Учення і Завіти 2021
10--16 травня. Учення і Завіти 49–50: “Те, що від Бога, є світлом”


“10--16 травня. Учення і Завіти 49--50: “Те, що від Бога, є світлом”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“10--16 травня. Учення і Завіти 49--50”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2021

Зображення
ставок на світанку

10--16 травня

Учення і Завіти 49--50

“Те, що від Бога, є світлом”

Коли ви будете читати Учення і Завіти 49--50, звертайте увагу на послання або принципи, які, на вашу думку, матимуть особливе значення для дітей, яких ви навчаєте. Деякі поради є у цьому навчальному плані.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрацію, що знаходиться у навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей та разом з дітьми обговоріть, у чому Ісус Христос схожий на доброго пастиря.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Учення і Завіти 49:12--14

Я можу йти за Ісусом Христом.

Допоможіть дітям зрозуміти, що вони можуть іти за Ісусом Христом, якщо будуть вірити в Нього, каятися, охристяться й отримають Святого Духа.

Вправи на вибір

  • Покажіть чотири паперові сліди і чотири ілюстрації, які символізують віру в Ісуса Христа, покаяння, хрищення та отримання Святого Духа. Читаючи Учення і Завіти 49:12--14, попросіть дітей вказувати на відповідну ілюстрацію, коли в цих віршах згадується кожен із наведених принципів. Нехай діти допоможуть вам викласти сліди на підлогу, а поруч з ними---ілюстрації, і запропонуйте дітям по черзі пройтися по цих слідах. Свідчіть, що коли ми дотримуємося принципів, представлених на цих ілюстраціях, ми йдемо за Ісусом Христом.

  • За допомогою творчої сторінки цього тижня зробіть ляльки, які надіваються на пальці, що допоможуть дітям дізнатися, як вони можуть іти за Ісусом Христом завдяки вірі, покаянню, хрищенню й отриманню дару Святого Духа.

Учення і Завіти 50:23--25

Моє духовне світло може яскравішати і яскравішати.

Дітям молодшого віку може бути важко розуміти такі абстрактні поняття, як істина і дух, але якщо порівняти ці поняття зі світлом, як зробив це Господь в Ученні і Завітах 50:23--25, тоді дітям буде легше їх зрозуміти.

Вправи на вибір

  • Покажіть на прикладі, як наше духовне світло може ставати все яскравішим. Можна показати зображення предметів, які випромінюють світло (наприклад, свічка, лампочка або сонце), і попросити дітей поставити їх в порядку зростання яскравості світла. Або запропонуйте дітям уявити себе вогниками, світло яких стає все більш яскравішим: спочатку вони стоять зігнутими, а потім поступово випростовуються і розставляють руки в сторони. Допоможіть їм поміркувати про хороші справи, які вони можуть робити, аби їхнє духовне світло сяяло яскравіше.

  • Заспівайте з дітьми пісню про їхнє духовне світло, зокрема “Сяйте” (Збірник дитячих пісень, с. 96). Свідчіть про те, як Небесний Батько допоміг вашому світлу сяяти яскравіше. Розкажіть дітям про світло, яке ви бачите в них.

Учення і Завіти 50:41--44

Ісус Христос любить мене.

Ісус Христос---Добрий пастир. Ми---Його вівці, і Він любить кожного з нас. Що допоможе дітям, яких ви навчаєте, відчувати Його любов до них?

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію, на якій зображено Ісуса Христа з дітьми (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №№47,84 або 116), і запитайте дітей, звідки вони знають, що Ісус любить дітей. Розкажіть, звідки ви знаєте, що Ісус любить вас і кожного з дітей у класі.

  • Зробіть паперових овець, напишіть на них імена дітей класу і сховайте їх у різних куточках кімнати. Покажіть зображення Спасителя і прочитайте Учення і Завіти 50:41--42. Допоможіть дітям зрозуміти, що в цих віршах говориться про те, які почуття має до них Ісус Христос. Нехай вони знайдуть захованих по класу овечок і прикріплять їх до дошки поруч із зображенням Ісуса, щоб “ніхто з [них] … не загуби[вся]” (вірш 42).

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Учення і Завіти 49:12--14

Я можу йти за Ісусом Христом.

Господь потребує, щоб усі ми навчали інших людей, що вони можуть прийти до Нього завдяки вірі, покаянню, хрищенню та отриманню дару Святого Духа.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям порівняти написане в Ученні і Завітах 49: 12--14 з тим, чого Петро навчав у Діях 2:38, та з четвертим уложенням віри. Що вони бачать схожого? Чому ці істини важливі?

  • Запропонуйте дітям попрацювати в парах і уявити, що один з них бажає дізнатися, як іти за Ісусом Христом. Інша дитина в парі може навчати його або її за допомогою сказаного в Ученні і Завітах 49:12--14.

Учення і Завіти 49:15–17

Шлюб між чоловіком і жінкою є важливою частиною Божого плану.

Діти, яких ви навчаєте, можуть стикатися з плутаниною, яка існує у світі стосовно шлюбу. Написане в Ученні і Завітах 49:15--17 може допомогти їм зрозуміти ставлення Господа до шлюбу.

Вправи на вибір

  • Поясніть, що шейкери були групою людей, які вірили, що не слід укладати шлюб (див. заголовок до розділу Учення і Завіти 49). Запропонуйте дітям знайти слова, сказані Господом про шлюб в Ученні і Завітах 49:15--17.

  • Допоможіть дітям зрозуміти значення фрази “шлюб призначено від Бога”. Запропонуйте їм попрацювати в парах і порівняти Учення і Завіти 49:15–17 з першими трьома абзацами документа “Сім’я: Проголошення світові”. Чому шлюб такий важливий для Небесного Батька?

  • Заспівайте разом другий куплет пісні “Може сім’я святих жити вічно” (Збірник дитячих пісень, с. 98) або іншу пісню про сім’ї. Скеруйте дітей у міркуваннях про те, як вони можуть підготуватися, щоб одного дня укласти шлюб у храмі і мати вічну сім’ю.

    Зображення
    пара біля храму

    Шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом.

Учення і Завіти 50:40-–46

Ісус Христос---Добрий пастир.

В Ученні і Завітах 50:40--46 міститься образна аналогія, яка може допомогти дітям, яких ви навчаєте, зрозуміти, що відчуває до них Спаситель.

Вправи на вибір

  • Підготуйте гру на відповідність, використовуючи фрази з Учення і Завітів 50:40--46. Наприклад, на одній з карток ви можете написати “Не бійтеся, малі діти”, і це буде поєднуватися з іншою карткою, де буде написано “бо ви Мої” (вірш 41). Прочитайте разом Учення і Завіти 50:40--46. Потім перемішайте картки на підлозі, на столі або на дошці і попросіть дітей правильно поєднати фрази. Що з цих фраз ми дізнаємося про Ісуса Христа?

  • Щоб допомогти дітям зрозуміти, в чому Спаситель схожий на доброго пастиря, попросіть їх прочитати разом Учення і Завіти 50:40--46. Потім покажіть відео (доступне англійською мовою) “Jesus Declares the Parable of the Lost Sheep (Ісус розповідає притчу про загублену вівцю)” (ChurchofJesusChrist.org) і попросіть їх знайти у цьому відео те, що нагадує їм зміст прочитаних віршів. Як Ісус рятує нас? Як ми можемо бути добрими пастирями для інших?

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Для кожної дитини підготуйте маленький аркуш паперу з такими словами: Спитайте мене про . На місці пропуску нехай діти допишуть щось із того, про що вони дізналися на уроці (допоможіть, якщо необхідно), і прикріпіть цю нотатку до їхнього одягу, щоб вдома ініціювати обговорення.

Як покращити наше навчання

Пристосовуйте вправи до віку дітей, яких навчаєте. Підростаючи, діти братимуть більше участі в уроці. У них буде більше досвіду, і їм буде легше висловлювати свої думки. Якщо ви навчаєте дітей молодшого віку, вам, можливо, потрібно буде робити більше пояснень, ніж дітям старшого віку. Завжди давайте дітям можливість самостійно брати участь в уроці і при потребі допомагайте їм.

Роздрукувати