Новий Завіт 2023
27 березня–2 квітня. Maтвій 14; Maрк 6; Іван 5–6: “Не лякайтесь!”


“27 березня–2 квітня. Maтвій 14; Maрк 6; Іван 5–6: “Не лякайтесь!”, За Мною йдіть—для Недільної школи. Новий Завіт. 2023 (2022)

“27 березня–2 квітня. Maтвій 14; Maрк 6; Іван 5–6”, За Мною йдіть—для Недільної школи. 2023

Зображення
Ісус йде з учнями, які несуть кошики з хлібом

27 березня–2 квітня

Матвій 14; Марк 6; Іван 5–6

“Не лякайтесь!”

Готуючись навчати з Матвій 14; Марк 6 та Іван 5–6, шукайте послання, які стосуються вашого класу. Роблячи це, подумайте, як допомогти членам класу отримати значимий досвід у вивченні Писань.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Один зі способів розпочати обговорення—це попросити кількох членів класу вибрати розділ з матеріалу для читання і поділитися значимим для них посланням з того розділу. Коли вони ділитимуться цим, інші члени класу можуть ставити запитання або додавати ідеї.

Зображення
піктограма “Навчання”

Навчайте доктрини

Іван 5:16–47

Ісус Христос є Улюбленим Сином Небесного Батька.

  • В Іван 5 Ісус розповів дещо про Себе, Свого Батька і Його стосунки з Батьком. Щоб допомогти членам класу знайти ці уривки, спробуйте поділити їх на групи і дайте кілька хвилин, щоб перелічити якомога більше істин, які вони можуть знайти у віршах 16–47 про характер Бога, Ісуса Христа та про Їхні стосунки. Попросіть групи по черзі прочитати істини з їхніх переліків. Як ці істини допомагають нам краще розуміти нашого Небесного Батька і Його Сина? Як ми можемо наслідувати приклад Ісуса Христа у послуху Батькові?

  • У вправі в навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей пропонується позначати всі місця, де Ісус використовував слово Батько та його варіації в Іван 5:16–47. Попросіть кількох членів класу поділитися тим, що вони дізналися, коли виконували цю вправу. Попросіть їх поділитися думками, які у них виникли стосовно Небесного Батька і Його Улюбленого Сина.

Матвій 14:15–21; Марк 6:33–44; Іван 6:5–14

Спаситель може звеличити наші скромні приношення заради досягнення Його цілей.

  • Що може допомогти членам класу визначити, яке значення особисто для них має те чудо, коли Ісус нагодував п’ять тисяч людей? Ви можете запитати, як прочитана розповідь про чудо зміцнює їхню віру у здатність Спасителя благословити їх особисто. Вони можуть розповісти про час, коли вони відчували, що Спаситель звеличив чи примножив їхні зусилля, аби допомогти їм досягти того, що здавалося неможливим. Заздалегідь до уроку ви також можете попросити членів класу принести на урок зображення або предмет, які є символом отриманого ними досвіду.

    Зображення
    хліби і риба

    Ісус дивовижним чином нагодував п’ять тисяч чоловік п’ятьма хлібами і двома рибами.

  • Які деталі в цій розповіді зміцнюють нашу віру в Спасителя? Яким чином Спаситель може нагодувати нас духовно? Коли Ісус Христос годував і підтримував нас?

Матвій 14:22–33

Ісус Христос запрошує нас відкласти наші страхи і сумніви, щоб ми могли більш повно прийти до Нього.

  • Розповідь в Матвій 14:22–33 може допомогти членам класу зміцнити їхню віру в Спасителя і їхнє бажання йти за Ним. Попросіть членів класу прочитати цю розповідь, приділяючи особливу увагу словам, сказаним Христом, Петром та іншими апостолами. Як могли слова Ісуса допомогти Петру мати віру, щоб залишити човен і йти по воді? Як настанови Ісуса заспокоїтися і не лякатись (див. вірш 27) стосуються нас сьогодні? Що ми дізнаємося від Петра про те, що значить бути учнем Ісуса Христа і довіряти Йому? Ви можете заохотити членів класу подумати про це і розповісти про випадки, коли вони, як і Петро, діяли, аби йти за Спасителем, навіть якщо результат був непевним. Попросіть їх розповісти, що вони дізналися зі свого досвіду. Як Ісус Христос приходив нам на порятунок у моменти страху чи сумніву?

Іван 6:22–71

Як учні Христа, ми повинні бути готовими повірити і прийняти істину, навіть коли це важко зробити.

  • Події в Іван 6 можуть допомогти людям отримати відповіді на їхні запитання стосовно доктрини, історії або політики Христової Церкви. Щоб допомогти членам вашого класу зрозуміти ці події, ви можете написати на дошці запитання, на кшталт наведених далі, аби вони могли відповісти на них: Чого очікували люди? (Див. вірш 26). Що Христос запропонував їм натомість? (Див. вірш 51). Що люди неправильно зрозуміли? (Див. вірші 41–42, 52). Ви також можете поставити запитання, на кшталт наведених далі, щоб допомогти членам класу застосувати цю розповідь у їхньому житті: Яким чином ми можемо вибирати йти з Христом, навіть коли маємо запитання або сумніви? (Див. вірш 66). Які доктрини, обряди чи інші “слова життя вічного” можна знайти лише у відновленій Церкві Христа? (Див. вірші 67–69). Ідеї, висловлені сучасним апостолом, див. у виступі президента М. Рассела Балларда “До кого ми підемо?”, (Ліягона, лист. 2016, сс. 90–92).

Як покращити наше навчання

Слухайте. “Вислуховування є виразом любові. … Попросіть Небесного Батька допомогти вам зрозуміти, що члени вашого класу кажуть. Коли ви дбайливо звертаєте увагу на їхні висловлені та не висловлені повідомлення, ви краще зрозумієте їхні потреби, їхні проблеми та їхні бажання” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 34).

Роздрукувати