Семінарія
Опанування доктрини: 3 Нефій 11:10–11 — “Я перетерпів волю Батька в усьому від початку”


“Опанування доктрини: 3 Нефій 11:10–11 — “Я перетерпів волю Батька в усьому від початку”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Опанування доктрини: 3 Нефій 11:10–11”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Опанування доктрини. 3 Нефій 11:10–11

“Я перетерпів волю Батька в усьому від початку”

Зображення
Христос звертається до нефійців

Вивчаючи 3 Нефій 11, ви дізналися про те, як Ісус Христос з’явився перед нефійцями. Він сказав їм, що виконав волю Небесного Батька, взявши на Себе гріхи світу. Цей урок може допомогти вам запам’ятати доктринальний уривок для опанування та ключову фразу з Писань для 3 Нефій 11:10–11, пояснити вчення та застосувати принципи набуття духовного знання в реальних життєвих ситуаціях.

Давайте студентам можливості ділитися свідченням. Переконайтеся, що студенти розуміють, що свідчення не обов’язково має починатися з певних слів або що ним можна ділитися лише у формальній обстановці. Допоможіть їм усвідомити, що вони свідчать, коли діляться простими, щирими висловлюваннями того, що вони вірять є істинним.

Підготовка студентів: попросіть студентів запитати когось із членів сім’ї або церковного провідника, чому вони вирішили йти за Ісусом Христом.

Можливі навчальні завдання

Цей урок із вивчення доктринального уривка для опанування слід проводити після “3 Нефій 11:1–11”, який є контекстуальним уроком для вивчення доктринального уривка для опанування 3 Нефій 11:10–11. Якщо цей урок із вивчення доктринального уривка для опанування потрібно перенести на інший тиждень, обов’язково проведіть також і відповідний йому контекстуальний урок протягом того самого тижня.

Запам’ятати й пояснити

Ключова фраза з Писань для 3 Нефій 11:10–11 — “Я перетерпів волю Батька в усьому від початку”. Ви можете позначити цю частину вірша 11 так, щоб вона відрізнялася від решти вірша.

Допоможіть студентам запам’ятати посилання на Писання та ключову фразу з Писань для 3 Нефій 11:10–11. Один із варіантів зробити це — показати наведені далі зображення, на яких Ісус Христос виконує волю Батька, взявши на Себе наші гріхи.

Запропонуйте студентам повторити посилання на Писання та ключову фразу з Писань кілька разів. Коли студенти запам’ятовуватимуть інформацію, заохочуйте їх дивитися не лише на слова, але й на зображення. Запропонуйте їм поміркувати над значенням слів Спасителя, які вони запам’ятовують.

Зображення
Христос у Гефсиманії та Христос на хресті

На попередньому уроці ви обговорювали істину з 3 Нефій 11:11 про те, що Ісус Христос виконав волю Батька, взявши на Себе гріхи світу.

Уявіть, що хтось, хто мало знає про Ісуса Христа, просить вас навчити його того, що ви знаєте про Нього.

  • Використовуючи твердження істини й ключову фразу з Писань, як би ви пояснили, що Ісус Христос зробив для нас і чому це важливо?

Застосування на практиці

Коротко повторіть принципи набуття духовного знання з абзаців 5–12 розділу “Набуття духовного знання” посібника Опанування доктрини. Базовий документ (2023).

Дайте студентам змогу продемонструвати своє розуміння принципів набуття духовного знання. Один із варіантів зробити це — зазначити три принципи на дошці й запропонувати кільком студентам написати або пояснити ці принципи одним реченням.

Зазначена нижче навчальна ситуація може допомогти студентам попрактикуватися у застосуванні принципів набуття духовного знання й вчення, що міститься в 3 Нефій 11:10–11. Розмістіть цю навчальну ситуацію в доступному місці, щоб студенти могли посилатися на неї протягом решти уроку.

Діана почала проводити більше часу з новою компанією друзів. Ці друзі не йдуть за Ісусом Христом, але вона помічає, що вони виглядають щасливими, не визнаючи Бога у своєму житті. Діану навчали вірити в Ісуса Христа й іти за Ним. Вона завжди пов’язувала щастя з послухом Ісусу Христу, але починає замислюватися над тим, наскільки насправді важливо йти за Ним.

Принципи набуття духовного знання можуть бути корисними в ситуації, подібній до ситуації Діани.

Розглядати поняття й запитання з погляду на вічну перспективу

Щоб зрозуміти, як Діана могла розглянути свою проблему з погляду на вічну перспективу, скопіюйте у свої щоденники для навчання наведену далі таблицю. Потім заповніть її, вказавши всі причини і наслідки, які ви можете придумати для обох стовпчиків. Не забудьте додати ідеї з 3 Нефій 11:10–11, коли заповнюватимете стовпець праворуч.

Студенти можуть працювати в невеликих групах, щоб заповнити наведену далі таблицю, або ж ви можете заповнювати її всім класом.

Допомагайте студентам відчувати себе в безпеці, висловлюючи свої думки. Якщо студентам потрібна допомога в заповненні таблиці, ви можете поставити уточнюючі запитання, наприклад, такі. З яких причин Діана може хотіти жити так, як її група нових друзів? Які наслідки такого вибору в короткостроковій і довгостроковій перспективі? Що з того, що ви знаєте про Ісуса Христа, могло б переконати їх іти за Ним? Які благословення може отримати Діана, вирішивши йти за Ісусом Христом?

Йти за іншими

Йти за Ісусом Христом

Причини:

Йти за іншими

Йти за Ісусом Христом

Наслідки:

Йти за іншими

Йти за Ісусом Христом

Після того, як студенти заповнять цю таблицю, запросіть їх поділитися тим, про що вони дізналися. Для обговорення можна використати наведене далі запитання:

  • Наскільки корисно було поміркувати про варіанти вибору Діани таким чином?

    Запропоновані далі запитання допоможуть студентам побачити, як інші принципи набуття духовного знання можуть стати в пригоді в ситуації Діани.

  • Які божественно призначені джерела, крім 3 Нефій 11:10–11, можуть допомогти Діані зрозуміти важливість слідування за Ісусом Христом?

    Під час обговорення попереднього запитання студенти можуть додати свої нові думки у відповідну частину другого стовпця своїх таблиць. Якщо студентам потрібна допомога в пошуку відповідних божественно призначених джерел, ви можете спрямувати їх до таких уривків з Писань: Іван 14:6; Дії 4:12 і 2 Нефій 25:20.

  • Що може зробити Діана, щоб зміцнити свою віру в Ісуса Христа й стати завзятішою в рішенні йти за Ним?

Подумайте, як те, що ви дізналися сьогодні, може благословити ваше життя або життя когось із ваших знайомих. Дійте відповідно до духовних спонукань, які ви могли отримати під час уроку.

Перевірка опанування доктрини

Під час наступного уроку покажіть одне або два зображення явлення Ісуса Христа нефійцям. Попросіть студентів прочитати посилання на доктринальний уривок для опанування й ключову фразу з Писань, пов’язані з цим зображенням. Якщо студентам потрібна допомога, напишіть на дошці деякі фрази, які допоможуть їм згадати інформацію. Наприклад, ви можете написати 3 _______ 11:10– ____: “Я _______________ волю _____________ в _____ від ________________”.

Роздрукувати