Семінарія
Дії 16


Дії 16

“Господь нас покликав звіщати … Євангелію”

Зображення
In a vision, Peter baptizes a Gentile.

У Своїх прощальних словах до апостолів Спаситель заповів їм: “Навчіть всі народи, христячи їх в Ім‘я Отця, і Сина, і Святого Духа” (Матвій 28:19). Павло та його товариші досягли значних успіхів у виконанні цієї заповіді. Мета цього уроку—допомогти вам розпізнавати допомогу, яку Спаситель бажає надати вам, коли ви прагнете ділитися Його євангелією з іншими.

Застосування вчень і принципів. Вчителям слід заохочувати студентів застосовувати істину у своєму житті. Застосування має місце тоді, коли студенти думають, говорять і живуть відповідно до принципів, про які вони дізналися. Коли студенти застосовуватимуть у своєму житті принципи євангелії, вони отримають обіцяні благословення й здобудуть глибше розуміння і свідчення про те, що вони застосували.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам з молитвою попросити Небесного Батька допомогти їм знайти людину, яку Він підготував до пізнання євангелії Ісуса Христа.

Можливі навчальні завдання

На цьому уроці акцентується увага на двох розповідях про місіонерську роботу Павла, записаних в Дії 16 . Звертайте увагу на спонукання Духа та потреби студентів, аби визначити, що буде для студентів найкраще—присвятити увесь час уроку вивченню обох розповідей чи зосередитись на одній з них.

Діліться євангелією з іншими

Покажіть наведену далі ілюстрацію і попросіть студентів стисло розказати, що їм відомо про зображене на ній. Якщо необхідно, запропонуйте їм прочитати Матвій 28:19 , щоб зорієнтуватись.

Зображення
The resurrected Jesus Christ standing with the apostles outside the city of Jerusalem. Christ is dressed in white robes and has His arms extended as He speaks to the eleven apostles. Christ is commanding the apostles to preach the gospel to all nations. The city Jerusalem is visible in the background.

Можливо, ви пам’ятаєте, що після Свого Воскресіння Спаситель зібрав Своїх апостолів разом та заповів їм: “Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім‘я Отця, і Сина, і Святого Духа” ( Матвій 28:19).

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, поділився наступними думками про заповідь Спасителя звіщати євангелію. Можливо, ви захочете переглянути відео “Missionary Work: Sharing What Is in Your Heart” (Miсіонерська робота: діліться тим, що у вас в серці) з часовим кодом від 2:46 до 3:30 або ж прочитати наведене нижче висловлювання.

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Я часто з молитвою розмірковував про велич завдання, яке Спаситель дав Своїм учням—нам, Своїм дітям: “Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа” [ Maтвій 28:19 ].

Мене непокоїло запитання: “Як можемо ми як члени Церкви і учні Христа найкраще виконувати це величне завдання в нашому щоденному житті?”

Сьогодні я запрошую вас поміркувати над тим самим запитанням у вашому серці та розумі.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Miсіонерська робота: діліться тим, що в серці”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, сс. 15–16)

Окрім запитання, над яким запропонував поміркувати старійшина Ухтдорф, подумайте над відповідями на наступні запитання. Ви можете записати свої відповіді у щоденнику для навчання.

  • За шкалою від 1 до 5 оцініть, наскільки сильно ви хочете ділитися євангелією з іншими? Чому ви відповіли саме так?

  • Які перепони заважають вам ділитися євангелією з іншими?

Апостол Павло був сильним місіонером, який привів багато душ до Ісуса Христа завдяки проповідуванню. На цьому тижні ви дізнаєтеся про деякі події, які сталися під час другої та третьої місіонерських подорожей Павла (див. Дії 15:36–18:22 та Дії 18:23–21:15).Наведена далі карта ілюструє переміщення Павла під час цих подорожей.

Вивчаючи на цьому уроці деякі з подій, що трапилися з Павлом під час другої місії, ви на прикладах побачите таку істину: Господь може вести нас до тих, кого Він підготував для отримання Його євангелії. Звертайте увагу на спонукання Духа, які можуть допомогти вам ділитися євангелією з іншими.

Павло та його товариші проповідують у Македонії

Зображення
Depicton of Lydia, “a seller of purple” in the New Testament.

Прочитайте Дії 16:6–15 , звертаючи увагу на те, що відбулося з Павлом та його товаришами на початку другої місіонерської подорожі Павла.

  • Що ви можете дізнатися про Небесного Батька з цієї розповіді такого, що допоможе вам знайти тих, кого Господь підготував для отримання Його євангелії?

  • Чи траплялося вам бачити, як Господь готує інших для отримання Його євангелії? Яким чином Він підготував або як Він може підготувати вас до того, щоб знайти осіб, які шукають Його?

Аби побачити, як Господь готує людей для отримання та поширення Його євангелії, перегляньте відео “Prayer” (Молитва) (4:12), яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Ви можете також поділитися власним досвідом, пов’язаним з поширенням євангелії.

Павла і Силу кидають до в’язниці, де вони продовжують проповідувати

Зображення
Paul and Silas are whipped and put in prison. - ch.61-4

Після того як Павло та його товариші навчили та охристили Лідію, Павло вигнав злого духа з молодої служниці (див. Дії 16:16–18). Через що Павла та його товариша Силу побили і ув’язнили (див. Дії 16:19–24). Ув’язнення за проповідування євангелії може бути зрозумілою причиною, щоб опустити руки. Проте для Павла і Сили це стало можливістю допомогти іншим прийти до Христа.

Прочитайте Дії 16:25–36 , аби дізнатися, як Господь перетворив ув’язнення Павла і Сили на можливість для них проповідувати євангелію.

  • Які якості, подібні до Христових, Павло і Сила демонструють у цій розповіді?

  • Як ці якості дозволили їм ефективніше ділитися євангелією?

  • Що із засвоєного в цій розповіді допоможе вам знайти людей, яких Господь підготував для отримання Його євангелії?

Застосування вивченого

Після вивчення розповідей з Дії 16 можна приділити трохи часу, щоб обговорити, як ефективніше ділитися євангелією з іншими. Під час цього обговорення можна запропонувати студентам розповісти про їхній досвід поширення євангелії. Також може бути корисним переглянути відео “6 Brothers” (6 братів) (3:43), яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Через Святого Духа шукайте настанов від Небесного Батька, аби визначити, що ви можете зробити, аби ділитися євангелією Ісуса Христа з іншими. Виберіть одне з наступних запрошень, яке, на вашу думку, буде для вас найкориснішим:

  • Кожного дня у молитві просіть, аби Господь привів вас до людини, яку Він підготував для отримання євангелії.

  • Подумайте про імена двох друзів чи однокласників, які можуть бути готові почути євангелію Ісуса Христа. Після чого попросіть Небесного Батька допомогти вам дізнатися, як ви можете бути знаряддям у Його руках, щоб привести їх до Спасителя.

  • Отримавши належне схвалення від своїх батьків та провідників, попрацюйте кілька годин з місіонерським напарництвом. Пізніше поділіться своїм досвідом з класом.

  • Самостійно вирішіть, що ви можете робити, аби ділитися євангелією з іншими.

Дайте студентам достатньо часу на складання плану, а потім запропонуйте їм подумати, які перешкоди можуть ускладнити для них виконання запланованого. Попросіть їх обдумати, як саме вони можуть подолати ці перешкоди з Господньою допомогою. Підбадьорьте їх і запропонуйте підтримку, а також свідчіть про істини, які обговорювалися.

Коментарі та довідковий матеріал

Як соціальні медіа можуть допомогти мені ділитися євангелією?

У відео “To Sweep the Earth as with a Flood” (Вимивати землю, неначе потопом) (2:56), старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, говорить про використання соціальних медіа для поширення євангелії. Це відео можна знайти на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Зображення
Paul and Silas are whipped and put in prison. - ch.61-4

Що робити, якщо люди відкинуть моє запрошення дізнатися більше в цей момент?

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Бог не хоче, аби ви “рекламували” відновлену євангелію чи Церкву Ісуса Христа. Він просто очікує, що ви не будете ховати її “під посудину”. І якщо люди вирішать, що Церква не для них, це їхній вибір. Це не означає, що ви зазнали невдачі. Ви продовжуєте ставитися до них з добротою. І це не означає, що ви не запросите їх знову. Що відрізняє випадкові соціальні контакти від співчутливого, сміливого учнівства—так це запрошення!

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Ваша велика пригода”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, с. 88)

Cтарійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Навіть коли ви мали сильне бажання ділитися євангелією, можливо, ваші спроби у минулому принесли вам небагато радості. Можливо, ви почуваєтеся, як мій друг, який сказав: “Я розповідав про Церкву членам нашої сім’ї та друзям, але мало хто зацікавився, і з кожною невдачею я все більше вагався. Я знаю, що маю робити більше, але я застряг і відчуваю велику вину”. …

Я пропоную вам припинити відчувати вину стосовно будь-якої якості, якої, на вашу думку, вам не вистачає, коли ви ділитеся євангелією. Краще моліться, як навчав Алма, щоб мати можливості “бути [свідками] Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях, … щоб [інші] могли бути викуплені Богом, і причислені до тих, хто в першому воскресінні, [і] мати вічне життя” [Мосія 18:9]. Це набагато сильніша мотивація, ніж вина.

(Ніл Л. Андерсен, “Свідок Бога”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, сс. 36–37)

Як мені знайти, кого навчати?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, навчав:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Нам слід молитися про Господню допомогу та керівництво, щоб ми могли бути знаряддям в Його руках щодо вже підготовленої людини, якій Він хоче через нас допомогти сьогодні. Тоді слід пильнувати, щоб почути підказки Його Духа і діяти за ними, аби знати, як діяти далі.

Такі підказки будуть. З безлічі особистих свідчень ми знаємо, що у Свій спосіб та Свій час Господь готує людей для прийняття Його євангелії. Ці люди шукають, і коли ми прагнемо впізнати їх, Господь дасть відповідь на їхні молитви, відповідаючи на наші. Він надихне і поведе тих, хто бажає і щиро шукає допомоги в тому, як, де, коли і з ким ділитися Його євангелією.

(Даллін Х. Оукс, “Ділитися євангелією”, Ensign, лист. 2001, с. 8)

Додаткові навчальні завдання

Альтернативний спосіб розпочати урок

Покажіть студентам відео “Sharing the Gospel” (Ділитися євангелією) (3:49), яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org. Попросіть їх під час перегляду цього відео мати на увазі два наступні запитання: Чому ми ділимося євангелією Ісуса Христа? Як я ділюся євангелією з іншими? Після перегляду виділіть трохи часу на те, щоб обговорити ці запитання.

Запросіть на урок гостя

Запросіть гостя, аби той під час другої половини уроку розповів, як саме члени Церкви можуть виконувати місіонерську роботу. Перш ніж його запросити, не забудьте отримати дозвіл від місцевого координатора семінарій та інститутів, а також від місцевого провідника священства того гостя.

Можна попросити промовця охопити принципи місіонерської роботи, приклад яких показали Павло та його товариші в Дії 16.

Роздрукувати