2023
Загальні принципи, конкретний вибір
Березень 2023


“Загальні принципи, конкретний вибір”, Заради зміцнення молоді, бер. 2023.

Загальні принципи, конкретний вибір

Як ви застосовуєте загальні принципи у конкретних ситуаціях вашого життя?

Зображення
молода жінка під збільшувальним склом

Ілюстрація Джоша Талбота

Ось три цитати від трьох різних пророків. Подивіться, чи зможете ви знайти в них спільну тему:

“О, будьте мудрими; що я ще можу сказати?”

“Я не можу сказати вам про все те, коли ви можете вчинити гріх”.

“Я навчаю їх правильних принципів, а вони керують собою”.

Здається, що пророки дають нам принципи Господньої євангелії, а потім залишають на наш розсуд, як їх застосувати. Вони не дають нам детальні інструкції. Тому, як нам застосовувати їхні вчення?

Як вам застосовувати вчення пророків?

Пророки дають нам заповіді від Господа. Вони також навчають нас принципів і настанов, які допомагають нам застосовувати вічні істини і заповіді, наприклад, у путівнику Заради зміцнення молоді.

Але членам Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів іноді цікаві деталі—що конкретно нам потрібно робити, аби якнайкраще жити за євангельськими принципами і заповідями. Наприклад, людям може бути цікаво, який саме одяг допомагає виявляти справжню повагу до їхнього тіла. Або їм може бути цікаво, що саме вони мають робити у Суботній день, аби дотримуватися його святості.

Загальні принципи можуть застосовуватися різними людьми у різні конкретні способи, але ми можемо прагнути скерування Господа, щоб зробити власний вибір, який допоможе нам наближатися до Бога.

Корисна модель

Президент Рассел М. Нельсон якось пояснив, як він приймає рішення стосовно дотримання святості Суботнього дня.

“Я дізнався з Писань, що моя поведінка в Суботній день і моє ставлення до нього служило знаком між мною і моїм Небесним Батьком. Маючи це розуміння, мені більше не потрібен був список того, що треба і чого не треба робити. Коли мені потрібно було прийняти рішення, чи є якась справа прийнятною для Суботи, я просто запитував себе: “Який знак я хочу подати Богові?” Це запитання допомагало мені з кришталевою ясністю приймати рішення стосовно Суботнього дня” (квітнева генеральна конференція 2015 року [ Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 130]).

Те, як Президент Нельсон підійшов до цього конкретного запитання, може підказати нам загальну модель для прийняття рішень щодо заповідей і настанов. Ось один із способів це сформулювати:

Ви можете застосувати цю модель до будь-якої заповіді або настанови: Слова мудрості, медіа та розваг, музики, сексуальної чистоти і навіть десятини. Це вимагає певних зусиль, але воно варте того.

Вивчаючи якусь заповідь чи настанову, ви можете прочитати, що про це сказано у Писаннях або сучасними пророками, обмірковувати і молитися Небесному Батькові. Потім Святий Дух може допомогти вам і надихати вас робити правильний вибір.

Як щодо вибору інших людей?

Зверніть увагу, що Президент Нельсон не сказав нам, який конкретний вибір він робив у Суботній день. Він показав нам, як ми можемо робити наш власний вибір. Може виявитися, що багато у чому ви зробите такий вибір як і він. Але головна думка полягає у тому, що слід прагнути, аби наш вибір наближав нас до Небесного Батька та Ісуса Христа.

Якщо ви помітите, що якась інша людина у Церкві не робить усе так само, як ви, вам не треба виправляти її. Рейна І. Абурто, колишня друга радниця у генеральному президентстві Товариства допомоги, колись сказала: “Давайте йти Спасителевою дорогою, давайте збільшимо своє співчуття і зменшимо свою схильність судити, давайте перестанемо бути інспекторами духовності інших людей” (жовтнева генеральна конференція 2019 року [Ensign або Ліягона, лист. 2019, с. 58]).

Ви можете прийняти правильні принципи, яких навчають пророки. Ви можете направляти інших до Спасителя, Його любові, Його співчуття і Його заповідей. Ви можете читати путівник Заради зміцнення молоді. Ви можете прагнути жити відданим життям, як учні Ісуса Христа, бути хорошим прикладом і ділитися вашим духовним досвідом.

Якщо ви зосередитеся на тому, щоб любити Бога і любити інших, вас буде скеровано до вибору, який допоможе вам та іншим бути щасливими.

Роздрукувати