Семінарія
1 Івана 1–5


1 Івана 1–5

“Бог є любов”

Зображення
A Hispanic man gives the Savior, Jesus Christ, a hug. Christ is wearing a white robe.

Як любов вплинула на ваше життя? Чому нам усім потрібно відчувати любов, особливо Божу? Апостол Іван писав послання святим, введеним в оману хибними вченнями. Він зосередився на Божій любові до святих і на тому, як ця любов проявилася через рятівну місію Ісуса Христа. Цей урок призначений допомогти вам відчути Божу любов до вас.

Наголошення на вивченні євангелії, зосередженому на домівці. Вивчення євангелії—це завдання, зосереджене на домівці. Шукайте можливості заохотити студентів поділитися в класі тим, чого вони навчаються вдома. Також заохочуйте їх ділитися зі своїми сім’ями тим, чого вони вчаться й що переживають у семінарії.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам прийти підготовленими, щоб поділитися різними способами, якими вони могли б правильно завершити таке твердження: “Бог є …”

Можливі навчальні завдання

Бог є …

Покажіть фразу “Бог є …”. Запропонуйте студентам поміркувати під час своєї підготовки до уроку, щоб вони визначили якомога більше способів правильного завершення цього твердження. Студенти можуть працювати в парах або невеликих групах і написати на дошці, як вони можуть завершити це твердження. Запропонуйте кільком добровольцям розповісти, чому вони завершили твердження саме так, як вони це зробили.

У своєму щоденнику для навчання запишіть фразу “Бог є …”. Напишіть нижче стільки варіантів, скільки зможете придумати, щоб точно завершити це твердження. Наприклад, ви могли б написати “Бог є всезнаючим” або “Бог є всемогутнім”.

Прочитайте 1 Івана 4:8, 16 , шукаючи, як Іван описав Бога.

  • Що ви знайшли?

  • Як ви думаєте, чому Бога можна описати як любов?

Однією з визначальних характеристик Бога є Його любов до нас. Поміркуйте над такими запитаннями:

  • Чи відчували ви, що Небесний Батько та Ісус Христос люблять вас особисто? Чому так або чому ні?

  • Чи вірите ви, що Вони знають про вас і про ваші особисті успіхи й труднощі? Чому так або чому ні?

  • Якими способами Вони показали або могли б показати Свою любов до вас?

Вивчаючи Послання Івана, шукайте істини, які можуть допомогти вам відповісти на ці запитання. Також подумайте про те, як розуміння й відчуття любові Небесного Батька та Ісуса Христа до вас може змінити ваше життя на краще.

Ви можете попросити когось із студентів прочитати або узагальнити наступний абзац.

Вчення Івана про Божу любов

Іван, імовірно, писав свої послання між 80 і 100 роками н. е. з Ефеса. Деякі члени Церкви перейняли вірування групи людей, названої гностиками. Ця група вчила, що в Ісуса не було фізичного тіла й що спасіння прийшло через особливі знання, а не через віру в Христа. Іван спростував ці хибні вчення, розповівши про декілька важливих тем, зокрема про те, як Небесний Батько та Ісус Христос показали свою досконалу любов через життя, Спокуту й воскресіння Спасителя (див. 1 Івана 1:1–3 ; 3:16 ; 4:9–10).

Намалюйте на дошці велике серце. Коли студенти виконають наведене нижче навчальне завдання та заповнять власні серця у своїх щоденниках, вони можуть підійти до дошки та написати свій улюблений вірш і фразу на серці класу.

Прочитайте 1 Івана 4:19 і, за бажанням, позначте, чому ми любимо Бога, за словами Івана.

У своєму щоденнику для навчання намалюйте велике серце. У центрі серця напишіть: “Я знаю, що Небесний Батько та Ісус Христос люблять мене, тому що …”. Залиште достатньо місця для написання посилань на Писання і фраз. Подумайте про те, як Небесний Батько та Ісус Христос “перше нас полюбив”.

Прочитайте наступні уривки. Шукайте й відмічайте фрази, які показують любов Небесного Батька та Ісуса Христа до вас. Запишіть ці фрази разом із відповідними посиланнями на Писання в середині серця.

Обов’язково розмістіть вказані далі посилання на Писання так, щоб студенти могли їх побачити.

1 Івана 2:1–2 (Примітка: Заступник—це той, хто захищає, втішає й підтримує нас. Ублагання означає спокутну жертву, яка задовольняє Божому правосуддю).

1 Івана 3:5, 16, 22

1 Івана 4:9–10, 13–19

1 Івана 5:12–15, 20

Повторіть фрази та посилання, які ви відмітили та написали нижче. Виберіть найзмістовнішу для вас фразу і виконайте дві або три з таких дій:

Розмістіть вказані далі інструкції так, щоб студенти бачили їх, виконуючи завдання.

Можна підготувати для студентів приклад того, як заповнювати наступну частину їх запису в щоденнику.

  1. Поясніть, яке значення має для вас обрана вами фраза.

  2. Якщо можливо, опишіть випадок, коли ви відчували любов Небесного Батька або Ісуса Христа таким чином. Ви також можете поділитися прикладом із Писань, церковним відео або виступом на генеральній конференції. (Щоб побачити приклад, перегляньте виступ старійшини Дейла Г. Ренлунда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, “Щоб Я міг привести всіх людей до Себе” з часового коду 7:32 до 9:14).

//media.ldscdn.org/webvtt/general-conference/april-2016-general-conference/2016-04-1070-dale-g-renlund-eng.vtt

Опишіть, як знання істинності цієї фрази змінило, змінює або може змінити ваше життя. Можете додати своє особисте свідчення про Божу любов.

Дайте студентам достатньо часу, щоб завершити свої записи в щоденнику. Запропонуйте кільком бажаючим поділитися з класом тим, що вони написали.

Можна попросити студентів, які можуть це зробити, поділитися фотографією своєї сторінки щоденника в соціальних мережах разом зі своїм особистим свідченням про Божу любов.

Можна поділитися цим записом у щоденнику з друзями та родиною або навіть у соціальних мережах.

Поміркуйте над тим, що ви дізналися, прочитавши наведене далі висловлювання старійшини Роберта С. Гея, сімдесятника, про силу Божої любові:

Зображення
Former Official Portrait of Elder Robert C. Gay. Photographed in March 2017. Replaced February 2021.

Його любов величніша за наші страхи, наші рани, наші залежності, наші сумніви, наші спокуси, наші гріхи, наші розбиті сім’ї, нашу депресію і тривоги, наші хронічні хвороби, нашу бідність, наші травми, наші перешкоди й нашу самотність. Він бажає, аби всі знали, що немає нічого і немає жодного, кого б Він не зміг зцілити або привести до вічної радості.

(Роберт С. Гей, “Взяти на себе ім’я Ісуса Христа”, Ensign або Ліягона, лист. 2018, с. 99)

  • Що для вас є найголовнішим у цьому висловлюванні? Чому?

Відчути Божу любов

Уявіть, що хтось із ваших знайомих не думав, що відчуває Божу любов, або дуже часто не помічав її. Подумайте про те, що ви дізналися сьогодні, а також про свій особистий досвід.

  • Чим ви могли б поділитися з ними, що могло б допомогти їм відчути Божу любов?

Було б ефективно дати студентам час обміркувати попереднє питання, перш ніж вони дадуть відповідь. Також може бути корисно, щоб студенти ділилися ідеями в невеликих групах, перш ніж обговорювати питання класом.

На наступних уроках ви вивчите додаткове вчення Івана про те, як ми проявляємо нашу любов до Небесного Батька та Ісуса Христа, зокрема про дотримання Їхніх заповідей і любов один до одного.

Можна заспівати “О, як осягнути Ісусові милості!” (Гімни, № 110) класом або поділитися особистим прикладом впливу Божої любові.

Шукайте допомоги Небесного Батька, слухайте й відчувайте спонукання від Нього через Святого Духа. Подумайте про те, як ви можете отримати доступ до Божої любові або одержати її, і як частіше помічати Його любов у своєму житті. Подумайте, як постійне повторювання цього може збільшити радість, яку ви відчуваєте у своєму житті.

Коментарі та довідковий матеріал

Де я можу більше дізнатися про Божу любов?

Подумайте про вивчення статті Президента Рассела М. Нельсона з журналу Ensign за лютий 2003 року під назвою “Божественна любов” (сс. 20–25), щоб отримати уявлення про Божу любов.

Як визнання й відчуття Божої любові може вплинути на наше життя?

Служачи сімдесятником, старійшина Джон Х. Гроберг пояснив:

Зображення
Former official portrait of Elder John H. Groberg of the Presidency of the Seventy, 1994. Released from the presidency effective August 15, 2005. Called as Idaho Falls Idaho Temple president effective November 1, 2005. Status changed to emeritus at October 2005 general conference.

Коли ми наповнені Божою любов’ю, то можемо робити, бачити й розуміти таке, чого в іншому випадку не могли б робити, бачити чи розуміти. Наповнені Його любов’ю, ми можемо витримувати біль, заспокоювати страх, вільно прощати, уникати суперечок, відновлювати силу й благословляти інших та допомагати їм такими шляхами, що дивують навіть нас самих.

Ісус Христос був наповнений величезною любов’ю, коли він терпів незбагненний біль, жорстокість і несправедливість заради нас. Завдяки Своїй любові до нас Він піднісся над нездоланними перешкодами. Його любов не знає перешкод. Він запрошує нас слідувати за Ним і розділити Його безмежну любов, щоб ми також могли піднятися над стражданням, жорстокістю і несправедливістю цього світу й допомагати, прощати та благословляти.

(Джон Х. Гроберг, “Сила Божої любові”, Ensign або Ліягона, лист. 2004, с. 11)

Додаткові навчальні завдання

Свідки Воскресіння Спасителя свідчать про його реальність і допомагають нам розпізнати Його особисту любов

Якщо студентам буде корисно обговорити особисту природу любові Спасителя, запропонуйте їм прочитати 1 Івана 1:1–3 і 3 Нефій 11:13–17. Ці уривки описують переживання, які Іван і люди в Північній і Південній Америці пережили разом із воскреслим Спасителем.

Запросіть студентів поділитися тим, чого цей досвід навчає нас про Ісуса Христа і Його любов.

Свідчіть, що, хоча ми, можливо, фізично не зможемо доторкнутися до Спасителя, Він може допомогти нам пізнати Його іншими способами, такими як Писання і Святий Дух. Він покаже нам Свою любов через безліч лагідних милостей, які Він надає нам (див. 1 Нефій 1:20). Запросіть студентів поділитися особистими прикладами того, коли вони відчували любов Спасителя до них.

1 Івана 2:1. “Ми маємо Заступника”

Якщо студенти хочуть краще зрозуміти роль Спасителя як нашого Заступника перед Батьком, запропонуйте їм вивчити 1 Івана 2:1–2. Розкажіть, що заступник означає когось, хто захищає, втішає і підтримує нас. Попросіть студентів уважно прочитати Учення і Завіти 45:3–5 і дізнатися, чому Спаситель є нашим заступником. Студентам також може бути корисно прочитати послання Филимону , щоб дізнатися про те, як Павло був заступником Онисима, коли він просив членів Церкви прийняти Онисима через Павла. Або вони можуть прочитати розповідь про Авіґаїл, Навала й Давида в 1 Самуїлова 25:1–35 , щоб дізнатися, як Авіґаїл виступила в ролі заступника, запропонувавши взяти на себе відповідальність за помилки Навала, щоб він не отримав покарання, яке прийшов здійснити Давид. Запропонуйте студентам розповісти про те, яким чином Спаситель був, є і буде їх заступником, і чому це важливо зрозуміти.

Бог є світло й любов

Якщо студентам буде корисно зосередитися на Божому світлі на додаток до Божої любові, подумайте про те, щоб запропонувати їм уважно прочитати 1 Івана 2:8–11 ; 3:16, 23–24 ; 4:7–21. Запропонуйте їм поміркувати над переживаннями Івана, пов’язаними зі світлом і любов’ю Спасителя (наприклад, описаними в Іван 2:1–11 або Іван 5:1–9). Вони також можуть зрозуміти, що дізнався Іван з учень Ісуса, записаних в Іван 3:16–17 ; 8:12 ; 12:35–36, 46 ; 15:9–14 ; 19:25–27. Запропонуйте студентам розповісти про подібності між цими вченнями, а також про те, чого послання 1 Івана навчає про світло та любов Бога. Запропонуйте студентам поділитися досвідом, який навчив їх того, що Бог є світло й любов.

Роздрукувати