Семінарія
Оцініть підсумки навчання 3: 2 Нефій 26 – Кн. Якова 7


“Оцініть підсумки навчання 3: 2 Нефій 26 – Кн. Якова 7”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Оцініть підсумки навчання 3”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Оцініть підсумки навчання 3

2 Нефій 26 – Кн. Якова 7

Зображення
молода жінка пише в зошиті

Мета цього уроку — допомогти вам побачити, як ви зросли чи змінилися за час вивчення 2 Нефій 26Кн. Якова 7.

Мотивуйте студентів до навчання. Заохочуйте студентів виявляти свою волю брати участь у процесі навчання. Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Студент, який виявляє свободу волі й діє відповідно до правильних принципів, відкриває своє серце для Святого Духа і запрошує Його вчення, силу свідчити і стверджуюче свідчення” (“Прагніть навчатися через віру”, Ліягона, вер. 2007, с. 64).

Підготовка студентів: запропонуйте студентам поміркувати, як вони виросли духовно завдяки вивченню Книги Мормона за останні чотири тижні. Можна запропонувати їм переглянути свої щоденники для навчання та визначити конкретні вчення, які вони застосовували, або вірші, які були для них особливо значущими.

Можливі навчальні завдання

З кожним днем ставати трохи кращими

Цей урок можна почати з обговорення цілей та цінності самооцінки. Студенти можуть поділитися конкретними вченнями з Книги Мормона, які вони застосували у своєму житті, або віршами з Книги Мормона, які були для них особливо значущими.

Президент Лоренцо Сноу (1814–1901), п’ятий Президент Церкви, навчав:

“Не очікуйте, що станете досконалими відразу. Якщо ви цього очікуєте, то розчаруєтеся. Будьте кращими сьогодні, ніж ви були вчора, і будьте кращими завтра, ніж ви є сьогодні. Не давайте спокусам, які, можливо, певною мірою долають вас сьогодні, здолати вас завтра. І так продовжуйте день у день ставати потрошку кращими; і не дозволяйте, щоб ваше життя проходило без того, щоб ви не чинили добрих справ як для інших, так і для себе” (Учення Президентів Церкви: Лоренцо Сноу [2012], с. 108).

  • Як дізнатися, чи стали ви сьогодні кращими, ніж були вчора?

  • Як Небесний Батько та Ісус Христос можуть допомогти вам у ваших зусиллях стати завтра кращими, ніж ви були сьогодні?

Цей урок допоможе вам замислитися над своїм зростанням як учня/учениці Ісуса Христа, зокрема над вашою здатністю пояснювати доктрину, про яку ви дізнаєтеся з Писань. Подумайте, як ваше вивчення Книги Мормона допомогло вам вирости як учневі/учениці Христа. Навчаючись сьогодні, запросіть Святого Духа, щоб Він допоміг вам побачити, як ваше вивчення Книги Мормона впливає на вашу здатність жити за євангелією Ісуса Христа й ділитися нею.

Можливо, під час вивчення розділів 2 Нефій 26Кн. Якова 7 у класі наголошувалося на інших істинах, а не на вказаних у наведених далі завданнях. Ви вільні вибирати, які завдання найкраще відповідають потребам вашого класу, або пристосувати їх так, щоб вони містили істини, визначені вашими студентами.

Мета завдань А і Б — дати студентам можливість пояснити доктрину, що вивчалася на попередніх уроках. Можливо, доведеться виконати лише одне з них, щоб виділити час для завдань В або Г.

Завдання А: поясніть доктрину Ісуса Христа

У цьому завданні студентам буде необхідно переглянути кілька віршів з Писань. Будьте чуйними до студентів, яким може бути важко читати чи розуміти Писання. Ви можете розділити студентів на пари чи групи та допомогти їм визначити принципи й обряди доктрини Христа. Серед них віра в Ісуса Христа, покаяння, хрищення для відпущення гріхів, отримання дару Святого Духу і витерпіти до кінця.

Нефій навчав, що саме нам потрібно робити, щоб отримати вічне життя. Ці принципи й обряди називаються доктриною Христа (див. 2 Нефій 31:2, 21). Доктрина Христа—“це … шлях; і нема ніякого іншого шляху чи імені під небесами, якими людина може бути спасенною в царстві Бога” (2 Нефій 31:21). Прогляньте 2 Нефій 31:10–12, 17, 20–21 і знайдіть принципи й обряди, які є частиною доктрини Христа.

Попросіть студентів відповісти на наведені далі запитання разом зі своєю групою або записати свої відповіді в щоденниках для навчання.

  • Як ви могли б пояснити доктрину Христа комусь іншому, використовуючи те, що Нефій записав у 2 Нефій 31?

  • Як доктрина Христа допомагає нам покладатися на Нього в нашому спасінні?

  • Які благословення ви одержали, дотримуючись доктрини Христа?

Завдання Б: поясніть роль Книги Мормона у відновленні євангелії Ісуса Христа

Ви можете представити наведену далі навчальну ситуацію як рольову гру, де ви є президентом кола, а студенти відповідають як Лука. Якщо ви будете розігравати цю ситуацію, поставте додаткові запитання, які допоможуть студентам свідчити про Книгу Мормона, яка порівняна з Біблією і свідчить про її істинність (див. 1 Нефій 13:40–42; 2 Нефій 3:11–12), про неї як ознаку Відновлення (див. 2 Нефій 27; 29:1–10) і як про “ключовий камінь нашої релігії” (вступ до Книги Мормона).

Обміркуйте таку навчальну ситуацію:

Лука готується стати місіонером повного дня. Президент його колу надіслав йому таке повідомлення за тиждень до співбесіди:

“Лука, я буду дуже радий зустрітися з тобою. Готуючись до нашої зустрічі, будь ласка, підготуйся за допомогою Книги Мормона відповісти на таке запитання: “Яка роль Книги Мормона у Відновленні євангелії Ісуса Христа?” (див. 2 Нефій 3:11–12; 2 Нефій 27:25–26; 2 Нефій 29:7–11)”.

  • Чим Лука міг би поділитися з Книги Мормона про її роль у Відновленні євангелії Ісуса Христа?

Завдання В: чинити опір дияволу з вірою в Ісуса Христа

Якщо студентам не було запропоновано скласти план під час уроку “2 Нефій 28:1–26”, цю частину необхідно буде відповідним чином адаптувати. Наприклад, ви можете допомогти студентам скласти план або обговорити стратегії, як протидіяти зусиллям Сатани.

У 2 Нефій 28:20–22 Нефій навчав про стратегії, які Сатана використовуватиме, щоб відвернути людей від Бога в останні дні. Серед цього: підбурення людей до гніву проти того, що є добрим, заспокоєння і заколисування їх у плотській безпечності, а також переконання людей в тому, що пекла й диявола не існує. Під час вивчення уроку “2 Нефій 28:1–26” ви, можливо, склали план, як краще захиститися від тактик Сатани. Перегляньте, що ви записали у своєму щоденнику для навчання з цього уроку.

  • Наскільки ефективно ви здійснювали свій план? Чому?

  • Як ваш план допоміг вам отримати захист Спасителя від тактик Сатани?

  • Що з того, чого ви навчилися чи що пережили, могло б допомогти вам доповнити свій план?

Подумайте, як ви можете доопрацювати ваш план. Обов’язково зверніться до Небесного Батька та Ісуса Христа, щоб Вони попередили вас про небезпеку й дали сили не піддатися зусиллям Сатани або подолати їх (див. Учення і Завіти 10:5).

Завдання Г: участь у збиранні Ізраїля

І Нефій, і Яків виявляли великий інтерес до збирання Ізраїля. Можливо, частково це було тому, що Господь показав Нефію, що станеться з їхнім потомством (див. 1 Нефій 12–13).

Можливо, вас запросили взяти участь у збиранні Ізраїля у рамках вивчення вами 1 Нефій 19–22; 2 Нефій 6; або Кн. Якова 5:52–77; 6:1–13. Якщо так, перегляньте всі зобов’язання, які ви взяли на себе, чи плани, які склали, а також своє ставлення та готовність брати участь у цій роботі.

  • Що з того, що ви дізналися під час свого вивчення про збирання Ізраїля, є заохочувальним чи корисним?

  • Яких зусиль вам довелося докласти, яких ви не докладали до того? Чи вам це вдалося? Чому так або чому ні?

  • Як ви відчули, що Спаситель скеровував або зміцнював вас, коли ви брали участь у Його роботі?

  • Які благословення ви отримали, беручи участь у цій роботі?

Роздрукувати