Духовні вечори у 2024 році
ЯК ВИСТОЯТИ ПІД ЧАС ВИПРОБУВАНЬ


ЯК ВИСТОЯТИ ПІД ЧАС ВИПРОБУВАНЬ

Всесвітній духовний вечір для дорослої молоді

Неділя, 18 лютого 2024 р.

Старійшина Уліссес Соарес: Дуже добре. Дякую. Тепер розгляньмо запитання про те, як “вистояти під час випробувань”.

ГАНА — ЗАПИТАННЯ 7

Старійшино Соарес, я хотів би дізнатись, чому в тяжкі часи завжди важко виявляти віру.

ЧИЛІ КОНСЕПСЬЙОН — ЗАПИТАННЯ 8

Вітаю, старійшино Соарес. У мене таке запитання: як можна допомогти людям, які настільки настраждались у житті, що здається, ніколи не мали благословень євангелії Ісуса Христа?

ІСПАНІЯ БІЛЬБАО — ЗАПИТАННЯ 2

Старійшино Соарес, в Церкві є гідні молоді люди, які відслужили на місії і які нині служать і в Церкві, і в територіальній громаді. Але, хоч вони відслужили і служать, вони не отримали обіцяних благословень. Що би ви сказали тим з цих молодих людей, чий земний шлях не був таким благословенним, як їм було обіцяно?

Старійшина Соарес: Дуже дякую за ці чудові запитання. Дуже часто у багатьох з нас складається хибне враження, що якщо ми докладаємо всіх зусиль, щоб чинити волю Господа, живучи праведним життям, то з нами не станеться нічого поганого. Коли до того, як прийти на землю, ми погодилися з планом Небесного Батька, ми знали, що в нашій подорожі смертним життям пізнаємо радість, а також зазнаємо випробувань і страждань. Перебування у цих обставинах, які іноді є важкими, — це частина процесу нашого навчання, спрямованого на те, щоб нам стати гідними повернутися в присутність Небесного Батька. Тож істина полягає в тому, що ми будемо зазнавати нещасть у житті, якими б праведними ми не були. З іншого боку, наслідки добрих вчинків безперечно настануть, але інколи не відразу. Ці благословення можуть приходити за іншим розкладом, відмінним від нашого, і за волею Батька, Який, у Своїй мудрості та всевіданні, знає, що нам потрібно і що є найкращим для нас у цьому житті.

Тому, одним з найважливішого, що ми можемо робити, коли зазнаємо нещасть у смертному житті, — це линути серцем до Спасителя і довіритися Йому. Якщо ми це робимо, то не лише знайдемо втіху, якої прагнемо, але й зміцнимо віру та свідчення про реальність Спасителя і Його Спокути. Христос зніс муки, і страждання, і спокуси всякого роду, щоб Його нутро могло сповнитися милості, і щоб Він міг знати, як допомогти нам у наших недугах. Спаситель, краще ніж будь-хто, може зцілити наслідки будь-яких важких обставин у смертному житті. У деяких випадках нас, можливо, не буде відразу зцілено фізично від нашого болю чи хвороби, але нас може бути зцілено духовно, коли ми отримуємо сили, розуміння і терпіння, щоб нести покладені на нас тягарі. Тому, якщо ми будемо линути серцем до Спасителя, Він творитиме чудеса у нашому житті.

Ще одна думка. Ми можемо дивитися на наші страждання і випробування, як на нагоди для зростання, замість того, щоб дозволяти собі почуватися пригніченими через них. Запевняю вас, друзі, якщо наше бачення буде таким, у нас з’являтимуться можливості, щоб показати Богові й собі, що ми можемо зробити все, що Господь повелів нам зробити, і ми це зробимо, і будемо ще ближчими до того, що має вічну цінність, якими б не були наші обставини. Він знає, що ми можемо виконувати складні завдання. Він дає нам багато сил.

Як навчав старійшина Орсон Ф. Уітні, один з апостолів Відновлення: “Жоден біль, від якого ми страждаємо, жодне з випробувань, яких ми зазнаємо, не є марним. Це служить для нашого навчання, розвитку таких якостей, як терпіння, віра, сила духу і смирення… [і], якщо ми зносимо це з терпінням, це зміцнює наш характер, очищує наше серце, розширює нашу душу і робить нас більш люблячими і милосердними; більш гідними називатися дітьми Бога… І саме через горе і страждання, важку працю і нещастя ми набуваємо тієї освіти, заради якої прийшли сюди”.

Друзі, якщо розвивати терпіння, це допомагає нам дивитися на життя з вічної перспективи, і це стає цілющим впливом для нашої душі. Навчаючись на власному досвіді, ми можемо сповнитися емпатією і співчуттям до інших, і це може допомогти підбадьорювати їх у скрутні для них часи.

Люба, що би ти хотіла сказати на цю важливу тему?

Сестра Розана Соарес: Так, любий. Люди по-різному реагують на однакові труднощі чи постійні страждання.

Деякі з них вважають, що вони проходять очищення в руках нашого Верховного Творця, Який є нашим Богом. Інші думають, що Господь забув про них, і завжди запитують: “Чому?”, коли опиняються у таких обставинах. Інші діють з терпінням і вірою в Ісуса Христа, і в змозі осягнути і прийняти волю Господа щодо них, аби це допомогло їм духовно зцілити їхню душу. Ми живемо тут, на землі, щоб навчатися і зростати. Поступово ми побачимо результати наших зусиль; нам просто слід продовжувати їх докладати і виявляти терпіння. Це ніколи не було легким, і саме для цього у нас є наш Спаситель Ісус Христос!

Старійшина Соарес: Дякую тобі, люба. Це дуже слушно.

Деякі наші труднощі є наслідком обставин смертного життя, і їх не буде у житті прийдешньому. Сьогодні ми, можливо, не здатні повною мірою осягнути всі причини наших труднощів або нагоди для зростання, які вони нам приносять. Якщо ми з терпінням зносимо їх у праведності, то Господь через одкровення може дати нам глибше розуміння того, що стосується наших випробувань і їхньої мети у нашому житті.

Посилання

  1. Див. Алма 7:11–12.

  2. As quoted by Spencer W. Kimball in Faith Precedes the Miracle (1972), 98. Також, Бригам Янг навчав: “Кожне з випробувань, які ви пройшли, і кожна з подій, які сталися у вашому житті, необхідні для вашого спасіння” (Teachings of the Presidents of the Church: Brigham Young [1997], 262).

Роздрукувати