Семінарія
1 Івана 2–4; 2 Івана


1 Івана 2–4; 2 Івана

Вияв любові до Небесного Батька та Ісуса Христа

Зображення
A women with her hands upward in prayer

Коли хтось відчуває себе любимим або любить іншу людину, його дії часто змінюються. Іван навчав, що наша любов до Небесного Батька та Ісуса Христа може спонукати нас виконувати Їхні заповіді. Цей урок призначений допомогти вам зрозуміти, як ви можете виявляти любов до Небесного Батька та Ісуса Христа, виконуючи заповіді.

Закличте студентів стати більше схожими на Ісуса Христа. Запрошення студентів виконувати складні завдання може допомогти їм рости й ставати більше схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа. Поширюючи запрошення, поважайте свободу волі й проявляйте любов до студентів, навіть якщо вони не приймають це запрошення.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам поміркувати над тим, як вони ставляться до виконання заповідей. Вони також можуть запитати знайомих їм людей, що спонукає їх виконувати заповіді.

Можливі навчальні завдання

Захист Божою любов’ю

Покажіть зазначене далі відео або розділіть розповідь на розділи, щоб студенти могли прочитати її вголос.

Перебуваючи на пляжі в Австралії, старійшина Вон Г. Кітч (1960–2018), сімдесятник, зустрів кількох серферів, які приїхали туди на незабутню подорож. Вони скаржилися на важкий сітчастий бар’єр у воді, що заважає їм долати великі хвилі.

Щоб дізнатися, що сталося, подивіться відео “Ті, хто дотримується заповідей Бога—благословенні та щасливі” (5:41) з часового коду 0:00 до 2:34. Це відео є на сайті ChurchofJesusChrist.org. Або прочитайте наведену далі розповідь.

Зображення
Official Portrait of Elder Von G. Keetch. Photographed March 2017.

У той час, як серфінгісти з Америки продовжували сердитися, мою увагу привернув інший чоловік—старший віком і явно місцевий. Здавалося, що йому неприємно було слухати зростаючі скарги про бар’єр.

Нарешті він підвівся і підійшов до групи. Нічого не кажучи, він витягнув зі свого рюкзака бінокль і дав його одному з серфінгістів, указуючи на бар’єр. Кожний із серфінгістів подивився в бінокль. Коли прийшла моя черга, за допомогою збільшеного зображення я зміг побачити те, чого не бачив раніше—спинні плавники, великі акули годувалися біля рифу з іншого боку бар’єру.

Група швидко заспокоїлася. Старий серфінгіст забрав свій бінокль і розвернувся, щоб піти геть. Йдучи звідти, він сказав слова, які я ніколи не забуду: “Не надто критикуйте бар’єр,—сказав він.— Це єдине, що рятує вас від того, щоб бути розірваними на шматки”.

Стоячи на тому чудовому пляжі, наше ставлення раптово змінилося. Бар’єр, який, здавалося, був суворим та обмежував нас,—здавалося, що він обмежував радість і задоволення від катання на дійсно великих хвилях—став чимось зовсім іншим. Маючи новий погляд на небезпеку, що таїлася прямо під поверхнею, зараз бар’єр пропонував нам захист, безпеку та спокій.

(Вон Г. Кітч, “Ті, хто дотримується заповідей Бога—благословенні та щасливі”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, сс. 115–116)

  • Яке може бути ставлення людей до виконання Божих заповідей?

Можете записати свої відповіді на вказане далі запитання в своєму щоденнику для навчання.

  • Що я відчуваю стосовно Божих заповідей? Чому я виконую або не виконую їх?

Виконання Божих заповідей

У кожного з нас є свої причини, які впливають на те, чи вирішуємо ми виконувати Божі заповіді. Прочитайте зазначені далі вірші, шукаючи те, що, згідно з навчаннями апостола Івана, може спонукати нас виконувати ці заповіді. Можливо, буде корисно згадати, що Іван писав свої послання до віруючих, які зіштовхувалися з хибними вченнями.

Можете запросити студентів попрацювати разом над читанням уривків. Кожен зі студентів може прочитати кілька уривків, а потім поділитися один з одним тим, що вони дізналися.

1 Івана 2:3–6

1 Івана 3:18–24

2 Івана 1:6, 8–9

(Також може бути корисно прочитати настанови Спасителя в Іван 14:15, 23–24).

  • Які істини ви знайшли?

Студенти можуть визначити різні принципи. Можете поставити додаткові запитання, наприклад:

  • Як знання цих істин може посилити чиєсь бажання виконувати заповіді?

Іван навчав різних істин у цих віршах. Одна з них, яку ви, можливо, визначили, полягає в тому, що чим більше ми знаємо й любимо Небесного Батька та Ісуса Христа, тим більше ми бажаємо виконувати Їхні заповіді (див. 1 Івана 1:5–7 ; 2:3–6 ; 2 Івана 1:6–9).

Там, де це можливо, розгляньте можливість використання технологій для адаптації вказаного далі виду діяльності. Наприклад, студенти можуть створювати відео, повідомлення в соціальних мережах або текст, щоб ділитися своїми відповідями. Це може збільшити залученість студентів і допомогти їхнім посланням про Небесного Батька та Ісуса Христа охопити більшу кількість людей.

Або студенти можуть уявити, що вчителька Недільної школи хоче допомогти членам свого класу відчувати мотивацію виконувати заповіді. Вона просить студентів обміркувати наступні питання й підготуватися до того, щоб поділитися своїми думками на уроці.

У міру того, як студенти готують те, що вони можуть сказати, вони також можуть додавати інформацію, отриману в ході підготовки до уроку.

  • Чому виконання заповідей—це спосіб проявити любов до Небесного Батька та Ісуса Христа?

  • Що ви знаєте про Небесного Батька та Ісуса Христа такого, що мотивує вас виконувати Їхні заповіді? Чому знання цього мотивує вас?

  • Що ви дізналися про Них, виконуючи Їхні заповіді?

Попросіть бажаючих розказати, що вони підготували. Це можна виконати всім класом або в маленьких групах. Після того, як студенти поділяться своїми думками, подумайте про те, щоб поставити додаткові запитання, наприклад: “Як те, чим ви поділилися, може допомогти комусь захотіти виконувати заповіді?”

Запропонуйте студентам подумати про те, щоб поділитися своїми думками з ким-небудь за межами класу.

Як ви виявите свою любов до Небесного Батька?

Подивіться на це зображення й подумайте про те, що ви знаєте про Ісуса Христа та Небесного Батька й те, як Вони ставляться до вас. Можливо, вам також захочеться подумати про те, як ви до Них ставитеся.

Покажіть наступне зображення.

Зображення
A man standing and embracing Christ after being healed.

Хоча вам може здатися, що показати нашу любов до Небесного Батька та Ісуса Христа важко, тому що Вони фізично не присутні з нами, варто знати, що ми можемо показати нашу любов до Них, виконуючи Їхні заповіді. Присвятіть деякий час обдумуванню того, що ви хотіли б запам’ятати або зробити завдяки цьому уроку. Нижче наведено деякі способи, якими ви це можете зробити.

  • Запишіть нижче один із способів, завдяки якому ви змогли б краще пізнати й полюбити Небесного Батька та Ісуса Христа.

  • Подумайте про заповіді, які ви зараз виконуєте, і про те, чому ви їх виконуєте. Подумайте, чи рухає вами любов до Небесного Батька та Ісуса Христа або про те, чи могли б ви вдосконалюватися в цій сфері.

  • Визначте одну або кілька заповідей, які ви могли б повноцінніше виконувати, щоб показати вашу любов до Небесного Батька та Ісуса Христа. Складіть план того, як ви будете повноцінніше виконувати ці заповіді.

Заохочуйте студентів діяти відповідно до своїх відчуттів і вражень, щоб вони могли проявити свою любов до Небесного Батька та Ісуса Христа. Поділіться свідченням про принципи, які вивчалися на цьому уроці.

Коментарі та довідковий матеріал

Яким чином заповіді є виявленням Божої любові до нас?

Президент Томас С. Монсон (1927–2018) стверджував:

Зображення
Official portrait of President Thomas S. Monson, 2008.

Божі заповіді дано не для того, щоб заважати нам чи бути перешкодою нашому щастю. Зовсім навпаки. Той, Хто створив нас і Хто любить досконалою любов’ю, знає, як нам потрібно жити, щоб отримати найбільше щастя, яке тільки можливе. Він дав нам основні принципи, які, за умови їх дотримання, будуть безпечно спрямовувати нас у цій подорожі земним життям, яка часто буває небезпечною. …

Він розуміє, що коли ми виконуємо заповіді, то наше життя буде щасливішим, наповненішим і не таким складним. Нам буде легше справлятися зі своїми труднощами й проблемами, і ми отримаємо Його обіцяні благословення.

(Томас С. Монсон, “Виконуйте заповіді”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, с. 83)

Як виконання заповідей показує Богу мою любов?

Старійшина Вон Г. Кітч (1960–2018), сімдесятник, стверджував:

Зображення
Official Portrait of Elder Von G. Keetch. Photographed March 2017.

Ми показуємо Богу нашу любов, а також нашу віру в Нього, роблячи кожного дня все, що в наших силах, щоб слідувати курсом, який Він проклав для нас, і виконувати заповіді, які Він дав нам. Ми особливо показуємо ці віру і любов в ситуаціях, коли не зовсім розуміємо підставу для Божих вказівок або конкретного шляху, які Він просить нас прийняти.

(Вон Г. Кітч, “Ті, хто дотримується заповідей Бога—благословенні та щасливі”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, с. 116)

Як збільшити мою любов до Бога?

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, пояснював:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Ми збільшуємо любов до нашого Небесного Батька й демонструємо цю любов, приводячи свої думки й дії у відповідність із Божим Словом. Його чиста любов спрямовує й спонукає нас ставати чистішими та праведнішими. Це надихає нас ходити в праведності—не через страх або зобов’язання, а з щирого бажання стати ще більше схожими на Нього, тому що ми любимо Його.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Любов Бога”, Ensign або Ліягона, лист. 2009, с. 23)

Додаткове навчальне завдання

3 Івана 1:1–4. Радість з’являється, коли ми допомагаємо іншим “жити в правді”

Якщо студенти отримають користь від вивчення того, як ділитися євангелією з іншими, вони можуть прочитати 3 Івана 1:1–4 про почуття Івана, коли він допомагав іншим прийти до Спасителя. Потім вони можуть пов’язати ці вірші з Учення і Завіти 18:15–16 .

Попросіть студентів подумати про знайомих, яких вони могли б запросити наблизитися до Спасителя. Запропонуйте їм скласти план запрошення цих людей.

Роздрукувати