Заради зміцнення молоді
Підживлюйте свою душу молитвою
Квітень 2024


“Підживлюйте свою душу молитвою”, Заради зміцнення молоді, квіт. 2024.

За Мною йдіть

Енош 1

Підживлюйте свою душу молитвою

Благословення спілкування з вашим Небесним Батьком доступне вам усюди й завжди.

Зображення
молода жінка молиться

Ви вже відчували голод. Відчуття голоду — це спосіб, яким ваше тіло каже вам, що йому потрібна їжа. І коли ви голодні, ви знаєте, що вам слід зробити — поїсти!

Ваш дух також може повідомити вам, коли йому потрібне духовне живлення. Так само, як є багато видів їжі, яку ви можете споживати коли голодні, є багато того, що ви можете зробити, аби вгамувати ваш духовний голод. Ви можете “бенкету[вати] словами Христа”, які містяться в Писаннях і словах пророків (2 Нефій 32:3). Ви можете регулярно відвідувати церкву і приймати причастя (див. Учення і Завіти 59:9). Ви можете служити Богові та Його дітям.

Але є одне джерело духовного живлення, яке доступне вам завжди, у кожний момент вашого життя, якими б не були ваші обставини. Ви завжди можете спілкуватися з Небесним Батьком у молитві.

“Моя душа жадала”

Коли Енош полював у лісі на звірів, йому згадалося те, чого його батько навчав “про вічне життя, і про радість святих”. Ці вчення “запали глибоко в [його] серце” (Eнош 1:3).

У такому духовному настрої Енош відчув сильну потребу: “Моя душа жадала”, — сказав він (Eнош 1:4; курсив додано).

Що зробив Енош, коли відчув цей духовний голод? “І я став навколішки перед моїм Творцем, і я заволав до Нього в палкій молитві і благанні за свою власну душу” (Eнош 1:4).

Духовний голод Еноша був настільки сильний, що він молився увесь день і всю ніч. Зрештою Бог відповів на його молитву і пробачив його гріхи. Енош відчув, що його провину було змито і дізнався про силу віри в Ісуса Христа. Потім він вилив усю свою душу за свій народ та своїх ворогів. Він уклав завіти й отримав обіцяння від Господа, і пішов серед свого народу і розповідав про те, що почув і побачив (див. Eнош 1:4–19).

Не на кожну молитву прийде така пряма відповідь, але ваші молитви можуть бути настільки ж змістовними і здатними змінити життя. Ось кілька важливих уроків, які ви можете засвоїти з потужної молитви Еноша.

  • Якщо ви будете прагнути жити за євангелією на повну силу, це може допомогти вам усвідомити ваш духовний голод.

  • Ваш духовний голод може і має привести вас на коліна у прагненні отримати допомогу Небесного Батька.

  • Молитва Небесному Батьку може допомогти вам вгамувати ваш духовний голод — і не тільки!

  • Ви можете молитися будь-де, будь-коли.

  • Молитва може допомогти вам покаятися.

  • Молитва може зміцнити вашу віру в Ісуса Христа.

  • Ви можете отримати власне свідчення про те, що Небесний Батько чує вас і знає про вас.

  • Свідчення і сила, які ви отримуєте в молитві, можуть допомогти вам служити і зміцнювати інших.

Мій досвід з силою молитви

Коли мені було майже 16, мій натхненний єпископ попросив мене навчати під час уроку Недільної школи для молоді про те, як у молитві здобути свідчення про євангелію. Коли я зростав, я приділяв час вивченню Книги Мормона, і завжди відчував, що Церква була істинна. Я завжди вірив у Спасителя Ісуса Христа, але я ніколи не випробовував обіцяння Моронія, яке міститься у Moроній 10:4–5, і не молився, щоб дізнатися про істинність євангелії. Я пам’ятаю, як подумав, що оскільки мені слід навчати про отримання свідчення через молитву, то я маю сам помолитися про свідчення. Моя душа жадала — вірогідно не так, як у Еноша, але я однак відчував духовну потребу.

Під час підготовки уроку я став на коліна і помолився усім своїм серцем. Коли я запитав Господа, чи істинною була євангелія, у мене у серці виникло дуже приємне відчуття — той спокійний і тихий голос підтверджував мені, що вона істинна, і що мені слід продовжувати робити те, що я робив.

Це відчуття було настільки сильним, що я вже ніколи не міг би відкинути ту відповідь і сказати, що я цього не знаю. Я почувався дуже щасливим! Наступної неділі я стояв перед учнями свого класу і свідчив, що Небесний Батько відповість на їхні молитви, якщо вони матимуть віру.

Зображення
Уліссес Соарес в юності

Старійшина Соарес в юності

Це свідчення залишилося зі мною. Воно допомогло мені приймати рішення, особливо у складні моменти. Воно дозволило мені свідчити людям з переконанням, що вони можуть отримати відповіді від Небесного Батька, якщо молитимуться з вірою. Це було істинним для мене, як учителя у тому класі Недільної школи для молоді, як місіонера, і навіть сьогодні, як апостола.

Молитва — “коли” і “як”

Звичайно ж, вам потрібно молитися не лише тоді, коли ви відчуваєте сильну духовну потребу. То коли ж вам потрібно молитися? І про що вам слід молитися? Якщо коротко, то — будь-коли і будь-про що.

Зображення
юнак молиться

Ваш Небесний Батько завжди готовий слухати вас і хоче, щоб ви молилися Йому регулярно і часто. Вам слід “рад[итися] з Господом в усіх своїх діяннях” (Aлма 37:37) і молитися вранці, вдень і ввечері. Вам слід молитися вдома, на роботі, у школі — у будь-якому місці, де б ви не були, і щодо усіх ваших справ (див. Aлма 34:17–26). Вам потрібно молитися з вашою сім’єю (див. 3 Нефій 18:21), і “на людях і наодинці” (Учення і Завіти 81:3), у серці, коли не молитеся вголос (див. Aлма 34:27), і завжди Батьку в ім’я Ісуса Христа (див. 3 Нефій 18:19–20).

Зображення
юнак молиться

З яким настроєм нам слід спілкуватися з Небесним Батьком

Один з моїх улюблених уривків з Писань навчає, як нам слід налаштовуватись на молитву до Небесного Батька: “Будь смиренним; і Господь Бог твій вестиме тебе за руку і дасть тобі відповідь на твої молитви” (Учення і Завіти 112:10). Якщо ви будете смиренними і слухняними, Небесний Батько буде з вами. Він вестиме вас за руку. Він обов’язково відповість на ваші молитви згідно з Його власною волею, у Його спосіб та час, і з повним знанням про те, що є найкращим для вас.

Ваші регулярні і часті молитви є невід’ємною складовою духовного живлення вашої душі. Спілкування з Небесним Батьком у молитві є доступним і бажаним повсюди й завжди. Я молюся, щоб ви пам’ятали про це і цінували можливість наближатися до престолу Бога й отримувати від Нього благословення.

Зображення
молода жінка молиться

Роздрукувати