Бібліотека
План спасіння


“План спасіння”, Теми і запитання (2023)

Зображення
людина йде берегом моря

Посібник для вивчення євангелії

План спасіння

План Небесного Батька для нашого безпечного і щасливого повернення до Нього

Ви коли-небудь замислювалися, чому ви на землі, або яка мета вашого життя? Ви іноді замислюєтеся, чому життя таке важке? Вас турбує те, що станеться, коли ви або близька вам людина помрете? Коли у вас виникають такі складні запитання, як ці, — а вони виникають у всіх нас, — корисно знати про те, що Небесний Батько має план для вас, для всіх нас. Розуміння цього плану може допомогти вам знайти відповіді на ці запитання і знайти справжнє щастя, незалежно від того, що відбувається у вашому житті.

Що таке план спасіння?

План спасіння, або план щастя, — це план Небесного Батька, призначений допомогти нам стати подібними до Нього і повернутися до Нього. Сотворіння землі, Падіння Адама і Єви, наше народження і смерть, Спокута Ісуса Христа, наше воскресіння й Останній суд, а також усі закони, заповіді та дари Бога є частиною Його плану. Ісус Христос відіграє центральну роль у здійсненні спасіння дітей Небесного Батька. Своєю Спокутою Він уможливлює цей план, дозволяючи нам досягнути мети цього плану — отримати вічне життя і перебувати з Богом.

Огляд теми: План спасіння

Повʼязані теми для вивчення євангелії:Доземне життя, Смертне життя, Вічне життя

Розділ 1

Небесний Батько підготував Свій план, щоб ви могли стати такими, як Він

Усі ми, тобто кожен, хто колись жив або колись житиме на землі, до свого народження жили з нашими Небесними Батьками. Ми були Їхніми духовними синами і дочками, але нам потрібно було набути багато досвіду, щоб стати схожими на Них. Небесний Батько любить нас і хоче, щоб ми всі жили так, як Він: у вічній славі разом з нашими близькими. Ось чому Він підготував план спасіння.

Зображення
жінка молиться

Божі робота й слава — “здійснювати безсмертя і вічне життя людини” (Мойсей 1:39). Іншими словами, уся мета цього плану полягає в тому, щоб допомогти нам стати схожими на Бога і жити з Ним вічно. Знання про цей план може допомогти вам зрозуміти вашу божественну сутність і ваш вічний потенціал.

Про що варто поміркувати

  • Прочитайте або подивіться виступ президента Дітера Ф. Ухтдорфа “Ви — важливі для Нього. Що для вас означає знання того, що Бог “бачить вас як істоту, якою ви можете і призначені стати”? Як це знання може змінити ваше ставлення до себе й інших?

Для навчання з іншими

  • Своїм прикладом Ісус Христос показав нам, як ми можемо стати подібними до Бога. Складіть список деяких якостей, які приходять вам на думку, коли ви згадуєте про Нього. (Щоб знайти деякі ідеї, ви можете переглянути розділ 6 посібника Проповідуйте Мою євангелію.) Розкажіть, які з цих якостей ви бачите одне в одному. Запропонуйте, щоб присутні вибрали кожний для себе одну з тих якостей, яку він чи вона хотіли б набути, і склали план, як розвинути в собі цю якість. Поділіться своїми планами одне з одним і підтримуйте одне одного у досягненні своїх цілей.

Дізнайтеся більше

Розділ 2

Розуміння плану допоможе вам знайти вихід зі складних ситуацій

Якщо ви розумієте, що це життя є лише маленькою частиною вашого існування, то зможете зберегти надію у час випробувань. Це не означає, що вам завжди вдасться відповісти на запитання на кшталт “Чому це сталося?” Але навіть якщо ваше розуміння й обмежене, ви все одно можете бути впевнені, що Бог любить вас (див. 1 Нефій 11:17) і що ваші труднощі не триватимуть вічно. Ви також можете знати, що завдяки Ісусу Христу смерть — це не кінець; вона є лише кроком на шляху до уподібнення Богу.

Зображення
жінка на колінах на цвинтарі

Про що варто поміркувати

  • Перегляньте відео “Plan of Salvation — We’re Still a Family” (План спасіння — ми й досі сім’я) (4:47). У цьому відео молодий чоловік запитує: “Що означає дивитися на все з ракурсу вічності?” Поміркуйте, як би ви відповіли на це запитання. Ви можете поділитися своїми думками з кимось із членів родини чи друзів або записати їх у щоденник.

  • Прочитайте вказані далі уривки з Писань, шукаючи різні назви плану спасіння: 2 Нефій 9:6, 13; 11:5; Алма 34:16; 41:2; 42:8, 31. Чого ці назви навчають вас про Божий план?

Для навчання з іншими

  • Як ви можете зосереджуватися на плані Небесного Батька, рухаючись вперед у житті? Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Коли наше життя зосереджене на Божому плані спасіння… та на Ісусі Христі і Його євангелії, ми можемо відчувати радість незалежно від того, що відбувається — або не відбувається — у нашому житті”. Поговоріть разом про те, як ви можете зосереджуватися на Христі і Його євангелії у своєму житті. Ви могли б по черзі сфотографувати кімнату. І нехай кожен вибере для себе, на якій частині кімнати зосередитися. Розгляньте фотографії разом і обговоріть, як кімната виглядає по-різному з різних ракурсів. Поговоріть про те, як зосередження на Христі може допомогти нам побачити наше життя з ракурсу вічності.

Дізнайтеся більше

Розділ 3

Ісус Христос робить цей план можливим для кожного

Можливо, ви відчуваєте, що зробили надто багато помилок або що ніколи не будете достатньо хорошими, щоб отримати всі обіцяні Богом благословення. Якби успіх Божого плану залежав виключно від ваших особистих зусиль, це так і було б. Але Ісус Христос робить Божий вічний план можливим для кожного. Завдяки Його спокутній жертві нам не потрібно все це робити самим. Він запрошує всіх дізнатися про план, покаятися, укласти з Ним завіти та дотримуватися їх і насолоджуватися обіцяними за планом благословеннями. Якщо ми робимо все можливе, щоб виявляти віру в Нього, каятися і дотримуватися наших завітів, то Він надолужить різницю й зміцнить нас на цьому шляху. Ми можемо знайти щастя в цьому плані, знаючи, що Його обіцяння надійні.

Про що варто поміркувати

  • Прочитайте або подивіться виступ старійшини Адріана Очоа на квітневій генеральній конференції 2022 р. “Чи працює план? Старійшина Очоа описує три принципи, які можуть допомогти, якщо ви відчуваєте, що план спасіння не працює у вашому житті. Зверніть увагу, наскільки Ісус Христос є невід’ємним у кожному з цих принципів. Поставте собі за мету більше зосереджуватися на Ньому. Стараючись досягнути своєї цілі, записуйте ваші почуття, викликані доказами того, що план щастя працює у вашому житті.

Дізнайтеся більше

Інші матеріали, що стосуються плану спасіння

Роздрукувати