Dit verhaal heeft in Honduras plaatsgevonden.

‘Zaterdag, een bijzond’re dag, want we maken ons klaar voor de zondag’ (Kinderliedjes, 105).

Samuels zaterdag stond in de weg van zijn zondag.

Afbeelding
father and son watching sports together

Samuel keek graag televisie met papa, vooral op zaterdag. Papa werkte de hele week erg hard. Maar op zaterdag bakte mama pastelitos de piña (ananastaartjes) en keken ze samen tv.

Op zaterdagavond zouden ze naar een partido de fútbol (voetbalwedstrijd) kijken. Maar de wedstrijd begon pas laat en zou ook lang duren. Na de eerste helft stond het 0–0. Samuel wilde ook de tweede helft zien. Maar hij zat voortdurend te geeuwen.

‘Bedtijd, Samuelito’, zei mama rustig. ‘Je moet echt gaan slapen, anders kun je morgen in de kerk niet wakker blijven.’

‘Maar mama,’ zei Samuel. ‘Het zijn de twee beste ploegen van Honduras!’

Papa keek op de klok. ‘Goed. Je kunt blijven kijken. Maar dan moet je morgen wel op tijd je bed uit zijn.’

De wedstrijd werd zelfs nog spannender in de tweede helft. Samuel was nu klaarwakker! Papa en hij zaten op het puntje van hun stoel. Eerst was er een vrije trap op de rand van de zestien. De doelman redde met een formidabele zweefduik. Later in de wedstrijd maakten beide ploegen een doelpunt. Voordat Samuel het wist, klonk het laatste fluitsignaal. 1–1 was de eindstand.

De volgende ochtend was Samuel zo moe dat hij het liefst wilde blijven liggen. Maar hij wist dat naar de kerk gaan belangrijk was.

In de avondmaalsdienst viel Samuel bijna in slaap. Hij zat maar te knikkebollen. Mama stootte hem aan om hem wakker te houden. Maar hij was zo moe dat hij niet hoorde wat de sprekers zeiden. ‘Ik denk dat jouw zaterdag in de weg van je zondag staat’, zei papa.

In het jeugdwerk gaf Samuels lerares een les over de sabbat heiligen. Ze vroeg wat de kinderen konden doen om van de zondag een bijzondere dag te maken. Samuel dacht even na. Toen zei hij: ‘Op zaterdag op tijd naar bed gaan!’

Toen ze van de kerk thuiskwamen, praatte Samuel met mama en papa. ‘Ik heb gisteravond echt van de wedstrijd genoten’, zei Samuel. ‘Maar ik had eerder naar bed moeten gaan. Ik denk dat we een deel van de zaterdag beter kunnen gebruiken om ons op de zondag voor te bereiden.’

‘Dat vind ik ook’, zei papa.

Mama knikte. ‘Ik ook.’

De volgende zaterdag was er weer een wedstrijd op tv.

‘Wat gaan we vanavond doen?’ vroeg papa. ‘De wedstrijd wordt weer een latertje.’

‘We zouden een film kunnen kijken’, zei Mama.

‘Of we zouden een wandeling kunnen maken’, zei Samuel.