Учення і Завіти 2021
24--30 травня. Учення і Завіти 58–59: “Завзято займатися доброю справою”


“24--30 травня. Учення і Завіти 58--59: “Завзято займатися доброю справою”, За Мною йдіть---для Початкового товариства. Учення і Завіти. 2021 (2020)

“24--30 травня. Учення і Завіти 58--59”, За Мною йдіть—для Початкового товариства

Зображення
вулиця в Індепенденсі, шт. Міссурі

Індепенденс, шт. Міссурі, художник Ел Раундс

24--30 травня

Учення і Завіти 58--59

“Завзято займатися доброю справою”

Коли ви будете читати Учення і Завіти 58--59, записуйте отримані вами духовні враження. Ці враження, отримані вами під час особистого вивчення доктрини, можуть допомогти у плануванні того, як навчати цій доктрині дітей. Ідеї можна знайти також і в навчальному плані до цього уроку в посібнику За Мною йдіть—для окремих людей і сімей або в церковних журналах.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Запропонуйте кільком дітям розповісти про те, як саме вони навчалися з Писань протягом тижня.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Учення і Завіти 58:27--28

Небесний Батько дав мені силу, завдяки якій я можу вибирати.

Допоможіть дітям дізнатися, що Небесний Батько хоче, аби ми приймали правильні рішення, які принесуть щастя в наше життя і життя інших людей.

Вправи на вибір

  • Прочитайте фрази з Учення і Завітів 58:27--28, щоб допомогти дітям зрозуміти, що вони можуть робити добро за власним вибором. Розмістіть зображення щасливого обличчя в одному кінці класу, а сумного---в іншому. Що ми відчуваємо, коли вибираємо робити те, що є добрим? Опишіть кілька ситуацій та поясніть, який вибір буде гарним або поганим щодо кожної з них. Після описання кожної ситуації і варіанту вибору попросіть дітей ставати поруч зі щасливим обличчям, якщо вибір гарний, і ставати поруч із сумним обличчям, якщо поганий.

  • Покажіть дітям коробку з великою кількістю кольорових олівців. Покажіть їм другу коробку лише з одним олівцем. Запитайте дітей, якою б з цих коробок вони хотіли б користуватися. Чому? Поясніть, що можливість вибирати---це благословення від Небесного Батька. Свідчіть, що Небесний Батько та Ісус Христос люблять нас і бажають, аби ми приймали вірні рішення.

  • Розкажіть дітям про ситуацію, коли ви зробили правильний вибір, і опишіть, які у вас були почуття після цього? Запропонуйте дітям зробити малюнок до вашої або до власної історії. Потім нехай вони покажуть свої малюнки класу і розкажуть, про що вони дізналися з цієї історії.

Учення і Завіти 59:7

Небесний Батько хоче, щоб я був/ла вдячним/ною.

Як ви можете допомогти дітям зрозуміти важливість вдячності Небесному Батькові за свої благословення?

Вправи на вибір

  • Розкажіть дітям про те, за що ви вдячні, і попросіть їх сказати, за що вдячні вони. Прочитайте Учення і Завіти 59:7 і допоможіть дітям подумати про те, як саме вони можуть дякувати Небесному Батькові за свої благословення. Яке предметне нагадування вони можуть зробити, щоб забрати додому і пам’ятати про те, щоб дякувати Небесному Батькові за свої благословення?

  • Заспівайте разом пісню про вдячність, наприклад, “Хвала Тобі, Господь” (Збірник дитячих пісень, с. 18). Запропонуйте дітям замінити слова в пісні на інші варіанти того, за що вони вдячні.

  • Нехай діти намалюють те, за що вони вдячні.

Учення і Завіти 59:9--12

Субота---день Господній.

Якщо ви поділитеся радістю, яку отримали, дотримуючись святості Суботнього дня, то зможете допомогти дітям сприймати Суботу як день поклоніння Господу.

Вправи на вибір

  • Принесіть ілюстрації або предмети, що відображають гарні справи, якими ми можемо займатися в неділю для того, щоб поклонятися Господу і знаходити радість. Деякі ідеї можна знайти в Ученні і Завітах 59:9–12, а також у розділі “Дотримання Субботнього дня” (Заради зміцнення молоді, сс. 30–31). Наприклад, показати обряд причастя можна за допомогою ілюстрації 108 в Альбомі “Євангелія в мистецтві” або стаканчика для причастя і шматочка хліба. Як вони допомагають нам наближатися до Небесного Батька та Ісуса Христа в Суботній день?

  • Виконайте з дітьми завдання творчої сторінки цього тижня, збагативши їх ідеями того, як зробити Суботу святим днем.

    Зображення
    хліб і стаканчики для причастя

    Прийняття причастя допомагає нам шанувати Суботній день.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Учення і Завіти 58:27--28

Свобода волі---це сила, завдяки якій ми можемо вибирати.

Бог дав нам силу, завдяки якій ми можемо вибирати і “вершити багато праведності” (вірш 27). Як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, зрозуміти, що, незважаючи на злочестивість, яка є у світі, “в них [є] сила” “творити добро”? (Вірш 28).

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям аркуш паперу, з одного боку якого написано слово вибір, а з іншого---наслідок. Поясніть, що вибір має наслідки або результати, які природно йдуть за діями. Запропонуйте дитині підняти цей аркуш паперу з підлоги, щоб продемонструвати, що, піднімаючи його, ми робимо вибір і отримуємо наслідок цього вибору. Попросіть когось одного з дітей прочитати Учення і Завіти 58:27--28. Який вибір ми можемо робити, щоб “вершити багато праведності” або щоб отримати гарні наслідки? (Вірш 27). Коли в нашому житті ми робили правильний вибір, наслідки якого були благословенням для інших?

  • На смужках паперу напишіть фрази з Учення і Завітів 58:27--28 і роздайте по одній кожній дитині. Попросіть їх подумки прочитати ці вірші й обміркувати значення даної їм фрази. Запропонуйте дітям сісти в тому порядку, в якому зустрічаються дані їм фрази з віршів 27--28, і розповісти одне одному те, про що вони дізналися. Яким є послання Господа до нас у цих віршах?

  • Заспівайте пісню про вибір, зокрема “Вибирай істину” (Гімни, №143). Поставте запитання, які допоможуть дітям обміркувати слова пісні, а саме: Хто вам допомагає і скеровує у прийнятті правильних рішень? Хто намагається змусити вас зробити неправильний вибір? Що ви відчуваєте, вибираючи правильно?

Учення і Завіти 59:9--16

Субота---день Господній.

Господь сказав, що коли ми дотримуємося святості Суботнього дня, це допомагає нам “утримувати себе незаплямовани[ми] від світу” (Учення і Завіти 59:9). Як ви можете допомогти дітям, яких навчаєте, шанувати Суботній день і зробити його ознакою своєї любові до Небесного Батька та Ісуса Христа?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати в парах Учення і Завіти 59:9--16 і попросіть кожну пару записати те, що вони дізналися про Суботній день з кожного вірша. Через кілька хвилин попросіть кожну пару поділитися з класом тим, що вони записали. Що тепер ми будемо робити по-іншому в Суботній день завдяки отриманим знанням?

  • Підготуйте просту гру на відповідність, коли діти поєднують фрази, написані в Ученні і Завітах 59:9--16, з відповідними віршами. Виберіть фрази, в яких говориться про те, що Господь хоче, аби ми робили в Суботній день. Обговоріть, що в цих фразах говориться про Господній день і те, як ми можемо наближатися до Нього.

  • Суботній день---це “Господній день” (Учення і Завіти 59:12), день, коли ми поклоняємося Господу і показуємо, що пам’ятаємо про велич Його справ (див. Путівник по Писаннях, “Суботній день”). Допоможіть дітям поміркувати про ці справи, пропонуючи прочитати наведені далі уривки з Писань і показуючи їм відповідні ілюстрації: Буття 2:1–3 (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №3); Іван 20:1–19 (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, №59). Які ще могутні справи Господа ми можемо згадувати в Суботній день? Що ще ми дізнаємося про Суботній день з Учення і Завітів 59:9--16?

Зображення
піктограма “Вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям поділитися зі своєю сім’єю ідеями того, що вони можуть робити, аби дотримуватися святості Суботнього дня.

Як покращити наше навчання

Формуйте в дітях впевненість у своїх силах. Деякі діти можуть не відчувати себе здатними вивчати євангелію самостійно. Пообіцяйте їм, що Святий Дух допомагатиме їм у навчанні.

Роздрукувати