:29]. Було б добре, якби ми наслідували приклад нашого Учителя.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Бути справжніми”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 83)

Пригадайте приклади, що ілюструють мотиви, якими Спаситель керувався під час виконання Своєї роботи.

  • Що привертає вашу увагу в цих прикладах?

  • Як ці приклади поглиблюють ваше розуміння любові Спасителя та причин, через які Він спокутував наші гріхи?

Покажіть наведені далі запитання і запропонуйте студентам відповісти на них у своїх щоденниках для навчання.

  • Що ви думаєте про свої мотиви, щоб чинити добрі справи?

  • Яким чином ваші мотиви для виконання добрих справ можуть вплинути на ваші стосунки з Небесним Батьком?

  • Що саме ви можете зробити, аби наслідувати приклад Спасителя у виконанні добрих справ?

Запропонуйте кільком бажаючим студентам розказати те, що вони написали або відчули. Розкажіть студентам, що на наступному уроці у них буде можливість оцінити, як змінилися їхні мотиви виконання добрих справ після вивчення цього уроку. Ви можете свідчити про принципи, які вивчалися на цьому уроці.

Коментарі та довідковий матеріал

Які ми маємо правильні причини для служіння?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, навчав про правильні причини для служіння:

Зображення
Офіційний портрет президента Далліна Х. Оукса, зроблений у березні 2018 року.

Пророк Мороній навчав про наступне: щоб наші труди служили для хорошої цілі, слід керуватися правильними причинами. Бо якщо чоловік “запропонує дарунок або помолиться Богові і не зробить цього з щирими намірами, це не піде йому на користь.

Бо ось, це не буде йому зараховано як праведність” (Морон. 7:6–7). …

Наше служіння повинно здійснюватися з любові до Бога і любові до ближніх, а не задля отримання особистої переваги чи з інших менш значимих мотивів.

(Dallin H. Oaks, “Why Do We Serve?”, Ensign, Nov. 1984, 12, 14)

Як може свідчення про Ісуса Христа і Його євангелію мотивувати нас робити добрі справи?

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про “найсильнішу мотивуючу силу в нашому житті”:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, 2006 р. Покликаний другим радником у Першому Президентстві 3 лютого 2008 р. Офіційний портрет, зроблений у 2008 р., який замінив портрет 2004 р.

Наші мотиви і думки зрештою впливають на наші дії. Свідчення про істинність відновленої євангелії Ісуса Христа є найсильнішою мотивуючою силою в нашому житті. Ісус неодноразово наголошував на силі добрих думок і належних мотивів: “Звертайтеся до Мене в кожній думці; не вагайтеся, не бійтеся” (УЗ 6:36).

… Наше свідчення мотивує нас жити праведно, а праведне життя посилюватиме наше свідчення. …

Свідчення спонукає нас вибирати правильно весь час і за усіх обставин. Воно змотивовує нас наближатися до Бога, а через це Він наближається до нас (див. Якова 4:8).

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Сила особистого свідчення”, Ensign або Ліягона, лист. 2006, сс. 37, 39)

Додаткові навчальні завдання

Альтернативний варіант початку уроку

Перш ніж студенти зайдуть до класу, ви можете написати на дошці таке питання: “Які причини спонукають людей служити іншим?” Нехай студенти запишуть свої відповіді на дошці. Після цього попросіть їх розташувати свої причини для служіння іншим від найкращої до найгіршої. Можна поставити їм наступні запитання: “Що хорошого ви зробили останнім часом? Що вас до цього спонукало?”

Перелік засвоєних божественних рис

На минулому уроці студенти могли зробити запис у щоденнику, який починався з фрази “Матвій 5–7: Я можу стати більш схожим на Небесного Батька та Ісуса Христа завдяки …”. Ви можете запропонувати їм доповнити цей запис, використавши знання, отримані під час цього уроку.

Роздрукувати