Семінарія
3 Нефій 8–10: голос Спасителя в темряві


“3 Нефій 8–10: голос Спасителя в темряві”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“3 Нефій 8–10”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

3 Нефій 8–10

Голос Спасителя в темряві

Зображення
сім’я з незрячою дівчинкою, яка вперше за три дні темряви, що настала після розп’яття Ісуса Христа, відчула сонце

В Америці надзвичайна розруха й темрява ознаменували розп’яття Спасителя. В якийсь момент упродовж трьох днів непроглядної темряви Ісус Христос звернувся до людей. Як тоді, так і зараз, стихійні лиха, страждання й випробування можуть стати можливістю дізнатися про Ісуса Христа й навернутися до Нього. На цьому уроці ви дізнаєтеся про риси характеру Ісуса Христа, що допоможе вам відчути більшу любов і довіру до Нього.

Заохочуйте студентів зосереджуватися на Ісусі Христі. Допоможіть студентам зосередити вивчення євангелії на Ісусі Христі, щоб Святий Дух зміцнив їхнє розуміння й вдячність за Нього. Один із способів зробити це — ставити запитання, які допоможуть студентам шукати докази Його сили, милосердя й спокутної місії.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам прочитати 3 Нефій 8, уявляючи, що вони б відчували, якби були присутніми під час цих подій.

Можливі навчальні завдання

“Велика буря”

Зображення
торнадо, що рухається полем
Зображення
гроза з блискавками
Зображення
ураганний дощ і вітер, що накрив місто

Запитайте студентів, чи потрапляв хтось із них у страшну сильну бурю або, можливо, певним студентам довелося пережити інший вид стихійного лиха. Запросіть одного-двох студентів розповісти про те, що вони пережили. Ви також можете поділитися власним досвідом.

Після розп’яття Ісуса Христа в Єрусалимі Америкою пройшли жахливі буря й землетрус, які спричинили великі руйнування. Ці події стали здійсненням пророцтв Самуїла Ламанійця про ознаки смерті Спасителя (див. Геламан 14:20–27).

Щоб довідатися про подробиці цих руйнівних подій, прочитайте 3 Нефій 8:5–22. Ви також можете переглянути відео “Jesus Christ Appears in the Ancient Americas (Ісус Христос являється в давній Америці)” з часового коду 0:00 до 3:19. Це відео доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • Про що ви б думали або що відчували б, якби пережили подібні події?

Протягом років, що передували цьому знищенню, більшість нефійців відвернулися від Господа й виганяли пророків, яких Бог посилав до них проповідувати (див. 3 Нефій 7:7–8, 14, 21).

Прочитайте 3 Нефій 8:23–25 і знайдіть реакцію тих, хто вижив, на ці руйнівні події.

  • Якими словами ви б описали їхні почуття?

Істини про Ісуса Христа

Коли люди горювали в темряві, вони почули голос Ісуса Христа, який промовляв до них. Він назвав багато міст і пояснив, що ці міста й люди були знищені через їхню злочестивість. Потім Він навчив людей багатьох важливих істин про Себе.

Крім зазначеного в наступному абзаці списку, який мають скласти студенти, ви також можете створити список, який можна буде вивісити на видному місці в класі під час вивчення книги 3 Нефій. Використайте велику дошку для оголошень або аркуш паперу, на якому можна написати заголовок, виділений курсивом у наступному абзаці. Навколо цього заголовку записуйте те, що студенти дізналися про Ісуса Христа під час цього й наступних уроків.

Щоб допомогти собі упорядкувати ці істини, напишіть у своєму щоденнику для навчання заголовок: Знайдене про Ісуса Христа в книзі 3 Нефій. Ви можете залишити у своєму щоденнику для навчання кілька сторінок, щоб під час вивчення служіння Спасителя серед нефійців упродовж наступних кількох тижнів записувати на них істини під цим заголовком.

Переконайтеся, що ви дали студентам достатньо часу, і вони зможуть осмислено вивчити слова Спасителя, які містяться в зазначених далі віршах. Можливо, корисно буде ввімкнути благоговійну інструментальну музику й дати їм змогу навчатися самостійно.

Ви також можете розділити студентів на невеликі групи й доручити кожній із них вивчити й обговорити один із таких уривків із Писань: 3 Нефій 9:13–18; 3 Нефій 9:19–22; 3 Нефій 10:4–7 і 3 Нефій 10:8–12. Членам кожної групи можна запропонувати поділитися тим, що вони дізналися про Ісуса Христа з вивчених віршів.

Прочитайте 3 Нефій 9:13–22 і 10:4–12 і знайдіть те, чого Ісус Христос навчав цих людей про Себе. Додайте ці істини під заголовком у своєму щоденнику для навчання.

Дайте студентам достатньо часу для вивчення, а потім обговоріть те, про що вони дізналися. Дайте декільком студентам можливість поділитися своїми думками й почуттями про Ісуса Христа. Використайте запитання, подібні до наведених нижче, щоб допомогти скерувати обговорення.

  • Що з того, чого Спаситель навчав про Себе, було особливо важливим для вас? Чому?

    Студенти можуть визначити багато істин про Ісуса Христа. Можливо, ви захочете, щоб студенти звернули увагу на такі істини: рука милості Ісуса Христа простерта до нас (3 Нефій 9:14); Ісус Христос — це світло і життя світу (3 Нефій 9:18); Ісус Христос просить нас, щоб ми принесли Йому скрушене серце і упокорений дух (3 Нефій 9:20); Ісус Христос бажає зібрати і захистити нас (3 Нефій 10:4–7).

    Ви можете написати ці істини на дошці. Попросіть студентів знайти в Писаннях інші історії, у яких Ісус Христос підтверджує одну або кілька істин, які вони визначили про Нього.

    Щоб отримати ідеї про те, як приділити більше часу вивченню деяких конкретних вчень Спасителя з цих віршів, див. розділ “Додаткові навчальні завдання”.

  • Які з істин, що ви дізналися про Ісуса Христа, можуть вплинути на вашу любов і довіру до Нього?

  • У яких ситуаціях, з якими ви вже стикалися чи можете стикнутися, буде важливо згадати про одну або кілька з цих істин?

Свідчіть про істини, які ви сьогодні обговорювали. Заохочуйте студентів продовжувати шукати важливі істини про Ісуса Христа, вивчаючи Його служіння серед нефійців.

Роздрукувати