2023
Коли ви почуваєтеся слабкими
Квітень 2023


“Коли ви почуваєтеся слабкими”, Заради зміцнення молоді, квіт. 2023.

Коли ви почуваєтеся слабкими

Як наша слабкість може перетворитися на силу?

Зображення
молода жінка з пакетом на голові

Ілюстрації Корі Егберта

У нас усіх є слабкості. Я, наприклад, іноді непокоюся про те, чого не можу змінити. Також я іноді порівнюю себе з іншими. А як у вас? Чи є у вас якісь слабкості? Може, ви боретеся зі страхом чи спокусою. Може, у вас є фізична слабкість, яка викликає у вас біль чи ускладнює ваше життя. Можливо, ваша слабкість — це труднощі із прощенням інших, або навіть гнів на Бога за те, що з вами сталося. У нас усіх є слабкості.

До речі, у апостола Павла були певні слабкості. Павло написав, що для утримання його від гордовитості Господь дав йому “в тіло колючку” (2 Коринтянам 12:7). Ми не знаємо, що то було, але то була певна слабкість. Павло не просто просив Господа, але благав Господа забрати у нього ту слабкість. Крім цього, він благав не раз. Він благав тричі, щоб Господь забрав у нього його слабкість (див. 2 Коринтянам 12:8).

Можливо, ви відчували щось подібне. Можливо, ви благали Господа багато разів забрати у вас певну колючку в тілі. Але Господь не забрав слабкість Павла. Навіть, попри те, що Павло тривалий час благав, щоб це було забрано, Господь сказав: “Досить тобі Моєї благодаті, бо сила Моя здійснюється в немочі” (2 Коринтянам 12:9).

Подумайте про це твердження. Чи це дійсно так? Чи дійсно сила Христа може компенсувати нашу слабкість? Зрештою, Він дійсно вибрав юнака, який зростав у злочестивого батька, стати Авраамом, батьком багатьох народів. І Він вибрав в’язня, на ім’я Йосип, щоб завадити голоду в Єгипті, і вибрав іншого юнака, Джозефа, неосвіченого 14-літнього хлопця, відновити Свою євангелію. Він також сказав Гедеону зменшити чисельність його армії до 300 чоловік перед битвою з незліченним воїнством, і допоміг вдові-чужинці на ім’я Рут започаткувати царський родовід.

Чи може сила Христа дійсно перетворити нашу слабкість на силу?

Ілля самотужки зміг подолати понад 400 священників Ваала. Коли Бог покликав Єремію, той сказав: “Я промовляти не вмію, бо я ще юнак!” (Єремія 1:6). Але потім він майже 40 років служив пророком. І Господь використав юдейку-сироту Естер, щоб врятувати ціле царство. Господь дійсно творить багато чудес через наші слабкості!

Зображення
Ісус Христос

Пам’ятайте слова Спасителя: “Сила Моя здійснюється в немочі”. Коли ви почуваєтеся слабкими через ваші власні колючки в тілі, пам’ятайте, що Бог і може, і буде використовувати вас, ваші слабкості і все інше, для Своїх цілей.

Моя подруга недавно відвідувала храм. Поки вона була у каплиці, то побачила, як літній чоловік грав на органі. Її вразило, наскільки добре він грав — і навіть ще більше те, що перед ним не було нот. Він зіграв багато пісень майже досконало. Вона сказала мені: “Пізніше я дізналася, що той чоловік був сліпим. Для мене приклад його відданого життя став благословенням, адже я була ним дуже зворушена”.

Сила Ісуса Христа безкінечно більша, ніж будь-яка слабкість, з якою ми з вами можемо боротися. Мабуть, коли ми почуваємося слабкими, це є ознакою того, що сила Христа невдовзі почне працювати у нашому житті, якщо ми запросимо Його.

Милість Спасителя, або Його уможливлююча сила, є ключовою складовою Його Спокути. Він допомагає нам “бачи[ти] доброчесність, роби[ти] гарні вчинки і става[ти] хорошими у способи, які ми ніколи б не побачили і не досягли з нашими обмеженими здібностями у смертному житті”1.

Завдяки Своїй Спокуті Спаситель завжди поряд, аби допомогти нам покаятися у наших гріхах а також зміцнити нас, коли ми почуваємося слабкими. Може бути те, чого ви і я дійсно не можемо зробити — з нашими обмеженими здібностями; але з уможливлюючою силою Христа — можемо.

Господь сказав Моронію: “Ти був вірним; ось чому твій одяг буде очищено. І тому, що ти бачив свою слабкість, тебе буде зроблено настільки сильним, що будеш ти сидіти на місці, яке Я приготував в оселях Мого Батька” (Етер 12:37).

Зверніть увагу, що Господь не сказав Моронію: “Ти будеш сильним у цьому житті”. У випадку Моронія велике зміцнення мало прийти у наступному житті. Як навчав Президент Нельсон, для кожного з нас у земному житті “досконалість затримується. Вона зможе проявитися повною мірою лише після Воскресіння і лише завдяки Господу”2.

Після отримання цього послання від Господа Мороній радив сучасним читачам, як перебувати у благодаті Бога. Він сказав: “А тепер я б хотів порадити вам шукати Цього Христа, про Якого пророки й апостоли писали, щоб благодать Бога Батька, і також Господа Ісуса Христа, і Святого Духа, Який складає свідчення про Них, могла бути і жити в вас завжди” (Eтер 12:41).

Зображення
молода жінка

Якщо ми шукаємо Ісуса, ми відчуємо допомогу Його зміцнюючої сили у подоланні труднощів, які трапляються на нашому шляху. Коли ви почуваєтеся слабкими, це може бути Господній спосіб запросити вас прикликати Його силу і міць.

Посилання

  1. Девід А. Беднар, жовтнева генеральна конференція 2004 р. (Ensign або Ліягона, лист. 2004, с. 77).

  2. Russell M. Nelson, Oct. 1995 general conference (Ensign, Nov. 1995, 88).

Роздрукувати