Семінарія
2 Нефій 17–19: Титули і ролі Ісуса Христа


“2 Нефій 17–19: Титули і ролі Ісуса Христа”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“2 Нефій 17–19”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

2 Нефій 17–19

Титули і ролі Ісуса Христа

Зображення
Ісус Христос

Чому Спасителю Ісусу Христу можна довіряти? У цих розділах Господь заохочує двох царів, яким загрожують сильні армії, довіритися Йому. Ісая потім пророкує про Спасителя Ісуса Христа, перелічуючи кілька Його титулів і якостей. Цей урок призначений допомогти вам довіряти Ісусу Христу, а цьому сприятиме вивчення та розуміння Його якостей і титулів.

Роздумуйте про титули Ісуса Христа. Писання містять більше ста різних імен і титулів, які визначають і описують Ісуса Христа. Коли студенти визначать різні ролі і титули Спасителя, попросіть їх поміркувати над тим, як Він відповідав цим титулам в їхньому житті та в житті тих, хто їх оточує.

Підготовка студентів: попросіть студентів, щоб вони під час свого щоденного вивчення Писань визначали титули Спасителя й обдумували, що ці титули можуть означати і як вони можуть допомогти їм більше довіряти Спасителю та любити Його.

Можливі навчальні завдання

Про що ми можемо дізнатися з титулів?

Можете написати на дошці наведені далі титули і поставити запитання.

Уявіть, що ви ніколи не зустрічали особисто цих чотирьох людей, але знаєте їхні титули:

  • Лікар

  • Поліцейський

  • Єпископ

  • Президентка Товариства молодих жінок

  • До кого з цих людей ви б звернулися по допомогу, якби хтось намагався вас пограбувати? Якби ви мали складні проблеми зі здоров’ям? За духовною порадою?

  • В яких ще ситуаціях ці люди можуть мати особливі можливості допомогти?

  • Як знання їхніх титулів допоможе вам зрозуміти, чим вони можуть допомогти?

Знайдіть хвилинку, щоб обдумати будь-які ситуації чи труднощі, з якими ви можете стикнутися і в яких вам потрібна допомога.

Розділіть дошку лінією посередині і запропонуйте студентам на одній половині перелічити складні ситуації, в яких може опинитися підліток. На іншій половині дошки будете писати пізніше на уроці.

Ісус Христос має багато ролей і титулів. Усі вони навчають нас чогось важливого про Нього та Його здатність допомагати нам. Сьогодні під час навчання знаходьте, якими є Його титули і ролі, та обдумайте, якими особливими якостями Він володіє, щоб допомогти вам.

Слова Господа до двох царів Юдеї

Пояснюючи наступну інформацію, можете запропонувати студентам представити перед класом царя Юдеї Ахаза, царя Сирії Реціна, царя Ізраїля Пекаха, царя Юдеї Єзекію та царя Асирії. Ви можете підготувати для кожного іменні таблички. Можете запропонувати студентам, які представляють царя Ахаза і царя Єзекію, прочитати відповідні вірші, наведені нижче.

За часів Ісаї юдейський цар Ахаз, а згодом і його син, цар Єзекія, опинилися у надзвичайно складних ситуаціях: могутні держави погрожували напасти на них. В обох випадках Господь закликав царів та їхній народ довіряти Йому, а не укладати союзи з іншими народами. Прочитайте наведені далі вірші і знайдіть фрази, які вказують на те, що Господь пропонує їм довіритися Йому.

  • 2 Нефій 17:3–7. Царю Ахазу погрожували сирійський цар Рецін та ізраїльський цар Пеках, які планували напасти й посадити нового царя на трон.

  • 2 Нефій 18:11–13, 17. Цар Єзекія зазнав нападу асирійців і знав, що його армія недостатньо могутня, щоб зупинити їх. (Тут слово “змова” стосується утворення союзу з іншими країнами для захисту).

  • Що ви знайшли?

  • Чому цареві та його народу може бути важко довіряти Господу і не укладати союз з іншим народом?

  • Що їм потрібно знати про Господа, щоб довіряти Йому?

Продовжуючи вивчення, подумайте, що означає довіряти Господу в конкретних труднощах, які виникають у вас.

Титули Спасителя

У вірші, який ви вивчали, Ісая використав конкретний титул для Ісуса Христа, який, якщо зрозуміти його значення, міг би допомогти цим царям та їхнім народам довіритися Йому. Перегляньте 2 Нефій 18:13 і позначте цей титул.

Можете написати Ісус Христос — це … на порожній половині дошки і запропонуйте студентам закінчити це речення, написавши назву титулу, який вони знайшли.

Визначення та розуміння титулів Спасителя допомагають нам пізнати й полюбити Його та більше довіряти Йому у своєму житті. Щоб краще зрозуміти значення титулу “Господь Саваот”, прочитайте про цей титул у Путівнику по Писаннях .

  • Що ви дізналися сьогодні про Ісуса Христа?

  • Як ця роль дає Спасителю унікальні можливості допомогти цим царям та їхньому народу, коли їм загрожували інші армії?

Пророцтва Ісаї

Ісая також пророкував цим царям та їхньому народу про народження Спасителя і тисячолітнє правління. Прочитайте 2 Нефій 17:14–15; 19:2, 6–7, щоб знайти, чого Ісая навчав про Ісуса Христа, особливо про Його титули.

Якщо ви бажаєте знайти додаткові титули Спасителя, про які написано у Книзі Мормона, прочитайте деякі з цих віршів: 1 Нефій 10:4–6; 12:18; 13:41; 15:14–15; 17:30; 19:12; 2 Нефій 1:10; 2:6, 10; 9:5, 46; 10:3, 14; 15:16. Також пояснення титулів та посилання на Писання є у Путівнику по Писаннях і Покажчику до трикнижного видання у розділі “Ісус Христос”.

Запропонуйте студентам підійти до дошки й додати до списку титули Спасителя.

Виберіть один титул Спасителя, про який ви хотіли б дізнатися більше. Потім зробіть наступне:

  • Поясніть, що цей титул означає для вас. (Спробуйте знайти титул у Путівнику по Писаннях . Якщо цього титулу немає у списку, вивчить загальну статтю про Ісуса Христа та поміркуйте, як титул, який ви вибрали, може бути пов’язаний з Його загальним характером і місією. Також може бути корисно знайти значення титулу у звичайному словнику).

  • Придумайте історію про Спасителя в ролі, яку ви вибрали, або знайдіть ілюстрацію, на якій Спасителя зображено в цій ролі.

  • Поясніть, що ви дізнаєтеся з цього титулу про те, Ким є Спаситель, якими є Його мотиви, Його любов і Його сила.

  • Поясніть, як Спаситель у цій ролі може допомагати вам у житті або чому ви можете довіряти Йому. (Ви можете згадати і про те, як Спаситель уже допоміг вам у житті).

Запропонуйте кільком студентам поділитися тим, що вони дізналися про один з титулів. Один зі способів для цього — запропонувати студентам підійти до дошки, обвести колом титул, який вони вибрали, і поділитися своїми думками з класом. Ви також можете поділитися своїми думками.

Після цього попросіть студентів поглянути на обидві половини дошки й встановити конкретні зв’язки між проблемами, з якими вони стикаються, і титулом Спасителя, який вказує на Його здатність допомагати.

Довіра до Господа

На жаль, цар Ахаз і багато хто з народу Юдеї вирішили не повірити Ісаї і не довірилися Господу, щоб Той захистив їх. На народ напали, багато хто був захоплений і поневолений. (Див. 2 Царів 16; 2 Хронік 28). Цар Єзекія, на відміну від свого батька, вирішив довіритися Господу і прислухатися до поради Ісаї. Тому Господь захистив людей в Єрусалимі, пославши ангела, щоб знищити військо нападників. (Див. 2 Царів 19:15–20, 32–35).

Подумайте про те, що ви дізналися про Ісуса Христа і відчули до Нього на цьому уроці. У своєму щоденнику для навчання запишіть, як ви можете збільшити свою довіру до Нього. Ви можете вказати конкретний титул або Його роль і те, яким чином ви хотіли б більше довіряти Йому в цій ролі.

Роздрукувати