Семінарія
3 Нефій 11:18–41: Ісус Христос проголошує Своє вчення


“3 Нефій 11:18–41: Ісус Христос проголошує Своє вчення”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“3 Нефій 11:18–41”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

3 Нефій 11:18–41

Ісус Христос проголошує Своє вчення

Зображення
Христос навчає в Америці

Чи замислювалися ви коли-небудь над тим, якими істинами місіонери діляться з тими, кого навчають? Одне з найважливіших їхніх послань стосується того, що ми повинні робити, щоб отримати благословення вічного життя. Це послання іноді називають вченням Христа (див. 2 Нефій 31:21). Спаситель навчав цього вчення нефійців невдовзі після того, як явився їм у храмі. Цей урок допоможе вам краще зрозуміти й пояснити вчення Ісуса Христа.

Заохочуйте студентів готуватися до навчання. Коли студенти готуються до навчання, вони готують свої серця до прийняття Святого Духа. Студенти можуть готуватися до уроку, читаючи уривок із Писань, роздумуючи над запитанням або розмірковуючи про досвід, яким вони хочуть поділитися. Запропонуйте студентам підготуватися, а потім створіть для них можливості побачити, як їхня підготовка впливає на навчання.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам ознайомитися з вченням Христа до початку уроку. Вони можуть опрацювати вчення Спасителя з 3 Нефій 11:31–41 або знайти матеріал, шукаючи інформацію за словосполученням “учення Христа” в додатку “Євангельська бібліотека” чи на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Можливі навчальні завдання

Навчальні завдання цього уроку зосереджені головним чином на вченні Ісуса Христа, викладеному в 3 Нефій 11:31–41. За необхідності, скористайтеся розділом “Додаткові навчальні завдання”, щоб допомогти студентам зрозуміти додаткові вчення Спасителя з 3 Нефій 11 про суперечки, а також про те, як правильно когось христити.

Стати послідовником Ісуса Христа

Ви можете запропонувати кільком студентам розіграти в ролях перед класом наведену далі навчальну ситуацію. Щоб дати змогу висловитися більшій кількості студентів, розподіліть їх на невеликі групи й попросіть по черзі ділитися своїми відповідями.

Уявіть, що ви маєте друга, який зацікавився Церквою. Ваш друг каже вам, що йому подобається те, що вже дізнався, і досвід, який він отримав. Він хоче знати, що йому слід робити далі, щоб повніше слідувати за Спасителем.

  • Що ви можете запропонувати вашому другу зробити? Чому?

“Це Моє вчення”

Невдовзі після того, як воскреслий Спаситель з’явився нефійцям у землі Щедрій, Він виклав їм Своє вчення. Це вчення, яке іноді називають “вченням Христа” (2 Нефій 31:21), допомагає нам зрозуміти, як ми можемо йти за Ісусом Христом і отримати благословення вічного життя. Сьогодні у вас буде можливість краще зрозуміти вчення Христа й пояснити його своїми словами.

Скажіть студентам, що вони матимуть змогу підготувати й провести урок про вчення Христа для невеликої групи однокласників. Покажіть наведені далі інструкції, щоб студенти могли звертатися до них під час підготовки своїх уроків.

  1. Вивчіть те, чого навчав Спаситель про Його вчення в 3 Нефій 11:31–41.

  2. За бажанням, вивчіть додаткові вчення про доктрину або євангелію Ісуса Христа, наприклад, такі як 2 Нефій 31:17–21 або 3 Нефій 27:19–22. Ви також можете виконати пошук за запитом “учення Христа” в додатку “Євангельська бібліотека” або на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  3. Підготуйте 3‒5-хвилинний урок про вчення Христа. Використовуйте наведений нижче шаблон, який допоможе вам підготувати навчальний план. Ви можете уявити, що ви місіонер і готуєте цей урок для когось, кого навчаєте. Або ви можете подумати про когось зі своїх знайомих і підготуватися, ніби маєте провести з цією людиною такий урок.

Надайте студентам копії шаблону уроку. Дайте їм достатньо часу, щоб підготувати свої уроки.

Студентам, які надто хвилюються через те, що їм треба буде навчати інших, обов’язково запропонуйте альтернативні варіанти. Можна запропонувати їм скласти план свого уроку й віддати його вам або попрацювати з партнером, який має більший досвід викладання чи кращу підготовку. Студентам буде корисно, якщо ви коротко розкажете, як підготувати невеликий урок.

План уроку: Вчення Христа

Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024) — “3 Нефій 11:18–41: Ісус Христос проголошує Своє вчення”

  1. Беручи до уваги те, що ви дізналися й вивчили, напишіть короткий огляд учення Христа.

  2. Перелічіть два-три запитання, які ви можете поставити, щоб допомогти тим, кого ви навчаєте, зрозуміти вчення Христа й глибше замислитися над ним.

  3. Поясніть, чому, на вашу думку, важливо дотримуватися цього вчення Спасителя. Якщо можливо, додайте власний досвід, який демонструє, як це вчення благословило ваше життя.

  4. Напишіть одне або два запрошення, які ви можете запропонувати тим, кого навчаєте, щодо застосування того, що вони дізналися про вчення Христа.

  5. (За бажанням) Подумайте про предмет або завдання, які допоможуть тим, кого ви навчаєте, краще зрозуміти вчення Христа.

Давши студентам достатньо часу на підготовку, надайте їм можливість провести свій урок для їхніх партнерів або для невеликих груп. Не змушуйте студентів, які надто хвилюються, проводити свій урок для інших. Ви можете запросити кількох бажаючих навчати весь клас.

Коли студенти закінчать навчати, у них, можливо, залишиться час обговорити те, чого вони навчилися. Ви можете написати на дошці таку істину: щоб увійти у Царство Боже, ми повинні дотримуватися вчення Спасителя, віруючи в Нього, каючись, охристившись, прийнявши Святого Духа й витерпівши до кінця.

Під час обговорення ви можете поставити наведені далі запитання:

  • Як ви думаєте, чому це вчення було одним із перших учень, якого Спаситель навчив нефійців?

  • Як ви вважаєте, чому ці принципи й обряди є обов’язковою умовою для успадкування Царства Божого?

  • Що ви можете зробити, щоб ці принципи й обряди стали важливішою частиною вашого життя?

Самооцінювання

Якщо залишиться час після того, як студенти проведуть свої уроки, попросіть їх поміркувати над тим, як вони можуть застосовувати вчення Христа у своєму повсякденному житті. Ви можете поділитися наведеним далі оцінюванням і дати студентам час, щоб вони могли спокійно оцінити себе:

У кінці уроку приділіть час, щоб поміркувати над тим, як ви можете застосовувати вчення Христа у своєму повсякденному житті. Запропоноване далі самооцінювання може допомогти вам визначити те, як ви зараз наслідуєте вчення Спасителя, а також те, що ви могли б покращити.

Дайте відповідь на кожне з вказаних нижче тверджень, використовуючи один із таких варіантів: “регулярно”, “іноді” або “рідко”.

  1. Я виявляю віру в Ісуса Христа, намагаючись дотримуватися заповідей і вірю, що Він може допомогти мені подолати мої труднощі.

  2. Я каюся щодня за свої помилки й прагну сили Спасителя, яка допоможе мені стати подібним/ою до Нього.

  3. Я намагаюся дотримуватися завітів хрищення й щотижня поновлюю цей завіт, гідно причащаючись.

  4. Я запрошую Святого Духа у своє життя, регулярно молячись Небесному Батькові, навчаючись і намагаючись діяти за духовними спонуканнями.

Заохочуйте студентів визначити аспект учення Спасителя, який вони могли б повніше втілити у своєму житті, а потім скласти план, як це зробити. Свідчіть про істини, які ви обговорювали. Заохочуйте студентів шукати можливості ділитися цими вченнями з іншими.

Роздрукувати