Бібліотека
Смертне життя


“Смертне життя”, Теми і запитання (2023)

Зображення
земля

Путівник з вивчення євангелії

Смертне життя

Ваша причина існування

Більшу частину часу ми живемо в напруженому ритмі і не замислюємося над тим, чи є у всьому цьому якийсь великий сенс. Ми просто намагаємося пережити ще один день. І все ж, здається, всередині нас є щось, що прагне знати: “Чому я тут?” або “У чому сенс життя?”

Відновлена євангелія Ісуса Христа з упевненістю заявляє, що ваше життя має сенс і ви можете його знати. Простіше кажучи, ви тут, тому що ваш Небесний Батько дав вам таку можливість і ви з радістю прийняли її. Сенс цього життя — зростати, пізнавати Бога, ставати схожими на Нього й одного дня отримати вічне життя з Ним. Ваше розуміння цих істин може мати потужний вплив на те, як ви ставитеся до життєвих благословень і випробувань, печалей і радощів.

Що таке смертне життя?

Смертне життя — це період між народженням і смертю. Вибір, який ми робимо протягом земного життя, особливо вибір слідувати за Ісусом Христом, визначає нашу вічну долю.

Огляд теми: Смертне життя

Пов’язані євангельські теми для вивчення: План спасіння, Доземне життя, Життя за євангелією Ісуса Христа

Розділ 1

Шанс отримати фізичне тіло

Зображення
мати і батько тримають дитину

Важко уявити життя без нашого тіла — так багато з того, що ми знаємо і відчуваємо, приходить через наші фізичні органи чуття. Але тіло — це далеко не все. У вас є дух, який існував задовго до вашого народження. Бог, Батько вашого духу, дав вам це фізичне тіло як дар, щоб допомогти здобути досвід смертного життя і зростати, аби стати більш схожими на Нього. Отримання фізичного тіла і набуття досвіду смертного життя на землі — це ключова частина Його плану для вашого вічного щастя.

Про що варто поміркувати

  • Які знання про наші тіла Бог хоче до нас донести? Обміркуйте це, читаючи Буття 1:26–27; Мойсей 2:27 і 1 Коринтянам 6:19–20. Чим Боже уявлення про ваше фізичне тіло відрізняється від того, що ви бачите і чуєте у світі? Як сприйняття свого тіла таким, яким Його сприймає Він, може вплинути на вибір, який ви робите щодо свого тіла?

  • Ви можете подивитися відео “God’s Greatest Creation (Найвеличніше створіння Бога)” (2:51) або прочитати статтю Президента Рассела М. Нельсона “Ваше тіло: дивовижний дар, який слід плекати. Запишіть свої почуття стосовно дару вашого тіла. Що ви вмотивовані зробити, щоб продемонструвати свою вдячність за цей дар?

Завдання для спільного вивчення

  • Заради зміцнення молоді: Путівник з прийняття рішень має розділ, що називається “Ваше тіло — священне” (сс. 22–29). Ви можете прочитати його разом, іноді роблячи паузи і ставлячи такі запитання: “Що це для вас означає?” або “Як ці принципи вплинуть на рішення, які ми приймаємо стосовно свого тіла?”

Дізнайтеся більше

Розділ 2

Час підготуватися і проявити себе

Якщо ви ходили до школи, то, напевно, знаєте, як це — складати тест або іспит. Іспит дає вам шанс показати, чого ви навчилися, щоб перейти до наступного класу або курсу і вивчати ще щось.

Життя, в певному сенсі, схоже на іспит або тест. Те, що з нами відбувається, — і наша реакція на це — дає нам можливість показати “чи робитим[емо] [ми] все, що Господь… накаже” (Авраам 3:25). Але на відміну від більшості шкільних тестів, життєвий іспит — це не просто час для оцінювання; це також процес становлення. Завдяки Спокуті Ісуса Христа ви можете виправляти помилки через покаяння і поступово ставати більш схожими на Бога. Якщо ми використаємо наш час на землі, щоб навернутися до Христа і прийняти Його євангелію, Він зможе використати наш смертний досвід — зокрема болісний і прикрий досвід — щоб підготувати нас до вічності (див. Римлянам 8:28).

Про що варто поміркувати

  • Якби хтось запитав вас, у чому сенс життя, що б ви сказали? Ви можете доповнити свою відповідь інформацією з цих уривків з Писань: Алма 12:24; 34:31–37; Учення і Завіти 84:43–48. Як ви “готуєтеся зустріти Бога”?

  • Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Це життя дійсно є часом, коли ви вирішуєте, яким життям ви хочете жити вічно”. Запитайте себе: “Яким життям я хочу жити вічно? Які рішення я приймаю, що приведуть до цієї мети? Чи треба мені щось змінити? Як мені отримати силу Спасителя, щоб здійснити ці зміни?”

Завдання для спільного навчання

  • У відео “The Challenge to Become (Виклик становлення) президент Даллін Х. Оукс розповідає притчу про багатого батька. Ця притча може спонукати до роздумів про цілі нашого Небесного Батька для нас у смертному житті. Можна обговорити, як батьки можуть допомогти своїм дітям підготуватися до майбутнього. Як Небесний Батько готує вас до майбутніх вічних благословень, які Він хоче вам дати? Можливо, ви могли б поділитися одне з одним якимись діями і рішеннями, які допомагають вам готуватися до вічного життя.

Дізнайтеся більше

Розділ 3

Як мати радість в Ісусі Христі

Зображення
Ісус Христос

Пророк Легій підсумував сенс життя в одному короткому реченні: “Люди є, щоб вони могли мати радість” (2 Нефій 2:25). Але навіть у Легія не було легкого життя. У нього було багато турбот і горя — йому довелося втекти з дому, щоб врятувати своє життя, а двоє його синів повстали проти нього. Щодо описання сенсу життя, наданого Легієм, Президент Нельсон сказав: “Уявіть! З усіх слів, які [Легій] міг використати, щоб описати природу й мету нашого життя тут, на землі, він вибрав слово радість!” Попри всі випробування і важку працю, пов’язану зі смертним життям, ми ніколи не повинні забувати, що наш Батько насправді хоче, аби ми отримали радість, яку має Він.

Про що варто поміркувати

  • У часи, коли ми не відчуваємо особливої радості — а вони у всіх нас бувають — може допомогти такий уривок з Писань, як Євреям 4:14–16. Що ви дізнаєтеся з цих віршів про Спасителя? Чому Він може надати “своєчасну допомогу”?

Завдання для спільного навчання

  • Пошукайте разом, чого вчив Президент Нельсон про те, як знаходити радість, у своїй промові “Радість і духовне виживання”. Можна поділитися одне з одним, як ви знаходили радість у Христі навіть у важкі часи.

Дізнайтеся більше

Роздрукувати