2023
Спокій, щоб перенести бурі життя
Березень 2023


“Спокій, щоб перенести бурі життя”, Заради зміцнення молоді, бер. 2023.

Спокій, щоб перенести бурі життя

Господь Ісус Христос дає вам спокій під час бур у вашому житті.

Зображення
Дітер Ф. Ухтдорф

Старійшина Ухтдорф з молоддю під час оголошення про введення в дію програми BYU–Pathway Worldwide 7 лютого 2017 року.

Після того, як Господь Ісус Христос цілий день навчав на узбережжі, Він запропонував Своїм учням перепливти на інший бік Галілейського моря. По тому, як вони відпливли, Ісус знайшов на човні місце для відпочинку, де й заснув.

Невдовзі небо потемніло, “і знялася ось буря велика, а хвилі вливалися в човен, аж човен водою вже був переповнився!” (Див. Maрк 4:37).

Кілька учнів Ісуса були досвідченими рибалками і знали як керувати човном. Але буря не вщухала і вони запанікували. Здавалося, що човен ось-ось потоне.

Увесь той час Ісус усе ще спав.

Ми не знаємо, як довго учні боролися з тією бурею, але зрештою вони вже не могли чекати. Вони розбудили Ісуса і з відчаєм запитали: “Учителю, чи тобі байдуже, що ми гинемо?” (Марк 4:38).

Зображення
човник у морі

Ілюстрації Адама Хоулінга

Бурі життя

Усі ми переживаємо несподівані бурі у нашому житті. Ви можете дивитися на проблеми у світі або на ваші власні обставини і відчувати стрес, збентеження і розчарування. Ваше серце може боліти за вас чи за якусь близьку вам людину. Ви можете непокоїтися чи боятися і відчувати, що надія полишила вас назавжди.

У такі часи ви можете вигукнути подібно до учнів Ісуса: “Учителю, чи тобі байдуже, що я гину?”

Коли я був вашого віку, одним з моїх улюблених гімнів був: “Вчителю, буря лютує”1. Я міг уявити себе на човні, коли “хвилі страшні здійма[лися]!” Головна і найпрекрасніша частина гімну була така: “І волі твоїй підкориться все: мир прийде”. Потім іде важливе послання: “Не зможуть поглинути човен, ні, бо спить там Володар Небес, землі”.

Після того, як Його учні заволали про допомогу, Ісус “устав, і вітрові заборонив, і до моря сказав: “Мовчи, перестань!” І стих вітер,—і тиша велика настала” (Maрк 4:39).

Якщо ви запросите Ісуса Христа, “Княз[я] миру” (Iсая 9:5), у ваш човен, ви зможете знайти мир посеред неспокійних і загрозливих бур, які вирують всередині і навколо вас.

Ті самі слова, які Ісус промовив Галілейському морю у ту давню буремну ніч, Він каже вашому страху під час бур у вашому житті: “Мовчи, перестань!”

Зображення
човники у штормах і у спокої

Покладайтеся на Його заспокійливу силу

Чи можете ви уявити, що відчули учні, коли побачили, як вітер, дощ і море послухалися наказу їхнього Вчителя? Усе, що вони могли сказати, це: “Хто ж це такий, що вітер і море слухняні Йому?” (Марк 4:41).

Ісус Христос не схожий ні на кого, хто будь-коли ходив по цій землі. Він прийшов, щоб спасти нас. У Гефсиманському саду Він сплатив ціну за всі наші гріхи. Він також витерпів усі наші болі і сум. Таке величезне і безкінечне страждання змусило Його кровоточити кожною порою (див. Лука 22:44; Учення і Завіти 19:18).

Те, що зробив Господь через Свою досконалу любов, перевищує мою здатність осягнути це. Але я знаю, що Він зробив це для мене, для вас і для кожної душі, яка будь-коли жила чи житиме. Він віддав усе, щоб ми могли отримати все.

Ніхто ніколи не відчує того, що переніс Ісус, але нам із вами зустрічатимуться наші власні темні й гіркі бурі. Якщо ви піднесете своє серце до Господа, Він заспокоїть ваші бурі, бо Він переніс їх усі. Він так безкорисливо страждав за вас і має силу зміцнювати, заохочувати і благословляти вас.

Він обіцяє: “Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається!” (Іван 14:27).

Способи знайти спокій

Господь Ісус Христос пояснив вам, що потрібно робити, аби відчувати Його спокій. Він сказав: “Учись від Мене і слухай Мої слова; ходи в лагідності Мого Духа, і ти матимеш мир у Мені” (Учення і Завіти 19:23).

Учіться у Нього, вивчаючи Його життя і вчення у Писаннях. Підносьте вашу душу у молитві. “Стійте на святих місцях”, одним з яких є храм (Учення і Завіти 87:8; див. також 45:32).

Прислухайтеся до Його слів, які промовляють сучасні пророки. Дійте за скеруванням Святого Духа. Використовуйте божественний дар покаяння. Прийдіть до Його Церкви, щоб вас підтримували, навчали і живили добрим словом Бога.

Ходіть у лагідності Його Духа, зробивши вашу домівку місцем, де можна відчути Його Дух. Допомагайте іншим і з радістю служіть Йому. Пам’ятайте, якщо “правду обирати—буде мир і спокій на душі”2. Прагніть залишатися вірними і бути “миролюбними послідовниками Христа” (Moроній 7:3).

Якщо ви будете навчатися, прислухатися і ходити з Господом, тоді буде діяти Його величне обіцяння: У вас буде Його спокій.

Мати віру, щоб зберігати спокій

З вірою в Господа Ісуса Христа ви зможете зберігати спокій, коли навколо вас вируватимуть бурі життя. Спокій може не прийти настільки ж негайно, як це сталося з учнями у Галілейському морі, але Господь дасть вам силу пройти крізь ваші бурі.

Мій дорогий друже, я свідчу, що Ісус Христос живий.

Він любить тебе.

Він знає тебе.

Він розуміє тебе.

Він не залишить тебе без утішення, коли ти потребуватимеш цього.

Справжній спокій приходить лише у Ньому і через Нього. Його спокій для всіх, хто повернеться до Нього.

Посилання

  1. “Вчителю, буря лютує”, Гімни, № 50.

  2. “Вибирай істину”, Гімни, № 143.

Роздрукувати